Upgradovaný PC praská

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Džirka

Upgradovaný PC praská

Příspěvek od Džirka »

Koupil jsem si nový počítač. i7, 16GB Ram, používám Reaper, zvukovku mám iD14 od Audientu... Mám ale problém, občas se mi při přehrávání ozývá praskání. Někdy se praskání ozývá, když hraji na midi klávesy. Ale ne vždy, jen občas. Zkoušel jsem zvýšit buffer size, to problém nevyřešilo. Všiml jsem si, že se to ozývá častěji, byť náhodně, při spuštění některých pluginů (např. některé náročnější od waves...) CPU to není, CPU mi běží třeba na 6%. Některé projekty o 30 stopách, plných pluginů mi běží s nejnižší latency bez jediného prasknutí. Ale dnes jsem si například dal pouze tři stopy, v každé jiný instrument (Kontakt, Electric 88, Arturia..) a praskalo to dost, zkoušel jsem je různě vypínat, zapínat a nepomohlo. Můj předchozí počítač, se stejným DAW, stejnými pluginy, toto nedělal...

Nějaký nápad?

matucha

Re: Upgradovaný PC praská

Příspěvek od matucha »

Mas nainstalovany drivery k chipsetu (usb, storage atd) od vyrobce nebo mas vsechno zakladni co nainstalujou samy windows? Mel jsem chvili cistou instalaci od windows a prislo mi, ze random praskani zacina prekvapive pri malejch zatezich. Pri procitani webu na tohle tema jsem narazil na nekoho kdo vyrazne doporucil nainstalovat drivery primo od vyrobce desky (popravde vetsinou jde jen o odkazy na drivery od intelu). A pomohlo, od ty doby se to chova uplne korektne.

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Díky Matucho! Přiznám se, že nevím, zda jsem instaloval drivery přímo od výrobce desky.. Díky za tip. Zkusím to.

fikus

Příspěvek od fikus »

Samozřejmě všechny drivery,počínaje základní deskou instalovat výhradně od výrobce daného HW ! Netýká se to samozřejmě jen PC určených na hudbu,ale obecně.Jinak vznikají blíže neurčené problémy,tak jak píše např.Džirka.

dJR

Příspěvek od dJR »

Já jsem měl podobný problém, když jsem používal na zvukovce i vstup S/PDIF, jednou za čas to prsklo. Naprosto se tu taky nedala pozorovat souvislost s buffer size ani CPU loadem... Pomohlo nastavit externí synchronizaci zvukovky právě z toho vstupu S/PDIF. Do té chvíle, než jsem si to uvědomil, tak jsem taky podezříval PC a drivery...

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Nainstaloval jsem si drivery a zdá se, že problém přetrvává. Praskání se objevuje jen občas a náhodně. Včera jsem pracoval v projektu o 40. stopách, nabušených midi instrumenty a pluginy a ani jediný praskot. Poté si otevřu projekt s pěti tracky a praskání se ozývá dost intenzivně. S/PDIF nepoužívám, aspoň o tom nevím, že bych to používal.

Venti

Příspěvek od Venti »

Ahoj
1. Mas nainstalovane aktualne ovladace z webu vyrobcu zvukovky ?
2. Mas v Reaperi nastavene ASIO ovladace na tuto zvukovku ?
3. Nemas v pocitaci dve sietove karty a iba jednu zapojenu ? Ak mas dve, tak tu druhu zablokuj.
4. Skus: http://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml
5. Skus: http://www.resplendence.com/latencymon

jackies

Příspěvek od jackies »

Nebo zkus třeba W10 pokud nemáš, nebo se vrať někam před další aktualizací W10.
Pokud ti to nepraskalo na čistých základních W10, mohl něco zkurvit jejich update.
Zkus odstranit nějakou jejich záplatu.
Nebo zkus jejich jinou verzi Pro, Home
Nebo cvičně zkus W8 ...

S tímhle jsem se kdysi natrápil že až a žádné šachy nepomohli ( na W7). A že jsem dělal co se dalo.
Pak jsem zjistil že to byla jedna zasraná záplata, kterou jsem musel zakázat ( a neinstalovat) , jelikož mi to začalo praskat právě po jejím stáhnutí.
Než jsem na to ale přišel, tak mě to stálo 100 šedivých vlasů.
muzikant

biscuit

Příspěvek od biscuit »

co treba antivir, nebo neco podobnyho?

jackies: na tom tvym koleni?

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Antivir nepoužívám žádný. Počítač nemám připojený k internetu...

Díky za podněty.. budu zkoumat a průběžně dávat vědět

jackies

Příspěvek od jackies »

biscuit píše: jackies: na tom tvym koleni?
No, ještě donedávna tam byly, než jsem začal dělat web s češtinou a azbukou dohromady :)
muzikant

biscuit

Příspěvek od biscuit »

jirko a co to je za desku? zkousels taky aktualizovat fw/bios (to uz fakt vymejslim blbiny)?

dJR

Příspěvek od dJR »

Ještě mě napadá... Kolik jader máš přiřazeno DAW a kolik jednotlivým VST nástrojům? Zkus v tom překlikávat a pokus se to jinak zkombinovat. V tom se totiž ty různé projekty můžou lišit. Tím jaké VST s jakým nastavením využití multicore interagují s multicore nastavením DAW. Tohle se docela pere v CPU o místo na slunci...

Ctím pravidlo, že DAW nastavím na max. počet jader a VST instrumenty na jediné. Pokud to u VST nestačí, potom ho nastavím na max-1 jader.

48cube

Příspěvek od 48cube »

Nevim jak u desktopu, ale u notebooku presne tohle zpusobuje Balanced nebo Powe Save profil v Power Managementu. Je potreba prepnout CPU throtling na Performance, coz nastavi natvrdo vyssi takt CPU a vypne vsechny jeho pokusy o setreni energie.
Mrkni do Nastaveni napajeni v Control Panelu.

Kelley

Příspěvek od Kelley »

U notebooku to dělá jednak power profil a pak taky bluetooth (vypnout včetně skrytých zařízení!). Zkontroluj si to tímhle: http://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml a tímhle: http://www.resplendence.com/latencymon - tm by se měl dát odhalit viník.

Odpovědět