Legato v MIDI

Ostatní audio software, obecná diskuse
Odpovědět
CoolGrovyle
Příspěvky: 2
Registrován: 29 říj 2013 18:13

Legato v MIDI

Příspěvek od CoolGrovyle » 29 říj 2013 18:17

Zdravím vás,

Hledám software, kterým bych mohl do své MIDI skladby přidat efekt legáto (vázaný tón, to jest první nota má tvrdý začátek, ostatní jsou navázané v klouzavé sekvenci) hodí se to zejména u kytarových sól, nebo jednoduchých basových slidů. A právě na ty slidy bych to legato potřeboval, protože to zní dost blbě, když vám Slap Bass vydrnká všechny noty slidu, místo aby je hezky sklouzl, tak jak to má být. Prosím poraďte, kde takový software sehnat. Zkoušel jsem Anvil Studio, ale ten to bez placení neumí, a Aria Maestrosa pokud to umí, tak jen hypoteticky, protože při přidávání legato eventů se nic neděje.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od Pytkin » 29 říj 2013 19:19

slap bass brnka noty slidu ? cece ..

na legato musi spolupracovat aj zvukovy modul .. to neni len otazka midi .. v principe mozes pouzit lubovolny kontroler .. len generator na neho musi reagovat ..

jackies

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od jackies » 29 říj 2013 19:52

Já myslím, že spíš hledá pičbend.

CoolGrovyle
Příspěvky: 2
Registrován: 29 říj 2013 18:13

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od CoolGrovyle » 29 říj 2013 20:04

píčbend též nefungoval a a navíc píčbend má omezený rozsah, pokud vím, s tím moc slidu neuděláš.

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od charonme » 30 říj 2013 07:24

aby si dosiahol legato tak v midi potrebujes len aby ti skorsie noty koncili neskor ako zacnu nove, ale cely zvysok musi urobit uz syntak (napr. cez nastavenie "portamento") ked to nevie syntak tak s midi si nepomozes

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od biscuit » 30 říj 2013 07:57

portamento muze a ma i sampler. o rozsahu pitchbendu, toho coolgrovyle moc nevis :-) zase to zalezi na nastroji, na kterem se rozsah pitchbend kolecka nastavuje. takze to klidne muze byt 24 pultonu nahoru a 24 dolu... nejsem basak a neznam ani celej rozsah ctyrstrunny basy, ale pocitam, ze to bude +- celej jeji rozsah ;-)

btw.: u specialnich instrumentu, postavenejch na modernich samplerech (tzn. scarbee bass + ni kontakt), je to ovladani uz solidne prizpusobeny tomu, aby se na klaviature dala zahrat realtime linka velmi blizka projevu zivy basy... chce to trochu treninku, ale verim, ze pro basaka, to bude s prstem v nose a velka sranda, protoze vysledek je podle me docela slusnej, kdyz se to umi :-)

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od vasek » 30 říj 2013 10:59

Pokud se bavíme o slapované base, tak tam každej gliss nebo příklep atd. musí být vyloženě vysamplovanej, to se nedá simulovat. Co lze jakžtakž simulovat jsou glissy na bezpražcovce a tam je asi ideální pitchbend.
Portamento u basy podle mě nepřichází v úvahu, protože tak se na basu prostě nehraje, tudíž to bude znít nepřirozeně.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od pavlii » 30 říj 2013 11:35

Ale jo - koneckonců Legato je vlastně speciální případ Portamenta. Portamento si dokážu krásně představit na bezpražcovce, ale samozřejmě se tu bavíme (v MIDI rovině) o živé hře - a tam by se s Portamento pracovalo dost blbě (chce to větší "programming" okolo než Legato).

P.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od vasek » 31 říj 2013 08:37

Já vnímám výhodu pitchbendu v tom, že je ovládán rukou, takže je v tom jakýsi prvek lidskosti. Portamento je vlastně schopnost sampleru, která je daná přesnými hodnotami (rychlost přeladění...), takže se pro simulaci živých nástrojů moc nehodí.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od pavlii » 31 říj 2013 09:56

Ano, to je pravda - však jsem tu nevýhodu pro LIVE i zmínil ;-) akorát je třeba nezapomínat na to, že PB ti ovlivňuje výšku tónu i v RELEASE části (čili i po puštění klávesy)!

P.

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od charonme » 31 říj 2013 11:22

vsak to iste (zmena vysky tonu aj v release) robia aj realne strunove nastoje

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od pavlii » 31 říj 2013 11:59

Jo - já tu poznámku myslel tak, že je i při té LIVE hře mít na paměti, aby nevznikly tyhle artefakty. Například při skluzu po struně a následně zahranému jinému tónu ze sousední struny na (třeba) baskytaře a simulaci tohohle na klávesách pomocí PB.

P.

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od charonme » 31 říj 2013 16:09

aha tak to ale nie je problem toho ze to robi aj v release, ale toho ze to robi na vsetky hrajuce noty naraz a nie per-note

inak by ma ale zaujimalo ako tie data posielaju take controllery ako napr. eigenharp.
mozno daco by sa dalo poslat vo forme aftertouch, ale s tym zas nie je velmi prakticky slide cez vacsi pocet tonov

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Legato v MIDI

Příspěvek od pavlii » 31 říj 2013 16:17

Ono by cest mohlo být i více - máme třeba dotykové slidery, nožní pedály apod. Myslím, že vybrat ty použitelní techniky (nebo jen jednu z nich) jde až při důkladném průzkumu "co chci zahrát" vs "jaké možnosti a zákonitosti má MIDI na mých nástrojích".

P.

Odpovědět