Takže už několik dní si tady pohrávám se dvěma největšími konkurenty na poli tabletů: iPad2 a Galaxy Tab 10.1, oba odteď máme doma. Je to zajímavé srovnávání. V žádném případě se nedá říct že by iPad2 byl king a vše ostatní zůstávalo někde vzadu ... to ani náhodou. Naopak - Galaxy v mnoha ohledech iPad předčí, v něčem je zase lepší iPad.
Tak třeba displej je u Galaxy jednoznačně lepší - je trošinku větší a má větší rozlišení, takže všechno je vidět trošinku lépe, ostřeji a na obrazovce je toho více. To je první velké plus. Odezvy displeje a reakce na dotyk jsou u obou přístrojů v podstatě stejné.
Na pohled mi připadá Galaxy svým jemně protáhlejším displejem, tenkostí a tvary o něco elegantnější a je i o chloupek lehčí.
Galaxy má proti iPadu dvojnásobek RAM (1 GB vs 512 MB), což je při více spuštěných aplikacích znát ...
Připojení k počítači. Tady vede iPad (aspon v případě Mac). Z nepochopitelných důvodů se Galaxy při připojení k MBP nezobrazí jako velkokapacitní úložiště. Existuje Kies pro OSX ale lze tak přesunovat jen hudbu, fotky a video, nic víc. Takže přesun souborů z počítače na Galaxy je v případě Maca možný v podstatě jen přes wifi, bluetooth apod. (mail, ftp, dropbox). iTunes u iPadu sice taky není žádná výhra, ale aspon se tam dá přesunout offline cokoliv ...
Měl by to napravit Samsung adapter pro USB flash, SD karty apod., který zatím není k mání, i když jsem ho objednal. Udajně za pár dní.
U obou přístrojů mi velmi vadí, že kapacita se nedá rozšířit SD kartou (a u Samsungu se to přitom očekávalo)
Internetový prohlížeč: je mi sympatičtější Chrome než Safari a samozřejmě se díky rozlišení displeje toho na Galaxy zobrazuje v rámci jedné obrazovky víc. Odezvy a rychlost načítání stejné ...
Android vs. iOS. Jsou tu výhody i nevýhody. iOS je velmi uzavřené prostředí, které uživatele vede za ručičku a nic mimo mu nedovolí. Android je velmi flexibilní a tvůrčí prostředí, člověk si všechno může nastavit jak chce + jsou tu widgety. V aplikacích není moc rozdíl, všechno co je v appstore je i velmi podobně v Android market (cca 100 000 aplikací), není nic co by se nedalo v rámci aplikací sehnat pro Android (kromě Garage band apod.).
U Androidu je možné si navíc vybrat z mnoha základních klávesnic, které nabízejí mnohem lepší podmínky pro práci než jedna fixovaná klávesnice pro iOS.
Normální správa souborů a složek u Androidu (struktura "průzkumníka") je proti rigidnímu iOS jednoznačné plus
Galaxy má podstatně kvalitnější foták i video kameru.
Galaxy má plně fungující GPS modul, iPad ne.
Home tlačítko u iPadu v pod displejem je mnohem praktičtější než podobné tlačítko u Galaxy, které se nachází na hraně z boku vedle tlačítka na ovládání hlasitosti a občas je ho třeba hledat ...
Schopnost zoom in/out dotekem 2 prstů a nakláněním tabletu od sebe nebo k sobě je velmi "cool"
Galaxy má mnohem kvalitnější zvuk (repro) než iPad a navíc STEREO (vs. iPad mono)
Plynulost celkových reakcí a práce při spuštěných aplikacích je u obou přístrojů zhruba stejná.
Kdybych si ted měl jeden vybrat - musím říct že opravdu NEVÍM

Ale asi bych nakonec o trochu víc inklinoval ke Galaxy. V každém případě ho ale k Ježíšku dostala manželka (včetně perfektního multifunkčního Samsung pouzdra), takže mám smůlu