250 GB ATA IDE harddisk

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Vuid

Příspěvek od Vuid »

Tyhle antivibracni srandicky fungujou, ale ma to jeden hacek. Kdyz neni hdd prisroubovan k case tak se o case nechladi, tudiz je potreba davat pozor na teplotu. Bezne se udava, ze teplota hdd (zmeris napriklad speedfanem) by nemela prekracovat 50 stupnu, nad touto teplotou se udajne silne snizuje zivotnost hdd. 60 stupnu je uz totalni krize.
Osobne mam zkusenosti se spatne vetranymi pc od compaq, odchazely disky jeden za druhym.
Jestli si cenite svych dat tak pozor na teplotu.

Osobne bych nekupoval tak velkej disk, cim vetsi disk tim vic topi.

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

tento disk by nemal byt moc horuci.. naopak ma byt z tych chladnejsich..

napisal som dost agresivny mail do western digitalu a tam mi napisali ze hlasenie nezmyselne vysokych teplot je znama chyba tohoto radu harddiskov (a aj som nasiel na nete vo forach ako si na to ludia stazovali).. a ze disk nepotrebuje ziadne specialne chladenie, staci mu 0.8 cm medzere naokolo..
ten disk urcite na dotyk nema o 30 stupnov viac nez moje ostatne disky.. zajtra asi budem mat doma teplomer tak to skusim odmerat...

co sa tyka tych antivibracnych somarin tak to nefunguje tak super ako ked je disk polozeny na pene na dne case.. tie vybracie tam su citit.. sice menej ale su

Vuid

Příspěvek od Vuid »

solarfall: Kolik ti to hlasi teplotu hdd?
Bodejt by ti vyrobce priznal ze udelal spatnej disk!!!
Venkovnim teplomerem zmeris jen venkovni teplotu, uvnitr je samozrejme vyssi.
S tema vibracema - nejlepsi bude asi disk na molitanu:) Co tam mas za penu?
Ja bych stejne vsem doporucil disk prisroubovat k case, jestli vam teplota leze pres 50 tak urcite!

Vuid

Příspěvek od Vuid »

omluva - ted jsem si precetl ze jsi ty teploty uz uvedl, nejak jsem preskocil stranu 2 tohoto threadu...

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

hlasi to teploty uplne nezmyselne.. je tam zle cidlo... po zapnuti sa to hned vysplha nad 50C (a v zatazi aj 80C) a tolko jednoducho na dotyk nema (a to som ho aj ofukoval fanmi a nemalo to ziaden ucinok)... to sa da porovnat aj rukou na dvoch mojich ostatnych diskoch.

co chcem spravit je to, ze realne zmeram moje samsungy ktore hlasia okolo 32C a tento wd ktory hlasi nad 50C a uvidim kolko je realny rozdiel...

co sa tyka peny... mam tam obycajnu penu, na nej mam tvrdy papier a na nom je polozeny disk a to je prelepene paskou.. samsungy su tiche disky ale dost vibruju a takto som ich slabu stranku uplne odstranil.. .ten wd je o nieco hlasitejsi a vibracie sa aj cez tie stabilizatory prenasaju..

v recenzii na www.svethardware.cz kde merali realnu teplotu a nie tu co hlasi smart, patril ten wd k chladnym diskom.

Vuid

Příspěvek od Vuid »

To vypada skutecne na nesmyslny udaj, pri 80 stupnich by hdd asi musel prestat fungovat...ale vyrobce je v tom pripade trochu magor ne? Proc tam sakra dava cidla co hlasej nesmysly? Ztraci tim duveryhodnost....

Jen pro orientaci - muj seagate barracuda 160GB/7200ot ma v klidu 30C, pri zatezi max 48C, utvrdil jsi me v tom ze kupovat vetsi disky je dnes riziko.

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

jasne ze tym straca doverihodnost a pekne ma tym aj nasral... takto si neviem zistit ako som na tom s teplotou naozaj...

ale myslim ze je nespravne z tohoto mojho konkretneho pripadu usudzovat ze vsetky velke disky su nespolahlive a pecu...

pozri si ten test na www.svethardware.cz

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

tu je vyjadrenie WD:
If you put your hand on the drive when the temperature reading is 55 degrees C or more, does it really feel hot? I say this because many customers have had an issue where the drive is reported by software as 55 degrees C or more but is not infact the case. The issue only effects this model drive. The truth is the drive should never go above 55 degrees C and should not need extra cooling unless it is on 24/7 and needs just 8mm of space around it. The drive may be defective and we can replace it, but this is a known issue, so test by putting your hand on the drive to see if it feels too hot. If so, we can replace.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja som nakupil do prace takych 20x250GB WD .. a funguju uz pol roka bez problemovo ..

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

je pravdepodobne ze aj tento bude bezproblemovo fungovat... ale to cidlo hlasi bludy a zamedzuje spravnej kontrole teploty.. to je cele.

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Ten test na www.svethardware.cz jsem si precet, zajimave....

Me rukama prosla spousta disku, doma i v praci. Ted mam doma tri seagaty, cim vetsi kapacita tim vetsi teplota. Moje zkusenost - cim vetsi teplota, tim driv disk odchazi do vecnych lovist.

Jsem zvedav kolik ten tvuj disk na povrchu topi, jestli to budes merit.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

tak ono , treba mysliet aj na chladenie .. jeden 120x120 ventilator odvedie svoju pracu ...

kexik

Příspěvek od kexik »

tak som sa dnes zasa proti svojej voli vzdelal:

zistil som ze hdd maju vo firmware skrytu ficuru, zvanu AAM, ktora (if enabled) naraba s hlavickami disku tak aby bol co najtichsi a naopak, ked sa disabluje, bude rachot a vykon

tot najpodstatnejsie: utilitka na nastavenie je tu:

http://www.aptrio.com/Utilities/Optimiz ... -4868.html

ospravedlnujem sa vsetkym co o tom vedia a dufam ze ma nevysmeju ;)

Odpovědět