Kdo postaví nové PC --- Jaké komponenty vybrat?

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
delay

Kdo postaví nové PC --- Jaké komponenty vybrat?

Příspěvek od delay »

Ahojda chlapci, je přede mnou nelehký úkol. Musím si nechat postavit nové PC a logicky se obracím na znalce z eZone s žádostí o pomoc při výběru jednotlivých komponetů a to i přes to, že v poslední době tu bylo několik podobných témat. Omlouvám se předem.

Na co PC bude:
PC nebude ryze pro hudební aplikace, ale také na střih videa a grafické práce. Ostatní aplikace nejsou zvlášť důležité.
Důležité kritérium je hlučnost. PC by mělo být velmi tiché, pokud možno až neslyšné, komponenty hlavně pasivní (PC bude nejspíš v nahrávací místnosti).
Pak bych uvítal široké možnosti upgrade do budoucnosti.

Chtěl bych také poznamenat, že počítačům moc nerozumím, takže omluvte mé případné vyjadřovací schopnosti.

CELKOVÁ CENA:
Nehraje zásadní roli, ale rád bych okolo 30 - 35.000 Kč bez monitoru, cena může být i nižší, když to splní mé kritéria.

MOTHERBOARD:
Zde jsem měl jen kritérium, aby bylo dostatek PCi slotů. 3ks je minimum.
Chipset bych volil INTEL a z předchozích témat jsem si vytáhl tyhle MB:
ASUS PB5 nebo PB5 Deluxe. Taky jste tady zmiňovali desky XEON...
Ale zajímali by mne i dražší (lepší?) modely, které mají ale většinou PCI-X sloty, což nechápu, co znamená - a jaká je kompatibilita s PCI kartama, pokud nějaká je?

CPU:
Rozhodně něco stabilního a poměrně nového. Asi INTEL dual core. AMD asi ne? Na quad core ani nepomýšlím, ale rád bych aby MB byl kompatibilní do budoucna.

GRAFIKA:
Tady nevim, něco s pasivním chlazením a zároveň slušným výkonem, nebo prostě nehlučnou výkonou grafiku. Chipset ATI nebo nVidia?
Rozhodně by měl být 2x DVi výstup + TV out.

HDD:
Myslel jsem si na nějakej HDD s 10.000 otáčkama (na hudbu), ale asi to balím. Je to moc drahý, takže zůstanu při zemi.
2x HDD (1x na systém a intalace; 1x na hudbu), pokud by šel zapojit třetí HDD, bylo by to fajn. Možná taky nějakej rámeček na HDD nebo odhlučňovací case?

ZDROJ:
Tichej, výkonej.

SKŘÍŇ:Určitě útlumová, nešetřil bych. Nebráním se ani provedení do racku.

KDO TO POSTAVÍ????
Pokud máte dobrý reference na někoho, kdo by to postavil, klidně jednotlivce nebo i firmu, hlavně něco spolehlivýho a rychlýho.
Věřím, že i tady na eZone je dost šikulů (Dno, Kermitak atd.????)

Tisíceré díky za návrhy a podnětnou diskusi.

Dno

Příspěvek od Dno »

na xeon zabudni ak sa chces zmestit do 30-35 .. odporucam skrinu nexus ked chces fakt tichu skrinu .. kayko potvrdi ze je tichucka ..
CPU odporucam Core 2 duo .. podla ceny .. HDD neni az tak podstatny na hudbu .. Teraz mixujeme Mullerove DVD live a 28 stop bezi z ecxterneho bezne USB harddisku a ziaden problem .. zbezne som to ratal a pri 28 stopach je tok okolo 5MB/s .. to zvlada kazdy disk.. ina vec je , ak to ma byt aj strih videa .. ak staci DV tak opat staci bezny disk .. ak chces ist do HDV tam uz moze byt problem .. a ak chces ist do nekomprimovaneho videa (pripadne HDTV) , tak musis mat riadne pole , ale to uz si v nasobkoch penazi , ktore na to mas ..

Ja take PCcka bezne staviam .. Len do Bratislavy to mas asi daleko .. myslim ze lepsie by bolo keby si si nasiel niekoho v cechach ..

delay

Příspěvek od delay »

Dno píše:Ja take PCcka bezne staviam .. Len do Bratislavy to mas asi daleko .. myslim ze lepsie by bolo keby si si nasiel niekoho v cechach ..
Jo já vím, zatím čekám na kontakt, na nějakou referenci. Bratislava je kousek dál, no škoda. Jestli se ti chce, tak můžeš ještě něco ohledně motherboardu a grafiky? Mě osobně dělá nevětší problém si to nějak poskládat, aby se ty komponenty navzájem kompatibilně nevylučovali...
HDTV stříhat nebudu, takže HDD stčí normoš.
Naposledy upravil(a) delay dne 13 úno 2007 11:32, celkem upraveno 1 x.

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Dnmo: ty delas zvuk pro Richarda Mullera?

Dno

Příspěvek od Dno »

cyril : nie ja .. nas zvukar .. tu u nas v studiu sa miesa 5.1 zvuk na jeho live DVD ..

Dno

Příspěvek od Dno »

delay : no aby si sa zmestil do tej ceny .. rozumna je ta doska asus p5b deluxe .. grafika .. to v principe nehra rolu .. treba najst nejaku vhodnu s pasivnym chladenim ..

kexik

Příspěvek od kexik »

nvidie su ok, najslabsia z rady vzdy pecie malo a robi sa s pasivom. kludne kup (uz zastaralu) 6200, pecie malicko a ten pasiv perfektne staci. asus robi napriklad s pasivom celu radu:
http://www.amazon.fr/ASUS-Extreme-N6200 ... lectronics
ja mam agp verziu od PNY ale to s vyrobcom karty nesuvisi. ista vyhoda nvidii pre pracu s videom je ze na nich bezi purevideo mpeg2 kodek a karty ho ciastocne hardverovo akceleruju. kodek je ovsem komercny ;)

delay

Příspěvek od delay »

OK, co tohle - grafika:
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00056005
(jenže nemá 2x DVI, ale místo toho 1xVGA + 1xDVI).

kexik

Příspěvek od kexik »

7600 je zbytocne vykonny chip, imho... ledaze ak drvis gamesky... na video ani hudbu to moc nevyuzijes

delay

Příspěvek od delay »

kexik: Chci to nejlepší v pasivu co existuje, cena až tak nerozhoduje. Občas hraju adventury a nikdy nevíš... Takže klidně sem nahoď něco, co jsem možná přehlíd...

Co tohle (ATI):
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00053425
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00051288

delay

Příspěvek od delay »

Zapomněl jsi že potřebuju 2x DVI...

BS

Příspěvek od BS »

Zrovna taky skladam novej kompl, a z toho co jsem zatim vyhledal:

Zakl.deska:
slysel jsem dobry feedback na desky Gigabyte. Vybral jsem konkretne MB GIGABYTE 965P-DS4 P965 s775, DDR2, SATA2, GLAN, PCIx, 1394, ATX.

Procesor:
Intel Core 2 Duo E6600 2,4GHz (4MB/1066) BOX LGA775. Je sice uz z rady drazsich, ale zase ma 4Mb cache..

RAM:
tady jsem vybral 2x1024 800Mhz DDR2 Transcend.. Lepsi by asi byly nejaky znackovy, jako treba Samsungy, nebo Geil,,ale pokud clovek koukne na cenu, tak radeji vemu vice Gb neznackovych.

HDD:
2x Seagate Barracuda 7200.10 320Gb SATA II .. Taky jsem premyslel o Raptorech 10tis. otacek, ale nevim jestli narust vykonu bude tak znacnej na ukor hlucnosti a vysoke cene..

Case + zdroj:
Tady jsem vcelku v rozpacich,.Puvodne jsem vybral zdroj Fortron Bluestorm 500W,, presne FSP500-60THN (BLUESTORM II) (FORTRON) 500W ATX,, ale jak je vyse zminena znacka Nexus, tak jsem to trochu zgouml, a ty jejich skrine nevypadaji zle.. Vcelku se mi libi TAHLE

delay

Příspěvek od delay »

BS: Vybral jsi
GIGABYTE 965P-DS4 P965 s775, DDR2, SATA2, GLAN, PCIx, 1394, ATX?
Já asi beru ASUS P5B Deluxe, procesor stejnej jak ty. Grafiku na chipsetu nVidia 7600GT, 7900GS nebo 7950GT, pasiv chlazení. RAM nevim, ale 2GB určitě. HDD tayk zatim nevim. Case a zdroj taktéž nedořešen.

Odpovědět