Fenomén doby - Autotune

Ostatní audio software, obecná diskuse
biscuit

Re: Fenomén doby - Autotune

Příspěvek od biscuit »

přesně napsáno. jak tohle začne, člověk by si měl uvědomit, že je starej a buď na sobě začít pracovat a nebo se na to vykašlat a rezignovat a už do ničeho nekecat, protože vlastně hudebně umřel. je to smutný, ale je to pravda. a neplatí to jen o hudbě.
jo a myslím, že to jde i bez toho, aby ze sebe člověk dělal šaška (starej mladej :-) ).

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Greyhound90 píše:
26 srp 2019 22:46
MDudas: přesně. Dobrá intonace je základ. Poslechněte si třeba Roberta Planta. Občas ale ve správnou chvíli jakoby podladí tón a hned se vrátí. V tom je to napětí zpěvu. V některých živácích začne zpívat půl tón pod skladbou a pak to dotáhne na první dobu bicích. Ale to je o Plantovi. Out of topic. Omlouvám se.
Praveze to je on-topic. :wink:
A ja som nehovoril a poltone, ale o jemnom ladeni. Autotune sa pouziva, ked je spevak slaby, alebo ak ma dobry spevak slaby den.
Dobry spevak atuotune normalne urcite nepotrebuje, pretoze sam pocuje, ze je mimo. (mam jednu taku pani doma :) )

Existuje samozrejme kategoria "celkom dobri spevaci", ktori su mladi a este nemaju uplne pevny ton, pripadne su spevaci, ktori pri niektorych slabikach maju drobne intonacne nedostatky. Ano, dneska sa upravuje aj toto. Hold, zvykli sme si aj v pope na velmi presne ladenie. Oproti tomu roku 1971 teda rozhodne. :wink:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

clovek je divnej tvor. sni o dokonalosti. a vzdycky kdyz se k ni priblizi o krucek, najde se hromada lidi, kterym to zacne vadit. zacnou se stavet na zadni a mermomoci pouzivat stare techniky. jedna odnoz z nich z toho pozdeji udela nabozenstvi a prohlasi, ze jen ta stara metoda je ta jedina spravna a opravdova, a ze oni, opomijejice nove metody, jsou (paradoxne - nikoliv vsak pro ne) vic nez ostatni :-)

jen me to inspirovalo...

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Nazad ku korenom - raw-food, raw-sound. Tak ako ho poznali nasi predkovia pred 300-1500 rokmi. :lol:

Greyhound90

Příspěvek od Greyhound90 »

biscuit píše:
27 srp 2019 16:14
clovek je divnej tvor. sni o dokonalosti. a vzdycky kdyz se k ni priblizi o krucek, najde se hromada lidi, kterym to zacne vadit. zacnou se stavet na zadni a mermomoci pouzivat stare techniky. jedna odnoz z nich z toho pozdeji udela nabozenstvi a prohlasi, ze jen ta stara metoda je ta jedina spravna a opravdova, a ze oni, opomijejice nove metody, jsou (paradoxne - nikoliv vsak pro ne) vic nez ostatni :-)

jen me to inspirovalo...
biscuit: Pomalu začínám chápat tvé myšlení a nejen tvoje na tomto serveru. Nevím zda jsi muzikant a někdy složil byť jen jedinou skladbu (asi spíš ne dle tvých reakcí), ale hudba vůbec není o dokonalosti, ale o pocitu co z té hudby jde. Buď to tam je anebo není (viz můj pro některé gerontofilní příspěvek s Jethro.) Právě proto je tolik dnešní hudby sterilní, protože hodně muzikantů používá ty samé vychytávky, aby pak v konečné fázi zněli všichni stejně. A o tom byl můj příspěvek. Vůbec jsi to nepochopil. Místo toho jsi sedl na koně, či spíš na kulhavého oslíka a vyrazils do boje :) Ale máš pravdu - jsou naprosto dokonalí a perfektně ladí, když užívají Autotune, o to nic. Pomalu nám hochu také stárneš. Fráze "Začít na sobě pracovat" je stará asi tak dvacet let :wink: Chápu, že můj názor je menšinový a automaticky tedy i chybný jak už to tak bývá v těchto diskusích.
Naposledy upravil(a) Greyhound90 dne 27 srp 2019 22:35, celkem upraveno 1 x.

xdudy

Příspěvek od xdudy »

Greyhound , nezlob se na mně , ale tvoje reakce jsou dost nepochopitelné. Čím dál víc získávám dojem že i dost tzv zabedněné,
a moc bych se neoháněl tím že někdo něco nepochopil - z mého pohledu jseš ty ten co toho hodně nechápe - no nic ve zlym to byl muj poslední na toto téma,nemá to cenu.

Greyhound90

xdudy: vůbec ti nerozumim co jsi tím myslel. Ale vzhledem k tomu, že to byl tvůj poslední příspěvek na toto téma, možná je to tak dobře.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

nevím co k tomu napsat. nějak to došlo do totálního nepochopení a zmatenosti.

snad jen že ten můj příspěvek ze 4:14, byla taková sedlácká fylozofie a vlastně i offtopic, protože to bylo myšleno naprosto obecně. víc než hudbu jsem si s tím asocioval svět současný fotografie (i když i na gramofony, magneťáky apod. to taky pasuje dobře; kolega dudas pochopil a dobře ťuknul to jídlo)...

prostě jsi nepochopil nic, i když netvrdím, že je tvoje chyba. u psanýho projevu se to stává často, zvlášť když komunikujou lidi z rozdílnejch prostředí. zkus mě i ostatní brát pozitivně, jako doposud. já to tak myslím zaručeně.
peace

p.s.: nevím, jaká máš měřítka a čemu říkáš složil apod. hudbu jako anderson jsem nedělal, spíš tu tuctovou a nezajímavou, tak jako skoro všichni v týhle době :-) nějaká polní tráva byla, ale jenom taková otava, nic co by mělo bejt zapsaný ve wikipedii. trochu se teď k hudbě vracím. ale o tom tohle téma přece vůbec není a ani bejt nemá.

Greyhound90

biscuit: vypustil jsi špunt a vše špatné odteklo. Nepochopil jsem nic, jen jste mě všichni nasr... To je holt riziko psaného projevu (anebo já jsem truhlík). Přeji všem jen to dobré.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

a jede se dál močálem černým kolem bílých skal... :wink: nic se snad nestalo, mně teda rozhodně ne.

Fivestring

Příspěvek od Fivestring »

Používat Autotune tak, že ho hodím na celou stopu zpěvu je prostě naprostá zhovadilost a z průměrnýho zpěváka to špičkovýho stejně nikdy neudělá.
Je potřeba si s tím zpěvem trochu pohrát manuálně (ale to už není Autotune), a doladit jenom tóny, které evidentně tahají za uši a jsou slyšitelně podintonované (jak to dělá většina zpěváků) nebo nadintonované (spíše výjimka).
Ale pro někoho je problém, že nemá ty uši, které by poznaly, kde je potřeba zasáhnout, pro někoho to zase představuje příliš mnoho práce a tak se s tím nemaže a použije Autotune na celý track. Výsledkem pak je přesně to, co píše Greyhound90 na začátku.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tak dneska, po těch dvaceti letech :-) , jsou tady už i jiný kouzla. melodyne a tak. a to dolaďování se typicky nemusí týkat jenom toho zpěvu. a ještě k tý míře - ono je to v podstatě taky o vkusu a možná i intonační citlivosti. někomu to plavání okolo tónu může připadat sexy, někdo ho ani neslyší/nerozlišuje a jinej by z toho třeba vyskočil z kůže ;-)

Fivestring

Příspěvek od Fivestring »

Biscuit - naprosto přesně, i když většinou se to týká právě zpěvu, muzikanty netřeba dolaďovat, ti už snad falešně nehrajou.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Poznate tento ?
Medzinarodna vyprava archeologov mesiace kope v Egypte niekde za Udolim kralov.
Jedneho dna najdu velmi zvlastnu, minimalne 5000 rokov staru dosku s napisom v neznamom jazyku.... :shock:
Desifruju, lustia, posielaju scany vedcom po celom svete... a po roku sa konecne podari napis rozlustit. Stoji tam:

+++ K-E-D-Y-S-I +++ B-Y-V-A-L-O +++ L-E-P-S-I-E +++

8)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

fivestring: dolaďujou se třeba perkuse, nebo se můžou přelaďovat už nahraný tejky (třeba když přijde na řadu drobná změna aranže, nebo se udělá obměna - perfektní, že muzikant už nemusí znovu do studia). to samý se týká i frázování, to je horký téma vždycky, zejména když se jedná o stopy, který tvořej rytmus.

samozřejmě tady říkám věci, který jsou obecně známý. přesto se nemůžu zbavit dojmu, že pro někoho to budou informace nový...

Odpovědět