Utility a vychytávky pro Mac OS X
- Pavel Vantuch
Re: Utility a vychytávky pro Mac OS X
Takže ideální tip na to, jak na nějakou dobu zaměstnat počítač a trochu zatočit diskem? 

Ja nevim, ja funguju hodne tak, ze si do kompu sypu dost souboru ( fotky, videa, office dokumenty atd.. ) jen na ktratkou dobu a pote je zase mažu atd..
Včera když sem udělal v idefrag scan hd , tak bylo videt ze je to dost chaoticky poskladany..
Nevim do jaky miry je efekt uklidu disku defragmentaci zasadni pro celkove fungovani systemu.
myslel sem ze to ma nejaky vliv..
na pc notebooku mi to bylo dodporucovano naším IT..
Včera když sem udělal v idefrag scan hd , tak bylo videt ze je to dost chaoticky poskladany..
Nevim do jaky miry je efekt uklidu disku defragmentaci zasadni pro celkove fungovani systemu.
myslel sem ze to ma nejaky vliv..
na pc notebooku mi to bylo dodporucovano naším IT..
PV : no .. tak zase uplne totalne zbytocne to neni .. ked crashne disk a treba z neho zachranovat data , tak ty doktori na disky prisahaju , ze sa im to lepsie robi , ked su data defragmentovane 
Prvotsky : no .. defragmentacia samozrejme nicomu neublizi .. ale pri dnesnych rychlostiach diskov , je v podstate zbytocna .. nijak zasadne sa to neprejavi na chode systemu ..

Prvotsky : no .. defragmentacia samozrejme nicomu neublizi .. ale pri dnesnych rychlostiach diskov , je v podstate zbytocna .. nijak zasadne sa to neprejavi na chode systemu ..
Defragmentacia bola vzdy aj bude pri klasickych diskoch (t.j. nie SSD) uzitocna
ci mas MacOS alebo Win dolezita je. Mam 3 druhy diskov od 5400 ot. po 10.000 ot. a je to poznat na kazdom. Aj na MacOS aj na Win. To nie je len tvrdenie, ze "mam pocit, ze to ide rychlejsie"... Citacie zariadenie (mag. ihla alebo ako sa to presne vola) musi vzdy prekonavat istu vzdialenost, aj ked su to len cm, vplyv to ma. Start systemu (ako priklad) po vycisteni cleanerom, nasledne defragmentacia, je rychlejsi ako aj spustenie aplikacii a pod. Su to sekundy, ale o to predsa ide, nie?
iDefrag pouzivam cca kazde 2 mesiace, a ten rozdiel je.

iDefrag pouzivam cca kazde 2 mesiace, a ten rozdiel je.
ja mam len 5400 a 7200 rpm disky .. a vlyv defragmentacie je tam nula ..
Tak Pytkin, toto bude vyrok roka
)))))

tomy : daj nejake vysledky merani .. i ked dost dobre nechapem metodiku merania takejto veci ..
Pozri si tuto stranku: http://www.diskeeper.com/defrag/impact- ... ation.aspx
je tam kopec testov, prikladam tento, asi najzaujimavejsi:

Cize 0-vy vplyv ako pises... je proste... no ehm
rozdiely su jasne, meratelne, so znacnym vplyvom. Toto je len ukazka na Win, na Mac OS je tiez nie az tak velky vplyv ako u FAT32, NTFS ale stale dost velky na to, aby to malo vplyv 
je tam kopec testov, prikladam tento, asi najzaujimavejsi:

Cize 0-vy vplyv ako pises... je proste... no ehm

tomy : keby som sa zivil vyvojom defragentacneho softwaru , tiez by som mal taketo tabulky na webe ..
pri rychlostiach dnesnych diskov , je defragmentacia uplne zbytocna .. samozrejme nicomu neublizi .. koho to bavi , nech si kupi soft na to a defragmentuje .. koho to nebavi a radsej za usetrene $$$ si kupi par piv , tak miesto defragmentacie si uzije pekny cas s priatelmi pri grilovani prasiatka a popijani tych par piv
pri rychlostiach dnesnych diskov , je defragmentacia uplne zbytocna .. samozrejme nicomu neublizi .. koho to bavi , nech si kupi soft na to a defragmentuje .. koho to nebavi a radsej za usetrene $$$ si kupi par piv , tak miesto defragmentacie si uzije pekny cas s priatelmi pri grilovani prasiatka a popijani tych par piv

chcel som vyskusat onyx , ale stale ma nuti zadat nejake administratorove heslo .. to iste deeper .. co je to za kokociu ? ja nechcem mat ziadne heslo ..tomy45 píše: Onyx
obdoba Cache Cleanera ale vycisti, fakt, ze docistavyborne pouzit pred iDefrag, system sa citelne zrychli, najma vtedy ak vela browsujete. Pozor vsak, co zaskrtnete
Co je vsak zaujimave, dokaze cistit akusi "cache" pre AU a ine music intruments
po nabehu to troska fici lepsie
http://www.macupdate.com/app/mac/11582/onyx
Ty ako znalec linuxu musis vediet, ze na kazdy zasah ktory moze mat vplyv na system, musis zadat admin heslo 

no raz sa prihlasim ako admin , a uz nikdy ziadne heslo nezadavam .. som predsa admin ..
aj ked si sa do gui osx nahkasil ako admin, kazda aplikacia bezi vo vlastnom sandboxe a akch potrebuje pristupovat do oblasti ktore patria jadru os musi v nom but nahlasena ako root... kedze heslo sa nikde neuklada dekodovane, os ju nevie "nahlasit" automaticky a preto ho musis zadat ty rucne...
aspon myslim ze to je takto, ak tu niekto rozumie tomu viac nech ma opravi a pouci
aspon myslim ze to je takto, ak tu niekto rozumie tomu viac nech ma opravi a pouci

jasne .. ja tomu rozumiem .. a uz siel onyx do kosa ..
- Pavel Vantuch
Pár tipů na zálohování, ikdyž už jsme tady něco z toho zmínili
My Mac Backup Strategy @ creativebits™

My Mac Backup Strategy @ creativebits™