REAPER - DAW

Vše o programu Reaper
Odpovědět
Uživatelský avatar
fikus
Příspěvky: 105
Registrován: 27 črc 2014 14:05

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od fikus » 18 pro 2014 14:32

Díky všem za připomínky.Hlavně koment od msmucr mi dosti věcí objasnil.Především mě potěšilo to ohledně monitoringu-jestli jsem to dobře pochopil,mělo by to mít pozitivní vliv na latenci při nahrávání:ihned testnu jak se dostanu k pc.S tím rozložením stop ohledně využití CPU jsem taky neměl tuchu...

Nainstaluju tu 32 bit verzi a uvidim.Když to poběží podle mých představ,necham to zatim tak.

re:TAP:vst verzi sonitusu jsem zkusil.To mi v pohodě Reaper našel,ale v projektu mi to nikam nepřiřadil.Jako bych tam ty pluginy neměl.Zřejmě to při načítání odkazuje na to DX provedení.

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dusanmsk » 18 pro 2014 15:14

pavlii píše:Byl bych s tím opatrný - celkem jasně se píše o DXi a nikoli o DX
Ok, dik, ja som to nijak hlbsie neskumal, o DX viem len tolko, ze take nieco snad existuje, mozno som cosi take videl pred 10 rokmi vo Vegas.
Podobně lze třeba rozložit i zpracování na jedné stopě (pokud je to opravdu třeba), kdy třeba 8 efektů rozdělíš na dvě stopy tak, že máš první čtyři na primární stopě a pak uděláš další stopu se zbylými čtyřmi.
Toto imho nic neriesi, tie nove stopy aj tak cakaju na signal z tej parent stopy, takze nemaju moc ako threadovat. Jedine, ze by do toho vstupil buffering, ze v case, ked efektove stopy spracuvaju jeden chunk, parent stopa uz generuje dalsi...

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od dusanmsk » 18 pro 2014 15:19

Inak este k Reaperovi a threadovaniu - threadovanie najma u live a pri recordingu stoji za prd. Pouzivam reaper ako backend ked hram live na klavesy (len pre zabavu, a reaper pouzivam zo zvyku kedze ho pouzivam aj na produkciu) a jeho chovanie je ukrutne prapodivne. Po naloadovani projektu mu nejaku dobu trva, nez sa vsetko utrasie a prestane robit glitches, obcas pomoze play/stop a chvilu pockat, obcas nepomoze nic. Pri nahravani midi live, pokial uz ma projekt poriadne "nalozene" sa tiez absolutne neda predikovat, kedy sa to posere. Takisto pokial mam zapnuty "auto arm selected track", je preklikavanie medzi stopami pocas prehravanie projektu sprevadzane vypadkami a artefaktami vo zvuku.

Na tomto by mohli pani trosku (dost) zapracovat, ale vzhladom na stav bugreport fora u zasadnejsich veci o tom dost pochybujem...

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od msmucr » 18 pro 2014 16:20

dusanmsk píše: Toto imho nic neriesi, tie nove stopy aj tak cakaju na signal z tej parent stopy, takze nemaju moc ako threadovat. Jedine, ze by do toho vstupil buffering, ze v case, ked efektove stopy spracuvaju jeden chunk, parent stopa uz generuje dalsi...
V tom máš sice samozřejmě pravdu a obecně to takhle funguje, nicméně to někdy opravdu pomůže v Reaperu s typickým prskáním, kdy DAW nestíhá plnit svůj ASIO buffer. Ve výchozím stavu je tam zapnutý anticipative processing, který počítá chunky dopředu až do 200ms. A je dost dobře možné, že pro určitou kombinaci efektů, které jsou rozdělené do více stop, ten rozklad finálně pomůže. Mě tohle např. fungovalo, když jsem používal více náročných pluginů z iZotope RX (eq filtr, declicker a následně adaptivní denoiser na další stopě), pokud to bylo vše najednou, tak jsem to neměl šanci zahrát. Byť v tomhle konkrétním případě měly všechny pluginy svou velkou vnitřní latenci a ASIO buffer jsem měl nastaven na 20ms při 96k.
Těžko říct, co konkrétně v reálu pomohlo, ale dokážu se představit, že prostředí DAW, kde je spousty bufferů, processing v jednotlivých vláknech s efekty je asynchronní přes callbacky do pluginů, běží tam další nezávislá vlákna na vykreslování GUI, spousty zámků atp. Může být v reálu nějaký pattern vytížení procesoru výhodnější, přestože obecně samozřejmě platí, že efekt nemůže začít počítat další chunk, jestliže nemá data.

Michal

Uživatelský avatar
fikus
Příspěvky: 105
Registrován: 27 črc 2014 14:05

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od fikus » 20 pro 2014 13:55

Zdravim,
Tak jsem nainstaloval 32bit reaper jak jste mi poradily a vše šlape jak má.DX sonitus načte i s parametrama tak jak má.Plus všechny vst co jsem potřeboval.Tak že spokojenost.Mmj jsem nadšenej že projekt,kterej mi na starym pc vykazoval 100% CPU plus dropouty mi nyní ukazuje směšných 10% :lol: Latence karty kolem 4ms.

Měl bych ještě takový mini dotaz:Při otevření okna efektu, mi vyskočí ven z onoho rámečku"nevim jak to jinak popsat"
Na starym pc mi to nedělalo.Kliknul jsem vlevo na název efektu a ten se mi v pravo zobrazil.Takto když mi to vyskáčou z rámečku všechny efekty co mam např.na jedné stopě,tak mam na monitoru hroznej bordel.Je tam vpravo nahoře nějakej jakoby špendlík,který s tím asi souvisí,ale at s nim zajedu dolu nebo nahoru,efekt do rámečku neskočí...Ta jestli by mi to někdo osvětlil,jak to je :oops:

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od msmucr » 20 pro 2014 14:26

Teď úplně přesně nevím, o co jde.
Mrkni se do Preferences/Plug-ins/Auto-float newly created FX windows
To bych nechal nezaškrtnuté. Moje konfigurace je na přiloženém obrázku.
Jinak pokud už máš otevřené okno s efekty, tak když na na název efektu nalevo klikneš jednou, tak by se měl jen objevit v pravé části. Pokud uděláš dvojklik, efekt se objeví v novém plovoucím okně, asi jak jsi popisoval. Když už je pak v samostatném novém okně, tak se dá zpátky vrátit do společného okna pomocí dvojkliku na záhlaví samostatného okna.
Jinak vždy, když se používá bridge.. tzn. 64bit pluginy v 32bit verzi Reaperu anebo naopak, jsou efekty vždy v samostatném okně, protože plug-in běží v samostatném procesu. Jsi si jist, že v 32bit Reaperu máš jen 32bit pluginy?

Michal
Přílohy
plugins.png
plugins.png (47.83 KiB) Zobrazeno 309 x

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1982
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od PELF » 20 pro 2014 15:10

fikus píše:Měl bych ještě takový mini dotaz:Při otevření okna efektu, mi vyskočí ven z onoho rámečku"nevim jak to jinak popsat"
Nevím jak je to u x86 verze, ale u x64 Reaperu vs. 32bit pluginy je možné i tohle řešení http://www.osirisguitar.com/how-to-get- ... fx-window/
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
fikus
Příspěvky: 105
Registrován: 27 črc 2014 14:05

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od fikus » 21 pro 2014 21:51

Diky za pomoc.msmucr měl recht,měl jsem tam pár 64bit pluginu a zrovinka když jsem to testoval,jak na potvoru jsem asi 3 otevřel a divil se že mi neskočí zpátky do okna :oops:

Uživatelský avatar
fikus
Příspěvky: 105
Registrován: 27 črc 2014 14:05

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od fikus » 04 led 2015 15:31

Zdravim,místní matadory přes Reaper jestli by mi mohly objasnit pár věcí a na který nemůžu přijít.A hodně by mi pomohli při editaci.

1.Když otevřu přes insert-new MIDI item-mám zde stále defaultně nastaveno loop item source.Smyčky v podstatě nepoužívám a xkrát musím v záložce položky to loop item source odškrtávat.Tak se ptám jestli to tedy jde někde nastavit na stálo, abych při otevření -new MIDI item neměl tuto položku nastavenou na loop.

2.Nemohu nikde v ReaperKeyboardShortcuts listu najít klávesovou zkratku na metronom:jedná se mi jenom o vypínání a zapínání což hojně používám a klikání myší na ikonu nahoře je zdržující a nepohodlné.

3.Na závěr se chci zeptat zda je možné v si reaperu definovat svoje klávesové zkratky.Co jsem tam šmejdil po netu,tak asi ne:což je škoda,ale nejde to alespon u pár základních funkcí?Např.undo ctrl+z.je při nahrávání kytary a ovládání klávesnice jednou rukou na roztržení ruky.A že to potřebuju hodně často použít :lol:

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od bassline » 04 led 2015 15:47

fikus píše:1.Když otevřu přes insert-new MIDI item-mám zde stále defaultně nastaveno loop item source.Smyčky v podstatě nepoužívám a xkrát musím v záložce položky to loop item source odškrtávat.Tak se ptám jestli to tedy jde někde nastavit na stálo, abych při otevření -new MIDI item neměl tuto položku nastavenou na loop.
Options > Preferences > Project > Media Item Defaults > Loop source for new MIDI items

fikus píše:2.Nemohu nikde v ReaperKeyboardShortcuts listu najít klávesovou zkratku na metronom:jedná se mi jenom o vypínání a zapínání což hojně používám a klikání myší na ikonu nahoře je zdržující a nepohodlné.
Actions > Show action list > Filter: metronome > Add
fikus píše:3.Na závěr se chci zeptat zda je možné v si reaperu definovat svoje klávesové zkratky.Co jsem tam šmejdil po netu,tak asi ne:což je škoda,ale nejde to alespon u pár základních funkcí?Např.undo ctrl+z.je při nahrávání kytary a ovládání klávesnice jednou rukou na roztržení ruky.A že to potřebuju hodně často použít :lol:
Actions > Show action list > Filter: subjekt ku ktoremu chces editovat shortcut

Uživatelský avatar
fikus
Příspěvky: 105
Registrován: 27 črc 2014 14:05

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od fikus » 04 led 2015 16:03

Díky bassline.Vše funguje ku spokojenosti.

Uživatelský avatar
fikus
Příspěvky: 105
Registrován: 27 črc 2014 14:05

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od fikus » 06 úno 2015 10:12

Zdravim,

Setkal se někdo z vás s touto error hláškou při které nejde otevřít konkrétní projekt?

"There was an error parsing project"

Na zahraničních webech již toto bylo řešeno,ale vzhledem k mé chabé angličtině a nejasnosti řešení tohoto problému se obracím sem.

Mě se to přihodilo tak:že projekt který jsem měl již párkrát otevřený se mi z ničeho nic kousnul a to tak že to bylo na restart PC.Poté jsem již projekt neotevřel.Vyskočí tato hláška.Co jsem na webu pochopil,může takto zkolabovat projekt při přidání nějakého vsti nástroje.Který si nesedne s ostatními pluginy.Já ale nic do projektu nového v době nehody nepřidával.Vše co tam mám,tam mám od začátku.

Ví někdo co s tím?Docela by mě zamrzelo odepsat tento song.

Předem díky.

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od msmucr » 06 úno 2015 10:49

Ahoj,
hláška znamená, že je poškozený soubor s projektem.
Mě samotnému se to za X let nestalo, ale řešil jsem to u jednoho známého.
Příčina není v pluginech nebo instrumentech, které by se nedaly načíst, to se dá případně vyřešit pomocí zaškrtávátka v dialogu File/Open Project (Open with FX offline). Většinou je na vině např. výpadek proudu, pád software přímo při ukládání, potíže s nějakým syst. ovladačem, mezipamětí externího disku, co se odpojil atp.
Soubor s projektem má pak např. nulovou velikost nebo je v něm "rozsypaný čaj".

Pokud jsi nic speciálně nenastavoval, tak se mrkni do adresáře s projektem, měl by tam být soubor s příponou .rpp-bak, což je kopie poslední verze před uložením. Ideálně si jej zkopíruj do jiného umístění a dvojklikem z průzkumníka normálně otevři.
Je docela velká pravděpodobnost, že se by tam mohlo něco být.

Jinak si nastav zálohování projektů, nezabere to moc místa na disku (projekt má typicky pár desítek-stovek KB) a ušetří to pak případné problémy.

Dvě varianty zálohování v Preferences/Project
zaškrtávátko "Save to timestamped file in project directory" zapříčiní to, že se v adresáři s projektem budou ukádat rpp-bak soubory s datem ve jméně souboru. Ve výchozím nastavení je to po 15 minutách.
případně
zaškrtávátko "Save to timestamped file in another directory" s cestou k adresáři pak zařídí to, že se tyhle kopie můžou ukládat od všech projektů do jednoho adresáře (např. i na jiném disku), což je varianta, která mi přijde nejpraktičtější. Vše je na jednom místě (např. E:\zalohy\reaper_projekty), dá se to pak snadno setřídit podle data a promazat.

Michal

Uživatelský avatar
fikus
Příspěvky: 105
Registrován: 27 črc 2014 14:05

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od fikus » 06 úno 2015 11:27

Díky za pohotovou odpověd.Až dorazim domu hnedka vyzkoušim.

Nastavim si i to zálohování:věděl jsem že to nějak v reaperu jde,ale nevěděl jsem jak.

Jestli můžu ještě jednu pod-otázečku...Bassline mi tu nedávno radil jak ohledně klávesových zkratek podle mých potřeb-čtení o kousek výše-Vše funguje až na jednu věc.A to undo při editaci v pianorollu...když zmáčknu klávesu co jsem si nadefinoval krok zpět to neprovede,jinak na ostatní editaci funguje.

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: REAPER - DAW

Příspěvek od msmucr » 06 úno 2015 11:36

fikus píše: Jestli můžu ještě jednu pod-otázečku...Bassline mi tu nedávno radil jak ohledně klávesových zkratek podle mých potřeb-čtení o kousek výše-Vše funguje až na jednu věc.A to undo při editaci v pianorollu...když zmáčknu klávesu co jsem si nadefinoval krok zpět to neprovede,jinak na ostatní editaci funguje.
Mělo by to fungovat.. Standardně je to ctrl+z.
Ale když si definuješ svoje přiřazení klávesových zkratek v Actions, nezapomeň, že je tam víc režimů. Tzn. stejná klávesová zkratka může dělat různé věci např. v audio editaci, v midi editoru nebo když začneš nahrávat.
Tyhle režimy se přepínají napravo nahoře v rozbalovací nabídce "Section".
Takže pro nastavení tvého undo mapování tam musí být zvolen MIDI editor.

Michal

Odpovědět