MIDI kabel - galvanicky oddělit nebo ne?

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
dj-bobr

MIDI kabel - galvanicky oddělit nebo ne?

Příspěvek od dj-bobr »

Ahoj,
za nějakou dobu budu potřebovat propojit piáno s počítačem. Piáno má pětikolíkové DIN MIDI konektory a na zvukovkách mám 15pin midi/gameporty. Všechno je tedy snad OK, ale není mi jasno, jak propojit počítač s nástrojem. Jsem bastlíř, tak se mi nechce kupovat hotový kabel za stovky korun, když si můžu postavit za dvacku to samé...
Pohledal jsem na googlu a v principu existují dva způsoby propojení - přímo (dráty) a nebo galvanicky odděleno (optočleny) - je potřeba oddělovat propojení optočlenem, i když bude zapojen nástroj ve stejné zásuvce, jako počítač?
Máte s tím někdo nějaké bližší zkušenosti?

TOM-Thak

Re: MIDI kabel - galvanicky oddělit nebo ne?

Příspěvek od TOM-Thak »

dj-bobr píše:Ahoj,
za nějakou dobu budu potřebovat propojit piáno s počítačem. Piáno má pětikolíkové DIN MIDI konektory a na zvukovkách mám 15pin midi/gameporty. Všechno je tedy snad OK, ale není mi jasno, jak propojit počítač s nástrojem. Jsem bastlíř, tak se mi nechce kupovat hotový kabel za stovky korun, když si můžu postavit za dvacku to samé...
Pohledal jsem na googlu a v principu existují dva způsoby propojení - přímo (dráty) a nebo galvanicky odděleno (optočleny) - je potřeba oddělovat propojení optočlenem, i když bude zapojen nástroj ve stejné zásuvce, jako počítač?
Máte s tím někdo nějaké bližší zkušenosti?
teda prvni vec je tak ze zvukovka z gameportem to bude horor na Latency i kdyz tam budes mit KX Asio nebo Asio Kernel, to budes mit tak 30-50ms
ja mel original kabel bez optoclenu zapojeno v jedny zasuvce do gameportu kdyz sem zacinal a vsecko bylo OK.

dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

O latenci mi primárně nejde - přinejhorším ono se to potom offline srovná :)

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

dj-bobr píše:O latenci mi primárně nejde - přinejhorším ono se to potom offline srovná :)
ajo tak to jo tak ja taky nenahravam live.. jen pres midi ze syntaku do kompa pretacim a nebo kdyz si chci zahrat live na naky VSTcko tak aby to jelo dobre :)) podle me by to melo fungovat oboje v pohode to zapojeni. Ja sem se s problemem nesetkal a kabel s optoclenem ma na kabelu tusim takovy rozsireni. To moje byl vyslovene konektor / konektor.

kexik

Příspěvek od kexik »

v prvom rade, ziadnu latenciu to cez gejmport explicitne nema. mozno v nejakom konkretnom pripade, ja mam s dvomi onbord zvukovkami aj PCI sb 128 len dobru skusenost.
co sa tyka odpovede na povodnu otazku, optocleny su fajn, ale byvaju po case skor zdrojom problemov. zbastli si galvanicku verziu a optocleny pouzi len ak budes mat problemy s brumom, comu neverim

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

nevidim ziaden dovod , tam optoclen nedat ..

delay

Příspěvek od delay »

No, tohle mě taky zajímá,
v nejbližší době budu potřebovat propojit groovebox s PC.
Jelikož mám jen CREATIVE SB 4.0, tak musím přez gameport.
Na netu v 90% doporučujou MIDI kabel s optočlenem, ca. za 500Kč.
Normální stojí ca. 200-300Kč, ale prý nemusí dobře fungovat. Takže asi raději beru ten dražší... Ikyž by asi bylo úplně nejlepší mít zvukovku s MIDI in/out.

pavlii
Moderátor

:-)

Příspěvek od pavlii »

Když by se to vzalo kolem a kolem, měly by být optočleny již v nástroji - IMHO tedy na kabel netřeba. Druhá strana - GAMEPORT - bude asi trochu prob, tam zřejmě optočleny nebudou (onboard zvukovka - na klasických zvukovkách by snad být mohly, ne?). Nicméně bych se zde přikláněl ke kexikovi v tom smyslu, že optočleny v zásadě netřeba :-) Pytkin má taky pravdu :-) Rozhodně tu ale nevidím důvod, proč by kabel bez optočlenů neměl fungovat stejně dobře jako s optočleny. Je třeba akurát dávat si bacha na země a nezapojovat zem (=stínění) na straně IN. Tady je to hezky schématicky.

P.

delay

Příspěvek od delay »

No jo, ale riskouvat koupi levnějšího kabelu se mi nechce a mám pocit, že tím dražším nice nezkazím ne?
Pochybuji, že SB 4.0 za 500,- Kč se bude nějak lišito od onboard zvukovky - optočleny asi nemá...

kexik

Příspěvek od kexik »

na zvukovkach s gejmportom optoclen nebyva... aspon ja som nikdy ziadny nezaznamenal, vratane drahej AWE32, ledaze by boli v dakych podivnych puzdrach
inak DIN midi porty a gameport sa elektricky nijak nelisia, je to len iny konektor... lacna zvukovka s patkolikovym midi IO je uplne to same

dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Díky za všechny rady a podněty - budu to připojovat do SB128 nebo SB Live!, a na jejich plošňácích žádné optočleny nevidím... ale zkusím tu verzi bez nich. Pavlii, díky za odkaz na schémátko :) takže stínění připojit jen na jedné straně... dobře.
Až to vyzkouším v praxi, napíšu, jak jsem dopadl.

dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Ještě by mě zajímalo, jestli je opravdu potřeba tam mít ty 74LS07 (LS verzi už asi neseženu, jedině HC nebo spíš HCT)... co kdybych to propojil natvrdo gameport>nástroj ?
Nevěřím, že v kabelu za 400Kč je integráč :)
...navíc podle schémata na http://www.chd-el.cz/index.php?id=180 tam místo TTL hradla dávají tranzistor... už v tom mám docela bordel :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

na zvukovke nema preco byt optoclen .. kedze na gameporte je rovno vystup z uartu ..

pavli : optoclen je na vstupe .. cize v nastroji na vstupe je .. na vystupe neni .. to iste potrebujes aj pri PC .. na vstup ano .. na vystup nie .. asi pred 100 rokmi som postavil kopu takychto midi kablov .. z beznych suplikovych zasob .. fungovalo vsetko .. aj bezne pouzivane (PC900, 6N138), aj co sa naslo .. trosku bolo treba poladit odpory ..

Pri hama mii kabloch sa stava ze s niektorymi syntakmi to ide .. s inymi nie .. to je problem prave tych odporov , ze to pracuje na hrane ..

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Jestli to budeš mít jenom na blbnutí doma s krátkym kabelem, tak to klidně připoj natvrdo. Ale lepší, když tam ten oddělovací optočlen na vstup a buffer na výstup dáš. Ty součástky stojí pár korun a vleze se to do krytky konektoru. Lepší, než se trápit brumem ze zemních smyček nebo dokonce něco odpálit.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2Pytkin: jj, mně to pak bylo jasné hned, jak jsem kouknul na to schéma. Já tohle nikdy neřešil, protože ke zvukovce jsem měl kabel dodaný a jinak používám standardní DIN.

P.

Odpovědět