REAPER - DAW
Re: REAPER - DAW
tak s tou kompatibilitou beriem spat. Zistil som, ze nemam nainstalovanu jednu vec a to VST bridging/firewalling support. Teraz mi bezi uz aj VE.
ako spravim v reaperovi taku jednoduchu vec v piano rolle ze klikem, potiahnem a oznacim noty vo vyreze ??? akoze skusam vsetky mozne kombinacie praveho a laveho kliku a CTRL, CMD, ALT a nic ..
a druha vec .. da sa niekde nastavit aby mi bralo midi aj audio IN len zo selectnutej stopy a nie vsetkych, bez toho aby som stale musiel prepinat vstupne kanaly na stopach ? proste defautlne aby som mal na vsetkych stopach nastavene midi aj audio vstup ale realne aby bralo len z toho co je selectnute ...
a druha vec .. da sa niekde nastavit aby mi bralo midi aj audio IN len zo selectnutej stopy a nie vsetkych, bez toho aby som stale musiel prepinat vstupne kanaly na stopach ? proste defautlne aby som mal na vsetkych stopach nastavene midi aj audio vstup ale realne aby bralo len z toho co je selectnute ...
Jestli myslíš označení všech požadovaných not,např.při kopírování tak je to Shift.Označ první dej Shift pak klikni na poslední a máš označenou celou skupinu,kterou požaduješ.
Teď úplně nevím, co chceš docílit.. ale zkusím..dendy píše: a druha vec .. da sa niekde nastavit aby mi bralo midi aj audio IN len zo selectnutej stopy a nie vsetkych, bez toho aby som stale musiel prepinat vstupne kanaly na stopach ? proste defautlne aby som mal na vsetkych stopach nastavene midi aj audio vstup ale realne aby bralo len z toho co je selectnute ...

Můžeš mít klidně stabilně nastaveno, že MIDI vstup do stopy je ze všech dostupných MIDI portů v Reaperu (vše, cos nastavil v preferencích jako input MIDI port plus virtuální MIDI klávesnice).
Klikni pravým tlačítkem myši na armovací tlačítko na stopě a zvol Input:MIDI/All MIDI Inputs/All Channels..
Pro automatické armování podle vybrané stopy pak ve stejné nabídce zvol "Automatic record-arm when track selected"
Když budeš mít ještě potom zapnutý na stopách input monitoring, můžeš mít třeba deset virtuálních instrumentů na deseti stopách, ale hrát (a nahrávat) bude jen ta označená za-armovaná stopa.
Jinak tohle všechno se dá samozřejmě elegantně uložit do šablony pro stopu, abys to nemusel pokaždé vyklikávat.
Michal
Tohle normálně funguje přes zatáhnutí.. ale musíš držet pravé tlačítko myši. To je v Reaperu univerzální mouse modifier pro drag selekci. Funguje to nejen v piano rollu, ale i na audio/MIDI itemy v projektu nebo např. body na automatizační křivce.dendy píše:ako spravim v reaperovi taku jednoduchu vec v piano rolle ze klikem, potiahnem a oznacim noty vo vyreze ??? akoze skusam vsetky mozne kombinacie praveho a laveho kliku a CTRL, CMD, ALT a nic ..
Jinak ještě jeden tip.. nemusíš vždycky otevírat "velký" piano roll editor, pro malé rychlé úpravy.. Můžeš jen označit itemy v projektu a zmáčknout klávesu "e".. otevře se pak malý in-line editor pro vybrané itemy. Pro normální zobrazení pak zmáčkni znovu "e".
Michal
right click a tiahnutie mi prave nefunguje .. zacne to kreslit notu ... v sequencer view to funguje .. v piano rolle nie .. tam sa right aj left click spravaju rovnako (kreslia notu)
Divné..dendy píše:right click a tiahnutie mi prave nefunguje .. zacne to kreslit notu ... v sequencer view to funguje .. v piano rolle nie .. tam sa right aj left click spravaju rovnako (kreslia notu)
Pokud nemáš přenastavené mouse modifiery (výchozí volba - Preferences/Editing Behavior/Mouse Modifiers/Context:MIDI editor - right drag.. Default action - Marquee select notes/CC), tak to vypadá na konkrétní bug.. Mám Reaper 5.0 na Windows 7 i 10 a na obou tohle funguje.
Michal
nechapem to.. nefungovalo mi to v 4 a nefunguje ani v 5... je to zahada...
Ty máš MacOS, tuším.. Reaper jsem tam v poslední době nezkoušel a nemám teď nic kromě VMWare s 10.7, ale můžu to pro zajímavost v pondělí ozkoušet.dendy píše:nechapem to.. nefungovalo mi to v 4 a nefunguje ani v 5... je to zahada...
Jinak teoreticky by mohly být nějak porušené preference.. I když se mi to osobně už pár let nestalo ani na pre-release verzích.
Pro rychlý test s výchozím nastevením bych doporučil někde vedle spustit portable verzi Reaperu.. Jestli se to chování nezmění.
http://forum.cockos.com/showpost.php?p= ... ostcount=5
Michal
uf.. zahada vyriesena... som cisty magor
))
ja nepouzivam mys - pouzivam len touchpad na macbooku... no a mam uz davno nastavene ako right click tuknutie 2 prstami kdekolvke na touchpade - tym padom je ale skutocne kliknutie a drzanie v pravom rohu vlastne interpretovane tak isto ako kliknutie a drzanie v lavom rohu (facepalm) .. vobec som si to neuvedomil.. prepol som right click z 2prstov opat na pravy roh touchpadu a uz to samozrejme funguje

ja nepouzivam mys - pouzivam len touchpad na macbooku... no a mam uz davno nastavene ako right click tuknutie 2 prstami kdekolvke na touchpade - tym padom je ale skutocne kliknutie a drzanie v pravom rohu vlastne interpretovane tak isto ako kliknutie a drzanie v lavom rohu (facepalm) .. vobec som si to neuvedomil.. prepol som right click z 2prstov opat na pravy roh touchpadu a uz to samozrejme funguje
Stala sa mi taka vec, daco som stlacil, ked som mal oznaceny track a teraz ked chcem zmenit jeho hlasitost, vzdy mi vytvori automatizaciu. No chcel by som to dat spat, aby mi nevytvaralo automatizaciu pri zmene hlasitosti.
// - uz som zistil ze som mal zapnute v autmation mode - Touch a prepol som na trim a uz ide ako ma.
Dalsia vec, je mozne otvorit pianoroll s tym, ze mi tam ukaze vsetky zakliknute itemy naraz? Nieco ako ked otvorim pianoroll a na pravo mam zoznam vsetky midi stopi a ked chcem mat zobrazene viacero naraz, tak ich musim oznacit, no a ja by som to chcel ze ich oznacim uz v track view a klavesovou skratkou sa mi otvori iba jeden pianoroll a zobrazia sa mi iba oznacene itemy. Take daco sa dalo spravit Sonare.
// - uz som zistil ze som mal zapnute v autmation mode - Touch a prepol som na trim a uz ide ako ma.
Dalsia vec, je mozne otvorit pianoroll s tym, ze mi tam ukaze vsetky zakliknute itemy naraz? Nieco ako ked otvorim pianoroll a na pravo mam zoznam vsetky midi stopi a ked chcem mat zobrazene viacero naraz, tak ich musim oznacit, no a ja by som to chcel ze ich oznacim uz v track view a klavesovou skratkou sa mi otvori iba jeden pianoroll a zobrazia sa mi iba oznacene itemy. Take daco sa dalo spravit Sonare.
Aha..dendy píše:uf.. zahada vyriesena... som cisty magor))

Na toolbaru v MIDI editoru se mrkni na první dvě ikony.. Track List a Media Item LaneAxerathix píše: Dalsia vec, je mozne otvorit pianoroll s tym, ze mi tam ukaze vsetky zakliknute itemy naraz? Nieco ako ked otvorim pianoroll a na pravo mam zoznam vsetky midi stopi a ked chcem mat zobrazene viacero naraz, tak ich musim oznacit, no a ja by som to chcel ze ich oznacim uz v track view a klavesovou skratkou sa mi otvori iba jeden pianoroll a zobrazia sa mi iba oznacene itemy. Take daco sa dalo spravit Sonare.
Přes ně se pak dají zobrazit a editovat i jiné MIDI itemy, než ty které jsi měl označené, když jsi otevíral editor.
Je to docela mocné a můžeš tak najednou pracovat v MIDI editoru s itemy z celého projektu i napříč všemi stopami.
Místo slovního popisu bude asi nejlepší zkouknout nějaké ukázkové video.. Michal
No ved, to prave viem, lenze ja potrebujem to, ze ked zakliknem niekolko midi itemov ktore su pod sebou a 2x kliknem alebo kl. skratkou mi zobrazi jeden pianoroll a vsetky zakliknute itemy budu zobrazene - ako vo videu. Lenze ja ked 2x kliknem tak mi zobrazi kazdy item zvlast v pianorolle. Cize ak oznacim 4midi itemy tak mi 4x otvori pianoroll pre kazdy item.
Nevím, co víš, ale v Reaperu je prostě jiný systém.. jak vyplývá z nalinkovaného videa
- nevybírej více itemů
- dvojklikem na jeden item si otevři MIDI editor
- pomocí Track Listu nebo Media Item Lane si následně vyber další itemy, na kterých chceš pracovat v MIDI editoru.
- ikona s okem je zobrazí a ikona se zámkem je otevře pro editaci
Jinak bych Ti doporučil nastavit otevírání pouze jednoho MIDI editor na projekt.. Tím zabráníš tomu, že když máš označeno více itemů a dvojklikem je otevřeš, tak se otervře i více editorů, jak jsi popisoval.
Preferences/Editing Behavior/MIDI editor settings/
One MIDI editor per: project
Zároveň s tím se změní chování tak, že pokud budeš mít MIDI editor pořád otevřený (pro mě tohle např. ideální, mám jej buď zadokovaný a otevírám jej klávesovou zkratkou nebo ve větší velikosti na druhém monitoru). Když pak vybereš v hlavním okně nějaký item (itemy), objeví se automaticky v MIDI editoru..
Byť stále platí to, že pokud jich je více, editovat se dají až po odemknutí zámku.
Michal
- nevybírej více itemů
- dvojklikem na jeden item si otevři MIDI editor
- pomocí Track Listu nebo Media Item Lane si následně vyber další itemy, na kterých chceš pracovat v MIDI editoru.
- ikona s okem je zobrazí a ikona se zámkem je otevře pro editaci
Jinak bych Ti doporučil nastavit otevírání pouze jednoho MIDI editor na projekt.. Tím zabráníš tomu, že když máš označeno více itemů a dvojklikem je otevřeš, tak se otervře i více editorů, jak jsi popisoval.
Preferences/Editing Behavior/MIDI editor settings/
One MIDI editor per: project
Zároveň s tím se změní chování tak, že pokud budeš mít MIDI editor pořád otevřený (pro mě tohle např. ideální, mám jej buď zadokovaný a otevírám jej klávesovou zkratkou nebo ve větší velikosti na druhém monitoru). Když pak vybereš v hlavním okně nějaký item (itemy), objeví se automaticky v MIDI editoru..
Byť stále platí to, že pokud jich je více, editovat se dají až po odemknutí zámku.
Michal
Aj napriek tomu, ze si mi nepovedal to co som chcel, nepriamo si mi pomohol
. To ze sa da nastavit ako sa bude otvarat pianoroll som nevedel a tak som si nastavil ako som chcel ja. Takze vdaka.
Chcel som, aby mi otvorilo v jednom pianorolle vsetky oznacene midi itemi - aby som ich uz nemusel zaklikavat v tom track liste alebo media item lane.

Chcel som, aby mi otvorilo v jednom pianorolle vsetky oznacene midi itemi - aby som ich uz nemusel zaklikavat v tom track liste alebo media item lane.