Jak chces. Napriklad resizovani obrazku byl problem. Kdyz se to nepodarilo mne, zkusil jsem "bezneho uzivatele", sveho otce, ani on nepochodil. Dal jsem se zkousel pripojovat k jedne WPA2 siti a chtelo to pokazde heslo, nebylo to schopne si ho pamatovat. U jine site si ho to pamatovalo, nechapu. Kdyz se rychle posouvam tabem v nejakych dialogovych oknech, nekdy neni videt, jaka polozka je aktivni a obcas vyskoci dialogove okno (v systemovych nastavenich), ktere nema focus, takze nejde zavrit klepnutim do enteru, ale musim popadnout mys a najet na cudlik.Ivo píše:Uveď aspoň 2-3 konkrétní příklady ... jinak je to jen takové abstraktní povídání ... A není to flame, pokud to budou fakta (na úrovni práce běžných uživatelů, ne nějaké esoterické podhoubí).Kermitak píše:To je legracni, na tyhle dva priklady ti muzu dat deset proti prikladu, kde jako porazenej vyjde OS X, cili to je dost o nicem. A o intuitivnosti by se dalo sahodlouze polemizovat, mnoha lidem (vcetne mne) neprijde ani intuitivni (jak ze se ten program uplne odinstaluje?), ani prehlednej, o eleganci nemluve (kdo pracuje s nejakym normalnim unixem chape).
To je proste par prikladu. Nerikam, ze neexistuje nejake elegantni reseni, ktere jsem proste nenasel, ale pro me to byl pain in the ass a nemel jsem nervy se s tim dal morit. Stejne jako pro tebe bylo otravny pripojeni externiho disku (coz musel byt nejaky exot, protoze pokud podporuje normalni storage class, jako 99% vsech externich disku a zaznamovych zarizeni, vse je pro uzivatele naprosto transparentni, nic se z internetu nestahuje a za par vterin ti vyskoci okno presne tak, jak jsi to popisoval u OSX).
Ivo, tve presvedceni vypada skalopevne, ale je bohuzel mylne. To ze na OS X nebylo moc viru (nikoliv zadne) je dano tim, ze tvurcum viru se vyplati spis soustredit na wokna, ktera jsou mnohem vice rozsirena, nema to nic do cineni s nejakou vetsi bezpecnosti OS X. Naopak bylo v posledni dobe nekolikrat verejne demonstrovano, ze OS X neni o nic bezpecnejsi, nez jakykoliv jiny system, spis naopak (napriklad na lonskem defconu, kde stroj s OS X podlehl utoku jako prvni). Tim, jak se OS X v posledni dobe rozsiruje, zacina byt pro tvurce viru zajimavejsi a ne nadarmo se zacinaji objevovat antiviry od znamych firem pro OS X (treba NOD32, Clamav, Sophos). BTW ani na windows nic obrnene byt nemusi, staci aplikovat bezpecnostni updaty a nechovat se jako blbec a na virus nenarazis.Ivo píše:A nezapomeň taky na viry, to je jedna z dost principiálních věcí ... u Windows musí být všechno obrněno antivirovými atd. programy, aby se s tím vůbec dalo dělat ... U OSX nic takového netřeba.
Nerikam, ze je to ve windows idealni, ale os x si hraje na unix, tudiz by se jako unix mel chovat. A kdyz muzou free linuxovy systemy mit balickovaci systemy, co odinstaluji program tak, aby po nem nezbylo NIC (a vsechny programy stejnym zpusobem, ne jeden presunutim do kose a dalsi mazanim adresare), nevim proc to nemuze udelat system, za kterym stoji gigant jako Apple.Ivo píše:Jak se program úplně odinstaluje ? Záleží jak který. Některý se hodí do koše, jiné složitější mají vlastní unistall ... Není to o moc jiné než ve Windows.
Ano, tomu se rika vyvoj, dobre veci se kopiruji, jinak bychom dnes nebyli tam kde jsme. A stejne tak je v OS X dost napadne i nenapadne okopirovanych veci z jinych systemu a ze jich neni malo. Nevim, cos tim chtel rict, jestli neco o prukopnictvi Apple, tak to nefunguje, kopiruje kazdej od kazdyho a je to dobre.Ivo píše:Mimochodem ve W7 je dost (nápadně) okopírovaných uživatelských věcí a přístupů z OSX ...
Ja samozrejme mluvil az na jednu zminku o linuxu o windows, ale kdyz uz o tom mluvis, tak OS X, linux, bsd jsou vsechno unixove systemy (a OS X je postaveny z velke casti prave na FreeBSD) a nevim, proc by ho melo nejak cinit "normalnim" to, ze ma hezci window manager a velkou firmu v zadech, ktera ho tlaci na desktopy. Kdyby apple tlacil treba linux nebo nejaky bsdcko, budes dneska behat logic treba na linuxu, je to jen o rozsirenosti, o nicem jinem, ty systemy jsou si z vetsiny podobne.Ivo píše:Bavíme se ale o operačních systémech pro normální práci např. s audiem ? Unix, Linux atd. sem myslím nepatří.
Jinak aby nedoslo k mylce, je mi ukradenej apple, microsoft i vsechny linuxy, pouzivam proste to, co mi vyhovuje a nehodlam se hadat o tom, jestli jsou lepsi banany nebo redkvicky. Ale kdyz nekdo dela z OS X nejaky super os, dokonalejsi nez zbytek sveta, ktery vyresi vsechny problemy, tak reaguju, protoze to neni pravda a nejakej neznalek by tomu mohl uverit a vyhodit prachy za neco, co by mu nakonec nemuselo vyhovovat a to jen na zaklade reklamy nebo hypu apple fanatiku (a ze jich neni malo, stejne jako win nebo linux fanatiku). Pro nekoho muze byt prijemnejsi na praci a chapu to, stejne jako chapu, ze par let zpet byl OS X i zaruka vetsi stability nez Win, protoze padal min. Ale uzivatelska privetivost je subjektivni, jak uz tu bylo receno a s tim padanim mam zkusenost, ze je to prinejmensim vyrovnane, ne-li uz obracene (mluvim jen za sebe, ale pro me je dulezitejsi osobni zkusenost nez skutecnost, ze nekomu treba OS X nespadl, to mi v praci nepomuze

Mimochodem jsem nepochopil, kdyz Apple prezentuje snow leopard jako 64bit. system, proc jeste pul roku zpet (nevim, jak je to ted) bootoval krome x serveru vsude s 32bitovym kernelem, muze mi to nekdo vysvetlit?
Jinak se v tom uz opravdu nehodlam stourat.