Akai APC64

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

Akai APC64

Příspěvek od mirek.pisa »

Nová generace kontroléru pro Ableton Live.
20. 3. 2024

Firma Akai je japonský výrobce hudebních nástrojů a produkčních zařízení, který je známý především pro své MIDI klávesnice a samplery. Už v roce 1994 Akai představil APC40, první kontrolér v řady APC (Akai Professional Controller). Ten byl primárně navržen pro snadné ovládání Programu Ableton Live a rychle se stal hitem mezi hudebními producenty.

S postupem doby firma začala vyrábět různé velikosti a kombinace ovládacích prvků. Základem je vždy matice padů s RGB podsvícením a k nim jsou vždy přidané nějaké bonusy na víc jako na příklad otočné nebo tahové potenciometry případně klávesnice a někdy ve vícero kombinací. Firma Akai to má vymyšlené tak, aby nabídla co nejvíce možností a přitom si nekonkurovali s ostatními výrobci, tedy především s firmou Novation. Osobně si myslím, že Akai už pokročil dále a lepe reaguje na poptávku uživatelů.

Nejnovější Akai APC64 je kompaktní a intuitivní kontrolér navržený pro bezproblémovou integraci s programem Ableton Live. Nabízí širokou škálu funkcí, které pomáhají zefektivnit práci a posunout ji na novou úroveň.
Obrázek

První dojmy a rozbalení
Po vyndání kontroléru z krabice jsem byl mile překvapen jeho robustní konstrukcí a elegantním designem. Matice 64 podsvícených padů je působivá a osm páskových kontrolérů jsou zajímavou variací na klasické potenciometry. Celá konstrukce je plastová, ale jak je u firmy Akai zvykem, je dostatečně pevná, aby vydržela i časté používání na živých vystoupení.

Standardně je možné kontroler používat jako jakýkoliv jiný APC kontrolér od firmy Akai. Obsahuje tlačítka pro transport Play, Stop, Record, pro ovládání parametrů jednotlivých stop Vol, Pan, Arm, Mute, Solo. Dále jsou kolem 64 padů osazeny tlačítka pro přepínání funkce kontroléru. V levé spodní části je čtveřice čtyř kurzorových tlačítek, které jsou nápomocny uživateli při procházení stop a parametrů. Na pravé straně je malý barevný OLED displej a otočný enkodér, s tlačítkovou funkcí. Práce s displejem usnadňuje nastavení kontroléru a zobrazuje názvy a hodnoty parametrů řídících program Ableton Live.

Připojení k počítači je realizováno pomocí USB-C konektoru umístěného na zadní straně. Jelikož je kontrolér jen 34,5mm vysoký je trojice MIDI v podobě 3,5mm Jack konektorů. Na klasický pětikolíkový DIN je potřeba použít tři přibalené redukce. Jednu pro vstup a dvě pro MIDI výstupy.

Unikátní vlastností je osazení kontroléru osmi CV/Gate výstupů. To APC64 získala od firemní řady MPC, kde se začaly CV výstupy osazovat díky integrovanému systému MPC pro řízení a ovládání externích analogových syntezátorů a modulárních systémů. Napěťový rozsah na konektorech je nejrozšířenějších 0 až 5V. Pro dokonalé využití CV/Gate výstupů je do kontroléru integrovaný i osmistopý krokový sekvencer.
Obrázek

Pady
Jelikož jsou APC kontroléry primárně stavěny pro ovládání programu Ableton Live, je hlavní pohled soustředěn na pady. Osm řas s osmi sloupci definuje celkem 64 padů. Díky RGB podsvícení dokáží přesně kopírovat barevné označení jednotlivých klipů v programu. Pady jsou dynamické a každý je citlivý na tlak. To je možné využít pro řízení nástrojů s polyfonním aftertouchem. Krom spouštění klipů se pady používají i jako klaviatura s možností škálování podle různých stupnic, dále je možné pady použít i jako klasickou MPC matici s 4x4 pady pro programování bicích partů. Dokonce je možné využít i interního sekvenceru a pomocí padů je programovat.

Dotykové pásky
To co dělá Akai APC 64 jedinečným je osm dotykových páskových kontrolérů. Ty nahrazují klasické potenciometry. Slouží k intuitivnímu a flexibilnímu ovládání široké škály parametrů a funkcí. Jsou plně přiřaditelné, takže je lze dle potřeby konfigurovat pro různé úkoly. Například je lze použít k ovládání hlasitosti, panorámy, filtru, parametrů plug-inů, výšky tónu nástrojů, modulace, efektů atd. Dotykové pásky jsou citlivé na dotek, takže je lze použít k jemnému doladění parametrů. LED bar vedle každého pásku zobrazuje aktuální hodnotu parametru, takže máte vždy přehled o jeho nastavení.

Šest tlačítek umístěných vedle prvních dvou pásků aktivuje ovládání pevně nastavených parametrů. Tlačítka jsou Device, Volume, Pan, Sends, Channel Strips a Off - z názvů je jasné, k jakým účelům slouží. Off je pro vyřazení funkce pásků, aby nedošlo k nechtěné změně parametrů. V Custom módu je možné pro pásky definovat prakticky jakoukoliv funkci, která je v programu Ableton k dispozici.
Obrázek

Sekvencer
Pro větší zábavu má Akai APC64 integrovaný osmistopý krokový sekvencer. Ten může pracovat ve spolupráci s počítačem, ale také samostatně v režimu standalone.

Osm nezávislých stop se programuje stejně jako hardwarové bicí automaty, s tím rozdílem, že kromě rytmu je možné zadávat i výšku tónu a dynamiku. Díky tomu lze programovat rytmus i melodie. Celkem je možné naprogramovat až 32 kroků, rychlost přehrávání je nastavitelná od 1/4 do 1/32T. Pro lehčí programování a rytmické variace je možné využít šestnáct padů v pravé spodní části, se kterými je možné přesně zvolit dynamiku (Velocity), pravděpodobnost zahrání (Probability) a nahodilé přehrávání v oktávách (Mutate). Tyto tři modifikátory mohou vytvořit stále živou rytmickou a melodickou smyčku.

Výstup jednotlivých stop je možné mapovat na samostatné kanály programu Ableton Live a/nebo na fyzické MIDI nebo CV/Gate výstupy. Díky tomu je možné řídit externí hardware bez nutnosti připojení k počítači.

Vytvořené sekvence je možné přímo uložit jako nový klip v Session programu Ableton Live. Kontrolér APC64 má 24 paměťových pozic kam je možné uložit krokový sekvencer, nastavení Note a Chord módu, globální parametry a nastavení uživatelského módu. Paměti jsou interně nazvané jako projekty.

Několik následujících projektů je možné řetězit a přehrávat delší hudební fráze. Například Projekt 1 bude fráze v jednom akordu, Projekt 2-4 budou v jiných akordech, pak je možné nastavit postupné přehrávání projektů 1-2-3-4, kdy se po poslední čtvrtém projektu vrátí zpět na začátek. Samozřejmě jde řetězit i jiné projekty, a tak docílit celé písně, kdy 1-4 bude sloka, 5-6 mezihra, 7-11 refrén apod.
Obrázek

Kompatibilita a software
Akai APC64 pracuje ve dvou základních módech. Jeden je Ableton Live a druhý Standalone. V módu Ableton Live, jak název napovídá, je kompletní nastavení parametrů připraveno pro dokonalé ovládnutí programu Ableton Live a jeho nástrojů.

V módu Standalone je kontrolér připraven pracovat samostatně, může být napájen pomocí 5V nabíječky k telefonu. Ve spojení s počítačem je jako jakýkoliv běžný MIDI kontrolér. Hudební programy jej vidí jako externí MIDI zařízení s více MIDI výstupy a většina dovede data vysílané kontrolérem namapovat pro své parametry. Pro lepší programování má uživatel k dispozici firemní editor nastavení APC64 Project Editor Software.

Pokud jsem u softwaru, tak koupí uživatel program Ableton Live 11 Lite. Ten obsahuje základní nástroje a efekty pro začátek hudební produkce. Lite verze je omezena pouze na osm audio a MIDI stop, má jen 2 send efekty a omezenější nabídku nástrojů a efektů. Pro nahrávání a mixování prvních projektů je více než dostačující. Pokud bude uživatel chtít v budoucnu využít více vlastností programu, má možnost si zaplatit licenci na vyšší verzi programu.

Firma Akai patří do skupiny firem inMusic, která vytváří pod hlavičkou AIR virtuální nástroje a efekty. Ke kontroléru APC64 přidána kolekce k rozšíření možní základních možností programu Ableton. K dispozici jsou virtuální nástroje TubeSynth, Electric a Ether. Z efektů mohu jmenovat Half Speed, Vocal Tuner nebo Flavour. Od firmy Sonivox je přidán balíček Essential Keyboard Collection, který nabízí kolekci klávesových nástrojů jako jsou různé druhy akustických a elektrických klavírů, varhany, spinet nebo celesta.

Dalším dodanou výbavou je kolekce vzorků a smyček elektronické hudby od firmy Sample Tools by CR2. Celkem 1,2 GB dat je připraveno pro použití v programu Ableton Live.
Obrázek

Závěr a shrnutí
Firma Akai opět dokázala, že patří mezi leadery výrobců kontrolérů. Uživatelé programu Ableton Live mají další možnost jak jednoduše ovládat parametry programu. Díky své flexibilní konfiguraci a intuitivnímu ovládání jsou dotykové pásky na Akai APC64 mocným nástrojem pro produkci hudby a živé vystoupení.

Pokud se podíváme po konkurenci, tak prvním kontrolérem pro většinu uživatelů je Novation Lanchpad s cenou okolo 2.500 Kč. Top je asi Ableton Push 3 s cenou okolo 24.000 Kč. To nejlepší od firmy Akai je právě APC64, který se prodává za 7.990 Kč. Když porovnávám možnosti a výbavu, tak je Akai tou nejlepší volbou.

Výrobce: Akai Pro
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět