Ne s tepelnou vodivostí, ale s vyzařováním tepelné energie do okolí (a naopak). Klíčová slova: absolutně černé těleso a pan Planck.biscuit píše: nejak mi nedotejka, jak souvisi barva povrchu s tepelnou vodivosti
Tiché PC (skříně, chladiče, ventilátory, sw monitoring)
já nemyslel zrovna lakování 
spíš mi šlo o to, že černý hliníkový chladiče jsem viděl spíš u zařízení, kde byl ten chladič vidět.
A když se to začerní, tak se tam musí něco přimíchat, žejo, takže mě napadlo, že třeba u zesilovačů není třeba tak důležitej každej stupínek v závislosti na stabilitě, taky plocha kolikrát bývá někde jinde a tak...
Navíc jak říkám, nikdy mě nenapadlo zabývat setím, jeslti mám vevnitř chladič stříbrnej, černej, nebo fialovej

spíš mi šlo o to, že černý hliníkový chladiče jsem viděl spíš u zařízení, kde byl ten chladič vidět.
A když se to začerní, tak se tam musí něco přimíchat, žejo, takže mě napadlo, že třeba u zesilovačů není třeba tak důležitej každej stupínek v závislosti na stabilitě, taky plocha kolikrát bývá někde jinde a tak...
Navíc jak říkám, nikdy mě nenapadlo zabývat setím, jeslti mám vevnitř chladič stříbrnej, černej, nebo fialovej

-
kexik: ten silentmaxx chladi tak rozne, v zavislosti od toho ze aky mas prievan v skrini. mam vsetky vetraky na minimum (zalman na processore, zdroj (enermax noisetaker), jedem 8cm vetra vzadu v case), a rozdiel teploty disku po namontovani silenmaxxu bol 3°C, zato pocut ho uz nieje vobec vobec ani ked seekuje.
kexik: silentmaxx stoji o kusok viac, no prijde mi ze ten rozdiel je zanedbatelny a nemusis uz stracat cas s vymyslanim a riesenim molytanu a veci okolo. ani ti to nebude zaberat miesto v case, a ani ti ten disk nebude v case lietat ked ho budes prenasat a budes ho mat volne polozeny na kuse molitanu....(aj ked zaberes si tym jednu 5+1/4 poziciu + idealne mat jednu volnu nad tym...takze v podstate dve.)
kexik: silentmaxx stoji o kusok viac, no prijde mi ze ten rozdiel je zanedbatelny a nemusis uz stracat cas s vymyslanim a riesenim molytanu a veci okolo. ani ti to nebude zaberat miesto v case, a ani ti ten disk nebude v case lietat ked ho budes prenasat a budes ho mat volne polozeny na kuse molitanu....(aj ked zaberes si tym jednu 5+1/4 poziciu + idealne mat jednu volnu nad tym...takze v podstate dve.)
s hentym chladicom netreba molitan... ide to do 5.25 sachty na tie silenbloky... fakt je ze moje disky sa moc nehreju, takze asi pojdem do silenmaxxu, ak ho zozeniem. momentalne ma najviac prudi grafika, ale ten heatpipe od zalmana je uz niekde v poste a smeruje ku mne :)aum generator píše:kexik: ten silentmaxx chladi tak rozne, v zavislosti od toho ze aky mas prievan v skrini. mam vsetky vetraky na minimum (zalman na processore, zdroj (enermax noisetaker), jedem 8cm vetra vzadu v case), a rozdiel teploty disku po namontovani silenmaxxu bol 3°C, zato pocut ho uz nieje vobec vobec ani ked seekuje.
trocha fyziky: koeficient prestupu tepla ma tri inkrementy, pre prestup vedenim, prudenim a salanim. pre kazdy platia ine vzorce, pre prudenie navyse prudko empiricke; pre salanie ale plati exaktny Stefan-Boltzmanov zakon, ktory sa da odvodit pomocov kvantovej mechaniky
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... tefan.html
dolezity parameter je emisivita, ktora priamo suvisi s odrazivostou povrchu. ciernu farbu ide vyrobit dvojakym sposobom
1. zmiesanim farbiv, ktore absorbuju v roznych pasmach viditelneho ziarenia, takze sa vychyta vsetko viditelne ziarenie (svetlo). priklad: cierna fixka
2. vyrobenim tak porozneho povrchu, ze ziadne svetlo neodrazi, lebo sa strati opakovanymi odrazmi. priklad: sadze a vsetky pigmenty na nich zalozene (tlaciarenska cern)
cernenie chladica funguje podla 2. seriou leptani sa povrch hlinika ucini maximalne poroznym a vizualne je cierny.
ctirad spravne podotyka, ze natretie farbou je pruser, kedze sa tym len prida dalsia izolacna vrstva a zhorsi sa prestup vedenim.
no a porozny=cierny povrch = velka vyzarovacia plocha
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... tefan.html
dolezity parameter je emisivita, ktora priamo suvisi s odrazivostou povrchu. ciernu farbu ide vyrobit dvojakym sposobom
1. zmiesanim farbiv, ktore absorbuju v roznych pasmach viditelneho ziarenia, takze sa vychyta vsetko viditelne ziarenie (svetlo). priklad: cierna fixka
2. vyrobenim tak porozneho povrchu, ze ziadne svetlo neodrazi, lebo sa strati opakovanymi odrazmi. priklad: sadze a vsetky pigmenty na nich zalozene (tlaciarenska cern)
cernenie chladica funguje podla 2. seriou leptani sa povrch hlinika ucini maximalne poroznym a vizualne je cierny.
ctirad spravne podotyka, ze natretie farbou je pruser, kedze sa tym len prida dalsia izolacna vrstva a zhorsi sa prestup vedenim.
no a porozny=cierny povrch = velka vyzarovacia plocha
oukej, dik za info. ja mam Ti4200 a tu to uchladi urcite, ma celkom pidi chladic. samozrejme dobuducna nevylucujem nakup nejakej novej svine, pocitam ze neodolam call of duty 3 a ta ma naroky ;)Vuid píše:kexik: Presne ten headpipe od Zalmana z odkazu na zacatku mam uz dlouho na ati radeon 9600 pro, je fakt skvelej, levnej a univerzalni. Uchladi dokonce i radeon 9800 kdyz mas pruvan ve skrini, a to je poradnej zdroj tepla!
Má zkušenost s tichým PC
Taky jsem stavěl do studia PC, nabízelo se celopasívní řešení v podobě skříně silentmaxx, ale ta se zřejmě přestala vyrábět nebo zalman. Bohužel cena samotné skříně společně s instalační sadou heatpipes vyjde asi tak jako slušné běžné PC. Nakonec jsem po nocích strávených hledáním na netu sestavil toto (před rokem):
Skříň: CoolerMaster Centurion 5
Zdroj: Enermax Liberty 400W
CPU Pentium D820, 2x512 MB RAM, MB Intel s pasívním chlazením chipsetu, HDD Seagate 7200.9 160 GB, Grafika Asus EAX300 s pasivním chladičem
Chladič CPU: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Odhlučňovací materiál: sada pro tower silentmaxx
Skříň má perforovanou celou přední masku s prachovým filtrem, takže když se vylomí plechy na 5,25 pozicích vytvoří se velká nasávací plocha pro ventilátor na chladiči CPU, zadní 120mm ventilátor a ventilátor ve zdroji. Přední 80mm ventilátor neměl žáden účinek ani na HDD, který byl hned za ním, ale hluku nadělal nejvíce takže jsem ho ani nezapojoval. Otáčky zadního ventilátoru jsem nastavil tak, aby nevytvářel hluk, ale ještě dostatečně odsával vzduch. Díky tomu zůstaly otáčky automaticky regulovaných ventilátorů na chladiči CPU a ve zdroji nízké. Odhlučňovací materiál pomohl snížit přenášení vibrací ventilátorů na skříň a také jejich mírné svištění. Výsledek byl velice slušný. Pokud se nesehnu přímo k počítači, když ho zapínám pak poznám, že je zapnutý pouze podle LEDek. Seekování HDD jde sice slyšet, ale při kontinuálním čtení/zápisu (např. při nahrávání) je nehlučný. Box na HDD bych také použil silentmaxx. Tyhle chladiče/odhlučňovače testovali na svethardware.cz a silentmaxx jako jediný plnil svou úlohu, tedy chladil a snižoval hluk zároveň.
Nakonec se ale ukázalo, že podstatně větší problém jsou ventily a stoupačky ústředního topení
.
Myslím, že výběr skříně a zdroje je zásadní věcí pro tiché PC. A nemusí to být nic spešlextra aby to splnilo požadavky. Ale skříň se zdrojem za 1000Kč je absolutní shit.
Ještě pár tipu na eshopy:
czc.cz
foxpc.cz
alfacomp.cz
tntrade.cz
casemodding.cz
Skříň: CoolerMaster Centurion 5
Zdroj: Enermax Liberty 400W
CPU Pentium D820, 2x512 MB RAM, MB Intel s pasívním chlazením chipsetu, HDD Seagate 7200.9 160 GB, Grafika Asus EAX300 s pasivním chladičem
Chladič CPU: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Odhlučňovací materiál: sada pro tower silentmaxx
Skříň má perforovanou celou přední masku s prachovým filtrem, takže když se vylomí plechy na 5,25 pozicích vytvoří se velká nasávací plocha pro ventilátor na chladiči CPU, zadní 120mm ventilátor a ventilátor ve zdroji. Přední 80mm ventilátor neměl žáden účinek ani na HDD, který byl hned za ním, ale hluku nadělal nejvíce takže jsem ho ani nezapojoval. Otáčky zadního ventilátoru jsem nastavil tak, aby nevytvářel hluk, ale ještě dostatečně odsával vzduch. Díky tomu zůstaly otáčky automaticky regulovaných ventilátorů na chladiči CPU a ve zdroji nízké. Odhlučňovací materiál pomohl snížit přenášení vibrací ventilátorů na skříň a také jejich mírné svištění. Výsledek byl velice slušný. Pokud se nesehnu přímo k počítači, když ho zapínám pak poznám, že je zapnutý pouze podle LEDek. Seekování HDD jde sice slyšet, ale při kontinuálním čtení/zápisu (např. při nahrávání) je nehlučný. Box na HDD bych také použil silentmaxx. Tyhle chladiče/odhlučňovače testovali na svethardware.cz a silentmaxx jako jediný plnil svou úlohu, tedy chladil a snižoval hluk zároveň.
Nakonec se ale ukázalo, že podstatně větší problém jsou ventily a stoupačky ústředního topení

Myslím, že výběr skříně a zdroje je zásadní věcí pro tiché PC. A nemusí to být nic spešlextra aby to splnilo požadavky. Ale skříň se zdrojem za 1000Kč je absolutní shit.
Ještě pár tipu na eshopy:
czc.cz
foxpc.cz
alfacomp.cz
tntrade.cz
casemodding.cz
Osobne jsem si s pasivnim chlazenim docela dost vyhral a pokud do toho nechces vrazit nekolik desitek tisic a spoustu vlastniho casu nepodari se ti to.
Zalman TNN 500AF je bezvadny napad, ktery neni dotazeny navic si stejne musis delat komromis pri vyberu komponent.
Vsechny ty radoby pasivni chladice maji ve specicikacich napsano: z dostatecnym proudenim vzduchu. Proste nejsou dimenzovane na pasivni chlazeni. Vlastne ti nezbyva nez udelat homemade.
Me osobne prijde jako lepsi moznost vodni chlazeni. Protoze velky vymenik tepla muze byt napr i radiator, cerpadlo odhlucnis bec problemu a chladit to bude take lepe.
Zalman TNN 500AF je bezvadny napad, ktery neni dotazeny navic si stejne musis delat komromis pri vyberu komponent.
Vsechny ty radoby pasivni chladice maji ve specicikacich napsano: z dostatecnym proudenim vzduchu. Proste nejsou dimenzovane na pasivni chlazeni. Vlastne ti nezbyva nez udelat homemade.
Me osobne prijde jako lepsi moznost vodni chlazeni. Protoze velky vymenik tepla muze byt napr i radiator, cerpadlo odhlucnis bec problemu a chladit to bude take lepe.
Ja pouzivam Eheim HPPS Plus kvuli 12V napajeni a spolehlivosti. Nakonec stejne se nevyhnes ulozeni cerpadla do nejake odhlucnujici nadoby, takze je to v dusledku skoro jedno, co si vyberes.
Set na vodni chlazeni ti nemohu doporucit zadny, obvykle jsou nevykone a predrazene a navic nejsou navrzeny podle tvych pozadavku.
Doporucuji ti projit si nejaka fora,kterym je toto tema blizsi napr. http://4um.ocguru.cz/ popr. http://forum.pctuning.cz/
Set na vodni chlazeni ti nemohu doporucit zadny, obvykle jsou nevykone a predrazene a navic nejsou navrzeny podle tvych pozadavku.
Doporucuji ti projit si nejaka fora,kterym je toto tema blizsi napr. http://4um.ocguru.cz/ popr. http://forum.pctuning.cz/
http://www.casemodding.cz/index.php?pg= ... 29&kat=204kexik píše:ten eheim je take normalne 50W priemyselne cerpadlo velkosti hrnku na kafe? tie poznam... su tiche
Ve vyse zminenem obchode maji docel slusny vyber. Podivej se a sam uvidis. Spoustu veci si jsi schopen udelat doma sam a pokud se kamaradis s horakem a nemas obe ruce leve postavis si vodni chlazeni z velke casti sam a cena je uplne nekde jinde a navic to mas presne na miru.kexik píše:z tejto stranky som sa na to este nepozeral
nejaky tip kde kupim vodne bloky na cpu atd?
Šmarjá chlape, neblbni. To jsou všechno akorát zbytečnosti co tahají lidem peníze z kapes. Když vezmeš slušný zdroj s velkým teplotou řízeným větrákem zespoda, pasivně chalzenou grafiku, na CPU flákneš freezera řízeného PWM regulací otáček co má dneska snad každá deska a vybereš si nějakej tišší disk, tak už to jenom jemně šumí. A pokud se chceš rozšoupnout, tak si kup desku takovýho toho samolepícího matroše, co se s ním vytlumujou auta a nalep to zevnitř na kejs a kostru s disky a máš počítač, na kterej budeš muset dávat ucho, abys poznal, jestli běží.kexik píše:nejaky tip kde kupim vodne bloky na cpu atd?