Rozdělení dat na discích

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Ondrash

Rozdělení dat na discích

Příspěvek od Ondrash »

Ahoj. Chci se zeptat jak nejlépe zorganizovat ukládání dat pro DAW.
Mám dva disky:

IDE WD 120 GB
C: System (swap soubor)

SATA Seagate
D: Cubase (projekty, vyexportované WAV)
E: Samply (pro Halion, také 4GB datové soubory pro VSTI jako je Atmosphere, Trilogy, samply pro GURU, Battery) a také adresář VST Plugins

Vadí mi, že mi načítání jakýchkoliv VSTI (třeba i impOscar, který je velice malý) na chvíli přestane hrát právě přehrávající track v SX, a rozhodí mi to samozřejmě i synchronizaci s HW mašinami. Jak nejlépe zoptimalizovat disky pro DAW? Vím, že se už tady o tom psalo, ale hledám konrétní řešení. Zajímalo by mě:
1. Velikost clusteru při formátování.
2. Kam uložit swap soubor
3. Kam uložit samply

Díky moc.

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Tak jsem našel svůj starý thread na který mi nikdo neodpověděl. Možná budu mít teď větší úspěch.

V současné době mám 2 disky a potřebuju na ně rozdělit následující oddíly:

C: System
D: Cubase
E: Samples (+ GB DAT soubory pro Atmosphere, Trilogy a pod.)
F: Images (akai image + CD disky se samplama, které nejsou zatím připravené pro sampler.

Můj názor je:

DISK1
C: System (Cache (swap soubor))
E: Samples (malé samply ale i velké knihovny)
F: Images

DISK2
D: Cubase (64K cluster)

Pořád se mi stává, že při načítání velkých VSTi mi na chvíli přestane hrát přehrávaná skladba. To samé v Sound Library, když projíždím samply.

Velikost clusterů je v pořádku?

Jaké jsou vaše návrhy? Napište prosím zdůvodnění... Tady pořád tápu...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ked davam 2 disky , tak :

1 disk = System , SWAP, SOFTY , SAMPLE
pre lepsiu orientaciu sa da rozdelit , kvoli setreniu miesta to ja ale nerobim

2 disk = Audio (cize projekty, audio stopy)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Dá se systémový disk rozdělit i dodatečně když už tam je systém nainstalovaný ?

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Ivo. Dá. Třeba Partition Magicem...

elektri

Příspěvek od elektri »

dělit systémový disk je dost nebezpečné, zkoušel jsem to asi 5x a z toho 4x to skončilo, pro Iva již známou hláškou "NTLDR nelze nalézt, restartujte pomocí Alt+ctrl+del"

delay

Příspěvek od delay »

Já mám 1) C: 80GB - instalace, 2) D: 240GB - data a hlavně samply + E: 40GB - pouze CUBASE projekty. Není to optimální, chtěl bych externí disk na samply.

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Napodobne, Part Magic me taky uz jednou pripravil o data, ale to bylo jeste na FAT32.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Vuid píše:Napodobne, Part Magic me taky uz jednou pripravil o data, ale to bylo jeste na FAT32.
Partition Magic už nikdy - dočasně mi to před pár dny odepsalo datový disk při pouhém formátování. Včera jsem si namonotoval nový 500GB datový disk k již stávajícímu 160GB, takže myslím že plná nevyužitelnost systémového 80GB disku by mě už asi neměla zneklidnovat ... :wink:

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

najlepsie by bolo mat 3 disky .. 1. system + swap a softy .. 2. sample .. 3. audio ..

S_Bühler

Příspěvek od S_Bühler »

delay píše:Já mám 1) C: 80GB - instalace, 2) D: 240GB - data a hlavně samply + E: 40GB - pouze CUBASE projekty. Není to optimální, chtěl bych externí disk na samply.
aha takže když mám všechhny samply na externím disku tak to mám vlastně dobře?? :shock: haluz něco jsem udělal dobře :D a když tam mám ale i na externím disku i projekty cubase tak to už asi moc dobře nebude co?? :oops:

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Ještě jsem se chtěl zeptat. Jak nejlíp převést systém z jednoho disku na druhý. Upozorňuju, že nemám cílový disk o stejné velikosti. Je větší.

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Pytkin píše:najlepsie by bolo mat 3 disky .. 1. system + swap a softy .. 2. sample .. 3. audio ..
Za softy považuješ GB banky třeba od Amtosphere a podobně? Na co pak disk č.2? Jenom na samply pro sampler? To je zbytečné, ne? Stejně se načtou do paměti....

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Pytkin píše:najlepsie by bolo mat 3 disky .. 1. system + swap a softy .. 2. sample .. 3. audio ..
Přesně!
Rozdělení jednoho fyzikého disku na dva a umístění systému do jedné části a dat používaných systémem do druhé, dost zpomaluje.
To už je lepší mít rozdělený jen datový disk (ikdyž pokud by na jedné části měly být zvlášť samply, které využívá sampler, tak to je taky na nic).

Ono to vychází i z principu pohybu hlavičky HD, ale mám to ověřeno i v praxi: v práci jsme měli počítač s jedním HD, který byl rozdělený a na jedné části (C) byly Windows 98SE a Excel a na druhé části (D) soubory pro Excel - bylo to neskutečně pomalý, dokud jsme ty soubory nepřesunuli na C
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

deep

Příspěvek od deep »

+ jeden externi na zalohy!. s dnesnima diskama se v duchu neptejte JESTLI ten muj diskmuze odejit ale KDY odejde a to muze bejt v nekterych pripadech velice rychle.
-------------------------------------------------------
Eduard Skýva

Odpovědět