Tiché PC (skříně, chladiče, ventilátory, sw monitoring)

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
delay

Příspěvek od delay »

nathanael: Tak ta cena, kterou jsi prohloupil je zanedbatelná, aspoň toho víc vyzkoušíš :-)

delay

Příspěvek od delay »

biscuit: Mým favoritem v chlazení CPU (potažmo GPU) jsou rozhodně produkty firmy THERMALRIGHT. Určitě v blízké době něco pořídím. NEXUS skříň mě však prostorově dost limituje a začínám uvažovat o náhradě....

biscuit

Příspěvek od biscuit »

jo thermalright se mi taky libi, ale bud je to velky anebo drahy :-)

delay

Příspěvek od delay »

No, ten nejdražší model je opravdu dost velkej, ale v porovnání s Ninjou už to není o moc, není to taková kostka, je užší, ale vyšší (mám na mysli typ HR-01 tuším). Ostatní typy v chlazení ale moc nezaostávájí a myslím, že cena kolem 1500 Kč také není daleko od Scythe, s tím rozdílem, že musíš dokoupit větrák, ale to jak si sám psal u Ninjy taky (z důvodu hluku)... Navíc podle mnohých testů, které jsem měl možnost projít se Thermalright umisťuje na nejvyšších příčkách...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

u ninji ale neni hlucnej, to se tak neda rict. ale cejtim, ze casem zacne bejt hlucnejsi nez je... takova intuice :-) treba prave u xilence vetraku jsem zvyklej na takovej stalej noise, ale tenhle jakoby nekdy trosku zahucel vic a pak zase normal - divnej :-)
ale na vetrak kaslu, kdyztak proste koupim jinej, ninja je fakt dobrej za ty prachy, jen uchyceni by mohlo bejt lepsi, prijde mi takovy "nejisty"

nathanael

Příspěvek od nathanael »

biscuit: a není to že někdy zahučí víc, způsobeno tím, že ten větrák máš napojený na třípinový konektor na desce, kde je možnost regulovat otáčky? já mám dojem, že ten boxovaný chladič co mám na e6600 při větší zátěži sám zvýši otáčky, někdy nepatrně, někdy dost zřetelně...no alespoň podle toho poznám, kdy dostává procesor zabrat...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

nathan: jo to mozna je, ale me ten vetrak jede furt stejny tocky - rozdil +-100, to by se nemelo snad tak akusticky projevit, ale mozna to treba dela nejak skok, kterej neni videt na otackomeru :-)
ale asi jo, xilence mi to mozna nedelal, protoze byl zapojenej na molex :idea:

nathanael

Příspěvek od nathanael »

biscuit: jo to bude asi tim žes ten xilencer měl přes molex...mě deska reguluje otáčky toho hlavního fanu hodně jemně, když kouknu přes ten speedfan, tak to třeba skočí z 2744 na 2751 RPM...no výsledkem toho je, že z PC slyším takové jakoby vlnění, je to opravdu slyšet jen když se na to člověk zaměří...samozřejmě při zátěži je větší skok v otáčkách slyšet velmi zřetelně...

delay

Příspěvek od delay »

Jak se vám zamlouvá tato skříň? Já mám hrozné nutkání si jí koupit a pro zábavu vytunit, je prostorná, tak bych použil i tlumící prvky alá NEXUS a spoustu nízkootáčkovejch ventilátorů, max. do 16db (800RPM).

Obrázek

Pro plné zobrazení klikni sem: http://www.atcomp.cz/katalog/20901413/Bseries.jpg
Cena je více než příznivá: http://www.itlevne.cz/zbozi/skrin-avanc ... ?p=z:98707 dole na stránce jsou další obrázky. Mě se fakt líbí.
Naposledy upravil(a) delay dne 27 bře 2007 10:58, celkem upraveno 1 x.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: hmm, mě se docela líbí...ale stejně jsi blázen, když máš nového Nexuse a chceš si hned kupovat jinou bednu...co ti na Nexusovi vadí? mě se u něj líbí ten větrák co nasává ten vzduch zespodu a to u téhle bedny nevidím...
no a taky jsi tam ty odkazy dal asi špatně, chtěl bych vidět popis té skříně, cenu a taky nějaký obrázek kde je zakrytá, jestli tedy vůbec je nějak zakrytá...

delay

Příspěvek od delay »

nathanael:

---Linky v mém předchozím přízpěvku upraveny---

Jo, jsem prdlej. Asi se u mě opravdu projevil nezplněný dětský sen o stavebnici LEGO... Nexus je hodně úzká bedna (a nedovolí mi naistalovat pořádnej pasiv) Ninja nebo Shogun se tam vleze s velkejma obtížema a hlavně se špatně odvětrává. Ihned po uzavření bočnice stoupne teplota na CPU a GPU o 10°C. Čím víc jsou jednotlivé komponenty více zahřívány, tím víc se tam akumuluje teplo (asi někde vzniká kapsa teplého vzduchu. Podle mě ten větrák ve zdroji to absolutně nestíhá odvětrat... NEXUS Breeze je asi super volba do studia nebo vyloženě na DAW práci, kde se hlavně GPU nezapotí, ale ja to mám jako většina ALL in ONE multimediální PC... Nexus je na prodej, ikdyž to nijak nehrotím... Jen tak pokoukávám, co je vlastně za skříně na trhu a pohrávám s s myšlenkou....blablabla :-)

nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: ty jo, 10°C navíc při zavření bočnice, tak to je opravdu hodně...já mám skoro stejné PC jako ty, ale bednu mám starou už 5 let (Sweex Carry Wave) a ty teploty se se zavřenou a otevřenou bočnicí moc nemění - to možné v létě až bude pařák...no docela bych si chtěl svoje pc vyfotit nebo natočit nějakou thermokamerou, nebo thermovizí, abych viděl proudění toho vzduchu a kde je to největší průser, kde se to třeba akumuluje...

s tou skříní - asi bych šel do celohliníkové (CZC jich má na v nabídce dost), kdybych si ovšem chtěl koupit normální case...co se mě týče, tak půjdu do toho racku, ale na to je ještě čas...no a ta co jsi našel - jo líbí se mi že má pozice pro boční chladiče, ale změřil bych si, že se ti tam ten ninja vejde, když už máš špatnou zkušenost s tím nexusem...

a jak jsi tu ty nebo už nevím kdo zmiňoval toho pasivního zalmana za 16 táců, tak já mám dojem, že by se našlo něco podobného, levnějšího (protože někdo na fóru pod tím zalmanem psal, že má něco podobného, ale ne od zalmana a předpokládám že levnějšího), s tím řešením toho chladiče umístěného vně skříně...kdyby někdo o něčem takovém věděl, nebo jsi to ty našel, určitě to sem písněte...

delay

Příspěvek od delay »

nathanael:
S tou teplotou je to opravdu tak. Stačilo, abych nechal 1/2 hodiny spuštěnej test Prime95 nebo Orthos, kde jenou obě jádra na 100% a jen jsem pozoroval jak teplota CPU stále stoupá. Ono, kdyby se zastavila třeba na 70°C a dál to nešlo, tak bych byl ještě v klidu, ale teplota pomalu po stupni stoupala, z čehož je zřejmé, že PC není dobře odvětráváno a hromadí se tam teplý vzduch (s otevřenou bočnicí nejde CPU při full load přes 70°C).

Logicky jsem si spočítal, že bych buď musel udělat vzadu průduchy na větrák (což je takřka nemožné - u Nexusu) nebo bohužel volit jinou bednu.

BS

Příspěvek od BS »

delay píše:
BS píše:
Pytkin píše:bs : ja teda neviem .. ale intel box chladice maju dost daleko od ticheho PC .. i ked teda dlho som taky chladic neskusal .. mam ich plnu krabicu lebo automaticky k CPU kupujem daky Arctic Cooler .. Ak by mal inak dakto zaujem o box chladice intel , mozem posluzit ..
No nevim. Mam ostatni dva vetraky ArcticCooling, a neprijdou mi zas tak extra tichy. Box chladic proti nim defacto neni slyset. ale je to vec nazoru,. jinak si nemyslim, ze bych mel momentalne celkovy hluk pocitace nejak moc ovlivneny box chladicem. Krom toho moznosti regulaci vetraku si pokud clovek potrebuje ticho muze dost vyrazne pomoct snizenim otacek vetraku.. Pokud se mrknu na teploty, tak i po vyraznym utlumeni vykonu vetraku se drzim na mnohem lepsich teplotach, nez tady posilal delay nebo biscuit.
V tydnu tedka asi prikoupim jeden novej vetracek 9cm, na vyhaneni vzduchu mimo case. Koukal jsem na znacku Noctua a nevypada to zle..
Počítám, že každý popisujete jinej typ, Pytkin totiž neuvedl konkrétní označení... Přeci záleží na velikosti a RPM (otáčky za minutu). Ty třeba máš nějaký Artic Cooling větráček, kterej má 3500 RPM, tím pádem udělá klidně 35dB, možná víc. Pytkyn mohl popisovat nízkootáčkovej ventilátor, kterej má 1000 - 1200 RPM a tudíž bude mít max. 20dB.

:idea: Je potřeba si uvědomit, že boxovej chladič od Intelu dosahuje až
3200RPM, takže tady se prostě nemůžeme bavit o tichém chodu. Technologicky to postě nelze provést. Viděl jsem pár vyjímek, ale to byl většinou větráčky chipsetu do průměru 4 - 6 cm, který byly schopný s hranicí hluku jít pod 20dB při otáčkách okolo 3000RPM. Nicméně maj zas malej průtok vzduchu... U větráků průměru 8 - 12cm to nejde. Pod 20db se dostanou větráky s max. 2000 RPM.

Stačí nainstalovat poslední SpeedFan a postupně snižovat otáčky na boxu, a uslyšíš jak jde hluk dolů...
Mam na mysli nizkotackove ventilatory Arctic Cooling +- kolem 20dB v zavislosti podle RPM,. Je tam rozsah 600-2000. Jinak to, ze box chladic dosahuje az 3200RPM neznamena, ze celou dobu fuci na tyhle otacky. Nehajim slepe box chladic, a casem mozna prikoupim neco lepsiho, ale momentalne nemam potrebu (hluchotou netrpim). proste jsem jen chtel podotknout, ze ten box chladic od Intelu rozhodne neni tak spatnej a pri porovnani s hlucnosti tichych vetrakuu Arctic Cooling je urcite hlukem neprevysuje.

delay

Příspěvek od delay »

BS píše:...box chladic od Intelu rozhodne neni tak spatnej a pri porovnani s hlucnosti tichych vetraku Arctic Cooling je urcite hlukem neprevysuje.
:idea: Je třeba ten výrobek porovnávat jako celek. Tedy jako pasivní blok+ventilátor. Je snad jasný, že Intel Box bude na stejný otáčky podobně tichej - hlučnej, jako AC. Rozdíl je v tom, že pořízením AC Freezeru získáš pasivní blok, kterej chladí líp než Intel box a tudíž potřebuje méně aktivního větrání, tudíž mu stačí max. 2000 RPM. Na dosažení stejně nízké teploty ale BOX potřebuje zvýšit otáčky na 3200 RPM a tím notně vzroste i jeho hlučnost. Navíc se kolikrát i s takovýmto výkonem na tu teplotu nedostane. Na vině je hlavně nekvalitní provedení pasivu a použité pasty nebo spíš hmoty.

vydedukované teploty AC a teploty mého PC:

AC Freezer s C2D E6600 IDLE: 40°C - 1000 RPM - naprosté ticho
AC Freezer s C2D E6600 FULL LOAD: 60°C - 1900 RPM - jemné vlnění vzduchu
x
Intel BOX s C2D E6600 IDLE: 55°C - 2000 RPM - vlnění vzduchu
Intel BOX s C2D E6600 IDLE: FULL LOAD: 65 - 68°C - 3200 RPM - nepříjemnej hluk

Navíc, ikdyž mám v biosu nastavené automatické řízení otáček pro ventilátor na BOXU, nejde prakticky pod 2800 RPM, protože C2D Conroe prostě neuchladí... Takže ticho se nekoná.

Odpovědět