Linux jako DAW
-
Re: Linux jako DAW
kamaráti,
pokúšal som sa úplne prejsť na linux, ale práve kvôli muzike som nakoniec urobil na svojom PC dual boot.
Na hudbu je Windows (7) a na všetko ostatné je Linux (v mojom prípade Ubuntu 10.04).
Skúšal som pre muziku aj Ubuntu, ale nakoniec som to zvážil, že s Windows-ámi dosiahnem viac. Moje hlavné dôvody sú:
- nemožnosť použiť existujúce VSTi (napr. Edirol SuperQuartet, HyperCanvas, Gary Garritan Jazz BigBand a Personal Orchestra, Acoustica Pianissimo a kopec ďalších). S nimi pracujem a nutne ich potrebujem.
- Cubase zatiaľ nebeží pod Linux-ama (čo je škoda, lebo Cubase mám rád). Našiel som nejaké alternatívy pre Linux, ale všetko sa mi to zdalo také "hračkárske" (aj keď výsledný výkon u mnohých bol veĺmi veľmi slušný). Cubase (a aj Magix Sequoia) predsa len vyzerá oveľa viac profesionálnejšie.
Začal som s distribúciou Ubuntu Studio 9.04, ktorá je zameraná na multimédia. Potom som prešiel na Ubuntu 10.04, spravil si pod VirtualBox-om virtuálne Windows-y XP a v nich zinštaloval takmer všetky hudobné programy. Stále to však nebolo ono.
A ako hovorím nakoniec (dokončené asi pred 3-ma dňami) zvíťazila verzia - dual boot, s defaultným Ubuntu 10.04 na všetky ostatné činnosti s PC okrem hudby, a s Windows 7 so zinštalovanými DAW a všetkými potrebnými VST.
Zatiaľ som veľmi spokojný a nemám žiadnu výhradu. Buď robím na kompe muziku, alebo internetujem, píšem, skajpujem, upravujem obrázky, pozerám DVD, videa, programujem, ...
pokúšal som sa úplne prejsť na linux, ale práve kvôli muzike som nakoniec urobil na svojom PC dual boot.
Na hudbu je Windows (7) a na všetko ostatné je Linux (v mojom prípade Ubuntu 10.04).
Skúšal som pre muziku aj Ubuntu, ale nakoniec som to zvážil, že s Windows-ámi dosiahnem viac. Moje hlavné dôvody sú:
- nemožnosť použiť existujúce VSTi (napr. Edirol SuperQuartet, HyperCanvas, Gary Garritan Jazz BigBand a Personal Orchestra, Acoustica Pianissimo a kopec ďalších). S nimi pracujem a nutne ich potrebujem.
- Cubase zatiaľ nebeží pod Linux-ama (čo je škoda, lebo Cubase mám rád). Našiel som nejaké alternatívy pre Linux, ale všetko sa mi to zdalo také "hračkárske" (aj keď výsledný výkon u mnohých bol veĺmi veľmi slušný). Cubase (a aj Magix Sequoia) predsa len vyzerá oveľa viac profesionálnejšie.
Začal som s distribúciou Ubuntu Studio 9.04, ktorá je zameraná na multimédia. Potom som prešiel na Ubuntu 10.04, spravil si pod VirtualBox-om virtuálne Windows-y XP a v nich zinštaloval takmer všetky hudobné programy. Stále to však nebolo ono.
A ako hovorím nakoniec (dokončené asi pred 3-ma dňami) zvíťazila verzia - dual boot, s defaultným Ubuntu 10.04 na všetky ostatné činnosti s PC okrem hudby, a s Windows 7 so zinštalovanými DAW a všetkými potrebnými VST.
Zatiaľ som veľmi spokojný a nemám žiadnu výhradu. Buď robím na kompe muziku, alebo internetujem, píšem, skajpujem, upravujem obrázky, pozerám DVD, videa, programujem, ...
Cubase SX3/Steinberg The Grand 2/VSTi Trilogy Bass/VSTi Acoustica Pianissimo/WaveLab 3.0/Sibelius 4/Garritan Jazz BigBand/Garritan Personal Orchestra/Edirol SuperQuartet/Edirol HyperCanvas/Broomstick Bass/Steinberg Halion 3/Roland D10/Yamaha S80/...
-
ešte snaď na upresnenie k výhrade - žiadny VST nebeží a nespolupracuje s linux-ovými hudobnými aplikáciami. Aj keď som našiel nejaké informácie, že existuje spôsob ako to dať dokopy, ale nevyskušal som to (nebolo času), takže tomu ani moc neverím.FredFlinstone píše:kamaráti,
A používať VST (a vôbec všetky potrebné hudobné programy) cez linux-ácky Wine, to sa mi tiež nezdá úplne "tým pravým orechovým" (aj keď to zväčša funguje).
Cubase SX3/Steinberg The Grand 2/VSTi Trilogy Bass/VSTi Acoustica Pianissimo/WaveLab 3.0/Sibelius 4/Garritan Jazz BigBand/Garritan Personal Orchestra/Edirol SuperQuartet/Edirol HyperCanvas/Broomstick Bass/Steinberg Halion 3/Roland D10/Yamaha S80/...
tak řešení jak používat VST(i) pod linuxem je několik - stačí hledat.
jinak máš pravdu, spousta "hudebního" softu pro GNU/Linux jsou jen hračky. na druhou stranu, výhody to má - opět stačí hledat a zkoušet.
jinak máš pravdu, spousta "hudebního" softu pro GNU/Linux jsou jen hračky. na druhou stranu, výhody to má - opět stačí hledat a zkoušet.
-
ak máš odskúšaný, overený postup ako použiť VST pod linux-om a linuxovými aplikáciami (nie cez Wine) daj vedieť ktoré sú to a ako to ide (daj linky).luphtrack píše:tak řešení jak používat VST(i) pod linuxem je několik - stačí hledat.
já nejsem žádnej linux audio helpdesk
osobně mě VST(i) moc nezajímaj, nemám potřebu je rozbíhat pod linuxem. zkus dssi-vst, fst či vestige.
osobně mě VST(i) moc nezajímaj, nemám potřebu je rozbíhat pod linuxem. zkus dssi-vst, fst či vestige.
-
dík. Myslel som si.luphtrack píše:já nejsem žádnej linux audio helpdesk
podařilo se mi naloadovat Synth1 do lmms pluginu VeSTige - pravda, počkal jsem si, ale výsledek stojí za to.
když uvážim fakt, že jsem objevil tunu softu pod linux, zdá se mi už reálné ho na zvuk použít
nemám na mysli puštění REAPERu ve wine, ale použití nativního softu. mrzí mě, že grafika a propracovanost těchto jehel v kupce sena (tuposti, komerce a klikačů) není velká.
vřele doporučuju si nějaké to linuxátko nainstalovat a zkusit co to umí a co ne. možná budete překvapeni.
btw, má cenu ještě vůbec cokoli o linuxu psát? kdo o tom něco ví (v rámci názvu tématu), tak se jistě rozhodne sám. popichování typu "to vypadá jak starej cubase na atari" si prosím strčte za klobouk. nikdo nemá v úmyslu přetahovat uživatele a sát z nich peníze -- jde o svobodu volby.
abych jenom nekecal, pár šotíků na závěr:
když uvážim fakt, že jsem objevil tunu softu pod linux, zdá se mi už reálné ho na zvuk použít
nemám na mysli puštění REAPERu ve wine, ale použití nativního softu. mrzí mě, že grafika a propracovanost těchto jehel v kupce sena (tuposti, komerce a klikačů) není velká.
vřele doporučuju si nějaké to linuxátko nainstalovat a zkusit co to umí a co ne. možná budete překvapeni.
btw, má cenu ještě vůbec cokoli o linuxu psát? kdo o tom něco ví (v rámci názvu tématu), tak se jistě rozhodne sám. popichování typu "to vypadá jak starej cubase na atari" si prosím strčte za klobouk. nikdo nemá v úmyslu přetahovat uživatele a sát z nich peníze -- jde o svobodu volby.
abych jenom nekecal, pár šotíků na závěr:
tie posledne 2 screenshoty su z LMMS ze ? to mi pripada uz ako dost slusny soft, jednu dobu som to skusal (verzia pod win) a je to slusna napodobenina fruityloops, sice nema tolko moznosti ale na linux velmi slusne riesenie ...
vazne ma uz SERES a to tak ze PORIADNE ako sa stale nepriamo navazas do ludi ktorym pre tvorbu potrebuju aj pohodlne gui a soft s dostatkom PEKNE a PREHLADNE a INTUITIVNE porobenych funkcionalit.. fakt by si si s tym mohol dat pohov, mna osobne sa to dotyka a uraza ma to ...luphtrack píše: mrzí mě, že grafika a propracovanost těchto jehel v kupce sena (tuposti, komerce a klikačů)
Jé, další legrace.
Neurážej se je to jinak edit : raději nic
Luph : Jináč by mě zajímalo, jak je na tom dneska Ardour. Nemám čas něco zkoušet nebo se zajímat. Tak pokud něco víš z případných zkoušek dej vědět.
Luph : Jináč by mě zajímalo, jak je na tom dneska Ardour. Nemám čas něco zkoušet nebo se zajímat. Tak pokud něco víš z případných zkoušek dej vědět.
bohužel, pořád je to na úrovni beta verze. např ta automatizace mně přijde dost slabá.dendy píše:tie posledne 2 screenshoty su z LMMS ze ? to mi pripada uz ako dost slusny soft, jednu dobu som to skusal (verzia pod win) a je to slusna napodobenina fruityloops, sice nema tolko moznosti ale na linux velmi slusne riesenie ...
normálně bych bouchl šáňo a smál se až do rána, že jsem zase někoho vytočil, ale udělám výjimku. vadí mi, když se lidské zdroje zaměřují primárně na klikací gui a zapomíná se od čeho tu počítače jsou a k čemu slouží - k výpočtům. sám používám windows, reaper a jiné mloky, přestože jsem proti nim. zajímavé je, že např tablet dj mi nevadí. asi mám vážný problém/mindrák, ale hodně mi vadí to co se běžně páchá - radši se koupí nový HW, nová sračka od ms, než aby se psal kvalitní, rychlý a slušný soft. ty bohužel nejsi úplně cíl těchto mých zakuklených výpadů. mrzí mě, pokud to někdo chytne za ostatní a kvůli tomu přestane moje vlákna číst, ale já se v tomhle prostě nechci změnit. snad to ostatní pochopí a budou nad věcí, např. narozdíl ode mě.dendy píše:vazne ma uz SERES a to tak ze PORIADNE ako sa stale nepriamo navazas do ludi ktorym pre tvorbu potrebuju aj pohodlne gui a soft s dostatkom PEKNE a PREHLADNE a INTUITIVNE porobenych funkcionalit.. fakt by si si s tym mohol dat pohov, mna osobne sa to dotyka a uraza ma to ...
čoveče budeš se divit, ale trojka má mít podporu midi seq a virtuálních nástrojů. to už by mohla být zajímavá konkurence reaperu a jinýchjackies píše:Jé, další legrace.
to je dost smutne samo o sebe, ak to myslis vazne ...lupthrack píše:ormálně bych bouchl šáňo a smál se až do rána, že jsem zase někoho vytočil
ked uz sme pri tom pocitace sluzia k ulahceniu prace a obecne ukonov ktore su pre ludi pre nich komplikovanejsie uskutocnitelne alebo uplne neuskutocnitelne.. pochop ze KOPA ludi pouziva hudobny sw proste k tomu aby mohli realizovat svoje hudobne napady - na to je skutocne prehladne spraveny soft s intuitivnym softwarom pre drvivu vacsinu ludi to spravne riesenie.. samozrejme existuju extremisti a experimentatori (napriklad ty) koho bavi hrat sa s roznymi alternativnymi "udelatkami", s roznymi uchylnostami v textovom rezime a podobne .. ale koli tomu nemusis urazat tu vacsinu ktorej proste vyhovuje to pekne prehladne GUI pretoze im primarne nejde o to ako je vec naprogramovana ale aby vedela to co od nej potrebuju aby vedela a aby praca s nou bola pre nich intuitivna a neotravna, aby nemuseli dlhe hodiny riesit ako co rozbehat alebo spravit ale aby proste mnohli spustit nejaku aplikaciu a rovno tvorit to, koli comu ju spustili, neriesit AKO to spravit aby to vobec slo .. proste trocha respektu.. sorry ze som tak na teba vybehol ale jednoducho uz nechapem ze to nedokazes pochopit, drviva vacsina ludi ta tu ma za exota, mozno nim naozaj si ale ja stale verim ze aspon mala cast teba JE schopna pochopit ze ini ludia proste maju pravo vnimat veci inak a ze ty ich nemuss zato urazat a sklatulkovat ako klikacov, komercakov a nievem co vsetko ...luphtrack píše:vadí mi, když se lidské zdroje zaměřují primárně na klikací gui a zapomíná se od čeho tu počítače jsou a k čemu slouží - k výpočtům.
dendy: nenamahej se, je to klasickej pripad zaslepenosti a predpojatosti, odtrzenej od reality; takovejm lidem muzes dat jakkoliv ubijejici argumenty a stejne si budou mlet furt to svoje Nech ho tady placat v predstave, ze linux a command lajna jsou proste nejlepsi vzdy a za vsech okolnosti "protoze je to kul a open woe a ja sem h4x0r!" a ignoruj to, treba z toho jednou taky vyroste (jako vetsina normalnich lidi).
jo ja viem, sak za tie roky co ca pohybujem nielen po ezone ale aj inych forach som take typy ludi uz zazil a vzdy si hovorim ze uz sa nenecham vyprovokovat ale vzdy sa nakoniec neovladnem... snad sa raz naucim totalne ignoreKermitak píše:dendy: nenamahej se, je to klasickej pripad zaslepenosti a predpojatosti, odtrzenej od reality; takovejm lidem muzes dat jakkoliv ubijejici argumenty a stejne si budou mlet furt to svoje