Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Ostatní audio software, obecná diskuse
Odpovědět
Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 5031
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Amorph »

Pustil jsem se do dalsiho efektu, tentokrat je to takovy lo-fi efekt na zpusob audio kazety. Neni to zrovna emulace, ale snazil jsem se, aby to dokazalo pridat atmosferu, spinu a zkresleni. Pouziti asi hlavne na jednotlive nastroje, master tape to fakt neni.

Tady je ke stazeni. GUI je zatim provizorni a zatim to spravne funguje jen na sample rate 44100. Budu rad za jakykoliv feedback:)

https://www.dropbox.com/s/ex2z3xolcb79r ... e.dll?dl=0

InstaVibe12-screenshot.png

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 5031
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Amorph »

Tak jsem se po čase vrátil k tomuhle pluginu a dotáhnul ho. Kdyby chtěl někdo vyzkoušet, budu rád za každý feedback:)

K dispozici je:

Saturace
- lampové zkreslení
- jemný harmonický enhancer

EQ
- 3 profily, každý s trochu jinou křivkou, mody B a C přidávají trochu další zkreslení. Jde i vypnout.
- LF a HF resonance
- Age parametr (prakticky zůžení eq)

Noise
- 5 různých šumů - 2 audio kazety, 2 vinyly a brown noise
- Možnost dynamického řízení úrovně šumu vstupním signálem

Modulace
- wow a scratch kolísání
- nastavitelná šířka stereo modulace
- Quad chorus s nastavitelným delayem

15 presetů

Undo, redo, A/B

GUI jsem tentokrát zkusil minimalistické.
InstaVibe-scr22.png

Tady je ukázka presetu Vinyl rain piano:)
https://www.dropbox.com/s/vl9kl57nin8up ... 4.mp3?dl=0
a pro srovnání dry
https://www.dropbox.com/s/qbmlzem39p80v ... y.mp3?dl=0


InstaVibe VST2
https://www.dropbox.com/s/bb4wltdkv489l ... e.dll?dl=0

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3063
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Fractal »

Rozhodně použitelné, ten quad chorus je super na mluveném slovu a zpěvu pro takový ten 3D efekt. Celkově to má dobrý zvuk, vyzkouším na různé zdroje. Bude dokumentace? A wet/dry tě nenapadnul?

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 5031
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Amorph »

Dík! Můžeš zkusit presety, jestli ti sednou na zamýšlené použití:)

Dokumentace v jakém smyslu?

Wet/dry jsem přemýšlel, ale přidalo by to nějaký výkonový overhead kvůli kompenzaci fáze a latence na dry cestě, tak jsem to nakonec vypustil vzhledem k tomu, že všechny ty části efektu mají v nějakém smyslu řízení wet samy o sobě.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3063
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Fractal »

Spíše bližší popis jednotlivých "točítek", třeba podle čeho jsi modeloval, jaké jsou to funkce, čím jsou inspirované, myslím, že by to některé producenty zajímalo

kdyby to bylo u všech jasné jako facka, tak neřeknu :)

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 5031
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Amorph »

Ze jses to ty a ze to vubec nekoho zajima, tak to trochu rozvedu:)

Na vstupu je simulace lampove saturace, ktere pouzivam i v dalsich pluginech, akorat tady ma pevny bias a nema zadnou preekvalizaci. Vytavenim inputu se da ziskat vetsi zkresleni. Pred nim je jeste harmonicky generator, ktery generuje pomoci urcitych polynomu harmonicke frekvence (ne nejak vyrazne, ale treba na rhodesu nebo nejakych signalech s mensim obsahem harmonickych to jde slyset. A i treba na bicich to casto generuje takovy celkem hezky punch).

Eq sekce (Profile) je spojeny hi-pass a low-pass, ktere maji odstupnovane frekvence podle profilu a ty se dale posouvaji pomoci Age (cim vyssi age, tim bliz k sobe) a jednotlive profily a jejich range cca navazuji. Profily B a C maji jeste lehkou saturaci a vyrazneji u nich pracuji LF a HF boost. LF a HF boost jsou resonance tech filtru. Funguje to myslim docela hezky.

Noise je nasamplovany. Tape a Vinyl jsou proste zaznamenane a zaloopovane samply dvou kazet a dvou vinylu, brown noise je nahodne generovany. Dynamic noise pak funguje jako nasobeni rychlosti cteni input bufferu tim noisem - tzn. noise zpusobuje modulaci, ktera ve vysledku zni opet jako sum (plus nejake cross modulacni zkresleni vstupniho signalu), ale jeji hlasitost je modulovana vstupnim signalem, zjednodusene receno, sumi to jen kdyz neco hraje:). Speed urcuje rychlost cteni noise samplu.

Modulacni sekce jsou dva delay buffery, jejich rychlost cteni je modulovana nekolika funkcemi (spojene a vrstvene sinusoidy, je to cyklicke, ale pomerne hezky zvlnene s dostatecne dlouhou nepravidelnosti), wow urcuje jak moc se aplikuje tohle kolisani. Scratch je jednoduse "zakopnuti" cteni (pomoci kubicke interpolace rychlosti cteni) - nahodne generovane, cim vic Scratch, tim casteji a vyrazneji. Width urcuje jak moc se muze odchylit wow a scratch modulace na L a R kanalu.

Quad chorus je jak uz nazev napovida chorus vytvoreny pricitanim signalu ze ctyr modulovanych delayu. Dva delaye pracuju jako L-R a dva v M-S. Kazdy delay ma navic mirny peak filtr, ktery je modulovany v jinem rytmu, nez samotny delay.

To je zhruba vse, plus nejake dalsi utilitarni filtrovani a gain kompenzace, aby to vsechno fungovalo spravne. Ve vysledku docela komplexni efekt, ktery aspon pro me ma celkem hodne pouziti.

Ted jsem jeste zjistil, ze pri prepnuti samplerate se neco neprepocitava uplne spravne a rozjede se kompenzace latence, to musim jeste opravit.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 5031
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Amorph »

Co se tyka inpsirace, tak zacalo to jako nejaka aproximace audio kazety. Ve vysledku to s ni nema az tak moc spolecneho i kdyz na jeji simulaci se to da celkem uspesne pouzit, ale celkove to ma moznosti sirsi. Kazdopadne to ale nemodeluje zadny urcity nebo realny hw, je to navrzene ciste s ohledem na vysledek (jak je u me zvykem:). A jinak myslim, ze vyznam a pouziti tech jednotlivych sekci/parametru je asi nejlepe poznat z presetu.

biscuit
Příspěvky: 10564
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od biscuit »

Martine, já jen k tomu GUI zase. Že mi přijde to původní tentokrát možná o ždibíček lepší, to by asi bylo jedno a nestálo by to ani za slovo, ale ty patkové fonty... Imho se to k minimalistickému vzhledu nehodí a navíc, u té první verze bylo bezpatkové písmo (vypadá líp tam a vypadalo by i dole) :-D

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3063
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Fractal »

Jej, tak presetů jsem si nevšim. Teď je zkouším, na stopy i celek... a vypadá to že odpovídají záměru :)

Ten koncept dynamic noise ja zajímavý. Nemyslím, že bych se s tím někde takhle setkal.

Plugin je cytlivý na gainstaging, což je velké plus.


Pro mě je nejduležitější u podobných pluginů zvuk, "otisk". Pokud to zní unikátně, tak už se tomu otvírá folder. Pokud ale hnedka slyším, že to dokážu napodobit za dvě minuty je továrníma pluginama, tak není důvod proč se tím zabývat. Tady ten originální otisk je.

Pokud plugin umí něco skvělého přenechat masteru, tak vždy fynguje i na samostatné stopy. Když je plugin dobrý třeba jen na kytary, tak na masteru asi neposlouží, ale může být fakt nedostižný pro ten vyhrazený účel použití.

Takové specifické použití Instavibe, namísto klasiky - kurvítka bicích, je na Shoegaze / dreamrock kytary - zrovna to tady projíždím a jako jo, je to tam!

Na master jsem to zkusil taky a to lepidlo co to dělá, se mi nakonec více nelíbí než líbí, právě možná main dry/wet by to zlepšil.

Na jednotlivé segmenty - třeba kopák a basu - se to zase hodí dost dobře - Profile A speciálně.

Teď jsem si všiml, že šum jede pořád, to se taky hodí. A dá se tvarovat a to je taky velké plus.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 5031
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Amorph »

Fractal: Super, diky moc za postřehy! Jsem rád že se líbí. Na master jsem to nezamýšlel, ale je fakt, že ten mix drz-wet by se někdy mohl hodit, ještě popřemýšlim.

biscuit: hehe, no asi máš pravdu, že bezpatkovej by nejspíš vypadal líp:) uvidim, jestli najdu nějakej, kerej mi tam sedne

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3063
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Fractal »

Jak se plugin chová na masteru, a jak při masteringu, jsou dvě rozdílné věci :D

Myslel jsem to tak, že plugin se dá rychle otestovat, když se dá na komplexní materiál, což master kanál, nebo resp. mix kanál bývají.

Tady jsem sázel na ty frekvenční profily a tube saturaci. Nakonec na groupy, kupř. bicí a basa, to fungovalo dobře. Podle předpokladu, barvilo to hezky když se do toho poušťel cca -20dB beat. Když něco více hot, tak už bylo toho zkreslení pro momentální účel živé rockové hudby moc (pro účel toho celkového vibe nahrávky).

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 484
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od jackies »

Amorph píše:
27 kvě 2023 21:26
Fractal: Super, diky moc za postřehy! Jsem rád že se líbí. Na master jsem to nezamýšlel, ale je fakt, že ten mix drz-wet by se někdy mohl hodit, ještě popřemýšlim.

biscuit: hehe, no asi máš pravdu, že bezpatkovej by nejspíš vypadal líp:) uvidim, jestli najdu nějakej, kerej mi tam sedne

Font : Helvetica Neue
https://www.cdnfonts.com/helvetica-neue-55.font
Myslím, že když budeš mít po ruce tuhle sadu, tak po ní sáhneš ve většině případů.
Nebo třeba Roboto není marné.
muzikant

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 5031
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Insta-Vibe - vlastni Lo-fi VST

Příspěvek od Amorph »

Jackies: dik moc! Vyzkouším.

btw. rešim pořád kompenzaci latence, to by člověk nečekal že to bude problém. Například v Reaperu funguje změna reportované latence bez problémů, ale v Cubase se pořád nemůžu dobrat k tomu, aby se mi dobře změnila kompenzace když jen změnim parametr v pluginu a nedojde k resetu celého hostu. Tzn. funguje to při změně sample rate, ale mám problém, když dám v InstaVibe power off, tak Cubase nereflektuje změnu a plugin tak má najednou zápornou latenci (v bypassu vyřadim buffer). Pokud nenajdu řešení, tak ještě můžu v bypassu jen zpožďovat signál bez dalšího procesingu, ale je to takový nešikovný. No nic, to jen taková poznámka z deníčku vývojáře:)


Odpovědět