http://www.apulsoft.ch/apeq/index.php
Přiznam se, že mě nebaví se honit za stale novejma a lepšíma pluginama. Většinu času tak ignoruju ruzný "extatický" komentáře a netaham dema. A ani nevim proč jsem tady udělal výjimku.
No každopádně jsem to nakonec stáhl a okoštoval. Ta věc má vestavěnej analyzér (škoda, že není standardně vypnutej), možnost přepnout na M/S processing a možnost resamplovat procesovanej signál.
No a právě ten resampling je tak zásadní pro to jak to hraje, že se mi až nechtělo věřit. Dlouhodobě vzdoruju myšlence přejít na 88.2kHz s tím, že je to zbytečný, ale tohle ukazuje, jak se celkem obyčejný procesy začnou chovat jinak.
V neresamplovanym módu se apEQ chová přibližně stejně jako Sonnox EQ, tj dobrej ekvalizér. Ale po přepnutí na 2x nebo 4x ta věc začíná fungovat úplně jinak. Místo plochosti si zvuk hlavně zachovává objem a neroztříští se na hrubě znějící obdobu originálu. Na něčem to samozřejmě je znát míň a na něčem víc. Mě se to hodně líbí na basech a středech... plný pevný kulatý. Určitě je to taky pěkný na vejšky, ale tady se dostávám k nevýhodě resamplingu, kterou je filtrování směrem nazpět, který uřízne všechno nad 18kHz a to nemusí být zrovna úplně to vono. Taky jsem si udělal srovnání s linear-phase ekvalizérem PLPAREQ (na kvalite 3), kterej to s vejškama posle mě umí líp i bez resamplování, nicméně směrem dolu už trochu blátí.
Hodně užitečný je taky MS processing a pro ty kteří to rádi je tu softclip atd.
Podobně resamplují taky UAD Precision EQ a Pultec, ale jejich nevýhodou je, že jich na jedný kartě pustíte jen velmi málo, zato apEQ v různé podobě moje 4jádro zvládá bez protestování v množství více než dostatečnym.
Další možností je opravdu přejít na 88.2kHz a mít to resamplovaný pro naprosto všechny procesy. To určitě musim na něčem vyzkoušet, protože výkon na to podle mě už je. Škoda jen, že z UAD pak dostanu ještě míň instancí.
Přišlo by mi pěkný, kdyby Cubase 5 uměla kombinovat šavle s různou samplovací frekvencí. Člověk by si vybra pro důležitý věci 88.2 nebo i víc... a to co by nechtěl nebo nemusel resamplovat by běželo na základních 44.1.
No na závěr bych jen dodal, že apEQ stojí 50euro. Víc než fér cena.