HiEnd A/D prevodnik

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
kexik

Příspěvek od kexik »

je v celom probleme este vela neznamych, hlavnou je ludske ucho. psychoakustika je kargokultna veda. mozog je ovsem tvrdy digital, i ked nepouziva binarny system, kazdopadne on tiez ten zvuk transformuje na nespojity signal. presne ako pise ctirad, sinusovku 20kHz nepocuje, ked je ale superponovana na signal v oblasti 1-4kHz (na ktoru je ucho mimoriadne haklive, kedze v tej oblasti sa nachadzaju "rozlisovacie" recove formanty) tak proste zmeni farbu zvuku a skoleny posluchac to rozozna. a zial to plati aj na signaly nad 20kHz... ucho hlavne nie je fft analyzer a mozog vobec signal nerozklada na zlozky, naopak toleruje aj velke frekvencne zvlnenia, pokial ich sirka neprekroci povedzme tretinu oktavy, a toleruje aj niektore druhy skreslenia...

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

OK, rekneme ze vyssi frekvence zpetne ovlivnuji slysitelne spektrum, a pokud nedojde k jejich presne rekonstrukci, muze vysledek znit jinak. Nicmene bavme se v teoreticke rovine o signalu do 22kHz. K jeho rekonstrukci plne dostacuje 44.1kHz...

kexik

Příspěvek od kexik »

"ty stale prosazujes ty svoje slipy" ;)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Ja nic neprosazuju :) Jde mi jen o to jestli to tak je

kexik

Příspěvek od kexik »

tak to ti nepoviem. podla mna skor nie. kazdopadne pre mna osobne kvalita ktora sa da vycucnut z 16/44 cd je dostatocna a rezervy su skor medzi mixom a stolickou, spevakom a mikrofonom a tiez medzi cd-ckom a usami :)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Podle Nyquista to tak je ;)
Kazdopadne o tom ze 44.1kHz staci se hadat nebudu, s tim 100% souhlasim.

kexik

Příspěvek od kexik »

no neviem ci to tak podla Nyguista je. On ten teorem tvrdi, ze je to nevyhnutna podmienka, ovsem nehovori nic o tom ze je dostacujuca... bacha na to

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

To bude ten kamen urazu, vsechny formulace Nyquistova teoremu na ktere jsem narazil (Lavry, web) tvrdi, ze nasamplovany signal obsahuje vsechny informace, pokud samplovaci frekvence prekroci dvojnasobek nejvyssi frekvence, ktera je v tom signalu obsazena. Tecka. Zadne dalsi podminky uz nikde zmineny nejsou. Narazil jsem i na formulace, ktere primo rikaji ze toto je jedina podminka.

No nic, tak jsem to spatne pochopil.

matucha

Příspěvek od matucha »

No pan lavry rika, ze ideal by bylo takovejch 60kHz, ale na to nemeli tenkrat, kdy se tvorily prvni standardy dostatecne vykonny pristroje (resp. by to bylo vsechno moc drahy) a tak sli nejniz co to slo.

Jasne, kdyz se signal neofiltruje nad polovinou samplovaci frekvence, pak se budou vsechny frekvence s vyssima frekvencema dostavat do slysitelnyho pasma aliasingem, vytvari to hodne nepekny veci, protoze tohle zkresleni neni nijak muzikalne spojeny se zvukem (tj dizonantni freq). No a ted hodne zalezi na tom, jakej filtr se pouzije. No a u 44.1kHz uz vsechny ty strmosti a nestability muzou zasahovat (a zasahujou) do slysitelnyho pasma. V tomhle je 48kHz fakt lepsi. Ale cim lepsi zarizeni, tim mensi rozdil by mel byt IMO.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

matucha : 2x32kHz je teda optimalna frekvencia ? :)

shagy

Příspěvek od shagy »

pytkin) uz mas eureku? s AD aby som ostal pri teme??? ako???
http://www.shagy.sk - zvuk nazivo aj v studiu

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

shagy : jo jo .. v pondelok som ju namontoval .. Bez AD .. to som zatial zveril DM2k .. uvidime v buducnosti ci dokupit AD .. zatial som to skusal velmi zbezne .. tak ze som si pustal do studia z repraku daky voiceover a trosku som sa hral s kompresorom a EQ ... chybal mi daky dobrak , co by mi aspon 15 minut hovoril do mikrofonu ..

shagy

Příspěvek od shagy »

dobrakov nikdy nie je dost;-)))
http://www.shagy.sk - zvuk nazivo aj v studiu

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

To jsou mi novinky, za ty penize (975$ u Atlasu) to nemusi byt spatna vec, uvidime... ;)
http://www.lavryengineering.com/productspage_da_10.html

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Kermitak píše:To jsou mi novinky, za ty penize (975$ u Atlasu) to nemusi byt spatna vec, uvidime... ;)
http://www.lavryengineering.com/productspage_da_10.html
To rozhodně ... O chlup lepší už jen za 10ti násobnou cenu ..

Odpovědět