REAPER - DAW

Vše o programu Reaper
Odpovědět
Axerathix
Příspěvky: 287
Registrován: 08 dub 2010 12:38

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Axerathix » 06 říj 2015 11:18

Vdaka, uz som si to nastavil podla mojho zelania.

Axerathix
Příspěvky: 287
Registrován: 08 dub 2010 12:38

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Axerathix » 03 lis 2015 14:48

Je mozne aby som 128 audio stop pomocou jedneho kliku naroutoval do vsetkych audio chanelov? To znamena ze jeden mono track na jeden mono chanel = Track001 -> MasterTrack Channel 1, ... Track128 -> MasterTrack Channel 128

Ak ano ako?

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od msmucr » 03 lis 2015 20:07

Axerathix píše:Je mozne aby som 128 audio stop pomocou jedneho kliku naroutoval do vsetkych audio chanelov? To znamena ze jeden mono track na jeden mono chanel = Track001 -> MasterTrack Channel 1, ... Track128 -> MasterTrack Channel 128
Ak ano ako?
Tohle možné není.. stopa nebo Master sběrnice může mít maximálně 64 kanálů.
Plus pro nastavení parent channels, tak jak jsi popisoval (tzn. stopa 1 - parent channels 1-2 a panpot doleva, stopa 2 - parent channels 1-2 a panpot doprava, stopa 3 - parent channels 3-4 a panpot doleva) není k dispozici žádná jednoduchá akce přímo v Reaperu ani v SWS extension, dá se to naskriptovat např. v Pythonu, ale vyžaduje to přímou modifikaci RPP chunku od každé stopy (trochu pruda).

Jinak na co to vlastně potřebuješ?
Nestačilo by Ti poslání každé stopy přímo do nějakého HW výstupu (např. MADI karta se 128 ASIO výstupy)? Tzn. mimo master sběrnici. To samozřejmě udělat jde - přes Sendy.. a pokud bys chtěl ještě ovládat celkovou hlasitost všech stop, tak jestli máš Reaper 5, je tam VCA.

Michal

Axerathix
Příspěvky: 287
Registrován: 08 dub 2010 12:38

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Axerathix » 03 lis 2015 22:11

Uz som zistil ze je maximum 64 kanalov, ale na stranke pisu zevraj 512. Ak som dobre pochopil.

Chcel som vytvorit z crash cymbal samplu wavetable subor. A kazda wave bunka musi byt v inom kanali. Na test som spravil 36kanalov. Kedze nemam syntak ako serum, tak si pomaham takymto sposobom.

Skoda ze to nejde jednoducho, lebo rucne tam nastavovat tie kanaly nie je bohvie co, keby sa dali aspon natukat ako cislo, aj to by pomohlo, takto tam musim vzdy skrolovat dole.

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od msmucr » 04 lis 2015 01:02

Axerathix píše:Uz som zistil ze je maximum 64 kanalov, ale na stranke pisu zevraj 512. Ak som dobre pochopil.
512 I/O kanálu je myšleno na nahrávání nebo přehrávání přes ASIO nebo CoreAudio..
Axerathix píše: Chcel som vytvorit z crash cymbal samplu wavetable subor. A kazda wave bunka musi byt v inom kanali. Na test som spravil 36kanalov. Kedze nemam syntak ako serum, tak si pomaham takymto sposobom.
Upřímně, teď tomu zas moc nerozumím já.. 128 stop v DAW na crash cymbal. Co je z toho pak za výstup? Vícekanálový wav?
Jestli jo, tak by asi bylo lepší normálně zarovnat všechny importované samply na stopy pod sebe, případně upravit, označit všechny stopy a následně vyexportovat jako stejně dlouhé stemy (nejde to přes master bus)..
Pak se dají všechny externě spojit do jednoho multikanálového wavu třeba pomocí SoXu.. http://sox.sourceforge.net/
sox -V -M "*.wav" sox_out.wav
(-V zobrazí průběh, -M je merge, "*.wav" je maska pro všechny wavy v akt. adresáři a poslední je výstupní soubor)
Nikdy jsem to nezkoušel na víc jak 64 stopách, ale mělo by to fungovat..

Michal

Axerathix
Příspěvky: 287
Registrován: 08 dub 2010 12:38

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Axerathix » 04 lis 2015 10:11

S tymi kanalmi, vdaka za vysvetlenie.

Dobre si pochopil, je to viackanalovy wav. V podstate je to nasekany crash cymbal na drobne kusky a tie kusky su pod sebou ako kanaly. Ten SoX vyzera zaujimavo, skoda ze nie je nieco jednoduchsie. Skusim sa stym pohrat, zatial v daka.

Axerathix
Příspěvky: 287
Registrován: 08 dub 2010 12:38

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Axerathix » 04 lis 2015 17:10

Tak nakoniec sa mi to podarilo, 128 kanalov vpohode a nemusim sa trapit s reaperom. Velmi vdaka za kod, trosku som tapal ako to pouzit, nakoniec som an to prisiel, sice pokus - omyl a pre mna stastie ze omyl nebol ani raz, cize na prvy raz to vyslo :).

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od msmucr » 04 lis 2015 18:48

Axerathix píše:Tak nakoniec sa mi to podarilo, 128 kanalov vpohode a nemusim sa trapit s reaperom. Velmi vdaka za kod, trosku som tapal ako to pouzit, nakoniec som an to prisiel, sice pokus - omyl a pre mna stastie ze omyl nebol ani raz, cize na prvy raz to vyslo :).
Bezva, to jsem rád, že to zabralo. Jinak ten SoX je fakt univerzální nástroj pro podobné operace.. jakmile pochopíš logiku jeho zadávání jeho parametrů, tak to zastane spoustu podobné konverzní práce. Je to složité, protože tam je spousty možností, co se zvukem provést.
Ještě výkonnější je to ve spolupráci s nějakým shellem, kde se dají psát skripty se smyčkami, podmínkami atp. V MacOS X nebo Linuxu je takový shell standardně v terminálu, na Windows je to např. v rámci balíku CygWin.

Michal

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od pavlii » 05 lis 2015 10:32

Problematika SoX, skriptování atd oddělena sem..

P.

Axerathix
Příspěvky: 287
Registrován: 08 dub 2010 12:38

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Axerathix » 10 lis 2015 22:24

Ako vytvorim automatizaciu ModWheelu ak mam cisto prazdny track (nemam tam ziadne VSTi) ?
Alebo dokonca mam nejake VSTi ktore ma expression wheel, ale v automatizacii ho nevidim, ale viem ze napr. v SonarX2 som vedel zautomatizovat kazde midi cc. V Reaperovi to neviem nikde najst.

A este ako zobrazim ostatne midi kanali ked malujem midi noty? Napr. Zakliknem midi kanal 2 a noty z midi kanalu 1 mi zmiznu, je moznost aby som ich videl? Netusim ako by som to zapol.

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od msmucr » 10 lis 2015 23:56

Axerathix píše:Ako vytvorim automatizaciu ModWheelu ak mam cisto prazdny track (nemam tam ziadne VSTi) ?
Alebo dokonca mam nejake VSTi ktore ma expression wheel, ale v automatizacii ho nevidim, ale viem ze napr. v SonarX2 som vedel zautomatizovat kazde midi cc. V Reaperovi to neviem nikde najst.
Prvnímu úplně nerozumím, resp. co bys chtěl konkrétně na prázdné stopě automatizovat přes mod-wheel, pokud tam nic není..?
Jinak některé MIDI CC můžeš ovládat pomocí automatizace, když na stopu nebo item přidáš plugin ReaControlMIDI.. mimo jiné i mod-wheel. Postup je stejný jako u automatizace kteréhokoliv jiného VST pluginu.

Jestli s mod-wheelem chceš ovládat nějaké VSTi, pak jsou dvě možnosti.. pokud má přímo namapovaný CC na svou vnitřní funkci, pak musíš jen zprovoznit odpovídající MIDI vstup v preferencích, a nastavit jej jako vstup do stopy, kde je ten instrument (jako když vybíráš audio vstup) a samozřejmě zaarmovat nahrávání.
Druhá možnost, která spíš platí pro normální VST efekty, je MIDI learn.. to funguje tak, že v preferencích u odpovídajícího MIDI portu nastavíš Enable input for control messages (kontextové menu na pravém tlačítku myši). Pak si otevřeš plugin, zakroutíš v GUI nějakým ovládacím prvkem a přes menu Param v FX window, vybereš volbu learn.. jakmile pak zakroutíš hw. kontrolerem a potvrdíš, tak by se to mělo spárovat.
Axerathix píše: A este ako zobrazim ostatne midi kanali ked malujem midi noty? Napr. Zakliknem midi kanal 2 a noty z midi kanalu 1 mi zmiznu, je moznost aby som ich videl? Netusim ako by som to zapol.
Normálně, je tam pravém dolním rohu u MIDI editoru rozbalovací menu, kde je výběr kanálů, což jsi asi zjistil.. pokud vybereš All channels, máš přístupné všechny eventy ze všech kanálů.. když se pak nějaký další event vytvoří, má přiřazený poslední vybraný MIDI kanál před použitím volby All channels.
Jinak je tam ještě spec. volba multichannel, která pak otevře filtr událostí, kde si můžeš přesně vybrat, které kanály se zobrazují a kam se vkládají nové události.. filtr je jinak přístupný i z toolbaru přes ikonu s MIDI konektorem.

Michal

Axerathix
Příspěvky: 287
Registrován: 08 dub 2010 12:38

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Axerathix » 11 lis 2015 00:47

msmucr píše:Prvnímu úplně nerozumím, resp. co bys chtěl konkrétně na prázdné stopě automatizovat přes mod-wheel, pokud tam nic není..?
Jinak některé MIDI CC můžeš ovládat pomocí automatizace, když na stopu nebo item přidáš plugin ReaControlMIDI.. mimo jiné i mod-wheel. Postup je stejný jako u automatizace kteréhokoliv jiného VST pluginu.

Jestli s mod-wheelem chceš ovládat nějaké VSTi, pak jsou dvě možnosti.. pokud má přímo namapovaný CC na svou vnitřní funkci, pak musíš jen zprovoznit odpovídající MIDI vstup v preferencích, a nastavit jej jako vstup do stopy, kde je ten instrument (jako když vybíráš audio vstup) a samozřejmě zaarmovat nahrávání.
Druhá možnost, která spíš platí pro normální VST efekty, je MIDI learn.. to funguje tak, že v preferencích u odpovídajícího MIDI portu nastavíš Enable input for control messages (kontextové menu na pravém tlačítku myši). Pak si otevřeš plugin, zakroutíš v GUI nějakým ovládacím prvkem a přes menu Param v FX window, vybereš volbu learn.. jakmile pak zakroutíš hw. kontrolerem a potvrdíš, tak by se to mělo spárovat.
Tak stopa je sice prazdna, ale tych stop mam niekolko ktore posielam do jedneho VSTi.

To s tym ReaControlMIDI som vedel, len zial je to tak, ze ho musim umiestnit pred VSTi aby fungoval a tym padom ked kliknem na stopu kde je VSTi a chcem na rychlo zobrazit VSTcko tak mi zobrazi ReaControlMIDI, tym padom musim klikat na FX a tak sa preklikat az VSTcku.

Ide mi o to, aby som ten ModWheel alebo ExpressionWheel vedel dostat k automatizacii bez toho, aby som pouzil ReaControlMIDI a bez pouzitia nahravania midi kontrolerom. Ak vobec takto ide. V Sonare to bolo jednoduche, tu je to dakus zlozite.
msmucr píše:Normálně, je tam pravém dolním rohu u MIDI editoru rozbalovací menu, kde je výběr kanálů, což jsi asi zjistil.. pokud vybereš All channels, máš přístupné všechny eventy ze všech kanálů.. když se pak nějaký další event vytvoří, má přiřazený poslední vybraný MIDI kanál před použitím volby All channels.
Jinak je tam ještě spec. volba multichannel, která pak otevře filtr událostí, kde si můžeš přesně vybrat, které kanály se zobrazují a kam se vkládají nové události.. filtr je jinak přístupný i z toolbaru přes ikonu s MIDI konektorem.
Vdaka, na to som uz prisiel, okrem toho filtra udalosti. Co chcem ale ja je, aby som vedel plne editovat napr. kanal 3 a mat pri tom zobrazene ostatne kanaly napr aj s midi cc. Ale ani s filrom udalosti sa mi to nedari zobrazit, asi to ani nejde. Navyse ked dam zobrazit vsetky kanaly, tak midi cc nemam vobec oddelene - vsetky sa zleju do jednej farby (mam nastavene aby som mal kazdy kanal inej farby), tusim v Sonari som to nejako viditelne oddelene mal.

Pomocou filtra udalosti uz viem kreslit noty do konkretneho kanalu s tym ze ma zobrazene vsetky midi kanale. Ale kreslenie midi dat uz nie je take ako kreslenie not. Ak mam zakliknute Draw events on channel 3 a mam zobrazene vsetky kanale, tak mi to prekresli oznaceny kanal a posledny kanal v ktorom su midi cc. Toto pravdepodobne zabugovane, dokonca na 9 kanali mi blbne cele midi cc.

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od msmucr » 11 lis 2015 01:08

Jediný způsob pro to, co chceš dělat s automatizací CC je přes ReaControlMIDI nebo nějaký podobný plugin.. nic jiného neznám. Víc samostatných stop není potřeba.. z jedné instance ReaControlMIDI ovládneš 5 CC a když bys potřeboval další, tak si přidáš další ReaControlMIDI.. automatizační stopy se dají případně lehce vypínat, takže by s tím také neměl být problém.
Nepřijde mi to tak složité, ale asi to nedělám tak často, abych o tom nějak do hloubky přemýšlel.. celkově je to trochu jinou filozofií práce s MIDI CC, které jsou primárně svázané s konkrétními MIDI itemy a řeší se v jen v dedikovaném editoru.
Docela hodně lidí to zmiňuje různě na fórech, převážně pokud přestoupí z jiného DAW nebo sekvenceru, kde tohle víceméně nemusí moc řešit a CC eventy jsou vždy generovány dynamicky z nějakých spojitých křivek, stejně jako VST automatizace, plus tam jsou i třeba samostatné itemy čistě jen s automatizací.
Osobně mě to moc netrápí, protože pracuji primárně s audiem a asi ani nechci dělat žádné kompozice, kde bych musel nějak pokaždé intenzivně blbnout s CC nebo hromadou VSTi, ale chápu, že to pro někoho může být důležité.

To s tím MIDI editorem je pravda, měl jsem ve vícekanálovém zobrazení na mysli primárně noty z ostatních MIDI kanálů a ne CC.

Michal

Axerathix
Příspěvky: 287
Registrován: 08 dub 2010 12:38

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Axerathix » 11 lis 2015 18:43

Na googli sa mi nepodarilo najst co sa chcem spytat. Je mozne prekonvertovat midi cc do automatizacie jednym klikom, ako v Sonare? Nasiel som iba to, ako to "nahrat" - ze to nalinkujem na iny track.

Inac uz viem co to znamena, ked sa hovori ze Reaper ma chabu midi editaciu. Na jednoduche veci OK, ale akonahle si chcem ulahcit pracu, narazam na problemi. Ako nie su to problemi, ale skor nie-moznosti ktore ponuka ostatny software.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dendy » 11 lis 2015 19:06

tak bohuzial bezchybny DAW neexistuje .. kazdy ma nejake nedostatky ...

Odpovědět