REAPER - DAW

Vše o programu Reaper
Odpovědět
Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2271
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od ReaktoplazmAR » 06 zář 2009 14:16

mna by zaujímalo aké sú v tom efekty, kompresor, eq, reverb, atd.. či sa dá z toho vyžit alebo treba rátat v každom prípade s VSTčkami ?
a ešte, ako to je s tými midi/audio stopami ? takže mám midi stopu ktorú routujem von do synthu, a audio zo synthu naroutujem naspät do tej istej stopy ? tam to nahrám a potom prepínam či chcem počut midi alebo audio :?:

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12698
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dendy » 06 zář 2009 14:50

zakladne efekty su velmi solidnej kvality...

stopa je proste stopa - midi aj audio naraz... ked das do nej audio, hra audio, ked das midi, tak pokial mas v fx retazci na nej hodene nejake vsti tak hra... nic prepinat nemusis je to strasne inteligentne a sikovne vyriesene... treba vyskusat ;

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Wohma » 06 zář 2009 15:05

Mne se hodne libi, ze kdyz mam MIDI stopu s VSTi, tak klidne za ni do retezce muzu zavesit bezny ekvalizer nebo zkratka jakykoli VST... Vim, ze minimalne v Cubase SX3 tohle nebylo jednoduchy, ne-li nemozny.

JInak ja ted zacal pouzival ten jejich ReaEQ a na bezne ekvovani je to dobre. Zbytek zatim nevyuzivam, kompresor i reverb ma pro me strasne neintuitivni gui :)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12698
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dendy » 06 zář 2009 15:09

komresor je fajn, pouzivam ho na sidechain ... eq tiez ok aj ten dost pouzivam (kedze apeq mi v reap. pada)

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Ondra P. » 06 zář 2009 15:17

dendy píše:komresor je fajn, pouzivam ho na sidechain ... eq tiez ok aj ten dost pouzivam (kedze apeq mi v reap. pada)
ten compressor mi prijde taky celkem fajn... ale to EQ mi vadi ze na tom gui maji spatny rozliseni basy...
jinak tet to apEQ pouzivam uz asi tejden a normal to facha, ani jednou nespadlo na 2x oversampling

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Pytkin » 06 zář 2009 15:34

Wohma píše:Mne se hodne libi, ze kdyz mam MIDI stopu s VSTi, tak klidne za ni do retezce muzu zavesit bezny ekvalizer nebo zkratka jakykoli VST... Vim, ze minimalne v Cubase SX3 tohle nebylo jednoduchy, ne-li nemozny.
asi si nepochopil filozofiu .. MIDI +vsti = vlastne audio stopa , cize mozes tam vesat audio pluyginy .. v Cubase to mas rozdelene .. mas midi stopu , ktoru smerujes do VSTi stopy .. cize tieto efekty nevesias na MIDI stopu (co samozrejme je hlupost) ale na tu AUDIO stopu z VSTi .. Cize moznost je uplne rovnaka , akurat Reaper ma obe tieto stopy , ako jednu .. v Cubase su ako 2 stopy ..

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Wohma » 06 zář 2009 15:46

Ja vim, ze je to audio, jen mi to v Reaperu prislo logictejsi nez v Cubase.

apEQ mi delal neplechu taky, vykaslal jsem se na nej :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Pytkin » 06 zář 2009 16:03

Wohma : prave mne to nepride logicke .. mne to pride logicke v cubase .. lebo midi je midi a audio je audio .. su to dve odlisne veci a odlisne sa spravaju .. v cubase mozes davat midi inserty na midi stopu .. pride mi nelogicke davat v reaperi na stopu aj audio inserty aj midi inserty ..

ale je to samozrejme otazka filozofie ..

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Cyril » 06 zář 2009 16:11

Me to prijde logicky jak je to v Reaperu, prece to, jestli je to midi nebo audio stopa se meni podle toho, co na to povesis, muzes mit ve stope midi data, na to povesis naky midi efekty, pak VSTicko a uz je z toho audio stopa (za tim VSTickem jde uz audio), takze tam nahazis audio efekty... kdybys hodil midi efekty za VSTicko tak nebudou reagovat, ne? Nevidim na tom nic nelogickyho, je to pohodlnejsi a prijemnejsi...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

listonos
Příspěvky: 314
Registrován: 08 říj 2006 07:29

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od listonos » 06 zář 2009 16:44

Pytkin píše:Wohma : prave mne to nepride logicke .. mne to pride logicke v cubase .. lebo midi je midi a audio je audio .. su to dve odlisne veci a odlisne sa spravaju .. v cubase mozes davat midi inserty na midi stopu .. pride mi nelogicke davat v reaperi na stopu aj audio inserty aj midi inserty ..

ale je to samozrejme otazka filozofie ..
Logickejsie to podla mna Reaper nakolko medzi VST efektom a instrumentom neni prakticky ziadny rozdiel - rozdiel je tam jeden flag (isSynth). Potom zalezi uz len od pluginu ci ma implementovane audio/midi vstupy/vystupy. Takze keby neboli u steinberga na hlavu a povolili natiahnut na FX Insert VST Instrument a naroutovali do neho MIDI/Audio tak by bolo mozne pouzivat ten novy Instrument Track uplne rovnako ako ma tracky Reaper. Lebo teraz ked chces routovat MIDI z jedneho instumentu do druheho tak v Cubase potrebujes 2 midi tracky, ak viac tak na kazdy jeden. V reapery ti staci jeden a len ich tam nasekas za sebou a vsetko fici ako ma.

Tuna na videu su 3 VSTi za sebou (ten stvrty/prvy je len do poctu aby bolo vidno vstupne midi) - je tam najskor Harmonizer, z neho midi do Arpeggiatora a midi vystup z neho potom do normalneho instrumentu. Vo vsetkych DAWs na to potrebujes tri tracky - jedine v Reapry na to staci jeden.

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2271
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od ReaktoplazmAR » 06 zář 2009 21:48

listonos píše: Tuna na videu su 3 VSTi za sebou (ten stvrty/prvy je len do poctu aby bolo vidno vstupne midi) - je tam najskor Harmonizer, z neho midi do Arpeggiatora a midi vystup z neho potom do normalneho instrumentu. Vo vsetkych DAWs na to potrebujes tri tracky - jedine v Reapry na to staci jeden.
no práve takto to robím v Abletone, na midi stopu si dám vsti, pred vsti si dám napr. note length, arpeggiator atd.. a za vsti si napr. kompresor, reverb a tak, proste midi efekty pred vsti a audio efekty za vsti a nepotrebujem dalšiu stopu na to aby mi z toho liezol zvuk, (( v reapery možem do tej stopy dat aj audio sample /ak som to dobre pochopil ) ale ked chcem z toho audio nahravku /v abletone/ tak si musím naroutovat audio stopu do ktorej to nahrám..
myslel som že v reapery to môžem nahrat priamo do tej midi stopy a len si prepnem či chcem aktívny ten midi retazec alebo to čo som nahral...
dalej, ked chcem aby ableton hral na hw synthy tak okrem tej midi stopy kde zapisujem noty potrebujem aj audio stopu do ktorej routujem zvuk z daného synthu a na tú potom dávam efekty, takúto stopu ked chcem vyrenderovat tak ju musím najprv nahrat (to pri vsti neplatí). zaujíma ma toto: ked v reapery mám midi stopu ktorá hrá na hw synth, tak potrebujem dalšiu audio stopu do ktorej routujem zvuk zo synthu, alebo ten zvuk posielam spät do tej istej stopy kde mám zapísané noty a odtial hrá ? ..asi je to pekný guláš to čo som napísal :wink: no ja som v cubase a pod. nikdy nerobil, poznám len reason a ableton :?
no v každom prípade už ho stahujem, tak si to vyskúšam na vlastnej koži..

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Ondra P. » 06 zář 2009 22:14

ReaktoplazmAR: myslim ze to tak jde... pac na stope muzes routovat audio i midi zaroven... a dokaze zaroven prehravat midi i audio... ale nemam to ozkousene...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Pytkin » 07 zář 2009 00:09

Cyril píše:Me to prijde logicky jak je to v Reaperu, prece to, jestli je to midi nebo audio stopa se meni podle toho, co na to povesis, muzes mit ve stope midi data, na to povesis naky midi efekty, pak VSTicko a uz je z toho audio stopa (za tim VSTickem jde uz audio), takze tam nahazis audio efekty... kdybys hodil midi efekty za VSTicko tak nebudou reagovat, ne? Nevidim na tom nic nelogickyho, je to pohodlnejsi a prijemnejsi...
Pisem ze asi to bude individualne .. mne pride nelogicke davat na jednu stopu aj midi pluginy aj audio pluginy ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Pytkin » 07 zář 2009 00:13

listonos píše:
Logickejsie to podla mna Reaper nakolko medzi VST efektom a instrumentom neni prakticky ziadny rozdiel - rozdiel je tam jeden flag (isSynth). Potom zalezi uz len od pluginu ci ma implementovane audio/midi vstupy/vystupy. Takze keby neboli u steinberga na hlavu a povolili natiahnut na FX Insert VST Instrument a naroutovali do neho MIDI/Audio tak by bolo mozne pouzivat ten novy Instrument Track uplne rovnako ako ma tracky Reaper. Lebo teraz ked chces routovat MIDI z jedneho instumentu do druheho tak v Cubase potrebujes 2 midi tracky, ak viac tak na kazdy jeden. V reapery ti staci jeden a len ich tam nasekas za sebou a vsetko fici ako ma.

Tuna na videu su 3 VSTi za sebou (ten stvrty/prvy je len do poctu aby bolo vidno vstupne midi) - je tam najskor Harmonizer, z neho midi do Arpeggiatora a midi vystup z neho potom do normalneho instrumentu. Vo vsetkych DAWs na to potrebujes tri tracky - jedine v Reapry na to staci jeden.
osobne som este nikdy nepotreboval vytiahnut midi z VSTinstrumentu .. Skorej do neho midi posielam ..
harmonizer , arpegiator a podobne veci , to su predsa midi inserty .. tie das bez problemov na jednu midi stopu .. 8 za sebou ..

Jak to vlastne v reaperi funguje ? ked mam midi aj audio z instrumentu v jednej stope , tak mam aj dve volume ? jedna na midi a jedna na audio ?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od pavlii » 07 zář 2009 08:31

Správná otázka :-) jsem zvědav, co na to Reapeři; každopádně je to individuální, ale zcela dle zákonitostí MIDI a Audia mám na věc shodný pohled s Pytkinem.... do jedné šavle se IMHO nedají s přehledem našoupat dvoje ovládací prvky - a jaká jsou nastavení některých MIDI CC je potřeba kolikrát vědět spíše než pak hýbat s faderem na audio, v tom už žádná věda není...

P.

Odpovědět