Software EQ vs. Hardware TUBE EQ
no dobre, nechce sa mi, ale trochu to upracem:
nie je pravda, ze ide nasimulovat suciastky 1:1. ide to urobit len priblizne a chyba sa zvacsovanim poctu prvkov simulovaneho objektu zvacsuje natolko, ze vysledok nema s realitou vela spolocne. samozrejme mnozstvo zanedbani, ktore pri matematickom modeli urobis, je nepriamo umerne presnosti a vypoctovemu vykonu. pre niektore suciastky, ako su napriklad elektronky, je dostatocne presny model priam kvantovomechanickou zalezitostou. dalsie problematicke prvky su cievky a vazbove transformatory, ktore sa od idealnych lisia hodne a pri starom hw sa dokonca lisia kusovo. co ide pomerne slusne zvladnut, je model polovodicoveho ekvalizeru, par celkom podarenych existuje (trebars obligatny posihfopit), ale eq osadene operacnymi zosilnovacmi su tak bezne a lacne, ako mnohe z tych sw simulacii
nie je pravda, ze rezistor ide simulovat jednoduchym vzorcom, prenosova funkcia rezistoru musi obsahovat aj clen pre termicky sum (obligatny problem, ako matematicky popises sum?) a clen pre teplotnu zavislost, ta je ina pre uhlikovy, pre metaloxidovy, pre droteny. realny rezistor ma samozrejme aj nahradny RLC obvod, opat, hodnoty su zavisle od konkretnej suciastky. este mas chut programovat?
nie je pravda, ze ide nasimulovat suciastky 1:1. ide to urobit len priblizne a chyba sa zvacsovanim poctu prvkov simulovaneho objektu zvacsuje natolko, ze vysledok nema s realitou vela spolocne. samozrejme mnozstvo zanedbani, ktore pri matematickom modeli urobis, je nepriamo umerne presnosti a vypoctovemu vykonu. pre niektore suciastky, ako su napriklad elektronky, je dostatocne presny model priam kvantovomechanickou zalezitostou. dalsie problematicke prvky su cievky a vazbove transformatory, ktore sa od idealnych lisia hodne a pri starom hw sa dokonca lisia kusovo. co ide pomerne slusne zvladnut, je model polovodicoveho ekvalizeru, par celkom podarenych existuje (trebars obligatny posihfopit), ale eq osadene operacnymi zosilnovacmi su tak bezne a lacne, ako mnohe z tych sw simulacii
nie je pravda, ze rezistor ide simulovat jednoduchym vzorcom, prenosova funkcia rezistoru musi obsahovat aj clen pre termicky sum (obligatny problem, ako matematicky popises sum?) a clen pre teplotnu zavislost, ta je ina pre uhlikovy, pre metaloxidovy, pre droteny. realny rezistor ma samozrejme aj nahradny RLC obvod, opat, hodnoty su zavisle od konkretnej suciastky. este mas chut programovat?
-
kexik samozrejme suhlasim s tebou, nespravne som sa vyjadril da sa nasimulovat funkcia napr rezistoru alebo tranzistoru ( napr v zosilneni, teda signal a x vstup z knobu b ) ale ako som povedal nie jeho realna fyzika ako napr to ze meni rezistivitu vzhladom k teplote, tak isto sa da nasimulovat aj elektronkova saturacia ( deformacia amplitudy signalu ) a pridavanie vyssich harmonickyh v elektronkovom style ( pri analyze amplitudy a freq. charakteristiky pri testovacich signaloch dosiahnes skutocne 1:1 avsak uz nie pri realnom dynamickom signale - hudbe ako som povedal, nikdy asi nedosiahnes efekt pameti elektronky, zmeny zvuku od casu chodu elektronky atd, to by musel pocitac asi naozaj simulovat kazdy emitovany elektron individualne co je riadne sci fi ako si povedal) realne sa teda elektronka nasimulovat asi neda - samozrejme cielom nie je vytvorit virtualnu realitu kde sa software bude sprawat presne ako hardware, ale cielom je spravit nieco podobne ako hw ale pritom zalozene na uplne inom principe a vela firmam sa to kvalitne aj dari! nemam pravdu ?universal audio , waves, psp a pod
samozrejme nikdo neprogramuje v style emulacie odporov kondenzatorov atd, vsetky pluginy sa programuju uplne inym stylom, pricom cely algorytmus by mal vytvarat podobnu funkciu ako napr obvod sucastiek vid priklad: filter dosiahnes v analogu kombinaciou odporu cievky kondenzatoru... a v pc by to nikdo neriesil simulaciou tychto prvkov ale sa to riesi celym algorytmom napr biquad koeficientami pre dany typ filtra
inac vyznas sa! programujes neake masinky ?
co ma ale mrzi je ze je tu kopec odbornikov: avsak nikdo sa mi nevyjadril k tomu co ine spravi hw equalizer oproti sw : ako sa to prejavy na samotnej amplitude signalu a frekvencnej char. signalu ?
samozrejme nikdo neprogramuje v style emulacie odporov kondenzatorov atd, vsetky pluginy sa programuju uplne inym stylom, pricom cely algorytmus by mal vytvarat podobnu funkciu ako napr obvod sucastiek vid priklad: filter dosiahnes v analogu kombinaciou odporu cievky kondenzatoru... a v pc by to nikdo neriesil simulaciou tychto prvkov ale sa to riesi celym algorytmom napr biquad koeficientami pre dany typ filtra
inac vyznas sa! programujes neake masinky ?
co ma ale mrzi je ze je tu kopec odbornikov: avsak nikdo sa mi nevyjadril k tomu co ine spravi hw equalizer oproti sw : ako sa to prejavy na samotnej amplitude signalu a frekvencnej char. signalu ?
Naposledy upravil(a) modraopica dne 22 dub 2008 21:21, celkem upraveno 1 x.
-
matucha: wjes ono to je zlozitejsie casto sa kombinuju cele algorytmi ktore nahradzaju konkretny cely obvod a dakedy sa pouzije pseudosuciastka napr: je toto tranzistor ?
input: a
input: b
float: a*b
out= float
pricom a je realny hudobny signal
b je hodnota z knobu ( fiktivny potenciometer )
vytvara to rovnaku funkciu ako tranzistor ale uz nie jeho realnu fyziku ( rozne analogove neduhy ) , je to emulacia suciastky ? ono castokrat sa pouzivaju taketo algorytmi a oznaci sa to ako realna simulacia suciastky ale je to otazne,
out= float
vytvara to rovnaku funkciu ako tranzistor ale uz nie jeho realnu fyziku ( rozne analogove neduhy ) , je to emulacia suciastky ? ono castokrat sa pouzivaju taketo algorytmi a oznaci sa to ako realna simulacia suciastky ale je to otazne,
Naposledy upravil(a) modraopica dne 22 dub 2008 21:41, celkem upraveno 1 x.
opica:
v programovani sa vyznam minimalne... akurat od 15tich staviam kadejake zosilovace, predzosilovace a pozosilovace. a kadeco som popritom skusil, pochopil a precital. a ako chemik mam pomerne nedobrovolne slusny background z fyziky a par pribuznych odborov (kvantova chemia, kde sa pocitaju sice chemicke reakcie ale pristup je rovnaky ako pri modelovani hocicoho ineho)
k tvojej hlavnej otazke: ide o to, 1. aky sw ekvalizer mas na mysli, ten s fyzikalnym modelingom, ci fazovo linearny s FFT? 2. aky hw ekvalizer mas na mysli, ci s pasivnym rlc obvodom (ako pultec), s rlc v spatnej vazbe, s rc + syntetickou indukcnostou v spatnej vazbe, atd... kazdy funguje trocha inak, a rozny princip sposobuje odlisne vysledky vo vztahu k fazovej charakteristike, k dynamickemu chovaniu, a kazdym sa da dosiahnut trocha ina farba zvuku...
matucha: to tvrdi UAD, otazka je do akej miery je to pravda, tj, aku vahu ma ta simulacia v celkovom procesingu. moze to byt spravene aj tak, ze rozdelis ekvalizaciu a farbiace procesy do dvoch naslednych blokov... ako nahle zostavis matematicky model cohokolvek, mozes jednotlive prispevky pocitat samostatne, pripadne s roznou presnostou, podla toho, ako racionalne uznas za vhodne
v programovani sa vyznam minimalne... akurat od 15tich staviam kadejake zosilovace, predzosilovace a pozosilovace. a kadeco som popritom skusil, pochopil a precital. a ako chemik mam pomerne nedobrovolne slusny background z fyziky a par pribuznych odborov (kvantova chemia, kde sa pocitaju sice chemicke reakcie ale pristup je rovnaky ako pri modelovani hocicoho ineho)
k tvojej hlavnej otazke: ide o to, 1. aky sw ekvalizer mas na mysli, ten s fyzikalnym modelingom, ci fazovo linearny s FFT? 2. aky hw ekvalizer mas na mysli, ci s pasivnym rlc obvodom (ako pultec), s rlc v spatnej vazbe, s rc + syntetickou indukcnostou v spatnej vazbe, atd... kazdy funguje trocha inak, a rozny princip sposobuje odlisne vysledky vo vztahu k fazovej charakteristike, k dynamickemu chovaniu, a kazdym sa da dosiahnut trocha ina farba zvuku...
matucha: to tvrdi UAD, otazka je do akej miery je to pravda, tj, aku vahu ma ta simulacia v celkovom procesingu. moze to byt spravene aj tak, ze rozdelis ekvalizaciu a farbiace procesy do dvoch naslednych blokov... ako nahle zostavis matematicky model cohokolvek, mozes jednotlive prispevky pocitat samostatne, pripadne s roznou presnostou, podla toho, ako racionalne uznas za vhodne
Preco si myslis , ze su tu ludia , ktory by ti vedeli odpovedat na tvoje otazky ?? Ak niekto vlastni HW ekvalizer za 5000 $ , tak urcite sa nezaobera tym , ako je postaveny, v com spociva ze hra ako hra .. Ale urcite robi mastering alebo mixuje muziku .. a podobne .. Myslim si ze vacsina ludi tu sa nezaobera tym , ako co funguje , ale skorej sa tieto HW/SW veci snazi pouzivat a zaobera sa tym , ako to pouzit aby dostali z toho co chcu ..modraopica píše:
Inak nasimulovat sa da fakt vselico .. Zober si tie drahe efekty .. Su to vlastne komputre s programami .. A nikto ich nepovazuje za SW , ale za HW ..
To je velmi jednoducha simulacia tranzistoru .. Resp. len velmi uzkej casti jeho charakteristiky ..modraopica píše:matucha: wjes ono to je zlozitejsie casto sa kombinuju cele algorytmi ktore nahradzaju konkretny cely obvod a dakedy sa pouzije pseudosuciastka napr: je toto tranzistor ?
out= float
vobec nie... ono sa vie pomerne velmi presne preco nezneju rovnako, co ale vyvojari zatial nevedia, je napisat sw, ktory by stihol spocitat taky ekvalizer v realnom case s pouzitim dostupneho procesoroveho vykonu. kazdopadne, pokial bude platit narast cpu vykonu s casom, nasa generacia sa imho este zaujimavych sw rieseni dozije.peteness píše:Proc zni jinak sw a analogy nevi nikdo. Kdyby se to vedelo, tak to vyvojari davno pouzivaji a lidi se nemusi otravovat s analogama :wink:
-
modraopica by si mal najprv poriadne pozriet o com je toto forum, pretoze inak su jeho vyjadrenia typu "je tu kopec odbronikov" prinajmensom sarkasticke. ked si toto forum poriadne pozrie, potom zisti, ze je so svojimi otazkami na nespavnom forePytkin píše:Preco si myslis , ze su tu ludia , ktory by ti vedeli odpovedat na tvoje otazky ?? Ak niekto vlastni HW ekvalizer za 5000 $ , tak urcite sa nezaobera tym , ako je postaveny, v com spociva ze hra ako hra .. Ale urcite robi mastering alebo mixuje muziku .. a podobne .. Myslim si ze vacsina ludi tu sa nezaobera tym , ako co funguje , ale skorej sa tieto HW/SW veci snazi pouzivat a zaobera sa tym , ako to pouzit aby dostali z toho co chcu ..modraopica píše:
Inak nasimulovat sa da fakt vselico .. Zober si tie drahe efekty .. Su to vlastne komputre s programami .. A nikto ich nepovazuje za SW , ale za HW ..
to nie je simulacia nicoho, to je idealny linearny zosilovac, tj suciastka, ktora neexistuje, podobne ako neexistuje janeviem pravouhly signal. ked vezmes len to, o com hovoris, ze cast VA charakteristiky tranzistora je v istom rozsahu kolektorovych prudov (skoro) priamka, este vzdy je tam hacik v dynamickych parametroch- tranzistor ma predovsetkym solidnu parazitnu kapacitu a funguje pre striedavy signal ako LP... takze low end model jedneho tranzistora je VA charakteristika nabrata do nejakej tabulky aspon o 30tich bodoch pre aspon 10 kolektorovych prudov + linearna interpolacia + idealny LP filter 1. raduPytkin píše:To je velmi jednoducha simulacia tranzistoru .. Resp. len velmi uzkej casti jeho charakteristiky ..modraopica píše:matucha: wjes ono to je zlozitejsie casto sa kombinuju cele algorytmi ktore nahradzaju konkretny cely obvod a dakedy sa pouzije pseudosuciastka napr: je toto tranzistor ?
out= float
Myslim, ze cestou simulace konkretnich soucastek a obvodu jde treba Simulanalog Guitarsuite a podle vseho to celkem funguje (i kdyz ne u vseho). Jinak je imho zcela bezne a v poradku, ze vyrobci vetsiny "simulujicich" sw jdou cestou "magickeho algoritmu", ktery nesimuluje priciny nybrz dusledky.
hudba http://www.martinlinda.cz, práce http://www.cinemax.cz