Disk se sám smazal ??

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Disk se sám smazal ??

Příspěvek od Ivo »

Mám externí disk WD 1TB, docela nový ... Měl jsem ho asi 600 GB zaplněný různými věcmi ... ještě předevčírem jich byl plný. Odpojil jsem ho od počítače, dal na stůl, Dnes připojuji - PC ve studiu ho neregistruje, na Macu se objevuje a hlásí 0 items, 999,83 GB available ... Zkusím tam něco přidat - v pohodě ... Koukám na to jako blázen ... Je tohle vůbec možné ?? Ještě jsem se na něj naposled díval jestli tam něco je, bylo, odpojil jsem ... ted připojil a všechno pryč

Rozpomínám si ted - malý si ho v té poslední chvíli vzal že si z něj bude něco instalovat ale ho ani nepřipojoval, vzal jsem ho dnes z jeho pokoje - chtěl jsem něco z něj okopírovat odpoledne na velký počítač,připojil jsem ho, ale zapomněl na to , po pár hodinách si na vzpomněl, disk nebyl na počítači vidět a nešel zviditelnit. Dal jsem na MBP . je vidět jako uplně prázdný čerstvě zformátovaný a normálně funguje jako by nic :shock:

Mohl se v nečinnosti sám formátovat ? Nebo dlouhým připojením k PC se formátoval ? Nebo kdyby spadnul, OK, pak by nebyl provozuschopný, ale on normálně funguje jakoby nic, to fakt nechápu

Zase - i kdyby se zformátoval, tak si neponechá svoje speciální nick name, které zůstalo ... (po připojení k macu ted), ale bude se ukazovat jako untitled apod.
Může to mít nějaké racionální vysvětlení ? Pár věcí co tam zmizelo mě trochu bolí ...

Update: ani na PC ani na xTreamru se neukazuje - nepřipojí se je neviditelný ... Na Macu funguje jakoby nic - ale je prázdný, věci se na něj dají přidávat i přehrávat z něj .. film se vesele přehrává atd. Co se mohlo stát ?

Jens Ludwig

Re: Disk se sám smazal ??

Příspěvek od Jens Ludwig »

na woknech by na to měl fungovat software GetDataBack - jsou různý verze pro různý souborový systémy... nejspíš se při odpojeí poškodila MBR

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Sam od seba sa pravdepodobne nenaformatuje.
Problem mohol nastat:
1. Ak si ho pripojil k PC, predtym bol k Mac, niekedy u Win vyleti hlaska, ze "disk treba naformatovat" aby ho mohol precitat, cize v rychlosti si mohol ty, synak urobit prosty klik a rychly format mal disk za sebou.
2. Ak formatujes disk, defaultne pokial ma pamat neklame formatovanie ponechava povodny nazov disku aj velkost na ktoru bol formatovany.
3. Pravdepodobne si ho mal naformatovany na FAT32, kedze pises, ze ho cital a zapisoval aj PC aj WIN. Pri odpajani disku ci uz z PC alebo MAC su (mozu byt) disky haklive na odpojenie bez "safely remove" - "eject".

Mna napada jedina moznost, ze si ho ty alebo synak nevedomky formatol na HFS.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Synek tvrdí že ho vůbec k počítači nepřipojil, měl ho jen na stole. Já jsem ho odpoledne připojil k PC, ale k PC jsem pak vubec nešel, nic jsem na něm nedělal .. čili neměl jsem ani jak dát pokyn k případnému formátování. No ale ten disk není ted vůbec registrovaný ani na pc , ani na xTreameru (připojí se , jede, bliká ale neobjeví se tam). Jen na Macu. Ale k tomu nebyl od odpojení od něj připojený.

Ale ted koukám :shock: disk utility: Format : Mac OS Extended (Case-sensitive, Journaled)
Ten disk byl naformátovaný předtím NFTS ... Takže to udělal MAC - ale kdy ? Během vteřiny ? Poslední okamžiky s diskem byly: malý říkal, nemám na svém MBP Pages, já jsem říkal, mrknu asi mám iWorks na disku, kouknul sem, složka tam byla (mezi dalšími 50 složkami), odpojil jsem disk, malý říkal, pujdu su ti nainstalovat ale nakonec nešel a disk si k Macu vůbec nepřipojil. A já jsem ho dnes jen připojil k PC a tam jako OS extended Journal vidět být nemohl. Ale jak se tam dostal .

Jediná možná odpověd je - malý si ten disk ke svému macu připojil a nastalo nějaké formátování .... (ale to přece nenastane jen tak) Ale on tvrdí že ho možná připojil, ale neviděl ho tam ... Já často disk nedpojuju předpisově , ale jen ho vytáhnu z USB - ale ani to přece nemůže naformátovat disk ?

Nebo začínám věřit na duchy :wink:

Otázka jak z něj udělám opět NFTS
Naposledy upravil(a) Ivo dne 06 zář 2012 21:19, celkem upraveno 1 x.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

No brathm, mal som pravdu... zformatovany na HFS... ak bol predtym NTFS, OSX nevie na NTFS zapisovat ale len citat, ak robil synator nieco s Pages, chcel si to na ten disk ulozit, jasne ze neulozil, lebo OSX nevie na NTFS zapisovat [defaultne], cize ho vyzvalo na format na HFS... ja to vidim ako opat na pricinu maly synak :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Na NFTS zapisovat umí - na to máme software Paragon a ten disk jsem s macem používal (na zápis i čtení) mnohokrát .. A iWorks byl na tom disku čili to chtěl instalovat z něj ne něco dávat z Maca na disk ... Ale už z malého cosi leze :) Nejdřív disk vůbec nepřipojoval a ted že vlastně připojoval, že ho neviděl, ale ted už ho viděl a otevřely se mu System Preferences ... :) aha ... tak začínáme se myslím blížit k reálnější podstatě věci ... že já jsem mu ho dával :)
Naposledy upravil(a) Ivo dne 06 zář 2012 21:23, celkem upraveno 1 x.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Vsadim sa o 1 euro slovenske, ze to bol maly a ze ti urobil udrzbu disku :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

No .. obávám se že tady je zdroj a 1 EUR jsem asi prohrál :) Ale leze to z něj jako z chlupaté deky ... Ještě před půlhodinou se disku ani nedotkl a k počítači ho nepřipojil, pak najednou připojil ale disk nebyl vidět ... a ted už se objevily i System Preferences ... dál už se raději neptám :)

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

:-)

Jens Ludwig

zkus ten Get Data Back - častokrát to už pomohlo... - ale budeš potřebovat ještě nějaký jiný volný místo, kam se budou ty data z disku vykopírovávat...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Zkusím ...

otázka zůstává jak to pak dostat zpátky do NFTS ? Mac tento formát nenabízí a na PC disk není vidět

Jens Ludwig

GDB - ho najde fyzicky - ne jako datovou jednotku a projde ho tak že nebude číst soborovou tabulku, ale projde sektor po sektoru a poskládá si z toho obsah - ten je potřeba někam vykopírovat - pak disk zformátuješ a naleješ to tam zas...

Odpovědět