Poraďte DAW s flexibilním routováním signálu mezi pluginama
Poraďte DAW s flexibilním routováním signálu mezi pluginama
Kdyz jsem pred nekolika lety vybiral DAW, jsem zkusil Audition, Cubase a Samplitude a zdalo se mi, ze ve vsech techto DAW je routovani audiosignalu navrzeno jako presna kopie HW mixu. Tj. routovani signalu do efektu je mozne pouze pomoci insertu a sendu. To mi prislo v SW oblasti jako zbytecene omezujici.
Nakonec jsem tehdy jako svoji DAW zvolil Tracktion, ktera dovoluje vetsi flexibilitu routovani signalu. V Tracktion jsem si zvykl napr. na to, ze muzu signal jedne stopy rozdelit na dve casti (crossfade), jednu cast (vetsi) prohnat kompresorem, druhou (mensi) prohnat "insert" reverbem (100% wet), potom obe casti zase spojit a s vyslednym signalem dal pracovat jako s jednou stopou. Timto postupem se dosahne vetsiho reverbovani v hlasitejsich pasazich. Podobneho routovani nejsem schopen dosahnout v DAW, ktere kopiruji HW mix (castecne toho lze dosahnout pomoci zkopirovani stejneho tejku do vice stop apod., ale napr. ten split signalu do dvou cest by se realizoval asi velmi nesikovne).
Takze moje otazka: exituje dnes DAW s flexibilnim/neomezenym routovanim signalu? Moje predstava: na plose si rozmistim pluginy a mysi mezi nimi nakreslim cesty audiosignalu bez zbytecnych omezeni (samozrejme zadne cykly atd.)
Duvod: Tracktion mi v nekterych detailech nevyhovuje a hledam nahradu (napr. pri divocejsim routovani nekompenzuje spravne latenci plugin, automatizace je nevyzpytatelna, jejich support ignoruje moje hlaseni evidentnich bugu i kdyz je obcas aspon v pristim releasu tise opravi) .
Pozn.: Neznam posledni verze Cubase, Samplitude, Sonaru, takze jestli to tam je mozne, tak sorry za neznalost. A vubec neznam ProTools - tam bych tipoval, ze neco bude - ale na to nemam HW.
Diky za rady.
Nakonec jsem tehdy jako svoji DAW zvolil Tracktion, ktera dovoluje vetsi flexibilitu routovani signalu. V Tracktion jsem si zvykl napr. na to, ze muzu signal jedne stopy rozdelit na dve casti (crossfade), jednu cast (vetsi) prohnat kompresorem, druhou (mensi) prohnat "insert" reverbem (100% wet), potom obe casti zase spojit a s vyslednym signalem dal pracovat jako s jednou stopou. Timto postupem se dosahne vetsiho reverbovani v hlasitejsich pasazich. Podobneho routovani nejsem schopen dosahnout v DAW, ktere kopiruji HW mix (castecne toho lze dosahnout pomoci zkopirovani stejneho tejku do vice stop apod., ale napr. ten split signalu do dvou cest by se realizoval asi velmi nesikovne).
Takze moje otazka: exituje dnes DAW s flexibilnim/neomezenym routovanim signalu? Moje predstava: na plose si rozmistim pluginy a mysi mezi nimi nakreslim cesty audiosignalu bez zbytecnych omezeni (samozrejme zadne cykly atd.)
Duvod: Tracktion mi v nekterych detailech nevyhovuje a hledam nahradu (napr. pri divocejsim routovani nekompenzuje spravne latenci plugin, automatizace je nevyzpytatelna, jejich support ignoruje moje hlaseni evidentnich bugu i kdyz je obcas aspon v pristim releasu tise opravi) .
Pozn.: Neznam posledni verze Cubase, Samplitude, Sonaru, takze jestli to tam je mozne, tak sorry za neznalost. A vubec neznam ProTools - tam bych tipoval, ze neco bude - ale na to nemam HW.
Diky za rady.
Naposledy upravil(a) radek_p dne 11 srp 2008 10:17, celkem upraveno 1 x.
dobry routing ma fruity studio, nie je tam sice drotikovaci interface, ale kazdy vystup zo 128 insert slotov ide poslat do ostatnych 127 insertov s nastavitelnou urovnou, cize mozes vytvarat lubovolne subgrupy, tie vracat spat, atd. plus existuje efekt send, ktory sa da zaradit "dovnutra" efekt slotu a posielat signal na jeden zo sendov
dalsi borec je reaper, tam mas routovaciu matricu, kde sa da nastavit, ktory signal pojde kam vsade...
vec s dratkami je napriklad energy XT, ale tu nepoznam
dalsi borec je reaper, tam mas routovaciu matricu, kde sa da nastavit, ktory signal pojde kam vsade...
vec s dratkami je napriklad energy XT, ale tu nepoznam
This Page Cannot Be Displayed
--------------------------------------------------------------------------------
Based on your corporate access policies, this web site ( http://www.sensomusic.com/usine/ ) has been blocked because it has been determined to be a security threat to your computer or the corporate network. This web site has been associated with malware/spyware.
Message generated on inhpx01.boehringer.com
If you have questions, please contact the local Helpdesk and provide the codes shown below. If you believe this page has been misclassified, use the button below to report this misclassification.
--------------------------------------------------------------------------------
Notification codes: (1, MALWARE_GENERAL, BLOCK-MALWARE, , 0x00b8d0a5, 1218445598.264, QAAAAQAAAAAAAAAAI/8ACP8AAAA=, http://www.sensomusic.com/usine/)
Based on your corporate access policies, this web site ( http://www.sensomusic.com/usine/ ) has been blocked because it has been determined to be a security threat to your computer or the corporate network. This web site has been associated with malware/spyware.
Message generated on inhpx01.boehringer.com
If you have questions, please contact the local Helpdesk and provide the codes shown below. If you believe this page has been misclassified, use the button below to report this misclassification.
Notification codes: (1, MALWARE_GENERAL, BLOCK-MALWARE, , 0x00b8d0a5, 1218445598.264, QAAAAQAAAAAAAAAAI/8ACP8AAAA=, http://www.sensomusic.com/usine/)
Sendarella
V Tracktion taky hodne pouzivam interni pluginy "Send" a "Return", kterymi se da poslat signal odkudkoli kamkoli. Ale prave jsem zjistil, ze pro DAW, ktere toto nemaji, by se mela dat pouzit free VST plugina "Sendarella" (zatim jsem nezkousel):kexik píše:plus existuje efekt send, ktory sa da zaradit "dovnutra" efekt slotu a posielat signal na jeden zo sendov
Sebdarella na KVR
sendarella je drek, ak si dobre pamatam... mam pocit ze bola naprogramovana prave pre staru verziu tracktion a ze na mnohych daw-och nefunguje. kazdopadne to bude viac zrat cpu ako interny routing. akym stylom pracujes? ide ti viac o klasicke hdr nahravadlo, alebo skor o midi sekvencer? ak hlavne nahravas audio, tak skus urcite reaper
Midi dokazu asi uplne ozelet, staci mi "audio".kexik píše:sendarella je drek, ak si dobre pamatam... mam pocit ze bola naprogramovana prave pre staru verziu tracktion a ze na mnohych daw-och nefunguje. kazdopadne to bude viac zrat cpu ako interny routing. akym stylom pracujes? ide ti viac o klasicke hdr nahravadlo, alebo skor o midi sekvencer? ak hlavne nahravas audio, tak skus urcite reaper
V krajnim pripade muzu v jednom softu nahravat a strihat, vyrendrovat stopy a v jinem softu uz delat jenom luxusni routing a automatizaci.
Reaper vubec neznam, zkusim, diky.
Tak reaper zatím vypadá velmi nadějně. Možnosti routování jsou otevřenější než v Cubase / Sonar (aspoň ty verze, které jsem viděl). Je např. možné vytvořit z VST plugin více paralelních větví pro zpracování signálu jednoho tracku, bez nutnosti track nakopírovat pod sebe, nebo používat zbytečné auxy. Ovládání routingu mi připadá trochu kostrbaté, ale zatím nemám právo dělat závěry, na to jsem v tom strávil příliš málo času.
Screenshoty modularního routování v Energy vypadají lákavě, ale můj dojem po prvních deseti minutách práce v Energy je, že je to dost nestandardní DAW a nejsem si jistý, jestli bude mít všechcen potřebný luxus pro nahrávání (pohodlné stříhání s crossfady, správu vícenásobných "tejků" apod.) Zarazilo mne, že neumí 88200Hz, jenom 96000Hz.
ART Teknika Console vypadá taky velmi šikovně, uvídím, jak se osvědčí v praxi. Stabilita, kompatibilita, možnost propojení mezi více instancemi (?) pluginy, pohodlnost ovládání...
Ještě jednou díky za tipy!
Ani jednu z těchdle věcí jsem neznal, díky za tip.Cyril píše:Muzes pouzivat VST verzi ART Teknika Console (idealne uvnitr EnergyXT2 :)
Screenshoty modularního routování v Energy vypadají lákavě, ale můj dojem po prvních deseti minutách práce v Energy je, že je to dost nestandardní DAW a nejsem si jistý, jestli bude mít všechcen potřebný luxus pro nahrávání (pohodlné stříhání s crossfady, správu vícenásobných "tejků" apod.) Zarazilo mne, že neumí 88200Hz, jenom 96000Hz.
ART Teknika Console vypadá taky velmi šikovně, uvídím, jak se osvědčí v praxi. Stabilita, kompatibilita, možnost propojení mezi více instancemi (?) pluginy, pohodlnost ovládání...
Ještě jednou díky za tipy!