REAPER - DAW

Vše o programu Reaper
Odpovědět
Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1982
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od PELF » 18 lis 2012 11:46

markuc: no že u Reaperu máš za málo peněz hoooodně dobrý muziky, přece :)
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 645
Registrován: 02 led 2007 04:44

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od markuc » 18 lis 2012 12:37

Aha ... vypadalo to, že s kolegou z citátu souhlasíš, ale ty s ním vlastně nesouhlasíš ... nebo tak nějak ... :)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od pavlii » 18 lis 2012 15:06

romi píše:
dusanmsk píše:Tak nahravas zvuk, alebo midi? Cim je to prepojene s pc? Pokial nahravas midi a chces to nasledne prehrat na tej masine, tak pri prehravani mozno bude treba poslat nejaky konkretny sysex na nastavenie banky s ktorou chces aby to bolo prehrane. Aky sysex ale poslat je skor na najdenie v dokumentacii k tej drum machine, pripadne skus internet.
Zvuk nahram jako po rozhraní MIDI - USB. Dokumentace veškerá žádná je to china koupená přes Conrad a ti nedávají k tomu nic , na dotazy Conrad odpovídá "my tomu nerozumíme" :D Dík za čas který jsi mi věnoval Roman
:) no nemyslíš tohle vážně, že ne? Pokud ano, je potřeba se ještě pár věcí přiučit.... Základ je, že po MIDI-USB se nahraje spousta věcí KROMĚ toho zvuku...

Pokud je k tomu nedostatečná dokumentace, zkusil bych při ruční volbě různých zvukových bank odchytat příslušné odchozí zprávy (třeba pomocí MIDI-OX prográmku), a pak už bude spousta věcí jasnějších...

P.

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dusanmsk » 18 lis 2012 15:53

Co mi vadi na Reaper-ovi? Je toho viac.

Primarne automatizacia, to je sfera, na ktoru cockos sere uz roky. Chybaju klipy, chce to vylepsit CC lane v midi editore a tak podobne. Na midi/clip based produkciu absolutne nepouzitelne. Nemoznost prelinkovat viacero vst parametrov medzi sebou a medzi stopami. Nemoznost mat separe automatizacny track s automatizacnymi klipmi a separe midi klipy.

Midi editor neprehrava noty, ked ich clovek selectuje z klavesnice ( musi sa na nu kliknut mysou ). Feature request 2-3 roky, seru na to, pritom oprava by bola podla mna na jednotky minut programatorskeho casu. Drviva vacsina inych DAW to ma takto uz roky.

Narazil som na chybu casovania JS efektov, poslal konkretny projekt popisujuci problem, bez odozvy.

Nenavidim dlhy gap ktory vznikne ked dam mute alebo solo nejakej stopy. Skusal som rozne laborovat s nastavenim anticipative fx processing, bufferingom, bez uspechu. Bugreport bez odozvy.

Nepouzitelna autodetekcia tempa. V porovnani s FL Studiom kde mi vsetko vzdy perfektne matchlo na tempo je to v Reaperovi neskutocne sranie finalne to doladit.

Su to male detaily, ale nevyriesitelne externe ( pomocou JS alebo ReaScript pripadne sws pluginov ) a jedina moznost ich implementacie je zavisla na voli Cockos vyvojarov. A ze som uz tych pythonovych reascriptov napisal mraky a naucil som sa pracovat s tymi ich track data chunkami relativne do hlbky.

Takze som v pasci. K FL sa vratit nechcem, nedokazem v nom udrzat poriadok ako v klipoch tak v ( otrasnom ) mixeri. Studio One vyzeral byt zaujimavy kandidat, ale nema 32/64bit bridge. Samplitude Pro je drahe ako prasa a znacne neprehladne. Bitwig este neni. Ableton demo mi v jednom kuse pada na niektorych vst-ckach, vyzera hnusne a neviem co by som robil s druhym lcd-ckom co mam na stole.

No a toto vsetko dohromady zdecimovalo moju chut tvorit uplne k nule.

Inak ma ale zas Reaper tonu ficur ktore inde nie su a su neocenitelne. AutoColor track zo SWS, bez toho si neviem predstavit zivot. Hierarchia trackov, to same. Routing - super. Mraky scriptovatelnych akcii, perfektna prisposobitelnost, proste to len chce KURVA citat reaper forum a implementovat aspon niektore feature requesty.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 18 lis 2012 16:38

no a tak to budes mit s kazdym DAW. v cubase zije uz leta taky spousta neopravenych bugu, nemecky steinberg support se chova dost arogantne (cesky support z disku je dobrej); dost z veci, co jsi popsal, cubase taky neumi... proste musis zatnout zuby a najit si svoji cestu. musim ale rict, ze fruity mi prijdou z tehle softu nejak nejlip naprogramovany, vsechno tam slape svizne a je to inspirativni.

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 645
Registrován: 02 led 2007 04:44

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od markuc » 18 lis 2012 19:53

Nehledě na to, že by se dalo diskutovat o tom, co myslíš těmi clipy a jejich automatizací (pokud je to myšleno jako automatizace jednotlivých "items", jak je nazývá Reaper, tak ta snad nějak funguje, ne ? Teda jenom přímo na midi klipu, nelze asi přenést do separátní stopy ... ale možná kecám, nepoužívám to a matně si vzpomínám, že jsem to jednou snad zkoušel ...), chápu celkem dobře tu beznaděj. Je fakt těžký si vybrat, když není z čeho. K tomu výčtu beznaděje bych ještě snad dodal, že takovej Steinberg si nechá pořádně zaplatit za každej prd a přitom ani dodneška nemají funkční svůj bridge na VST2 a to jsou tvůrci standardu VST ... a průmyslovej standard ProTools nemají dodnes ani ve verzi 10 podporu 64 bitů. Obecně podpora je slabá až žádná, s Yellow Tools, ještě než je koupil Magix, jsem si psal 8 měsíců a bez jediné odpovědi.
V tomhle srovnání má Reaper aspoň tu výhodu, že si ho člověk může udělat hodně po svým. Ty určitě ještě o dost víc, když jsi programátor ... nevím, ale asi nic lepšího nenajdeš. Navíc, podle mých zkušeností je ohromně stabilní, používám hodně samply a dokážu ukrojit klidně 10 GB ramky na samply v jednom projektu a nikdy nic nespadlo. Při stejným projektu, pokud chci třeba uložit, vetšinou spadne Sonar i Cubase.

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dusanmsk » 19 lis 2012 10:10

Per-Item automatizacia v Reaper-ovi neexistuje. Je tam len volume, pan a par dalsich nezmyslov. Okrem toho by to malo tu nevyhodu, ze to zvazuje midi data a automatizaciu dohromady. Ja to chcem ale nezavisle, proste "obalit" kus automatizacie do "bloku" a dalej s tym pracovat, rozkopirovat, presuvat, ... Dalej u per-item automatizacie nefunguje ghosting, takze to prakticky situaciu len zbytocne dalej zhorsuje.

Pozri od 1:30. A teraz si predstav, ze tu krivku chcem opakovat cez cely song ( alebo len pod niektorymi vybranymi midi klipmi ). A teraz si zober, ze mam song hotovy, ale tu krivku chcem zmenit pod vsetkymi midi klipmi. Vo FLS hrabnem len na jeden "automatizacny klip", ostatne su len jeho ghost-copy, takze nic dalej nemusim riesit. V Reaperovi musim este riesit, ako ho rozkopirovat na tie spravne miesta. A to vsetko odvadza pozornost od toho hlavneho - tvorby hudby.

Inak opakujem - reaper je skvely a za tie $ bezkonkurencny. Mnozstvo veci sa da realne riesit makrami, reascriptom, pripadne pluginami. Ale nieco sa musi riesit priamo v kode reaperu a proste mojmu workflow chyba par detailov, bez ktorych je to neuveritelna otrava. A podla feature requestov na fore zjavne nie som sam.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8803
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od biscuit » 19 lis 2012 10:43

dano píše:To je podobne ako Open Office - par veci to vie a tvari sa to ok, ale na serioznu robotu to nestaci.
takze kdyz mi staci, nedelam asi serioznu robotu, ze? promin dano, ale to je blabol tohle jako brno. musel jsem zareagovat a omlouvam se za ot.

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3353
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dano » 19 lis 2012 11:07

biscuit ja som to prirovnal schvalne k OO, s ktorym mam zial skusenosti take ake mam a v ktorom sa naozaj neda dlhodobo fungovat. Aspon ja a ludia ktorych poznam to takto vnimaju. Reaper nepoznam, ale z toho co tu dost vela ludi pise mam proste podobny pocit. To je cele. Nebolo mojim zamerom sa ta dotknut, sorry ak to tak vyznelo.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8803
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od biscuit » 19 lis 2012 11:48

nene, ja to nevzal na sebe, ale na ten software. ja mam oo uprimne rad a delam v nem praci, kterou prumerny urednik neudela ani v predrazenem ms o. proto me to popudilo. pouzivam tedy jen oo "word, excel a pp" takze u tech ostatnich prvku nedokazu porovnat.. nicmene vsechno dulezite to umi a dela bez problemu (snad jen ten excel je takovy "jiny" - ale naprosto funkcni).
jeste jednou omluva za ot vsuvku. btw. napr. v dansku na oo funguje statni sprava!

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dendy » 19 lis 2012 19:55

dano to si fakt zabil :-)) povedz mi nieco seriozne co sa v office da A OO to nevie...

co ja viem zatial vaetci ludia ktori mi toto tvrdili mali problem jedine s tym, ze nevedeli najst nejaku fukncionalotu presne na tom istom mieste (menu polozke) ako je v office - co je samozrejme blbost ked je to raz iny program nemoze nikto cakat ze to bude identicka kopia...

dokonca minule zena chcela nejaku vychytavku v exceli spravit, tam to neslo, a v OO to spravit slo :-)

a aby sme sa drzali topicu - na temu reaper vs cubase - s cubase som si par rokov odzil a potom som presiel na reaper prave preto ze vedel veci o ktorych si cubase moze nechat len snivat... vecicky co sa riesia tu su uz fakt specialitky a to co vadi napriklad dusanovimsk tak to su uz take specialitky ze to daaleko prekracuje moz osti Cubenda... takze asi tak :-)

Akoze respekt, kazdy pouziva nastroje ktore mu naviac vyhovuju ale odsudit nieco (alebo to priamo ci nepriamo oznacit za menejcenne) co ani do hlbky nepoznam je pomerne povrchne..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 19 lis 2012 20:08

dendy píše:dano to si fakt zabil :-)) povedz mi nieco seriozne co sa v office da A OO to nevie...

co ja viem zatial vaetci ludia ktori mi toto tvrdili mali problem jedine s tym, ze nevedeli najst nejaku fukncionalotu presne na tom istom mieste (menu polozke) ako je v office - co je samozrejme blbost ked je to raz iny program nemoze nikto cakat ze to bude identicka kopia...

dokonca minule zena chcela nejaku vychytavku v exceli spravit, tam to neslo, a v OO to spravit slo :-)

a aby sme sa drzali topicu - na temu reaper vs cubase - s cubase som si par rokov odzil a potom som presiel na reaper prave preto ze vedel veci o ktorych si cubase moze nechat len snivat... vecicky co sa riesia tu su uz fakt specialitky a to co vadi napriklad dusanovimsk tak to su uz take specialitky ze to daaleko prekracuje moz osti Cubenda... takze asi tak :-)

Akoze respekt, kazdy pouziva nastroje ktore mu naviac vyhovuju ale odsudit nieco (alebo to priamo ci nepriamo oznacit za menejcenne) co ani do hlbky nepoznam je pomerne povrchne..
v cem vidis nejvetsi prednost reaperu oproti kubazi? koketoval jsem s tim, ale moc me to nakonec nevzalo, zvlast piano roll.

Uživatelský avatar
SadLuck
Příspěvky: 708
Registrován: 18 kvě 2007 23:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od SadLuck » 19 lis 2012 20:35

Tenhle můj dotaz se utopil kdesi vzadu, tak to zkusim ještě jednou, protože nevěřim, že to nikdo nikdy neřešil :)

"Chování audioklipů při overlapu: V rámci jednoho projektu se mi chovají dvěma způsoby - buď normálně hrají oba (řádek 1 - to bych chtěl vždycky), nebo se klip vespod usekne a nehraje (řádek 2). Obě varianty jsem tady hezky vyfotil pro ilustraci :

Obrázek

Čím se to řídí? Kde to můžu nastavit?

Předem díky"

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dendy » 19 lis 2012 20:57

brooklyn: mne strasne vadilo v cubende to ze mas milion roznych typov stop - midi, audio, vst instruent, gropa, fx p a neviem kolko este (robil som naposledy v cubase 4 takze ak sa to uz zjednotilo tak ok)... v reaperovi je 1 typ stopy na ktorej mozes mat midi aj audio, a zarovej moze fungovat ako groupa aj ako send zbernica - co chces - proste co z nej/do nej naroutujes tak funguje... routovanie je tam uplne skvelo prehladne vyriesene - toto bol pre mna prave jeden zo zasadnych dovodov, v detail view kazdej stopy vidim z ktprych stop prijima midi a audio a do ktorych vysiela...

dalsia vec automatizacia a mapovanie hw (midi kontrolera) na parametre vst-cka - v cubase 4 to bolo hrozne kostrbate - v reaperovi potocit v interface vst tym co chcem ovladat, otvorit learn okno, pohnut knobom a hotovo, namapovane

dalsia vec moznost paradne si nacustomizovat ktore stopy sa mi maju zobrazovat len v mixeri, ktore len v project view a ktore v obcoch (a ktore nikde :-))... moznost menit poradie stop ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 19 lis 2012 21:03

dendy píše:brooklyn: mne strasne vadilo v cubende to ze mas milion roznych typov stop - midi, audio, vst instruent, gropa, fx p a neviem kolko este (robil som naposledy v cubase 4 takze ak sa to uz zjednotilo tak ok)... v reaperovi je 1 typ stopy na ktorej mozes mat midi aj audio, a zarovej moze fungovat ako groupa aj ako send zbernica - co chces - proste co z nej/do nej naroutujes tak funguje... routovanie je tam uplne skvelo prehladne vyriesene - toto bol pre mna prave jeden zo zasadnych dovodov, v detail view kazdej stopy vidim z ktprych stop prijima midi a audio a do ktorych vysiela...

dalsia vec automatizacia a mapovanie hw (midi kontrolera) na parametre vst-cka - v cubase 4 to bolo hrozne kostrbate - v reaperovi potocit v interface vst tym co chcem ovladat, otvorit learn okno, pohnut knobom a hotovo, namapovane

dalsia vec moznost paradne si nacustomizovat ktore stopy sa mi maju zobrazovat len v mixeri, ktore len v project view a ktore v obcoch (a ktore nikde :-))... moznost menit poradie stop ..
diky! neco mi prijde dobry (mapovani; lze jeden knob priradit vice parametrum, nastavit jim ruzne rozsahy, invertovat je atp.?); ta arbitrarnost stop je zajimava, ale ted mam pocit, ze by me to spis matlo. co by se mi fakt libilo (a nejsem si jisty, jestli to z toho popisu vyplyva) je, jestli muzes nejak synchronizovat aranz a mix. napriklad: vybral bys v mixu dva kanaly a v aranzi ti zmizi vsechny kanaly krome tech, cos vybral v mixeru. takze ti v danou chvili neprekazi stopy, ktere te nazajimaji. to jde? programovat makra to asi urcite umi, ze? nejaky system databaze presetu (jako mediabay) to asi ma a jeste lepsi, co?

Odpovědět