Nový notebook pro obecné použití

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Ivo
Moderátor

Nový notebook pro obecné použití

Příspěvek od Ivo »

Tak mi po skoro 4 letech pomalu dosloužil Acer Aspire (zlomil se mu kloub u displeje atd.) a nezbývá než myslet na nový notebook. Tenhle byl skvělý v tom, že měl pěkné dlouhé reproduktory po stranách klávesnice s výborným zvukem. Ty všechny dnešní nové s reproduktory vpředu znějí proti tomu jako telefonní sluchátka.

Jeden pokus už jsem před pár měsíci udělal a pak hned druhý den s hořícím zadkem rychle vracel nový Acer Aspire Core Duo Crystal Brite displej. Jednak větráky nepřetržitě hučely jak vysavač a jednak ten displej byl pro mě hrůza - vše se v něm lesklo jak v zrcadle ...

Takže přemýšlím do jakého notebooka jít. Zatím jsem měl vždycky Acery, ale není to podmínkou.

Měl by být
- TICHÝ (jako ten co mám (Centrino 1,6), který si krátce odfoukne jednou za den a pak je naprosto tichý. Nechci aby stále fučely větráky
- výkonný (ať nemusím čekat na každou hloupost)
- spolehlivý (bez potíží)
- širokoúhlý displej
- na váze moc nezáleží (nepřenáším to moc)
- cena do 30k bez DPH ... méně bude lépe ... 20 bude taky fajn ...

mám to na obecné použití (office, internet, fotky atd.), ale i občasné mobilní nahrávání ...

Máte nějakou blahou zkušenost s nějakým dobrým současným notebookem ?

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Ivo, zadelavas (i kdyz nechtene) na flame ;) Pokud to nebudes moc prenaset, je celkem jedno co poridis, vsechno je to dneska Cina a ani opevovane IBM neni co byvalo. Doporucovat dneska znacku nema smysl, kvalita osciluje typ od typu a dokonce i kus od kusu. Pokud bys to hodne nosil, tak co se tyce mechanickeho provedeni, doporucil bych ti IBM rady thinkpad (nevo nove typy, co designuje Lenovo), ale takhle je to skutecne jedno, vsechno se to seka v par fabrikach. Podivej se na nejaky webshop a vyber si pouze podle vybavy. Z notebooku se holt stalo spotrebni zbozi ;)

dendy

Příspěvek od dendy »

lenovo ma jednu velku vyhodu - nech kupis kdekolvek vo svete tak ti kdekolvek poriesia servis/reklamaciu v pripade opravy.. tazke book zakupeny v USA ti v pohode vyreklamuju aj u nas - aspon tak mi tvrdil kolega ze mu povedali v lenove.. takze on si teraz ide dat jednemu klientovi co ma z usa kupit a poslat book z tadial...

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Je to tak, kolega reklamoval v Cechach koupenej Thinkpad ve Svycarsku a bez problemu. Akorat cesky lenovo/IBM resi servis tak, ze tam dava repasovany komponenty :( (zarucni servis. Pri pozarucnim, kdy uz si platis, ti tam daji novy dil). Nevim jak na Slovensku.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Já vím že je to podobné, ale zaměřím se aspoň na ty větráky. Které notebooky (procesory) budou poteciálně chladné a tiché ? Můj současný Aspire 2002 Centino 1,6 je tichý, Centrino Duo které jsem si na den koupil řvalo jak pominuté ... A co se týče nejlepšího výkonu (bez prodlev), jaká je ideální konstelace ? (procesor, cache, sdílená/nesdílená grafika atd.) ?

Co třeba tohle ? http://www.llcomputers.cz/eshop/index.p ... ts_id=7117

Anebo tenhle ? (HP) vypadá hodně nabušeně (pamět, procesor, cache, HDD): http://obchod.eurocomputer.cz/Product.asp/kod=520815

dendy

Příspěvek od dendy »

co s tyka notebookov najvykonnejsie procesory su intel core2duo .. co sa tyka grafiky urcite by som siel do nezdielanej ...

ohladom vetilatorov - ja mam ASUS (rada F3J) a je celkom tichy .. samozrejme ked ho smazim v cubase na 80% tak zacne fucat ale inak je relativne ticho ...

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Kermitak píše:je celkem jedno co poridis, vsechno je to dneska Cina a ani opevovane IBM neni co byvalo.
Co se ti na současných thinkpadech nezdá?

Co se mě týče, já si nedovedu představit, že bych neměl na notebooku trackpoint. Ploška je úplně k ničemu a když s ní mám pracovat někde víc jak pět minut, připadám si jako invalida :(

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Mě trošku děsí ten "Bright view" displej u HP i Lenova. Viděl jsem to na Aspire (crystal view) a byla to hrůza (jako zrcadlo)

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Doporucuju MacBook. Akorat to bude lehce pres tricet.

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

MACbook, to je takový to bílý, co vypadá jak kdyby to bylo udělaný ze stejnýho materiálu, jako záchodový prkýnko a když je světlo, tak tomu skrz víko prosvítá jablečný logo do displeje? ;)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ivo: procesor urcite core2duo, op. pamet min. 1GB, nesdilena grafika s alespon 256Mb vlastni pameti, min. 3x usb, fw, wi-fi..
takhle by byla dneska nastavena moje cara, pod kterou bych se nekoukal
s tim chlazenim to asi nevyctes jinde, nez v nejakejch recenzich... jinak obecne samozrejme plati, ze cim vetsi frekvence a prikon, tim vetsi teplo, ale to vi snad kazdej

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Ctirad píše:MACbook, to je takový to bílý, co vypadá jak kdyby to bylo udělaný ze stejnýho materiálu, jako záchodový prkýnko a když je světlo, tak tomu skrz víko prosvítá jablečný logo do displeje? ;)
...a obsahuje srouby, ktery se obcas zavrtaj az do tistaku a trpi syndromem nahle smrti ? ;o)

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Ctirad píše:
Kermitak píše:je celkem jedno co poridis, vsechno je to dneska Cina a ani opevovane IBM neni co byvalo.
Co se ti na současných thinkpadech nezdá?
1) servis, jak jsem psal vyse (i kdyz uznavam, ze to muze byt (a asi i bude) regionalni zalezitost)
2) pomerne vysoka poruchovost (v mym i kolegove Tecku se musela menit deska, u me kvuli USB, u kolegy kvuli grafice)

Na to ze stal ke stovce bych cekal neco jinyho. Po techto peripetiich jsem dosel k zaveru, ze nema smysl za notebook utracet a spis koupit cokoliv do triceti a po dvou az trech letech, az se to rozpadne, to vymenit za novy a vykonnejsi kousek ;)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Cyril píše:Doporucuju MacBook. Akorat to bude lehce pres tricet.
Haha ... Měl jsem iBook i PowerBook, never more ... :wink: Stačí mi na toho macbooka kouknout a přečíst ty stále stejné přesládlé applovské bombastické reklamní chvalozpěvy, vzpomenout na vlastní zkušenosti a spoustu vyhozených peněz a ujistit se, že tuhle kapitolu mám jednou provždy uzavřenou ...
biscuit píše:ivo: procesor urcite core2duo, op. pamet min. 1GB, nesdilena grafika s alespon 256Mb vlastni pameti, min. 3x usb, fw, wi-fi..
takhle by byla dneska nastavena moje cara, pod kterou bych se nekoukal
s tim chlazenim to asi nevyctes jinde, nez v nejakejch recenzich... jinak obecne samozrejme plati, ze cim vetsi frekvence a prikon, tim vetsi teplo, ale to vi snad kazdej
Určitě ... Z tohoto hlediska mě zaujal už zmíněný HP Pavilion dv6397 s celkem bombastickými parametry za slušnou cenu (29k):

Typ procesoru: Intel® Core™ 2 Duo T7200 2 GHz , Mezipaměť L2 4 MB
Velikost monitoru: 15,4palcový širokoúhlý displej WXGA High Definition s technologií BrightView
Rozlišení monitoru: 1280 × 800
Instalovaný operační systém: Windows Vista™ Home Premium
Standardní paměť: 2 048 MB (2 x 1024 MB)
Interní jednotka pevného disku: 160 GB, SATA, 5400 ot./min
Čtečka paměťových karet: Integrovaná čtečka digitálních médií 5in1 pro karty formátu Secure Digital, MultiMedia, Memory Stick, Memory Stick Pro a xD Picture
Grafická karta: NVIDIA® GeForce™ Go 7400
Typ optické jednotky: Jednotka DVD řady Super Multi (+/-R +/-RW) s podporou dvouvrstvého zápisu a technologie Lightscribe
Technologie bezdrátového připojení: Intel® PRO/Wireless 3945 integrovaná bezdrátová síťová karta LAN standardu 802.11a/b/g, Bezdrátové síťové připojení Bluetooth®
Modem: 56 Kbit/s V.92
Síťové rozhraní: Integrované síťové rozhraní pro Ethernet 10/100BT
Externí vstupní/výstupní porty: 1 port VGA; 3 porty USB 2.0; 1 rozhraní IEEE-1394; 1 konektor RJ 11 pro modem; 1 konektor RJ 45 pro Ethernet; výstup pro připojení televize S-video; infračervený port pro dálkový ovladač (dálkový ovladač je doplňkovým zařízením); 2 výstupní porty pro sluchátka – z toho 1 s digitálním audio výstupem SPDIF, 1 vstupní port pro mikrofon; Kabelový dokovací konektor
Web kamera: Webová kamera HP Pavilion s integrovaným stereo mikrofonem
Česká klávesnice, Touchpad, Přenosný dálkový ovladač HP
Integrovaná kompatibilní zvuková karta 3D Sound Blaster Pro 16bitová, Reproduktory značky Altec Lansing®
Typ napájení: Adaptér napájení 90 W stř.
Hmotnost: 2,99 kg
Rozměry: 357 x 257 x 25,4 - 39,6 mm
Naposledy upravil(a) Ivo dne 17 čer 2007 18:28, celkem upraveno 1 x.

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Ivo: jak myslis, ja mam dobry zkusenosti. Navic na tom spustis programy pro Windows. Ale evidentne to asi neni to, co hledas, jen jsem chtel dat tip.

Odpovědět