prevod 24 bit na 8 bit

Ostatní audio software, obecná diskuse
Odpovědět
solasound

prevod 24 bit na 8 bit

Příspěvek od solasound »

doufam, ze me neukamenujete za nasledujici dotaz ;-) nahraval jsem text na zaznamnik pro jednu vetsi firmu (takove to - momentalne jsou vsechny linky obsazene atd. - zhruba 15 podobnych vzkazu), ve 24bitech. ted mi jejich clovek oznamil, ze by teda ty vzkazy potreboval v 8bitech.. :shock:
zkousel jsem to prevest jak v cubase, tak v sound forge a vysledek je teda zoufaly, sumu vice nez mluveneho slova. existuje nejaky standardni postup, jak dosahnout solidni zvukove kvality i pri 8bitech?

diky

Cyril

Příspěvek od Cyril »

"The sound files will sound very different when played though your speakers then what they will sound when played on the phone line. Remember that the phone line's frequency reposnse is about 3.5kHz (4kHz max)"

Napada me jeste nepouzivat na to slovo pred prevodem vubec reverb, co nejsussi zvuk, mozna tam nasrat gate, zadna dynamika... aby to co nejmin sumelo... navic to urcite chtej v nakych 11 khz, ne?

aum generator

Příspěvek od aum generator »

solasound: okrem normalizacie a noise gate mi nenapada nic. mozno kompresor, nech su aj tichsie pasaze hlasnejsie (a tym padom budu pouzivat vacsiu cast z rozsahu tych 8 bitov)
konvertoval si so zapnutim ditheringom / noiseshapingom?
jihad on riaa & soza.

kexik

Příspěvek od kexik »

s ditheringom to bude sumiet este viac... 8bitov je proste z principu odstup sumu 48dB, bodka... tomu panovi, co to chce, povedz na rovinu, ze je debil.

rastis

Příspěvek od rastis »

do zaznamniku ? vsak to je uplne jedno. odgejtovat co sa da a nech to sumi... vsak to aj vzdy sumia tie automaty na telefonoch...

kexik

Příspěvek od kexik »

treba tomu sprocesovat dynamiku aby bol vsetok signal medzi 0 a -35dB, spicky natlacit a tiche pasaze zosilnit, ticho odgejtovat... ale aj tak, hmpf

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

kexik: podivej se na standardy v telefonii a mobilnich komunikacich a pak hodnot, kdo je debil.

solasound: z 8mi bitu zazraky nedostanes, ale uvedom si, jak se to bude reprodukovat. Obcas delam zvuky do mobilnich her, kde chtej 8bit, 8Khz a dost casto musim ten zvuk frekvencne a dynamicky upravoavat tak, aby v cilovem formatu znel obstojne, za cenu toho, ze v 24/44 zni spatne. U reci bych se treba vsechno snazil narvat maximalne do stredu a maximalne zplostit dynamiku.

matucha

Příspěvek od matucha »

dither mozna sumi, ale proti kvantizacnimu sumu to nic neni... hlavne to ty kvantizace vyhladi, ze neznej tak priserne

chce to hlavne kompresi, limitaci... jestli je tam este nejaka nizsi samplerate, tak i eq, aby fungovalo s tou samplerate dobre

kexik

Příspěvek od kexik »

Amorph píše:kexik: podivej se na standardy v telefonii a mobilnich komunikacich a pak hodnot, kdo je debil.
tie standardy robili takisto debili... hlavne ze si mozes na 3x4cm displejiku mobilu pozriet telku v mpeg 4, ale ked volas svojej matke, tak ta prepoja 8bit, 2500Hz samplovacka

Venti

Příspěvek od Venti »

solasound toto riesim pravidelne v praci.
Robime to tak ze tu nahravku pustim a mam spojene dva pocitace normalnym jack jack kablom. Jeden hra normalne a ten druhy nahrava 8bit 8kHz mono.

Druhy sposob... pouzivame na to stary predpotopny CoolEdit 96, kde to normalne zmenim na potrebne hodnoty.

Sumet a divny zvuk to bude mat stale. Co ti este mozem doporucit, tak orez equalizerom hlbky aj vysky.. lebo ti to bude robit strasne sikavky.
Ja mam spraveny taky preset s urezenymi hlbkami od 300Hz a vysky od 7 - 8 kHz.
Vela zdaru.

nooly

Příspěvek od nooly »

tohle delam pomerne casto, je treba namlatit zvuk az "ke stropu", aby byl sum co nejmene znatelny. pri trose snahy se povede uchazejici vysledek... pouzivam kompresor i limiter.

solasound

Příspěvek od solasound »

tak jsem se s tim popral ve wavelabu a vysledek nakonec nezni tak spatne. krabicoidni charakter samozrejme zustal, ale sumu ubylo znatelne :-)

Odpovědět