High End Studio PC

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Re: High End Studio PC

Příspěvek od Ivo »

Díky, Vlad :) Takhle nějak bych to taky viděl ... S drobnými upravami, že mně asi bude stačit 80GB SSD disk (ted mám na systémovém a aplikačním disku obsazených 29 GB :) Do W7 bych asi šel Professional (udajně jsou stabilnější a mají více možností ? Pamět 16 BG (když už tak už :) HDD mám velké na stávajícím počítače, takže tam ušetřím trochu ...

Co se týče PCI - já potřebuju jen PCI, a to 2, protože mám RME AES 32 PCI ... měnit to na PCIe opravdu neplánuju ...

Pytkin: myslíš třeba tohle ? http://www.mironet.cz/intel-core-i72600 ... +dp117725/ A jaký je rozdíl mezi Sandy Bridge a neSandy Bridge ?

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Sandy Bridge je proste jen kodovy oznaceni architektury tech procesoru, imho neni treba to zkoumat, nic revolucniho v tom neni ;)
Pokud ti staci PCI, pak neni co resit. BTW proc dve, ty mas ty karty dve?
Win7 Home Premium, Professional a Ultimate jsou jeden a tentyz system, jen s ruznymi pridanymi funkcemi, tudiz je tam stabilita u vsech naprosto stejna. Professional jsou imho pro tvoje potreby zbytecne, jejich benefit vidim hlavne ve firmach, plus maji nejake lepsi moznosti zalohovani, ktere ale osobne stejne resim produktem treti strany. Jedine, co me napada jako jakz takz uzitecne, je XP mode, ale krome nejakych ultra starych dosovych programu z doby krale klacka jsem nenarazil na nic, co by na sedmickach nebezelo primo.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Ivo píše:No vzhledem k tomu že je to v rámci dané krabice už druhý setup (měnila se deska a procesor) a pořá to dělá v rámci Samplitude nějaké neplechy (občasné dropy = lost ASIO buffers atd., což se řešilo všemi možnými zkoumáními atd., možná ani ten 300 W zdroj není už to pravé atd.), tak si říkám že začít na zelené louce by možná bylo fajn ...
zdroj to klidne muze byt (z vl. zkusenosti), mas ho myslim dost poddimenzovanej. navic je to tuze levna zalezitost, to je treba menit hned.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Kermitak píše: Pokud ti staci PCI, pak neni co resit. BTW proc dve, ty mas ty karty dve?
Jednu, ale ta karta AES 32 má dvě části, jednu hlavní a druhou takovou poloviční, která zasazena do druhého slotu, jestli dobře vidím ... (a propojené tím popruhem)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo : ano napriklad ten procak .. a zdroj hlavne treba od kvalitnej firmy .. 300W neni tak malo , predpokladam ze tam nemas ziadnu vykonnu 3D grafiku a procak nezozerie viac ako 130W .. zvysok je malo .. jo a ta druha karta nemusi byt vobec v slote .. ci hej ? ja som mal 2x 9652 a tie druhe karty len tak vyseli vo vzduchu ..

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

To me prave zmatlo, ja mam AES32 pro PCI-e a ta druha karta slot nepotrebuje.

Vlad

Příspěvek od Vlad »

Ivo píše:Díky, Vlad :) Takhle nějak bych to taky viděl ... S drobnými upravami, že mně asi bude stačit 80GB SSD disk (ted mám na systémovém a aplikačním disku obsazených 29 GB :) Do W7 bych asi šel Professional (udajně jsou stabilnější a mají více možností ? Pamět 16 BG (když už tak už :) HDD mám velké na stávajícím počítače, takže tam ušetřím trochu ...
Ivo, cista instalace W7 ti zabere cca 25GB. Ja mam na system misto o velikosti 100GB a mam 32% volnych. Bohuzel u nejkterych pluginu neumim presmerovat instalaci dat na jiny disk nez systemovy. Tech 80GB co si chces koupit je dle me minimum. Pro klid bych vzal vetsi.

K tem novym Intel Sandy Bridge - pri stejne cene jako drivejsi platforma se rozhodne vyplati. Navic jak jsem psal vyse, integrovane graficke jadro je na urovni levnejsich dedikovanych grafik.
http://pcworld.cz/hardware/sandy-bridge ... core-16647
Navic procesory s koncovym oznacenim "K" napr. Core i7 - 2600K maji odemceny nasobic a vykonejsi graficke jadro. Core i7 umi zpracovavat 8 vlaken soubezne (threads). Zjednodusene receno jako bys mel 8 jadrovy procesor (ve spravci uloh vidis 8 jader). prehled je tady:

Obrázek

pekna novinka je ale spotreba - procesory s koncovkou "S" maji snizenou spotrebu v zakladu na 65W a "T" maji dokonce 45W. Pokud mas prioritu i tichy pocitac, neni co resit

edit: tady jsem nasel test novych procesoru:
http://pctuning.tyden.cz/navody/26/19723?start=2

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Trochu bych ochladil nadseni z toho vylepsenyho hyper-threadingu, obcas jeho pouziti je spis kontraproduktivni, zalezi na konkretnich ulohach, nekdy je lepsi to uplne vypnout.
Ale jinak je to urcite peknej kus kremiku, o tom neni pochyb ;)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Otázka co je pravdy na tom že SSD disky časem silně degradují (zejména na NFTS Windows systémech) ? Po 10 měsících se udajně snižuje rychlost 10 násobně a životnost je silně omezená (počet zápisů). V jednom okamžiku prostě končí. Je to stále tak nebo už se to nějak vylepšilo ?

Další otázka je, jestli se rychlost SSD disku neprojeví jen v rychlosti spouštění systému (no ale počítač stejně nechávám celé dny spuštěný) a v rychlosti spuštění Samplitude ... (kde místo 15 vteřin se otevře třeba za 3). A zbytek (audio operace na pevných discích) už bude probíhat standardní rychlostí.
Jestli je to tak, tak nevím jestli těch ušetřených pár vteřin denně za to stojí :) Ten počítač opravdu nebudu používat na nic jiného než na audio

judik
Vybavení

Příspěvek od judik »

Tak tohle mě taky velmi zajímá. Předevčírem jsem koupil jeden, jako systémový, do počítače na live ! Výrobci udávají jakousi hodnou - střední doba chyby a udávají 1 - 1,5 milionu hodin :), tak jak to je? (možná už jsem OT)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Samozrejme je zivotnost omezena, jako u kazde flash pameti, ale je dostatecne vysoka, aby te to nemuselo trapit. Problem byl prave u drivejsich typu bez tzv. wear levelingu, ktery se stara o to, aby se cipy "opotrebovavaly" rovnomerne, plus mely starsi generaci flash pameti s vyrazne nizsi zivotnosti. Co se poklesu vykonu tyce, to je zase vec prvnich generaci ssdcek a nedomyslenych driveru. Pokud si koupis moderni disk, podporujici funkci TRIM a budes mit ovladace, ktere ji podporuji (Win7 napriklad uz je obsahuji), pak opet neni problem.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ale pořád zustává otázka jestli při práci na studiovém počítači, kde práce s audio fily probíhá na normálním disku člověk tu rychlost systémového SSD disku nějak pozná nebo ocení (kromě rychlosti nabíhání aplikace)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Pokud budes mit dost pameti a data budes ukladat mimo ssd, pak se ti projevi hlavne na rychlosti startu aplikaci, pluginu, atd.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Aplikaci mám jednu, windows jede pořád a pluginů mám pár. Takže je otázka jestli ty 3-4k navíc mají smysl (asi ne). A jestli spíš nepočkat na 1 TB SSD za 3k na práci s audiem :)

Odpovědět