Tiché PC (skříně, chladiče, ventilátory, sw monitoring)

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: a to jsi jako dal ty vetraky do tech dvou pozic co byvaji ve skrinich v zadu? aby to vyfukovalo teplej vzduch? me to teda moc teplotu pasivne chlazene grafiky nesrazi...spis bych jeden ten vetrak polozil nebo nejak uchytil normalne na ten pasiv, jestli to v tvem pripade jde, to urcite srazi teplotu mnohem vice...

delay

Příspěvek od delay »

Solarfall:
Nexus je fajn. Mám v PC 2x12'' ty oranžový, co jsou v Breeze skříni. Slyšet teda fakt nejsou, akorát že v tý skříni je to stejně jak v peci, ale to není problém těch větráčků...

delay

Příspěvek od delay »

nathanael:
No jasně kámo. Je to jak říkáš. Teplej vzduch mi odvádí 12'' nexus ve zdroji. Navíc Nexus Breeze case nemá :-( žádnou možnost dát další ventilátor na odvětrání horkého vzduchu. Vejde se tam max. 60x60 mm a musel bych minimálně provrtat dírky na průchod vzduchu.

Takže ty dva ventilátory jsem položil přímo na chladící rošt GeForce 7950GT. No, pomůže to ca. o 20°C v plné zátěži.
Ale jsou zde určitá negativa:
- vyfukovaný horký vzduch jde z části na vrtule CPU ventilátoru, takže může nepříznivě ovlivnit jeho chod (já stejně plánuji Scythe Ninja plus - pasiv)
- chlazení stále není dostatečné, neboť každý z těch ventilátorů má "jen" 1800 RPM. Když jsem tam položil zuřívýho Cooler Mastera s 3500 RPM a 40dB!, tak to chladil o dalších -15°C.

Řešením, je mít buď otevřenou skříň, nebo přidat další ventilátor přímo nad chlazení procesoru GPU. Ale už takhle je šíleně narušená cirkulace uvnitř skříně a dojem s tichého provozu se taky vytrácí...

Prostě výkonou grafiku s pasivním chlazením (vyjma náhrad za další prachy jako Thermaltake apod. nedoporučuji).

nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: a kolik ti dělala ta karta v klidu bez těch větráků? mě dělá moje 1650xt asi 50°C...při zátěži to vyletí klidně přes 70°C, tak možná tam asi taky dám ten větrák jak jsem říkal a jak to máš ty...no určitě to ale není hezké řešení, jenom to tam tak nechat ležet a taky při přenášení to prostě spadne, protože uchytit se to tam prostě nedá - to taky mohli mamlasové vymyslet, dát tam nějaký díry pro šroubky...no a taky bych měl trošku strach, aby se po čase ten větrák třeba do toho pasivu nezatavil nebo tak něco - kdyby dělali nějaké hliníkové, tak ten bych se tam nebál dát - kdyby někdo věděl o kovovém větráku, stačí když bude mít jenom kovové šasi, ne lopatky, tak sem písněte...

jinak taky nejsem moc z té pasivní grafiky odvázanej, ikdyž lidi říkají, že prostě ty vysoké teploty vydrží, že je na ně stavěná - otázka je, jak dlouho to vydrží...příště možná zkusim vodníka - myslím, že therlmaltake dělal nebo dělá set "vše v jednom" kde jsou chladiče na procesor i na grafiku...je škoda, že 100% tiché PC asi neexistuje, protože k pasivům je vždycky lepší dát pár větráků - ale je zase dobré, že se potom ty větráky lehce mění a to mě osobně vyhovuje, protože jednou při výměně pevného chladiče z mojí starší grafiky jsem jí oddělal - místo teplovodivé pasty byl chladič přilepený teplovodivou lepenkou, která se musí odstraňovat s použitím fénu a to karta nevydržela...

pořád ale docházím k tomu, že nejlepší řešení tichého PC je ho dát někam do jiné místnosti a já to jednou tak udělám - koupim prodlužováky na všechno a padej za dveře :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja by som mal z vodnika strach .. kamarat mi popisoval hrozostrasne historky jak mu zatopilo komputer a uz to nechce ani vidiet .. Ale je mozne ze existuju aj kvalitne prevedenia ..

Inak .. trosku je to blbe .. viem ze sa chcete niektory aj hrat .. ale proste hiendove grafiky sa moc nezlucuju s tichym PC .. alebo potom riesenie , dat PC do inej miestnosti .. viem v byte to neni moc realne .. no je to bludny kruh ..

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

nathanael píše:delay: a kolik ti dělala ta karta v klidu bez těch větráků? mě dělá moje 1650xt asi 50°C...při zátěži to vyletí klidně přes 70°C
To je u grafiky s pasivem uplne normalni a neni treba to resit. Ja mam jeden ventilator vepredu, druhy vzadu, cirkulace jedna basen a nemam problem.

delay

Příspěvek od delay »

nathanael:
Já to zkusím vyfotit, a hodím sem fotku (zejtra). Jinak, těma teplotama se teda netrap, protože 80°C je podle mýho google průzkumu taková ta běžná vrchní hranice. Problém je, že mě ta karta udělala bez jakýhokoli chlazení i 100°C (normálně klidu má od 50°-65°C).
Ikdybych byl tak otrlej a kašlal na to (chudáci Ti, co ani tohle neměřej), tak ta karta dělala hrozný teplo ve skříni, což nepřispívá ostatním komponentův. Moje harnice je teda těch 80°C, což s těmahle větrákama jakž takž zvládám, ale když už teda něco hraju (Testoval jsem to hlavně na hrách - Half Life 2, NFS: Most Wanted, Call of Juarez, kde jsem nastavil plný detaily) tak raději otevírám bočnici. Všechno záleží na náročnosti vykreslování, takže kde se rychle mění krajina atd. a další testy v PC Marku, teďka ještě půjčím 3D Mark a budu vědět nejvíc.

Uvažuji, že dám ještě 12x12cm větrák dopředu na místo 3x 5.25 pozic, koupím pasiv CPU chlazení s jedním 8x8cm ventilátorem a těch na grafice bych se chtěl zbavit.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Kermitak: no to já mám taky vepředu a vzadu, ale teplota klesla s tím tak o jeden, o dva stupně než bez toho, takže mě to teda moc nepomáhá...

delay: tak to je hustý ty tvoje teploty, to bych teda do tak výkonný karty nešel - ještě že jsem to neudělal, i tak se mi moje teploty nelíbí...jinak to vyfoť, já se tedy určitě rád podívám jak to máš pořešený...

delay

Příspěvek od delay »

nathanael:
Jasný. Vyfotím. To spíš pro zasmání. Jinej člověk s touhle grafickou kartou měl ty samý problémy a vyřešil to právě výměnou toho heat-pipes chlazení, dal tam Thermalright + větrák Noctua (s regulací pouze na 500 RPM) a je prej spokojenej.
Podle mě je to paskvilní nedořešený chlasezí a výrobce by si za ty prachy zasloužil nakopat. Zajímalo by mě, jak by se tvářili na reklamaci... "100°C jo? A jak jste to měřil?" Teploměrem debile... :-)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

nathanael: teplota na karte nebo CPU ? Ja jsem nezjistoval, o kolik s tim klesla teplota na karte, protoze je v unosnych mezich, spis to tam mam kvuli cirkulaci vzduchu pres disky a tak...

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Kermitak: na tý kartě, CPU jsem ještě od té doby neměřil...no možná to akorát pomáhá tomu, že se tam ten horký vzduch nehromadí, tak možná hlavně při zátěži to pomůže o víc stupňů...já právě zjišťoval hlavně na tý kartě, protože na disku mám pasiv, přes který foukají dva malé větráčky - je to zajimavé řešení, provrtal jsem si kvůli tomu jednu záslepku...no a na procesoru už teplotu vůbec nesleduju - věřím Intel boxovanému chladiči, že si s tím poradí, protože tyhle jejich chladiče, ať byly v minulosti hlučné nebo ne, tak mě nikdy nezklamali...

delay

Příspěvek od delay »

Kermitak:
Není ten přední větrák určenej k chlazení HDD. Přece, pokud budu mít 2 - 3 HDD, a před nima větrák, tak do skříně toho vzduchu projde minimum. Nemáš teda ventilátor ještě zboku?

biscuit

Příspěvek od biscuit »

dneska mi prisel balik s novym kompem a v nem je mene vykonna grafika (mne staci :)) geforce 7600gt 256ddr3 s velkym pasivem od gigabyte, tak popisu co dela a jak topi, az postavim.. koupil jsem si trochu zvlastni case - yesico open air, tak jsem zvedavej, jam moc pasivne budu moc chladit ;)

nathanael

Příspěvek od nathanael »

biscuit: podle toho co jsem četl, by ta 7600gt pasivně chlazená měla topit méně, než ta moje 1650xt - tak jsem docela zvědav co naměříš...btw, závidím ti gigabyte, líbí se mi jejich design...bohužel jí neměli skladem, taky jsem jí chtěl...ten tvůj case je hodně zajímavej - prostě je to asi jako bys měl otevřenou bočnici ne? ale toho prachu tam budeš asi mít časem jak na*ráno..

delay

Příspěvek od delay »

biscuit:
Fajn, jsem zvědavej hlavně na tu grafiku. Ale u do týhle skříně můžeš dát větrák, minimálně dopředu na nasávání ne?
Je to tohle (?): http://www.alltests.de/hardware/reviews ... r/oa_1.php
A počítám, že větrák budeš mít i ve zdroji. Pokud ti jde o tu úplnou bezhlučnost, ale budeš na PC provozovat i hry, tak si kup ovladače na ventilátory, buď to 3,5 pozice místo disketovky, nebo dozadu do PCi záslepky a máš to.

Odpovědět