REAPER - DAW

Vše o programu Reaper
Odpovědět
Džirka

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka »

díky moc Pelfe a díky za přivítání v klubu. Už jsem s Reaperem experimentoval před nějakým rokem a je to sympatický DAW, akorát vždy mě něco odradilo, ale byla to spíš rozdílnost v práci oproti cubase na kterém dělám už nějakých 15 let

tvá rada částečně můj problém vyřešila. Stopy už se nevrství pod sebe. Akorát stále, když mám otevřený midi editor, tak v cubase/nuendo jsem zvyklý, že se automaticky do něj nahrává midi. což je pohodlný v případě, že nahrávám po krátkých částech, které vzápětí ještě třeba upravuji. Zde musím pokaždé znovu otevřít nový midi editor

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Nějak se mi nikde nedaří najít odpověď na zásadní problém. Podařilo se mi zprovoznit, abych mohl nahrávat midi přímo v otevřeným midi editoru a netvořili se mi další tracky a sub-tracky. jak jsem zvyklý z cubenda.. Jde o to, že nejsem moc dobrý hráč na klávesy a když nahrávám piáno, většinou si nahraji základní akordy a teprve poté vyhrávky, hraní pravé ruky. Pracoval jsem s midi Nuendu, v Logicu.. a s tímto nikdy neměl jediný problém. Nahrál jsem si video, abyste viděli o čem mluvím (místo midi kláves jsem použil virtuální keyboard, na který hraju pomocí myši, doma nemám nahrávací vybavení) Nastavil jsem si podle rad, tak abych mohl přehrávat midi stopy, aniž by se smazalo co na nich bylo nahráno před tím. Dějou se však dvě divné věci. Viz video níže

1. Monitoring normálně funguje, když nahrávám, když hraju na midi keyboard, ale v momentě, kdy nahrávám přes midi stopu, kde jsou již nahrané nějaké noty, není slyšet zvuk toho co právě nahrávám.

2. Noty se sice nahrají - byť neslyším co hraju - ale z nějakého důvodu modifikují ty původní midi noty (viz video)

Děkuji předem za radu

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

1. na track panelu máš aktivní Record monitoring (ON)? Případně na tu ikonu repráku klikni pr. tl. myši a zkontroluj zakliknutí Monitor Input
2. zkus kliknout na track panelu pravým tl. myši na ikonu REC - Record: MIDI overdub/replace - Record: MIDI overdub
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Stan

Příspěvek od Stan »

nejsem na Reaper ale tady mas video ktery ti to objasni, pust si to od 13:50. Tvuj problem bude v aktivovanem touch-replace modu (viz cca 17 min)

Džirka

Příspěvek od Džirka »

PELF píše:1. na track panelu máš aktivní Record monitoring (ON)? Případně na tu ikonu repráku klikni pr. tl. myši a zkontroluj zakliknutí Monitor Input
Record monitorng mám samozřejmě aktivní, to je základ :) Zkoušel jsem i zaškrtnout v "monitor track media when recording" Při nahrávání stále neslyším zvuk toho co hraji.
2. zkus kliknout na track panelu pravým tl. myši na ikonu REC - Record: MIDI overdub/replace - Record: MIDI overdub
Děkuji, toto pomohlo, že se nahrané noty nemění, nezkracují jako na videu.
Stan píše:nejsem na Reaper ale tady mas video ktery ti to objasni, pust si to od 13:50. Tvuj problem bude v aktivovanem touch-replace modu (viz cca 17 min)
To video znám. Před tím než se začnu vyptávat, většinou prostuduji návody tutoriály. Už nějaký měsíc s Reaperem experimentuji a toto zdá se jeden z posledních vážných problémů. Určitě to bude nějaká maličkost, něco zaškrntnout. Reaper má obrovskou výhodu i nevýhodu v tom, že má příliš mnoho možností.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

dendy píše:a stale nespravili nejake slusne GUI pre tie ich bundlovane pluginy a hlavne neaky seriozny bundlovany synth a sampler - z mojho pohladu v tomto Reaper stale zaostava za inymi DAW ...
tak vzhledem k ceně ani nic takoveho neočekávám, navíc velice dobrých free a komerčních synthů jsou desítky, ne-li stovky

a než by měli udělat zase další průměrný synth? to ať se radši soustředí na nové featury v sequenceru

dusanmsk

Příspěvek od dusanmsk »

Na synthy sere pes, ale dobre integrovany sampler je proste nutnost (a v pripade Reaperu problem). S laskou spominam na tvorbu bicich v fls, dragdrop sample na lajnu, par klikov, rytmus hotovo. Nenasiel som ani ziaden plugin, ktory by som mohol pouzit tymto stylom. Tak pouzivam loopy, alebo to proste pretrpim ...

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Hezký večer nebo den.... (ráno) Mám nervy v kýblu. Už se vám někdy stalo, aby se při přehrávání stop, (mám jich v projektu kolem 30ti), některé tejky zpožďovaly? Konkrétně zhruba o sekundu? Podotýkám, že pouze některé. No a po označení tohoto tejku, nebo po odzoomování, či po jiné podobné činnosti s myší, hrálo zase vše OK? Procesor má vytížení 20%... Žádné abnormality na stopách nejsou. Dělalo to u čistých, syrových tracků. Jednou to jde a pak zase ne. Netuším která bije. Ještě jsem se nedíval na net na zahraniční fora - jebu se s tím dnes celý den a už mi došly nervy. Zítra to mám odevzdat :lol: :lol: :| Dík za všechny názory. Filip

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Divný, tohle se mi ještě nestalo. Máš aktuální verzi? Před pár hodinami vyšel update...
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Nemaji ty stopy neco spolecneho? Treba stejny plugin na insertu atp.

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Právě že nemají nic společného, aspoň jsem nic neobjevil. Aktuální verzi mám. Akorát jsem nedávno upgradoval na W10. (?) Obávám se, že se jedná o působení nějakého viru, protože když otvírám tuhle sejšnu, problikne mi při bootování na obrazovce nějaké okno. Nepoužívám antivir a naloadoval jsem do tohoto projektu stopy z cizí flashky, která rozhodně nesloužila jen na muziku. Nevím.. Projekt jsem přesypal do jiného compu, s W7, tam bylo vše OK.

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

sak ano ale raz to ide a potom zas nie tak to nebude nastaveniami ,pluginami atd.Skus pozriet historiu zatazenia RAM a Procesora.

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Tak jsem se po měsících experimentů s Reaperem odhodlal k odvážnému kroku udělat v Reaperu kompletně novou písničku. Myslím, že hlavní výhoda Reaperu - možnost si v podstatě všechno nastavit podle sebe - je i jeho nevýhodou. Největším zásekem však pro mě je práce s midi.

V jiném DAW se mi práce s midi jeví o dost jednoduší a intuitivnější, například jednoduché kopírování midi z jedné stopy do druhé.. zkopíruji si stopy houslí do druhé stopy, kde mám flétny a chci aby hráli v unizonu a ono to nehraje, až po delším hledáním jsem zjistil, že musím nasměrovat i samotné midi noty. A když jsem kreslil do té zkopírované midi noty myší, automaticky výstup té noty byl přiřazen na channel 1... na mě moc složitý

největší bolehlav je pro mě renderování a midi automatizace.

1. Když vyrenderuji jednotlivý midi track nebo ho zafreezuji, dělá to velké chyby. Ve výsledné audio stopě jsou vynechané tóny, lupance, skoky v hlasitosti (když mám midi automatizaci). Vyřešilo se to, až když jsem midi stopy vyexportoval jako master mix, což je ale zdlouhavější, ale ok, aspoň to hraje tak jak má. (dělají to pouze některé nástroje, nejvíce od spectrasonic, ale i některé v kontaktu a pouze někdy)

2. Automatizace v midi, s tou jsem byl absolutně v koncích. Tužkou jsem si vykreslil graficky sílu expression (u zvuků smyččců, které používám, to je modwheel) a nic. Síla zvuku se nezměnila. Zkusil jsem v režimu nahrávání zakroutit s modewheelem na keyboardu, a ono se to zapsalo a reagovalo to. Když jsem se posléze graf (nahraný kroucením modhweelu na keyboardu) pokoušel tužkou měnit, dělalo to opravdu divné věci. Některé části grafu nešly přepsat. když jsem kliknul na graf myší, někdy se celý smazal.

Nějaká rada?

dusanmsk

Příspěvek od dusanmsk »

S tou hlavnou nevyhodou 100% suhlas. S kopirovanim midi moc nechapem, na aky problem by si mohol narazit. Midi klipy kopirujem medzi stopami uplne bezne, niekedy dokonca so zapnutym 'ghost mode' pokial sa jedna o 100% unisono (kvoli buducej editacii). Na toto mam na toolbare ikonu - bud sa kopiruje plne, alebo ghost.

Nechapem co myslis "nasmerovanim samotnych midi not", mozes to nejak rozviest?

Automatizacia v midi - ano, toto je trosku bolest reaperu, tiez sa mi s tym moc dobre nepracuje. Musis si uvedomit, ze v reaperovi sa automatizuju 2 veci - priamo CC-cka, tie su sucastou midi klipu a nastroj musi dany command podporovat, alebo pomocou automatizacie v stope (to "kruti" knobom v nastroji za Teba). Su to dve odlisne veci a chvilu sa na to zvyka, ale z pohladu midi je to takto bohuzial spravne.

"zafreezoval" - co/ako si zafreezoval? Zafreezovat mozes v roznych stadiach, mozes zafreezovat len midi (pokial mas nejaky appregiator ako vst, "prerenderuje" ho do finalnej podoby, aby hral vzdy rovnako. Alebo zafreezujes vystup celeho fx retazca do audia. V oboch pripadoch nema preco dochadzat k Tebou popisovanemu chovaniu. Vyexportovanie ako master mix som nepochopil vobec, to si akoze freezol master track?

Skus to trosku lepsie rozviest, alebo dodaj nejaky example projekt.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Jen k těm notám - Jirka má asi na mysli, že nota si nepřebere informaci o kanálu z nastavení stopy; tudíž překopíruje-li noty ze stopy kanálu 1 do stopy kanálu 2, tak mu i tyto neustále pracují s kanálem 1. Tohle mi ale přijde, jako když je někde buď špatné nastavení nebo něco jiného. Nastavení kanály MIDI stopy by mělo za normálních okolností "přebít" informace o kanálu u všech eventů v té stopě obsažených....

P.

Odpovědět