REAPER - DAW

Vše o programu Reaper
Odpovědět
Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 526
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 18 dub 2016 23:23

S těmi notami je to přesně jak píše pavlii. V Reaperu kliknu pravou myší na midi notu a hned milióny možností co s tím lze dělat.

Ohledně "zafreezování". Dám příklad: Mám hotový midi track a chci ho zamrazit (aby mi neubíral CPU a mohl se k němu případně v budoucnu vrátit. Udělám to a ono se to vyrenderuje do audio stopy, žel s chybama. Jsou tam lupance, useknuté noty atd. To samé, když mám například 15 midi stop, a chci si je všechny vyrenderovat do audia. Když v exportu zadám exportovat selected tracks výsledkem jsou audio stopy s chybama. Musím teda těch patnáct stop, jednu po druhé exportovat, s volbou exportovat jako master mix. Je to už lépe srozumetelné? Zjistil jsem ale, když exportuji midi stopu jednotlivě jako master mix, chyby to nedělá.

Ohledně práce v midi editoru. Zde jsem natočil příkladné video, co se mi mimo jiné děje. Moje první písnička v Reaperu a hned takováto nepříjemnost.

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 526
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 19 dub 2016 10:31

Na cockovském foru mi poradili, že ohledně problému s editací v midi (viz video), tak to může být "jednoduše" tím, že myš edituje jiný kanál. to znamená, že mám otevřený midi editor, maluji do něj, ale ve skutečnosti edituji úplně jiný editor. Což je na mě už moc komplikované. Irituje mě, že musím udělat tisíce nastavení než začnu vůbec něco dělat. Jdu pátrat po tom, zda lze vytvořit takové nastavení, podobné například Cubase, kdy věci fungují jednoduše a efektivně...

Když jsem začal před lety pracovat v Cubase, základní věci, nastavení midi atd jsem pochopil i bez návodu během 10 minut. Jak otevřít nástroj, jak ho přiřadit k midi stopě atd.. Dodnes po několika měsících přesně nechápu, jak to funguje v Reaperu, když mám například Kontakt s více otevřenými nástroji. Už jsem se dvakrát díval na tutoriál, jak se to dělá a stále nejsem úplně moudrý. Děsí mě, když jsem viděl, co všechno musím nastavit v kontaktu, kolik stop musím vytvořit, přiřadit jednu k druhé. Například výstupní kanály ve Stylus RMX se mi vůbec nepodařilo přiřadit k jednotlivým stopám. Vím, že to jde, musím na to jen přijít :) Ale to je prostě věc, která mě dost odrazuje zatím, i když v jiných věcech je Reaper zas skvělej.

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dusanmsk » 19 dub 2016 14:25

Neviem, mozno je to tym, ze nepouzivam multiinstrumenty, ale ja na taketo problemy proste nenarazam. Vytvorim midi stopu, otvorim fx, vlozim nastroj, vytvorim midi klip, zadam noty. Hotovo. Hra to.

Pokial chcem unisono, mam x moznosti. Bud duplikujem stopu a na kopii zmenim nastroj, alebo vytvorim 3 stopy - 2 nastrojove a 1 midi a tu do nich naroutujem.

Pokial pouzivam multikanalovy nastroj (preboha preco?), vytvorim jednu prazdnu stopu, kam dam ten nastroj. Potom pod nim dalsich x 'midi' stop, kazda z nich ma noty ako ch1 (default, nikde nic nenastavujem, proste tam tie noty naklikam/nahram). Z tychto stop naroutujem midi jednu po druhej do tej nastrojovej stopy, kazdu midi stopu preroutujem na ini cielovy midi kanal tej nastrojovej. Ked to mam hotove a funguje to, skopirujem vsetky stopy do noveho projektu, povyhadzujem nastroje a stopy ulozim ako template pre buduce pouzitie (aby som nabuduce usetril cas otravnym routovanim).

V kazdom pripade - ZASADNE nepouzivam midi stopy inak ako v defaulte (ziadne rozne noty do roznych kanalov) a ked chcem hratky s kanalmi, riesim to kombinaciou a routingom stop.

https://drive.google.com/file/d/0B_7bCz ... sp=sharing

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 526
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 19 dub 2016 14:52

Díky Dusanmsk. Teď jsem doma a zkoušel jsem kopírovat midi do dalších stop a jde to bez problémů. Ve studiu mám teda něco špatně v nastavení (ačkoliv bych měl mít nastavení stejné jako doma, tím pádem něco se změnilo při mé práci na projektu, kde to dělá)

Proč používám multikanálové nástroje? Tak třeba v Kontaktu, v něm mám otevřený celý orchestr, zvlášť, housle, zvlášť violy, dechy atd.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od pavlii » 19 dub 2016 15:34

Tak Jirka nepoužívá v jedné stopě MIDI data pro různé kanály - jen podotkl, že se mu po zkopírování mezi stopami tato výstupní informace zachovává bez ohledu na kanál stopy. Bude prob v nastavení, jak jsem naznačoval.

Data pro víc kanálů v jedné MIDI stopě by byl pěkný zmatek a nedalo by se s tím editačně jednoduše pracovat (bez např. skrytí dat ostatních kanálů apod.).

Použití multikan. nástrojů (SW i HW) má rozhodně tu výhodu - specielně pro SW - že je otevřená jen jedna instance a zátěž na systém je tak menší než při více instancích.

P.

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 526
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 19 dub 2016 15:36

Děkuji Pavliimu za překlad mých příspěvků :)

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dusanmsk » 19 dub 2016 15:44

Skus si teda doma aj v studiu exportnut nastavenia a prejst to nejakym diff-om, oni su to vlastne len textaky - mozno Ti tam daco udrie do oci. Pripadne preniest nastavenia z domu do studia - pokial nie su nejak vedome a zasadne odlisne.

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 526
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 21 dub 2016 00:15

Většina problémů jsem vyřešil. Jeden však zůstává. Mrkněte na video edituji mod wheel data v midi editoru, kreslím tužkou, pak to chci modifikovat, chvilku to funguje a pak najednou někam kliknu a nakrelsná data se začnou pohybovat, nebo i občas zmizí.. Co s tím?

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dusanmsk » 21 dub 2016 09:34

To je normalny drag and drop. Mas oznacene eventy, takze ked za ne chytis, presuvas ich inam. Tiez ma toto neuveritelne sralo, ale tym, ze pouzivam na automatizacie len krivky a nie cc, nijak som to dalej neskumal. Skus sa pozriet do mouse modifiers.

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 526
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 21 dub 2016 10:45

Tak i tento problém vyřešen :) Stačilo zrušit možnost "Allow selecting a single event in a CC lane with a mouse click" v mouse modifiers for CC events

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 526
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 21 dub 2016 12:35

dusanmsk píše:To je normalny drag and drop. Mas oznacene eventy, takze ked za ne chytis, presuvas ich inam. Tiez ma toto neuveritelne sralo, ale tym, ze pouzivam na automatizacie len krivky a nie cc, nijak som to dalej neskumal. Skus sa pozriet do mouse modifiers.
Jinak ještě k tomuto, byť je problém vyřešen, nic jsem nepřesouval ty eventy se posunuly v okamžiku, kdy jsem nějak na ně kliknul, s myší jsem však nehýbal. Ten event prostě najednou utekl a zřídka se stalo, že zmizel úplně

Uživatelský avatar
Stardust
Příspěvky: 182
Registrován: 11 led 2007 13:21

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Stardust » 22 dub 2016 14:04

Ahoj všichni,

takový blbý dotaz/ nabídka. Přecházím (asi) na Reaper. Diskuse je fajn, manuály taky, ale neměl by někdo z Prahy chuť poskytnout (za adekvátní poplatek) krátkou - hodinovou či dvouhodinovou lekci. Jsem na tyhle věci strašně levý. Jde mi o úplné základy, hlavně editaci tracku, základy práce se sequencerem etc.

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 526
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Džirka » 23 dub 2016 11:58

Ještě k tomu routování Kontaktu, potažmo Omnishpere a Stylus RMX, to jsem shledal na mě docela komplikovaným procesem, především každý z těchto nástrojů má jiný postup. Routování nikdy nebyla moje silná stránka :) Na štěstí jsem našel návody a především templates, což je úžasný. Dám vytvořit novou stopu s použitím template a jedním klikem se mi otevře Kontakt, Stylus cokoliv potřebuji atd. se stopami, naroutované, se vším.

Uživatelský avatar
fikus
Příspěvky: 105
Registrován: 27 črc 2014 14:05

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od fikus » 06 zář 2016 22:35

Zdravím,

Potřeboval bych od nějakého kovaného Reaperisty poradit jednu triviální radu.

Včera jsem se nějak uklikl,a mixer se mi nahečmal na pravouu stranu DAWu.Šavle jsou nad sebou ve dvouch řadách.

Dnes jsem nad tím strávil asi 2h jak dát mixér klasicky dolu pod stopy a ani prd.

Nejlepší je na tom to,že když jsem upgradoval na tuto verzi.Tak jsem při prvním otevření Reaperu měl ten mixer přesně takhle a

během chvilky jsem to vyřešil a ted nic :lol: už asi senilnim...

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Fillippos » 06 zář 2016 22:59

Klikni pravým tlačítkem na prázdné místo na Master šavli a odklikni v nabídce "SHOW MULTIPLE ROWS OF TRACKS WHEN SIZE PERMITS". Snad to pomůže. Mimochodem, k práci na jednom monitoru používám zkratku CTRL + M , pro skákání mezi editačním oknem a oknem mixeru, příjde mi to praktičtější z hlediska přehledu. No ale co jsem chtěl vlastně napsat - že mi začíná ten mixer v jednotlivých řadách vyhovovat (pokud ho mám teda celý - bez editačního okna - na obrazovce). Dlouho jsem se tomu vyhýbal, ale není to špatná fičura.

Odpovědět