Vyladenie notebooku/zahodiť? :D

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
Benqo
Vybavení

Vyladenie notebooku/zahodiť? :D

Příspěvek od Benqo »

Intro:
Páni (a dámy), kúpil som renovovaný notebook Dell Latitude E7450, i7-5600U 2,6GHz, 16GB RAM, 512GB SSD, Win10. Chcel by som ho používať na live hranie s pár pluginmi + audio in.

Zauzlenie:
Pri hraní VST zvukov z midi kláves z DAW cez reproduktory notebooku, je tam nejaký distortion pri vyššej dynamike (používam ASIO2ALL). To isté mi robí aj pri hraní zo zvukovky (Focisrite Scarlett 2i2, 1st gen). Nastavenie mám 256samplov/44100Hz.
Momentálne používam ako DAW Bitwig, chcem to ešte otestovať na Abletone, prípadne Reaperi.

Ďalej, keď napr. púšťam zvuk z Youtube, tak počuť praskanie, hlavne pri preklikávaní sa vo videu. Testoval som viacero vecí - zvuk z reprákov notebooku - praská. Zvuk cez slúchatka priamo z notebooku - praská. Drivery mám aktuálne, skúšal som Realtekový, Windowsový. Ale zvuk cez zvukovku - ok.
Akurát som spustil LatencyMon, už mám bordové grafy a ešte test neskončil... Neskôr postnem, čo mi vyhodilo.

Jadro: Zachráňte ma! Ak treba, zodpoviem ďalšie kontrolné otázky :)

Rozuzlenie: ...

Záver: ...

Benqo
Vybavení

Re: Vyladenie notebooku/zahodiť? :D

Příspěvek od Benqo »

Tak po prvom teste som veci optimalizoval a LatencyMon je s mojím systémom spokojný.
Pukanie reproduktorov ale ostalo. Možno je to v reprákoch, hoci mi to robí aj pri slúchatkách...
Edit: keď vypnem dellácky MaxxVoicePro sound enhancement, pukanie prestane v reprákoch aj v slúchatkách - môže to byť tou appkou?

Čím môže byť spôsobené to distortion zvuku? Sample, kHz?

nixx

Příspěvek od nixx »

Mám Dell XPS 9560 a audio začalo fungovat spolehlivě, až když jsem vypnul Waves MaxxAudio (DSP "zlepšovák" k integrované Realtek zvukovce - dělá to problémy, i když jedu přes externí zvukovku) a odinstaloval Dell SupportAssist.
Abych to MaxxAudio nemusel vypínat po každém restartu ručně, nastavil jsem "Startup type" té služby na "Manual".
dell-waves.png

MDudas

Příspěvek od MDudas »

1/ Prve, co kazdy ITckar odporuca - ak mozes, preinstaluj Win10 nacisto a nedaj tam original preload, ale len ciste Windows :!:
Windows sa da stiannut z WEBu Microsoft. Pomerne lahko sa da vyrobit bootovatelny USB klucik.
Licencny kluc pri novsich zariadeniach sa Ti zisti sam a Win sa aktivuje.

2/ Ked nie, tak aspon prebehni UPLNE vsetky nastavenia (aj tie skryte) a vypni vsetky tie "Sound Enhancementy". Aj tak su to obycajne same sprostosti pre priemerne hluchecho pouzivatela.

3/ Skus vsetky zjednotit vsetky samplerate nastavenia v systeme. Ak je jeho default 16bit/48kHz - skusil by som pouzivat vsade toto.

3/ Ak sa da, nepouzivaj bezdrotove mysi, klavesnice a pod.

4/ Mozes tiez skusit v BIOSe zakazat onboard zvukovku, ale velku sancu tomu nedavam.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Benqo píše:
21 říj 2020 09:01
... je tam nejaký distortion pri vyššej dynamike (používam ASIO2ALL). To isté mi robí aj pri hraní zo zvukovky (Focisrite Scarlett 2i2, 1st gen). Nastavenie mám 256samplov/44100Hz.
Toto moze byt aj chyba v interface... medzi stolickou a klavesnicou. :wink:
Nemas aktivovane nieco, co zvysuje/upravuje klasitost ? Efekty, EQ a pod ?

Benqo
Vybavení

Příspěvek od Benqo »

nixx píše:
21 říj 2020 12:56
Mám Dell XPS 9560 a audio začalo fungovat spolehlivě, až když jsem vypnul Waves MaxxAudio (DSP "zlepšovák" k integrované Realtek zvukovce - dělá to problémy, i když jedu přes externí zvukovku) a odinstaloval Dell SupportAssist.
Abych to MaxxAudio nemusel vypínat po každém restartu ručně, nastavil jsem "Startup type" té služby na "Manual".
Áno, to MaxxAudio som vypol a pukanie prestalo. Dell Support som zmazal a hneď sa zlepšil výkon. Ale neviem, čo s tým distortionovým zvukom, ktorý tam stále je.

MDudas, prinajhoršom skúsim to preinštalovanie, ale notebuk je takmer čistý... teda okrem DAW a OpenOffice tem nie je nič (to určite ten OpenOffice robí!!! :mrgreen: )
Zvuky vyzerajú v DAWe prehulené, len neviem, čo s tým, lebo nehrá mi to nahlas.

nixx

Příspěvek od nixx »

Zkus ve správci zařízení vypnout WiFi
wifi-disable.png

Benqo
Vybavení

Příspěvek od Benqo »

Mám nastavený letový režim. Zasa wifi potrebujem, keď nerobím hudbu :)
Ale skúsil som stiahnuť volume jednotlivých pluginov a skreslenie je zatiaľ preč. Uvidíme, čo to povie na pódiu na najbližšej zvukovke :D

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Wifi sposobuje pukanie, crvlikanie a bzucanie.
Ak to je prebudene, je to bud chyteny hardware alebo chyba nastaveni.

Podla mna Ti nieco v signalovej ceste znizuje celkovu hlasitost a tak si to chcel kompenzovat, ale asi na nespavnom mieste.
Skus este pohladat nejaky skryty gain ci hlasitost.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Benqo píše:
21 říj 2020 15:07
... ale notebuk je takmer čistý... teda okrem DAW a OpenOffice tem nie je nič (to určite ten OpenOffice robí!!! :mrgreen: )
Zvonku je mozno cisty, ale vnutri ?... Bordel Windows, mrcha, fuj. :x
Cisty Win neznamena len, ze tam nie su programy a appky. Drivery su najdolezitejsie.

Edit: prave som si pozeral ake drivery k tomu davaju - na Windows musis instalovat specificke, na Maxu nic - zapojis a ides. Class Compliant :palec+:

Ked pustis veci priamo cez Scarlett - aj tak je to skreslene ?
Preco si dal ASIO4All ? To sa pouziva, ked oficialne drivery nejdu.
Kable, zosik, repro, spojenie - vsetko urcite OK? Ja som mal minuly rok problem, ze mi zoxidovali pozlatene 6,3mm konektory... Asi ciste zlato... :wink: Ked som ich ocistil Kontoxom, bolo to ako akusticky zazrak - ako keby som si kupil novy Kurzweil.

P.S. Inak vitaj vo svete OpenOffice. Odkedy ho v robote mam, tak si neviem originalny MS Word a Excell vynachvalit... :oops:
Naposledy upravil(a) MDudas dne 21 říj 2020 17:08, celkem upraveno 1 x.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Aha, a este - Ty beries MIDI z Kurzweila? Neposiela on nahodou nejake kontrolery ? Hlasitost, expression ?
Velocity krivky na MIDI vystupe z Kurza nemas nejako pomenene ?
Ked nahras z Kurza nejake nahlas zahrane MIDI (fortissimo) - ake sily uderu Ti ukazuje DAW ? Dosiahnes blizko ku 128 ?

Benqo
Vybavení

Příspěvek od Benqo »

MIDI by to nemalo robiť.
Ako som písal, asi som mal zle ponastavované jednotlivé hlasitosti a keď sa sčítali, tak to začalo robiť hlúposti. Uvidím, cez víkend sa na to pozriem ;)

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

No Benqo asi by som odporucal to co pise MDudas. Cisty OS bez vsetkych tych zlepsovakov.
Alebo druha moznost je predat a kupit novy. Ach tie renovovane.

Benqo
Vybavení

Příspěvek od Benqo »

Uvidime, asi zajtra vsetko pozapajam a poskusam 😉

Odpovědět