iPad2 vs. Samsung Galaxy Tab 10.1 - přímé srovnání

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
Ivo
Moderátor

iPad2 vs. Samsung Galaxy Tab 10.1 - přímé srovnání

Příspěvek od Ivo »

Obrázek

Takže už několik dní si tady pohrávám se dvěma největšími konkurenty na poli tabletů: iPad2 a Galaxy Tab 10.1, oba odteď máme doma. Je to zajímavé srovnávání. V žádném případě se nedá říct že by iPad2 byl king a vše ostatní zůstávalo někde vzadu ... to ani náhodou. Naopak - Galaxy v mnoha ohledech iPad předčí, v něčem je zase lepší iPad.

Tak třeba displej je u Galaxy jednoznačně lepší - je trošinku větší a má větší rozlišení, takže všechno je vidět trošinku lépe, ostřeji a na obrazovce je toho více. To je první velké plus. Odezvy displeje a reakce na dotyk jsou u obou přístrojů v podstatě stejné.

Na pohled mi připadá Galaxy svým jemně protáhlejším displejem, tenkostí a tvary o něco elegantnější a je i o chloupek lehčí.

Galaxy má proti iPadu dvojnásobek RAM (1 GB vs 512 MB), což je při více spuštěných aplikacích znát ...

Připojení k počítači. Tady vede iPad (aspon v případě Mac). Z nepochopitelných důvodů se Galaxy při připojení k MBP nezobrazí jako velkokapacitní úložiště. Existuje Kies pro OSX ale lze tak přesunovat jen hudbu, fotky a video, nic víc. Takže přesun souborů z počítače na Galaxy je v případě Maca možný v podstatě jen přes wifi, bluetooth apod. (mail, ftp, dropbox). iTunes u iPadu sice taky není žádná výhra, ale aspon se tam dá přesunout offline cokoliv ...
Měl by to napravit Samsung adapter pro USB flash, SD karty apod., který zatím není k mání, i když jsem ho objednal. Udajně za pár dní.

U obou přístrojů mi velmi vadí, že kapacita se nedá rozšířit SD kartou (a u Samsungu se to přitom očekávalo)

Internetový prohlížeč: je mi sympatičtější Chrome než Safari a samozřejmě se díky rozlišení displeje toho na Galaxy zobrazuje v rámci jedné obrazovky víc. Odezvy a rychlost načítání stejné ...

Android vs. iOS. Jsou tu výhody i nevýhody. iOS je velmi uzavřené prostředí, které uživatele vede za ručičku a nic mimo mu nedovolí. Android je velmi flexibilní a tvůrčí prostředí, člověk si všechno může nastavit jak chce + jsou tu widgety. V aplikacích není moc rozdíl, všechno co je v appstore je i velmi podobně v Android market (cca 100 000 aplikací), není nic co by se nedalo v rámci aplikací sehnat pro Android (kromě Garage band apod.).
U Androidu je možné si navíc vybrat z mnoha základních klávesnic, které nabízejí mnohem lepší podmínky pro práci než jedna fixovaná klávesnice pro iOS.

Normální správa souborů a složek u Androidu (struktura "průzkumníka") je proti rigidnímu iOS jednoznačné plus

Galaxy má podstatně kvalitnější foták i video kameru.

Galaxy má plně fungující GPS modul, iPad ne.

Home tlačítko u iPadu v pod displejem je mnohem praktičtější než podobné tlačítko u Galaxy, které se nachází na hraně z boku vedle tlačítka na ovládání hlasitosti a občas je ho třeba hledat ...

Schopnost zoom in/out dotekem 2 prstů a nakláněním tabletu od sebe nebo k sobě je velmi "cool"

Galaxy má mnohem kvalitnější zvuk (repro) než iPad a navíc STEREO (vs. iPad mono)

Plynulost celkových reakcí a práce při spuštěných aplikacích je u obou přístrojů zhruba stejná.

Kdybych si ted měl jeden vybrat - musím říct že opravdu NEVÍM :)

Ale asi bych nakonec o trochu víc inklinoval ke Galaxy. V každém případě ho ale k Ježíšku dostala manželka (včetně perfektního multifunkčního Samsung pouzdra), takže mám smůlu :)

tomy45

Re: iPad2 vs. Samsung Galaxy Tab 10.1 - přímé srovnání

Příspěvek od tomy45 »

- vydrz baterie, ako je na tom Galaxy?
- material; "pocitovo" co sadne lepsie do ruky?
- face chat cez skype je mozny aj u Galaxy? ma 2 kamery?

toto by ma zaujimalo, ked uz porovnavas :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Face kameru to samozřejmě má a video hovory skype jsou možné.

Výdrž baterie jsem přímým srovnáním netestoval. Baterie je 7000 mAh a podle mnoha srovnání je výdrž zhruba stejná jako u iPadu (Samsung ve specifikacích uvádí 9 hodin, Apple 10 hodin). Recenze uvádějí 9-10 hodin videa nebo 72 hodin přehrávání hudby

Za minus u Galaxy považuju fakt, že se na rozdíl od iPadu nenabíjí při připojení k počítači ... (ale udajně to umožnuje nějaká aplikace). Ale jak už jsem zmínil, není v podstatě žádný důvod Galaxy k počítači kabelem připojovat ...

Obojí máme v pouzdrech, takže jak to padne do ruky "holé" moc vyzkoušené nemám :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo píše: Galaxy má proti iPadu dvojnásobek RAM (1 GB vs 512 MB), což je při více spuštěných aplikacích znát ...
To sa ako prejavuje ? ako je to znat ?
Ivo píše: V aplikacích není moc rozdíl, všechno co je v appstore je i velmi podobně v Android market (cca 100 000 aplikací), není nic co by se nedalo v rámci aplikací sehnat pro Android (kromě Garage band apod.).
No s tymto by som nesuhlasil .. Podla uzivatelov androidu tu na fore , neexistuju na android ZIADNE poriadne hudobne aplikacie .. A myslim ze vacsina ludi tu z fora si kupila ipad prave kvoli tymto hudobnym aplikaciam ..
Ivo píše: Galaxy má plně fungující GPS modul, iPad ne.
No .. musis si kupi Ipad z GPS modulom .. To je akoby si napisal ze Subaru ma plne funkcne 4x4 a embecka nema ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pytkin píše:
Ivo píše: Galaxy má proti iPadu dvojnásobek RAM (1 GB vs 512 MB), což je při více spuštěných aplikacích znát ...
To sa ako prejavuje ? ako je to znat ?
Jak funguje RAM (operační pamět) asi víme, že ? Čím je větší, tím více dat z aktuálních procesů je počítač schopen udržet a tím více procesů/aplikací může naráz běžet, to je fyzika platná pro všechny počítače ... Ted samozřejmě řekneš, že u iPadu to neplatí, že tam můžeš spustit třeba 200 aplikací naráz a pořád funguje stejně dobře a pojme stejně dat jako počítač s dvojnásobnou RAM ... ok :)
Pytkin píše:
Ivo píše: V aplikacích není moc rozdíl, všechno co je v appstore je i velmi podobně v Android market (cca 100 000 aplikací), není nic co by se nedalo v rámci aplikací sehnat pro Android (kromě Garage band apod.).
No s tymto by som nesuhlasil .. Podla uzivatelov androidu tu na fore , neexistuju na android ZIADNE poriadne hudobne aplikacie .. A myslim ze vacsina ludi tu z fora si kupila ipad prave kvoli tymto hudobnym aplikaciam ..
Nemluvím o hudebních aplikacích. Myslím že jen relativně malé procento uživatelů tabletů zajímají specializované hudební aplikace (mě třeba absolutně nezajímají - na hudbu mám mnohem adekvátnější zařízení než mobily a tablety). Měl jsem na mysli běžné provozní aplikace. Samozřejmě pokud někoho zajímají hudební aplikace , zvolí asi iPad, i když i pro Android toho stále přibývá. Ale máš pravdu, něco jako Garage Band pro Android zatím není
Pytkin píše:
Ivo píše: Galaxy má plně fungující GPS modul, iPad ne.
No .. musis si kupi Ipad z GPS modulom .. To je akoby si napisal ze Subaru ma plne funkcne 4x4 a embecka nema ..
Ano, pokud chceš u iPadu GPS musíš dost připlatit za 3G modul, i když ho vůbec nepořebuješ (pro SIM kartu). Galaxy má plně funkční GPS modul i v základní wifi verzi ...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo píše: Jak funguje RAM (operační pamět) asi víme, že ? Čím je větší, tím více dat z aktuálních procesů je počítač schopen udržet a tím více procesů/aplikací může naráz běžet, to je fyzika platná pro všechny počítače ... Ted samozřejmě řekneš, že u iPadu to neplatí, že tam můžeš spustit třeba 200 aplikací naráz a pořád funguje stejně dobře a pojme stejně dat jako počítač s dvojnásobnou RAM ... ok :)
A co keby si odpovedal na moju otazku .. ako je znat u IPAD a GALAXY TAB , ze Galaxy ma 2x vacsiu pamat ?
Ivo píše: Nemluvím o hudebních aplikacích. Jen relativně malé procento uživatelů tabletů zajímají hudební aplikace (mě třeba absolutně nezajímají - na hudbu mám mnohem adekvátnější zařízení než mobily a tablety).
AHA .. Ja som mal pocit , ze si pisal , ze applikaciach neni moc rozdiel .. Tu na fore su v podstate len muzikanti, resp ludia co sa zaujimaju o tvorbu muziky .. Tak by bolo dobre v recenzii spomenut , ze na android su aplikacie skoro na vsetko , len na muziku ne .. Aby ti tu niekto nenadaval potom ..

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Pytkin: hudebnich aplikaci pro android je spousta. Na ipad jich je vic a syntaky jsou podle me zatim lepsi, ale ze na android nejsou zadny je nesmysl.
Ivo: diky za srovnani. Kamarad si ted koupil asus transformer prime, coz je naprosto uzasnej kus hw, tak ho planuju srovnat s mym ipadem a jsem zvedavej na vysledek. Sice mam lepsi syntaky a vic hry, jinak ale mam takovy tuseni, ze mu budu zavidet :]

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Kermitak : hmm .. tak potom tu ludia pisu hluposti , lebo v teme HUDBA na ANDROID pisu uzivatelia , ze hudobne apps na ANDROID su uplne o nicom .. dokonca tusim tam dakto daval daky nazor od developer , ktory napisal ze ANDROID je v podstate na realtime hudobne aplikacie celkom nevhodny ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tady jsou nějaké hudební aplikace pro Android, jak fungují, nevím ,nezajímám se o to, ale jsou ... http://www.musicradar.com/news/tech/the ... y-276167/1

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

No vidis, a presto existuji a funguji.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ivo : a na tu otazku , ako sa prejavuje 2x viac pamate na GALAXY mi nedas ?

Venti

Příspěvek od Venti »

Pyti, aj na android je spusta hudobnych aplikacii. Ande som dal na vianoce Motorolu Xoom a ani som nehladal a uz tam mala nejake piano sialene :). Jojo mi ukazoval u neho v telefone nejaky seqencer spolu s bubenikom a fungovalo to jak mliecko.

Mimochodom.. realne vyuzitie Tabletu na hudbu.. hmm neviem neviem. Na turne sme pripajali M. Cekovskemu iPad do zvuku a robilo to strasnu paseku, aj cez DiBox, museli sme to odpojit nakoniec.

Venti

Příspěvek od Venti »

Kermitak.. a uz je vonku Asus Prime ? Tiez po nom pokukavam, ale aspon u nas sa vydanie zastavilo, ze ho museli stiahnut kvoli problemom s WiFi.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pytkin píše:ivo : a na tu otazku , ako sa prejavuje 2x viac pamate na GALAXY mi nedas ?
Až dám na obou tabletech naráz běžet srovnatelný velký počet procesů a aplikací, budu to vědět z první ruky (momentálně je Galaxy na Slovensku). Do té doby se odvolám na jednoduchou logiku i zkušenosti jiných uživatelů a uživatelských srovnávacích recenzí ...

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Venti píše:Kermitak.. a uz je vonku Asus Prime ? Tiez po nom pokukavam, ale aspon u nas sa vydanie zastavilo, ze ho museli stiahnut kvoli problemom s WiFi.
Nevim, mam to z druhy ruky. Vcera mi ten kamos psal, ze uz je venku a ze ho objednava (ovsem netusim, jestli u nas nebo ze zahranici).

Odpovědět