Apulsoft apEQ - ekvalizer s vnitrnim up/downsamplingem

Ostatní audio software, obecná diskuse
matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Apulsoft apEQ - ekvalizer s vnitrnim up/downsamplingem

Příspěvek od matucha » 20 bře 2008 11:52

Obrázek

http://www.apulsoft.ch/apeq/index.php

Přiznam se, že mě nebaví se honit za stale novejma a lepšíma pluginama. Většinu času tak ignoruju ruzný "extatický" komentáře a netaham dema. A ani nevim proč jsem tady udělal výjimku.

No každopádně jsem to nakonec stáhl a okoštoval. Ta věc má vestavěnej analyzér (škoda, že není standardně vypnutej), možnost přepnout na M/S processing a možnost resamplovat procesovanej signál.

No a právě ten resampling je tak zásadní pro to jak to hraje, že se mi až nechtělo věřit. Dlouhodobě vzdoruju myšlence přejít na 88.2kHz s tím, že je to zbytečný, ale tohle ukazuje, jak se celkem obyčejný procesy začnou chovat jinak.

V neresamplovanym módu se apEQ chová přibližně stejně jako Sonnox EQ, tj dobrej ekvalizér. Ale po přepnutí na 2x nebo 4x ta věc začíná fungovat úplně jinak. Místo plochosti si zvuk hlavně zachovává objem a neroztříští se na hrubě znějící obdobu originálu. Na něčem to samozřejmě je znát míň a na něčem víc. Mě se to hodně líbí na basech a středech... plný pevný kulatý. Určitě je to taky pěkný na vejšky, ale tady se dostávám k nevýhodě resamplingu, kterou je filtrování směrem nazpět, který uřízne všechno nad 18kHz a to nemusí být zrovna úplně to vono. Taky jsem si udělal srovnání s linear-phase ekvalizérem PLPAREQ (na kvalite 3), kterej to s vejškama posle mě umí líp i bez resamplování, nicméně směrem dolu už trochu blátí.

Hodně užitečný je taky MS processing a pro ty kteří to rádi je tu softclip atd.

Podobně resamplují taky UAD Precision EQ a Pultec, ale jejich nevýhodou je, že jich na jedný kartě pustíte jen velmi málo, zato apEQ v různé podobě moje 4jádro zvládá bez protestování v množství více než dostatečnym.

Další možností je opravdu přejít na 88.2kHz a mít to resamplovaný pro naprosto všechny procesy. To určitě musim na něčem vyzkoušet, protože výkon na to podle mě už je. Škoda jen, že z UAD pak dostanu ještě míň instancí.

Přišlo by mi pěkný, kdyby Cubase 5 uměla kombinovat šavle s různou samplovací frekvencí. Člověk by si vybra pro důležitý věci 88.2 nebo i víc... a to co by nechtěl nebo nemusel resamplovat by běželo na základních 44.1.

No na závěr bych jen dodal, že apEQ stojí 50euro. Víc než fér cena.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 20 bře 2008 17:29

je to peknej EQ, dik.

Uživatelský avatar
Venti
Příspěvky: 798
Registrován: 20 dub 2003 10:50

Příspěvek od Venti » 20 bře 2008 18:19

Velice sikovny eq...
Vdaka za tip

Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Příspěvek od BS » 20 bře 2008 19:09

dobry EQ. zrovna se ho chystam testnout. dik!

btw. nevi nekdo zda existuje ekvalizer, ktery by podle vstupniho signalu dokazal chytnout harmonicky, ktery by treba na tom eq byly nastaveny, a potom podle zmeny vstupniho signalu (napr. krouceni cuttoffem) by tak stejne ty harmonicky posunul realtime.. ? -doufam, ze chapete co myslim

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Re: Apulsoft apEQ - ekvalizer s vnitrnim up/downsamplingem

Příspěvek od aum generator » 21 bře 2008 01:12

matucha píše:Taky jsem si udělal srovnání s linear-phase ekvalizérem PLPAREQ (na kvalite 3), kterej to s vejškama posle mě umí líp i bez resamplování, nicméně směrem dolu už trochu blátí..
odkial beries tu istotu ze PLPAR nepouziva interne oversampling tiez?
mne prijde ze interny oversampling je dnes uz docela bezna vec.
jihad on riaa & soza.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 21 bře 2008 02:50

tim PRLPAREM si jistej nejsem, ale rozhodne nefiltruje celej vystup, to je zase jisty

oversampling mi jako bezna vec nepride... co to treba dela za EQ? UAD uz dlouho. PSP taky nejakou dobu. UAD ma malo instanci. PSP zere hodne a ma latenci pocitatelnou letech. Odkaz me na dalsi prosim...

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 21 bře 2008 08:21

a jak u toho apEQ funguje HP filtr... degraduje zvuk, nebo ciste rizne bez zmeny ?

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 21 bře 2008 10:35

Filtr vzdycky meni zvuk, tenhle muze byt na necem slyset (zvuky s hodne vysokejma vejskama, ktery chces zachovat) a na spouste veci se to neprojevi (vetsina stredovych nastroju, basy...).
Je to fajn i na vejsky, hihaty, shakery... ale musis si individualne rozhodnout, jestli ti ten filtr vadi nebo ne. Kdyz jo, tak budto pouzijes 1x (tam filtr neni) anebo nejakej linear fazni eq.

Ale nakonec stahni demo a vyzkousej...

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 21 bře 2008 14:37

matucha: ja si niesom isty tiez nicim. nemam source kody komercnych ekvalizerov. len ma to zaujima ci mas nejake info o tom ze ktory plugin ako zvnutra funguje, alebo ci len hadas podla toho co pocujes. tiez mi prijde ze pri oversamplingu dost zalezi od antialias filtra. filter sa da robit vela sposobmi. pri dnesnych vykonoch pocitacov sa da vselico, len asi by bol masaker pouzit antialias filter ktory zere vykon ako algorithmix eq...

kazdopadne dik za tip. pekny eq.
jihad on riaa & soza.

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 21 bře 2008 15:56

tak tento EQ funguje hodne zaujimavo

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 21 bře 2008 16:22

taky dik.... moc moc pekny EQ sic na 4x oversampling uz to celkem papa, ale stale je to v mezich a obcas v ovladani mam trosku chaos ale to jde o zvyk...

nevite jak se da kontrolovat vystupni hodnota signalu, abych neprebudil?

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 15 dub 2008 01:49

uplne vpravo je tecka (jako kdyby to byl filtr) a ta dela gain

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 15 dub 2008 06:49

interny oversampling ma overtone eq od voxengo... ale to je mastrovaci eq so 7 pasmami a ma latenciu a je pazravy. ale s vyskami a hlavne s pasmom 6kHz robi kuzla
edit: hehe, a 2x oversampling robi interny eq2 fo fruity studio... tak preto ten zvuk ma konecne uroven. ale to je irelevantne pre vacsinu z vas, nie je to bohuzial vst

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 15 dub 2008 10:45

je ten apulsoft EQ nejak vyrazne lepsi ako posihftopit ? myslim ci je o 50EUR (plus par drobnych za platbu cez paypal) lepsi nez posihftopit :-))
Naposledy upravil(a) dendy dne 15 dub 2008 12:26, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 15 dub 2008 11:31

Neprijde vam ze kdyz je zaplej ten analizer tak to trosku meni zvuk... teda spis ze to ma jakoby zpozdeni?

Odpovědět