Apulsoft apEQ - ekvalizer s vnitrnim up/downsamplingem

Ostatní audio software, obecná diskuse
matucha

Apulsoft apEQ - ekvalizer s vnitrnim up/downsamplingem

Příspěvek od matucha »

Obrázek

http://www.apulsoft.ch/apeq/index.php

Přiznam se, že mě nebaví se honit za stale novejma a lepšíma pluginama. Většinu času tak ignoruju ruzný "extatický" komentáře a netaham dema. A ani nevim proč jsem tady udělal výjimku.

No každopádně jsem to nakonec stáhl a okoštoval. Ta věc má vestavěnej analyzér (škoda, že není standardně vypnutej), možnost přepnout na M/S processing a možnost resamplovat procesovanej signál.

No a právě ten resampling je tak zásadní pro to jak to hraje, že se mi až nechtělo věřit. Dlouhodobě vzdoruju myšlence přejít na 88.2kHz s tím, že je to zbytečný, ale tohle ukazuje, jak se celkem obyčejný procesy začnou chovat jinak.

V neresamplovanym módu se apEQ chová přibližně stejně jako Sonnox EQ, tj dobrej ekvalizér. Ale po přepnutí na 2x nebo 4x ta věc začíná fungovat úplně jinak. Místo plochosti si zvuk hlavně zachovává objem a neroztříští se na hrubě znějící obdobu originálu. Na něčem to samozřejmě je znát míň a na něčem víc. Mě se to hodně líbí na basech a středech... plný pevný kulatý. Určitě je to taky pěkný na vejšky, ale tady se dostávám k nevýhodě resamplingu, kterou je filtrování směrem nazpět, který uřízne všechno nad 18kHz a to nemusí být zrovna úplně to vono. Taky jsem si udělal srovnání s linear-phase ekvalizérem PLPAREQ (na kvalite 3), kterej to s vejškama posle mě umí líp i bez resamplování, nicméně směrem dolu už trochu blátí.

Hodně užitečný je taky MS processing a pro ty kteří to rádi je tu softclip atd.

Podobně resamplují taky UAD Precision EQ a Pultec, ale jejich nevýhodou je, že jich na jedný kartě pustíte jen velmi málo, zato apEQ v různé podobě moje 4jádro zvládá bez protestování v množství více než dostatečnym.

Další možností je opravdu přejít na 88.2kHz a mít to resamplovaný pro naprosto všechny procesy. To určitě musim na něčem vyzkoušet, protože výkon na to podle mě už je. Škoda jen, že z UAD pak dostanu ještě míň instancí.

Přišlo by mi pěkný, kdyby Cubase 5 uměla kombinovat šavle s různou samplovací frekvencí. Člověk by si vybra pro důležitý věci 88.2 nebo i víc... a to co by nechtěl nebo nemusel resamplovat by běželo na základních 44.1.

No na závěr bych jen dodal, že apEQ stojí 50euro. Víc než fér cena.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

je to peknej EQ, dik.

Venti

Příspěvek od Venti »

Velice sikovny eq...
Vdaka za tip

BS

Příspěvek od BS »

dobry EQ. zrovna se ho chystam testnout. dik!

btw. nevi nekdo zda existuje ekvalizer, ktery by podle vstupniho signalu dokazal chytnout harmonicky, ktery by treba na tom eq byly nastaveny, a potom podle zmeny vstupniho signalu (napr. krouceni cuttoffem) by tak stejne ty harmonicky posunul realtime.. ? -doufam, ze chapete co myslim

aum generator

Re: Apulsoft apEQ - ekvalizer s vnitrnim up/downsamplingem

Příspěvek od aum generator »

matucha píše:Taky jsem si udělal srovnání s linear-phase ekvalizérem PLPAREQ (na kvalite 3), kterej to s vejškama posle mě umí líp i bez resamplování, nicméně směrem dolu už trochu blátí..
odkial beries tu istotu ze PLPAR nepouziva interne oversampling tiez?
mne prijde ze interny oversampling je dnes uz docela bezna vec.
jihad on riaa & soza.

matucha

Příspěvek od matucha »

tim PRLPAREM si jistej nejsem, ale rozhodne nefiltruje celej vystup, to je zase jisty

oversampling mi jako bezna vec nepride... co to treba dela za EQ? UAD uz dlouho. PSP taky nejakou dobu. UAD ma malo instanci. PSP zere hodne a ma latenci pocitatelnou letech. Odkaz me na dalsi prosim...

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

a jak u toho apEQ funguje HP filtr... degraduje zvuk, nebo ciste rizne bez zmeny ?

matucha

Příspěvek od matucha »

Filtr vzdycky meni zvuk, tenhle muze byt na necem slyset (zvuky s hodne vysokejma vejskama, ktery chces zachovat) a na spouste veci se to neprojevi (vetsina stredovych nastroju, basy...).
Je to fajn i na vejsky, hihaty, shakery... ale musis si individualne rozhodnout, jestli ti ten filtr vadi nebo ne. Kdyz jo, tak budto pouzijes 1x (tam filtr neni) anebo nejakej linear fazni eq.

Ale nakonec stahni demo a vyzkousej...

aum generator

Příspěvek od aum generator »

matucha: ja si niesom isty tiez nicim. nemam source kody komercnych ekvalizerov. len ma to zaujima ci mas nejake info o tom ze ktory plugin ako zvnutra funguje, alebo ci len hadas podla toho co pocujes. tiez mi prijde ze pri oversamplingu dost zalezi od antialias filtra. filter sa da robit vela sposobmi. pri dnesnych vykonoch pocitacov sa da vselico, len asi by bol masaker pouzit antialias filter ktory zere vykon ako algorithmix eq...

kazdopadne dik za tip. pekny eq.
jihad on riaa & soza.

Poshook

Příspěvek od Poshook »

tak tento EQ funguje hodne zaujimavo

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

taky dik.... moc moc pekny EQ sic na 4x oversampling uz to celkem papa, ale stale je to v mezich a obcas v ovladani mam trosku chaos ale to jde o zvyk...

nevite jak se da kontrolovat vystupni hodnota signalu, abych neprebudil?

matucha

Příspěvek od matucha »

uplne vpravo je tecka (jako kdyby to byl filtr) a ta dela gain

kexik

Příspěvek od kexik »

interny oversampling ma overtone eq od voxengo... ale to je mastrovaci eq so 7 pasmami a ma latenciu a je pazravy. ale s vyskami a hlavne s pasmom 6kHz robi kuzla
edit: hehe, a 2x oversampling robi interny eq2 fo fruity studio... tak preto ten zvuk ma konecne uroven. ale to je irelevantne pre vacsinu z vas, nie je to bohuzial vst

dendy

Příspěvek od dendy »

je ten apulsoft EQ nejak vyrazne lepsi ako posihftopit ? myslim ci je o 50EUR (plus par drobnych za platbu cez paypal) lepsi nez posihftopit :-))
Naposledy upravil(a) dendy dne 15 dub 2008 12:26, celkem upraveno 1 x.

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

Neprijde vam ze kdyz je zaplej ten analizer tak to trosku meni zvuk... teda spis ze to ma jakoby zpozdeni?

Odpovědět