Zadejte specifikace idealni DAW
To nevim, jaky by melo smysl. To prece muzes rovnou ardour + rosegarden pouzit v Linuxu...kexik píše:safa: celkom bude stacit ked manika rozkyves aby:
1.
skusil napisat driver pre beos na via envy (vsetky pci midiman karty, audiotrak, esi a ine) a iny rozumny hw
ako podklad by mala stacit developer dokumentacia k beosu a zdrojaky onych ovladacov pre linux?
2. preportoval na beos ardour a rosengarden, to by na zaciatko stacilo ako host
3. napisal par vsti (zdrojaky free efektov su, aj nejake su skompilovane na beos, ale nieto vst nastrojov; mne osobne najviac chyba slusny sampler a drumsampler)
ak to vsecko zvladne, tak 1. bude slavny 2. moze to predat yellow tab
Jediná aplikace, která mi opravdu citelně chybí, je automatická žehlička (sestra pračky). Kdyby ji ten borec dokázal vymyslet, bylo by to super. V rámci softwaru a stávajících počítačových systémů je to pole už myslím hodně předimenzované a přehuštěné.Cyril píše:Ale vazne by asi byl lepsi vyvoj pluginu nebo specialnich aplikaci (jednodussich, jednoucelovych)...
taky uz jsem nekde cet ze vsechno co slo uz je vymysleno a ze zrusime patentovy urad.
O portovani Ardouru do BeOSu jsem s nim uz mluvil ... uvidime co z toho vypadne. Ja programator nejsem (kdyz nepocitam obcasne trapne eskapady v excelu) , takze nevim co vsechno je k tomu potreba a jestli to vubec lze.
Nicmene na tomhletom cloveku me bavi ze neodklada reseni bugu, ktere se najdou v jeho softu. Jednou jsem si pri preseni nejakeho problemu povzdechnul, ze skoda ze takovouhle podporu nema i audioSW a ze esli nejakej nechce treba napsat . A on na to ... mmno zkusit by se to dalo, co by to jako melo umet ? Dalsi vec je ta, ze BeOS coby multimedialne ladenej OS v tomhle ohledu zustal paradoxne temer nevyuzitej, coz mi prijde az do nebe volajici skoda. Nejdal to dotahli Xentronix se svym SampleStudiem, ale i to od Rijna 2004 stagnuje ve verzi 1.0 beta 8 ... a veskerej dalsi vyvoj ustal. I tak SStudio je pouze dvoustopej editor ... rekneme na urovni SoundForge 3.0 ... jestli. Multitrack SW ve kterym by se dalo delat pod BeOSem proste neni - coz mi prijde paradoxni (a IMHO je to jedna z veci vec proc to Be Inc. nedotahli dal).
Clovek, o kterym mluvim, ma svoji aplikaci multiplatformni, to znamena ze bezi pod Win, MacOS, Linuxem, BeOSem, QNXem a MorPhosem. U audioaplikace to pravdepodobne bude vetsi problem ... ale to uz necham na nem ... bud to pujde a nebo holt ne.
No nic, ... asi mate pravdu. Necham sneni o poradnym softu na poradnym OSu a jdu restartovat Windows .
O portovani Ardouru do BeOSu jsem s nim uz mluvil ... uvidime co z toho vypadne. Ja programator nejsem (kdyz nepocitam obcasne trapne eskapady v excelu) , takze nevim co vsechno je k tomu potreba a jestli to vubec lze.
Nicmene na tomhletom cloveku me bavi ze neodklada reseni bugu, ktere se najdou v jeho softu. Jednou jsem si pri preseni nejakeho problemu povzdechnul, ze skoda ze takovouhle podporu nema i audioSW a ze esli nejakej nechce treba napsat . A on na to ... mmno zkusit by se to dalo, co by to jako melo umet ? Dalsi vec je ta, ze BeOS coby multimedialne ladenej OS v tomhle ohledu zustal paradoxne temer nevyuzitej, coz mi prijde az do nebe volajici skoda. Nejdal to dotahli Xentronix se svym SampleStudiem, ale i to od Rijna 2004 stagnuje ve verzi 1.0 beta 8 ... a veskerej dalsi vyvoj ustal. I tak SStudio je pouze dvoustopej editor ... rekneme na urovni SoundForge 3.0 ... jestli. Multitrack SW ve kterym by se dalo delat pod BeOSem proste neni - coz mi prijde paradoxni (a IMHO je to jedna z veci vec proc to Be Inc. nedotahli dal).
Clovek, o kterym mluvim, ma svoji aplikaci multiplatformni, to znamena ze bezi pod Win, MacOS, Linuxem, BeOSem, QNXem a MorPhosem. U audioaplikace to pravdepodobne bude vetsi problem ... ale to uz necham na nem ... bud to pujde a nebo holt ne.
No nic, ... asi mate pravdu. Necham sneni o poradnym softu na poradnym OSu a jdu restartovat Windows .
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz
uf uf, jaka jedovita odozva :)MMtm píše:kexik: kombinace live prostředí + multitracku v jednom softu ti nepřijde vychytávkové ???? Jmenuj mi prosím ty další vychytávkové multitracky co znáš, abych si o nich něco přečetl (ne Cubase a další klony)...Díky
samozrejme som narazal na fruity studio, ale to je proste moj zlozvyk
vyskusal si si live features v novom FLS?
uznavam, nie je to tak premyslene ako v live, ale v ulohe DAW ma FL imho navrch... (a hlavne setri cpu) a celkom na zaver: stoji dva krat menej
Počkej, to nemyslíš vážně. V linuxu s 2.6 jádrem můžu ject na daleko menších latencích než pod woknama aniž bych se musel bát dropoutů. O rychlosti interface nemluvě, nevím co jsou lagy. Přitom to jedu na starejch plečkách.kexik píše:s trikrat vacsou latenciou a osemkrat pomalsim interface, diky neprosim
ctirad: hovoril som o beose, samozrejme... co sa tyka porovnavania win a linux tak to uz vobec nie, kedze na wokna je luxusna plejada sw a na linux je prd a latencia slusnej karty na win je 5ms a menej (ak to je s rovnakym setupom na linuxe 1ms, fajn, ale kde je softver?). stare placky ako take su na audio nanic pod akymkolvek operakom kedze nestihaju pocitat pluginy...
co sa tyka porovnania beos-linux, odporucam ti najskor nainstalovat beos, trocha sa s nim pohrat (asi ocenis developer pack, sudiac podla tvojich znalosti) a potom som zvedavy na tvoju reakciu...
co sa tyka porovnania beos-linux, odporucam ti najskor nainstalovat beos, trocha sa s nim pohrat (asi ocenis developer pack, sudiac podla tvojich znalosti) a potom som zvedavy na tvoju reakciu...
kexik: Nevim proc se ted ohanis tim, ze na Linuxu neni zadny sw, a pritom jsi predtim doporucoval, aby nekdo preportoval nativni linuxove aplikace ardour + Rosegarden. Ja jsem zkousel jak BeOS tak Linux (resp. Linux stale pouzivam) a Linux i BeOS se da vyladit na stejny vykon. Ale vyhoda Linuxu je jak ve vetsi podpore HW tak i SW je pro Linux vice...
Proste BeOS byl ve svoji dobe super system, ale z dnesniho pohledu je podle mne mrtvy. Je to skoda.
Proste BeOS byl ve svoji dobe super system, ale z dnesniho pohledu je podle mne mrtvy. Je to skoda.
S beosem jsem si před lety hodně hrál. Na tu dobu vynikající věc, dnes pasé.
Co se týče množství softu pod linux týče, je ho na jednu stranu málo, na druhou stranu dost. Záleží, co člověk dělá. Já nedělám techno ani jinou elektroniku, nepracuju s loopy ani s videem. Stačí mi solidní DAW (a Ardour je v tomhle směru srovnatelný s tím nejlepším, co je na platformě PC i MAC), občas sekvencer (muse a rosegarden4), mastering (Jamin strčí do kapsy mnohé velmi drahé balíky velkých firem) a nějaké ty pluginy (LADSPA/DSSI už jich má řádově stovky a pomocí wraperů se dá použít i značná část existujících VST/VSTi pluginů). A kromě toho mám nějaké ty krabice v racku, na které mi zbejvá, díky ušetřeným penězům za software. O komfortu, mít to roztahané přes několik virtuálních desktopů nemluvě. S rychlostí opravdu problém nemám. Například mix, na kterém teď dělám (cca 27 stop), mi zatíží můj notebook s PIII@1.13Ghz na nějakých 15% CPU bez pluginů a asi 50% (70% v šetřivém módu na akumulátor) se všemi pluginy. Na strop jsem si ještě nesáhl. V zásadě mi opravdu nic nechybí.
Samozřejmě zatím to není zdaleka pro každého, o tom žádná. Na určité věci softy prostě nejsou a to samé se týká ovladačů.
Co se týče množství softu pod linux týče, je ho na jednu stranu málo, na druhou stranu dost. Záleží, co člověk dělá. Já nedělám techno ani jinou elektroniku, nepracuju s loopy ani s videem. Stačí mi solidní DAW (a Ardour je v tomhle směru srovnatelný s tím nejlepším, co je na platformě PC i MAC), občas sekvencer (muse a rosegarden4), mastering (Jamin strčí do kapsy mnohé velmi drahé balíky velkých firem) a nějaké ty pluginy (LADSPA/DSSI už jich má řádově stovky a pomocí wraperů se dá použít i značná část existujících VST/VSTi pluginů). A kromě toho mám nějaké ty krabice v racku, na které mi zbejvá, díky ušetřeným penězům za software. O komfortu, mít to roztahané přes několik virtuálních desktopů nemluvě. S rychlostí opravdu problém nemám. Například mix, na kterém teď dělám (cca 27 stop), mi zatíží můj notebook s PIII@1.13Ghz na nějakých 15% CPU bez pluginů a asi 50% (70% v šetřivém módu na akumulátor) se všemi pluginy. Na strop jsem si ještě nesáhl. V zásadě mi opravdu nic nechybí.
Samozřejmě zatím to není zdaleka pro každého, o tom žádná. Na určité věci softy prostě nejsou a to samé se týká ovladačů.