Pytkin píše:No jo .. Ale kolesa (operacny system) su tam zasadne ine .. komu nevadi , ze musi kazdy druhy tyzden menit prasknute gumy , tak nech sa paci ..
a ano .. oba motory maju vykon 120 koni .. ale stale je medzi nimi rozdiel .. to kazdy , kto sedel v BMW vie ..
Omyl. Operacni system je pouze uzivatelske prostredi, diky kteremu ten stroj reaguje na tebe jako ridice, a promin to skutecne nejsou kola, nybrz tak nejak ta vnitrni vybava volant, rizeni atd. Cena obou aut neni stejna, to se shodnem. Pokud si pujdu pro BMW, kam mi daji motor Skoda, potazmo VW, tak promin, jeslti si to ty koupis, protoze to preci zvenku je BMW, tak to bych chtel videt. D
BS píše:Jinak ja neplacu, proste tady se stavi Apple jako stroj pro profesionaly, resp ro lidi, kteri chteji neco vic, nez bezny consumer pocitac, ale zapominame, ze ten stroj nesplnuje standardy, aby na nem takova prace mohla byt delana, viz rozliseni 1920*1200, nebo panel IPS, s uhloprickou 13.3". Neznam, zadnyho detepaka, kterej by se crcal na takovym malym displayi, pokud to neni hobbysta,... Na 13.3" mas prast jak uhod jestli TN nebo IPS, komfort prace bude +- stejny....
trosku si to vsetko domotal .. pre profesionalov je MAC PRO .. Pripadne iny druh ludi chce notebook , takze MacBook Pro 17" .. MBP 13" rozhodne neni urceny pre profesionalov ..
Uz je to slovickareni, pokud mi do BMW daji motor z Oktavky, tak za to proste 2x tolik nedam, uz tak nejak z principu a je jedno, jestli mi tam pridelaji pozlaceny kliky, a vodotrysk. Ono asi mame kazdy jine povedomi o slovu profesional. Protoze 17" a je jendo jestli IPS nebo TN, to je proste pro hobby uziti. Obecne profi prace a notebook to nejde dohromady.
Jeste teda mi jiste vyjasnis to rozliseni 1920*1200? Nejak nechapu proc kydz HD standard mame 1920*1080.
BS: 1920x1200 a IPS display tu bol spominany mnou v suvislosti z 17" nie 13.3 ... IPS vs. TN je KURVA rozdiel.. notebook pouzivam aj na pracu, okrem programovania aj na pracu vo fotoshope/flashi .. pouzivam ho samozrejme aj na hudbu, aj ked len v ramci hobby nechapem ziadny rozdiel medzi vyuzitim "profi" a vyuzitim "hobby" okrem toho ze ten co to robi profi za to bere peniaze ... pouzivam na pracu aj zabavu 17" notebooky uz asi 6-7 rokov a o desktope by som uz vobec nechcel ani len pocut ...
a medzi nami napriek tomu ze niesom nejaky extremny grafik ten rozdiel je nezadnedbatelny, on je uplne obrovsky, a je viditelny na 17" displayi.. je viditelny aj bez toho aby som si vedla zapol referecny smejd na porovnanie.. to som inak aj spravil, mal som vedla seba moj stary (pomerne slusny a nadupany a nie uplne lacny) asus notebook a vedla tohto macbooka pro vyzeral ako chudobny pribuzny, respektive ako kram z minuleho storocia ...
jo a len tak na okraj k autam : manzelka ma sluzobny superb kombi.. sukromne auto mame BMW X3 ... medzi tymti dvoma autami je tak obrovsky kvalitativny rozdiel po VSETKYCH strankach (napriek tomu ze X3 je o 4 roky starsie auto) ze to nema zmysel o tom ani debatovat ... od spotreby, cez jazdne vlastnosti, az po "zanedbatelne" veci ako je interier a pohodlhost sedadiel... To 4 roky stare BMW vyslo podstatene klacnejsie nez stoji ten novy superb, ale ten novy superb sa v NICOM ani neopriblizuje tej X3-jke .. takze tolko k skoda vs. bmw ...
BS : no .. pre mna je MAC v prvom rade OSX .. to je to , preco si kupujem MAC .. je mi uplne jedno , ze je vnutri rovnake CPU ako v aceri .. vsetko ostatne je ine .. chcem mat dobry system .. chcem aby baterka vydrzala .. chcem sa pozerat na peknu vec .. chcem aby to fungovalo .. to je pre mna MAC .. A ze stoji kolko stoji ? no bud to akceptujem .. alebo neakceptujem a kupim si nejaky bakelitak .. kazdy mame na vyber .. Ale ja nemam pocit , ze MAC je predrazeny .. Vela ludi sa to tu snazi ukazat tym , ze porovnava neporovnatelne pocitace .. ked zoberieme realne porovnatelne pocitace , tak vacsinou to velky rozdiel neni (dnes som tu dal priklad dokonca , kde HP je drahsie ako MAC) .. Ale principialne je to jedno .. Je tu platforma a kazdy ma na vyber .. A osobne poznam len jedneho cloveka, ktory presiel z OSX na Windows spat .. Naopak mam tiez skusenost , ze kazdy kto presiel z windows na OSX , tak je velmi spokjny a uz nechce ist naspat ..
dendy: profi DTP studio, ktery chysta tisky, proste z principu nebudou fungovat na 17", a je jedno jestli TN nebo IPS. Proste 17" je pro hobby uziti nikoliv pro profesionalni komfortni praci. To, ze to sviti hezky a ty barvicky jsoukrasny, to ti verim, ale realne to je tak mozna pro tvuj pocit. DTP studio, kde je hlavni pracovni nastroj notebook 17" to neni skutecne velmi dobra reference pro klienta. o porovnani profi/hobby jsem mluvil proto, ze u hobby si tam co se tyce nastroju a aplikaci das co chces, u profi, si tam das co musis, ikdyz treba nechces. A treba v IT branzi ti existuje spousta nastroju,ktery proste na platformu Mac neexistuji. Pokud to jsou klientske nastroje, tak ti klient nove nastroje vyvijet nebude, fajly ti posle v tom formatu ve kterym je ma, a jemu je jedno ze na MAc ty tooly nejsou, to radeji ten kseft da jinam...
Nicmene ohledne toho srovnani BMW nebo Oktavka, ty nejak nechces chapat, co jsem psal. To co rikas ti neberu, a nesnizuju kvalitu starsiho BMW. Jenom rikam, kdyz jdu do BMW, a tam mi daji do auta motor Skoda, ale platim cenu BMW, tak proste ja to nekopim, protoze Skodu si muzu koupit za polovinu penez.
pytkin: jasny chapu, nicmene na 120pixelech navic, to asi zadny extra komfort navic nebude. Zminil jsem to proto, ze se tu argumentovalo heldnaim modelu se stejnou konfiguraci, a argumentem ze uvedeny model od nekoho nebyl 1200 ale jen 1080. Vzhledem k tomu, co je standard bych to nebral az tak jako vyhodu...
BS: tych 120 pixelov na viac pre mna osobne komfort naviac je moc prijemny .. predposledny notebook co som mal mal iba x1080 a jak som uz zvyknuty na tch 1200 tak mi to chybalo.. bol som rad ze ten dalsi po tom uz bol zase x1200 ... 120px neni vobec malo, tam sa vojde HROMADA ovladacich prvkov, alebo viac riadkov textu/kodu ...
ad profi/nonprofi.. dobre tak inak.. mam kolegu ktory riesi u nas LEN grafiku u nas (primarne hlavne webdizajn ale aj DTP, spracovanie podkladov pre potlac na tricka, atd - je to profik, je fakt dobry, jeho praca hovori za neho) ..no a ma MBPRO 17" a pracu si moc pochvaluje... povedal ze pri prechode na MAC sa mu pracuje OVELA lepsie ako na predchadzajucom NTB (mal lenovo ktore bolo cenovo skoro porovnatelne s tym MBPRO)... a nema problem AKYKOLVEK podklad ktory dostane nnainportovat a pracovat s nim ...
btw. o com je vlastne cela tato debata ? o com je tento mytus ze "MAC je predrazeny" ?? predrazeny voci comu ?? Predrazeny moze byt 1 PC notebook k inemu PC notebooku, 2 stroje na ktorych rovnako bezi Win .. predrazeny moze byt windows v jednom obchode voci windowsu v inom obchode ... hovorit o macu s osx ze je predrazeny oproti PC s windows je asi tak logicke ako povedat ze hrusky su predrzaene oproti jablkam alebo rozky su predrazene oproti chlebu.
Jedine kde ma zmysel o predrazenosti MAC hovorit je kolko stoji u nas (SK) oproti tomu kolko stoji v USA napriklad ... v tom pripade naozaj suhlasim, u nas (a specialne v MZONE) je k*rva predrazeny To ale nieje chyba Apple ale chyba tych zmrdov co to tu predavaju a davaju si kozmicke rabaty na to ...
Pytkin píše:Ivo : ok .. tak sa pozri na ten priklad co som sem dal .. to su porovnatelne pocitace ..
Ten tvoj priklad je taka demagogia a'la fico - vezmes supa-dupa-dokonalost-sama-apple a postavis proti tomu najvacsiu kokotinu co sa da najst na trhu.
.
Aktualne ceny na alza.sk:
INTEL Six-Core XEON W3680 3.33GHz 12MB - 1 530,00 €
Maticna okolo 200,- €
1TB 7200 SATAII HDD 100,- €
GIGABYTE R587OC-1GD 1GB DDR5 (4800MHz), ATI Radeon HD 5870 - 214,76 €
plus somariny okolo dalsich 200,-€
spolu: 2250,-
.
Nehovoriac o tom ze tento konkretny procesor ma asi najhorsi pomer cena/vykon na trhu. Dvojprocesorova zostava Xenon QuadCore by vysla este lacnejsie.
.
Tusim tu niektorym lezie Apple pekne na mozog.