REAPER - DAW

Vše o programu Reaper
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Ivo » 08 kvě 2011 17:58

Tak jsem nakonec z Reaperu udělal DAW na Macbooku Pro ve spojení s Weiss AF1 pro mobilní nahrávání (čeká mě ted náročné nahrávání sboru apod.). Je to fajn a zamýšlím to vysloveně jen pro účely spolehlivého nahrání 2-4 tracků a jejich následného exportu pro daší úpravy.

Zatím to funguje fajn, Weiss I/O si to našlo a nahrává to i přehrává

Mám jen drobné dotazy

1) jak zrušit ty tempové čáry v arrange window (a vůbec všechno co souvisí s taktem a BPM). Nechci nastavovat projekt na žádné BPM

2) když už si všechno pěkně nastavím, dá se z toho pak udělat nějaký Project Template ať už si ho vždycky takto otevřu ?

3) Trochu mě překvapila funkce mezerníku, který při playbacku tento nezastaví v daném bodě, ale vrátí ho do výchozího bodu (na to nejsem zvyklý). Dá se tahle funkce (stop at point) mezerníku přidělit ?

4) jak se dají waveforms přidělit nějaké barvy at to není takové černotemné ?

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Wohma » 08 kvě 2011 18:33

ad 1) Jedna z ikon vlevo nahore, "Show Grid", pripadne Alt+G; pokud te otravuje nastavovani taktu a BPM v transportu, tak na nej klikni pravym a tam si to muzes odstranit.
2) Ano, File -> Project Templates -> Save as project template
3) Zmen si binding na tu akci z "Transport: play/stop" (to tam je ted) na "Transport: play/pause", pripadne pro tento ucel pouzivej enter, na ktery to je nastaveny
4) Mozna uz to ted umi Reaper i v zakladu, ja si kvuli tomu uz kdysi doinstaloval rozsireni SWS, pak je to hned v tom hornim menu Options pod "Enable SWS auto coloring".

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od bassline » 15 kvě 2011 21:54

Ahoj, mam dotaz ohladne nahravania: Da sa nahrat audio uz do existujuceho audio item v jednej stope ? Nechcem aby mi v tom iteme urobilo dva tejky paralelne ale aby normalne nahravanie pokracovalo ako mix do existujuceho audio item...

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1982
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od PELF » 15 kvě 2011 23:26

zkus: options > new recording that overlaps existing media items > trims existing items behind new recording
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
Yetti
Příspěvky: 18
Registrován: 24 lis 2010 12:02

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Yetti » 16 kvě 2011 08:03

Mám s Reaperem takový problém, po vložení VST nebo VSTi je vždy poměrně velká latence. V ostatních softech to nedělá. Jsem z toho mírně vedle a rád bych už konečně vyřešil problém nahrávacího softu. Reaper mi stačí, je levný, ale nestabilní a těžkopádný. Kdyby mi měl Cubase chodit spolehlivě, dobře, uměl velmi dobře VST, nemám co řešit. Bohužel, po půl hodině laborování se mi v CUBASE nepodařilo nahrát mono track :/ což je hlavní chyba progdesignu.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od pavlii » 16 kvě 2011 08:35

2Yetti: ...a nebo designu té hmoty co dřepí na židli u klávesnice :-D záleží na úhlu pohledu. Ono na laborování je obvykle laboratoř, ale když chce člověk pracovat s nějakým SW, tak není od věci juknout aspoň do manuálu typu Getting Started ;-) No a jinak jsi IMHO první, kdo tu píše o nestabilitě a těžkopádnosti Reaperu.

P.

Uživatelský avatar
Yetti
Příspěvky: 18
Registrován: 24 lis 2010 12:02

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Yetti » 16 kvě 2011 12:03

2Pavli: Při vkládání midi kanálu je zvláštně vyřešené vybírání vlastností kanálu. Přímý monitoring se musí nastavit pravým kliknutím. Pak je tu vložení VSTi, při kterém Reaper spadne 3:1 nebo začne kreslit zvuk nepěkným způsobem, či s latencí při stejném nastavení dataflow i frekvence, či bufferu(a ASIO driveru). Dojde k tomu, při nastavení monitor output a spouštění s externím midi kontrolerem přes USB. Pokud zařadím jeden mono kanál a v reálném čase do nahrávání současně s MIDI, je latence ještě horší. A nemyslím si, že by to bylo nedostatečným výkonem dvoujádra s 3GB RAM... V nastavení MIDI kotrnolerů je spousta fičur, ale nikde tam nevidím jednoduché přiřazení různých kanálů různým VSTi instrumentům, což je v Sonaru nebo Cubase hned... Takže asi tak. Reaper je funkčně v pohodě(u mě doma), pokud člověk nahrává do linek, ale se virtuálním vkládám nebo nebo importováním nemám dobrou zkušenost. Pokud jsem tu sám, pak se divím.
Jinak samozřejmě dík za příspěvek k věci a konstruktivní rady.

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od vras » 16 kvě 2011 12:17

Ono to fakt vypada na problem mezi klavesnici a zidli. Reaper normalne nepada a je to naprosto pouzitelny DAW.

Uživatelský avatar
Yetti
Příspěvky: 18
Registrován: 24 lis 2010 12:02

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Yetti » 16 kvě 2011 12:22

vras: Nepsal bych sem kdyby v ProTools, CUBASE, SONAR, FL9 byl stejný problém. Všude to funguje jak má, jen v Reaperu ne.
vras, pavlii: oba mi tu píšete, že sem vůl, používáte v tom VSTi vůbec?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od pavlii » 16 kvě 2011 12:35

2Yetti: já Reaper vůbec nepoužívám; pouze jsem reagoval na poznámku o Cubase 8) a na to, že si tu nikdo na podobné problémy nestěžuje. Dál už by to bylo z mé strany OT, takže pole přenechávám aktivním uživatelům Reaperu, kterých tu je dost :wink:

P.

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od vras » 16 kvě 2011 12:41

Yetti píše:vras: Nepsal bych sem kdyby v ProTools, CUBASE, SONAR, FL9 byl stejný problém. Všude to funguje jak má, jen v Reaperu ne.
vras, pavlii: oba mi tu píšete, že sem vůl, používáte v tom VSTi vůbec?
VSTi bezne v reaperu pouzivam (podobne v Cubase) a nebyl s tim nikdy zadny problem. Latence, stabilita, atd. v pohode, routing tez.

Uživatelský avatar
Yetti
Příspěvky: 18
Registrován: 24 lis 2010 12:02

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Yetti » 16 kvě 2011 12:43

pavlii píše:2Yetti: já Reaper vůbec nepoužívám;

P.
Dál už sem ani nečetl.

Uživatelský avatar
Yetti
Příspěvky: 18
Registrován: 24 lis 2010 12:02

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Yetti » 16 kvě 2011 12:44

vras píše:
Yetti píše:vras: Nepsal bych sem kdyby v ProTools, CUBASE, SONAR, FL9 byl stejný problém. Všude to funguje jak má, jen v Reaperu ne.
vras, pavlii: oba mi tu píšete, že sem vůl, používáte v tom VSTi vůbec?
VSTi bezne v reaperu pouzivam (podobne v Cubase) a nebyl s tim nikdy zadny problem. Latence, stabilita, atd. v pohode, routing tez.
Pouzivam Fast Track od M Audia...

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od vras » 16 kvě 2011 13:02

M-Audio Fasttrackpro je vec dost obvykla, takze to jiste pujde dohledat a vyresit. Hledal bych hlavne kolem Preferences -audio device - asio. A mit aktualni asio drivery od M-Audio. A Cockos forum, tam najdes temer vse. Popr dalsi diskuze http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic.php?p=4432064.

Uživatelský avatar
Yetti
Příspěvky: 18
Registrován: 24 lis 2010 12:02

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Yetti » 16 kvě 2011 15:16

Tak, velmi rád říkám problem solved. Pokud se nastaví příjímání MIDI kanálů každé zvlášť je všechno ok. Nechám VSTi přijímat v Reaperu všechny kanály - zamrzne nebo nefunguje kvůli problémům s midi kontrolerem, který ale ostatní DAW vyřešily iplicitním přiřazením jednoho kanálu místo všech. Všim sem si toho až v nastavení jednoho VSTi, kde mi začal bručet basovej pedál nastavenej na jiným kanálu. Tímto se omlouvám místním Reapalům :D

Odpovědět