REAPER - DAW

Vše o programu Reaper
Odpovědět
Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 525
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 06 bře 2016 19:00

díky moc Pelfe a díky za přivítání v klubu. Už jsem s Reaperem experimentoval před nějakým rokem a je to sympatický DAW, akorát vždy mě něco odradilo, ale byla to spíš rozdílnost v práci oproti cubase na kterém dělám už nějakých 15 let

tvá rada částečně můj problém vyřešila. Stopy už se nevrství pod sebe. Akorát stále, když mám otevřený midi editor, tak v cubase/nuendo jsem zvyklý, že se automaticky do něj nahrává midi. což je pohodlný v případě, že nahrávám po krátkých částech, které vzápětí ještě třeba upravuji. Zde musím pokaždé znovu otevřít nový midi editor

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 525
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 17 bře 2016 23:16

Nějak se mi nikde nedaří najít odpověď na zásadní problém. Podařilo se mi zprovoznit, abych mohl nahrávat midi přímo v otevřeným midi editoru a netvořili se mi další tracky a sub-tracky. jak jsem zvyklý z cubenda.. Jde o to, že nejsem moc dobrý hráč na klávesy a když nahrávám piáno, většinou si nahraji základní akordy a teprve poté vyhrávky, hraní pravé ruky. Pracoval jsem s midi Nuendu, v Logicu.. a s tímto nikdy neměl jediný problém. Nahrál jsem si video, abyste viděli o čem mluvím (místo midi kláves jsem použil virtuální keyboard, na který hraju pomocí myši, doma nemám nahrávací vybavení) Nastavil jsem si podle rad, tak abych mohl přehrávat midi stopy, aniž by se smazalo co na nich bylo nahráno před tím. Dějou se však dvě divné věci. Viz video níže

1. Monitoring normálně funguje, když nahrávám, když hraju na midi keyboard, ale v momentě, kdy nahrávám přes midi stopu, kde jsou již nahrané nějaké noty, není slyšet zvuk toho co právě nahrávám.

2. Noty se sice nahrají - byť neslyším co hraju - ale z nějakého důvodu modifikují ty původní midi noty (viz video)

Děkuji předem za radu

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1981
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od PELF » 18 bře 2016 00:31

1. na track panelu máš aktivní Record monitoring (ON)? Případně na tu ikonu repráku klikni pr. tl. myši a zkontroluj zakliknutí Monitor Input
2. zkus kliknout na track panelu pravým tl. myši na ikonu REC - Record: MIDI overdub/replace - Record: MIDI overdub
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1901
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Stan » 18 bře 2016 00:51

nejsem na Reaper ale tady mas video ktery ti to objasni, pust si to od 13:50. Tvuj problem bude v aktivovanem touch-replace modu (viz cca 17 min)

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 525
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 18 bře 2016 09:19

PELF píše:1. na track panelu máš aktivní Record monitoring (ON)? Případně na tu ikonu repráku klikni pr. tl. myši a zkontroluj zakliknutí Monitor Input
Record monitorng mám samozřejmě aktivní, to je základ :) Zkoušel jsem i zaškrtnout v "monitor track media when recording" Při nahrávání stále neslyším zvuk toho co hraji.
2. zkus kliknout na track panelu pravým tl. myši na ikonu REC - Record: MIDI overdub/replace - Record: MIDI overdub
Děkuji, toto pomohlo, že se nahrané noty nemění, nezkracují jako na videu.
Stan píše:nejsem na Reaper ale tady mas video ktery ti to objasni, pust si to od 13:50. Tvuj problem bude v aktivovanem touch-replace modu (viz cca 17 min)
To video znám. Před tím než se začnu vyptávat, většinou prostuduji návody tutoriály. Už nějaký měsíc s Reaperem experimentuji a toto zdá se jeden z posledních vážných problémů. Určitě to bude nějaká maličkost, něco zaškrntnout. Reaper má obrovskou výhodu i nevýhodu v tom, že má příliš mnoho možností.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Fractal » 18 bře 2016 09:56

dendy píše:a stale nespravili nejake slusne GUI pre tie ich bundlovane pluginy a hlavne neaky seriozny bundlovany synth a sampler - z mojho pohladu v tomto Reaper stale zaostava za inymi DAW ...
tak vzhledem k ceně ani nic takoveho neočekávám, navíc velice dobrých free a komerčních synthů jsou desítky, ne-li stovky

a než by měli udělat zase další průměrný synth? to ať se radši soustředí na nové featury v sequenceru

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dusanmsk » 18 bře 2016 10:23

Na synthy sere pes, ale dobre integrovany sampler je proste nutnost (a v pripade Reaperu problem). S laskou spominam na tvorbu bicich v fls, dragdrop sample na lajnu, par klikov, rytmus hotovo. Nenasiel som ani ziaden plugin, ktory by som mohol pouzit tymto stylom. Tak pouzivam loopy, alebo to proste pretrpim ...

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Fillippos » 24 bře 2016 23:35

Hezký večer nebo den.... (ráno) Mám nervy v kýblu. Už se vám někdy stalo, aby se při přehrávání stop, (mám jich v projektu kolem 30ti), některé tejky zpožďovaly? Konkrétně zhruba o sekundu? Podotýkám, že pouze některé. No a po označení tohoto tejku, nebo po odzoomování, či po jiné podobné činnosti s myší, hrálo zase vše OK? Procesor má vytížení 20%... Žádné abnormality na stopách nejsou. Dělalo to u čistých, syrových tracků. Jednou to jde a pak zase ne. Netuším která bije. Ještě jsem se nedíval na net na zahraniční fora - jebu se s tím dnes celý den a už mi došly nervy. Zítra to mám odevzdat :lol: :lol: :| Dík za všechny názory. Filip

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1981
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od PELF » 25 bře 2016 09:36

Divný, tohle se mi ještě nestalo. Máš aktuální verzi? Před pár hodinami vyšel update...
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8803
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od biscuit » 25 bře 2016 12:05

Nemaji ty stopy neco spolecneho? Treba stejny plugin na insertu atp.

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Fillippos » 26 bře 2016 16:12

Právě že nemají nic společného, aspoň jsem nic neobjevil. Aktuální verzi mám. Akorát jsem nedávno upgradoval na W10. (?) Obávám se, že se jedná o působení nějakého viru, protože když otvírám tuhle sejšnu, problikne mi při bootování na obrazovce nějaké okno. Nepoužívám antivir a naloadoval jsem do tohoto projektu stopy z cizí flashky, která rozhodně nesloužila jen na muziku. Nevím.. Projekt jsem přesypal do jiného compu, s W7, tam bylo vše OK.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 183
Registrován: 13 bře 2016 16:45

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od concord » 26 bře 2016 17:54

sak ano ale raz to ide a potom zas nie tak to nebude nastaveniami ,pluginami atd.Skus pozriet historiu zatazenia RAM a Procesora.

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 525
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 18 dub 2016 13:06

Tak jsem se po měsících experimentů s Reaperem odhodlal k odvážnému kroku udělat v Reaperu kompletně novou písničku. Myslím, že hlavní výhoda Reaperu - možnost si v podstatě všechno nastavit podle sebe - je i jeho nevýhodou. Největším zásekem však pro mě je práce s midi.

V jiném DAW se mi práce s midi jeví o dost jednoduší a intuitivnější, například jednoduché kopírování midi z jedné stopy do druhé.. zkopíruji si stopy houslí do druhé stopy, kde mám flétny a chci aby hráli v unizonu a ono to nehraje, až po delším hledáním jsem zjistil, že musím nasměrovat i samotné midi noty. A když jsem kreslil do té zkopírované midi noty myší, automaticky výstup té noty byl přiřazen na channel 1... na mě moc složitý

největší bolehlav je pro mě renderování a midi automatizace.

1. Když vyrenderuji jednotlivý midi track nebo ho zafreezuji, dělá to velké chyby. Ve výsledné audio stopě jsou vynechané tóny, lupance, skoky v hlasitosti (když mám midi automatizaci). Vyřešilo se to, až když jsem midi stopy vyexportoval jako master mix, což je ale zdlouhavější, ale ok, aspoň to hraje tak jak má. (dělají to pouze některé nástroje, nejvíce od spectrasonic, ale i některé v kontaktu a pouze někdy)

2. Automatizace v midi, s tou jsem byl absolutně v koncích. Tužkou jsem si vykreslil graficky sílu expression (u zvuků smyččců, které používám, to je modwheel) a nic. Síla zvuku se nezměnila. Zkusil jsem v režimu nahrávání zakroutit s modewheelem na keyboardu, a ono se to zapsalo a reagovalo to. Když jsem se posléze graf (nahraný kroucením modhweelu na keyboardu) pokoušel tužkou měnit, dělalo to opravdu divné věci. Některé části grafu nešly přepsat. když jsem kliknul na graf myší, někdy se celý smazal.

Nějaká rada?

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dusanmsk » 18 dub 2016 16:22

S tou hlavnou nevyhodou 100% suhlas. S kopirovanim midi moc nechapem, na aky problem by si mohol narazit. Midi klipy kopirujem medzi stopami uplne bezne, niekedy dokonca so zapnutym 'ghost mode' pokial sa jedna o 100% unisono (kvoli buducej editacii). Na toto mam na toolbare ikonu - bud sa kopiruje plne, alebo ghost.

Nechapem co myslis "nasmerovanim samotnych midi not", mozes to nejak rozviest?

Automatizacia v midi - ano, toto je trosku bolest reaperu, tiez sa mi s tym moc dobre nepracuje. Musis si uvedomit, ze v reaperovi sa automatizuju 2 veci - priamo CC-cka, tie su sucastou midi klipu a nastroj musi dany command podporovat, alebo pomocou automatizacie v stope (to "kruti" knobom v nastroji za Teba). Su to dve odlisne veci a chvilu sa na to zvyka, ale z pohladu midi je to takto bohuzial spravne.

"zafreezoval" - co/ako si zafreezoval? Zafreezovat mozes v roznych stadiach, mozes zafreezovat len midi (pokial mas nejaky appregiator ako vst, "prerenderuje" ho do finalnej podoby, aby hral vzdy rovnako. Alebo zafreezujes vystup celeho fx retazca do audia. V oboch pripadoch nema preco dochadzat k Tebou popisovanemu chovaniu. Vyexportovanie ako master mix som nepochopil vobec, to si akoze freezol master track?

Skus to trosku lepsie rozviest, alebo dodaj nejaky example projekt.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od pavlii » 18 dub 2016 16:59

Jen k těm notám - Jirka má asi na mysli, že nota si nepřebere informaci o kanálu z nastavení stopy; tudíž překopíruje-li noty ze stopy kanálu 1 do stopy kanálu 2, tak mu i tyto neustále pracují s kanálem 1. Tohle mi ale přijde, jako když je někde buď špatné nastavení nebo něco jiného. Nastavení kanály MIDI stopy by mělo za normálních okolností "přebít" informace o kanálu u všech eventů v té stopě obsažených....

P.

Odpovědět