Akai Fire

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

Akai Fire

Příspěvek od mirek.pisa »

První hardwarový kontrolér pro FL Studio.
5. 12. 2018

Firma Akai má ve svém výrobním programu velké množství kontrolérů. Většina z nich je univerzálních, ale mnoho je orientováno pro specifické použití v konkrétním programu. Až doposud byla největší pozornost věnována programu Ableton Live. Ten mám velkou uživatelskou základnu a samozřejmě se vyplatí pro něj vyvíjet a prodávat speciální kontroléry. Ovšem málokdo ví, že podobnou uživatelskou základnu má i program a FL Studio, který se nyní na trhu objevuje v aktuální verzi 20. Doposud se žádný výrobce neodhodlal pro tento program vytvořit kontrolér, který by ulehčil uživatelům práci s programem. Firma Akai ve spolupráci s firmou Image-line, vyvíjející program FL studio se rozhodla tento stav změnit. Na trh přichází Akai Fire, specifický kontrolér přímo navržený pro ovládání programu FL studio.

První dojem
Je pro mě vcelku důležité, jaký na mě dělá výrobek dojem, ať se jedná o software nebo hardware. Vždy záleží na tom, jak na uživatele bude působit při prvním setkání. Firma Akai s posledními výrobky určitě uživatele nezklame, ba naopak… zvláště ve vyšší cenové relaci jsou velmi pěkně zpracované, mají výborný design z kvalitních komponentů a působí profesionálním dojmem.

Akai Fire je dodáván v krabici s plnobarevným potiskem. Už to dává tušit, že si firma zakládá na kvalitním zpracování. Po otevření nás nečeká žádný recyklovaný karton, ale polystyrenové uložení, pečlivě zabalený kontrolér, USB kabel, kartu na stažení softwaru, uživatelská příručka a karta se skrytými kombinacemi tlačítek.

Hned na první pohled je vidět, že ve firmě Akai na kontroléru moc nešetřili. Tvrdé plasty mají kvalitní provedení a hned na první pohled je jasné, že vydrží časté cestování v tašce s notebookem. Design je navržen podle současného trendu výrobků firmy Akai, černý vrchní panel a červený spodní kryt. Jednoduché a přitom velmi elegantní.
Obrázek
Otočné enkodéry jsou příjemně tuhé, takže při razantní hře se nebudou samovolně měnit hodnoty. Čtyři jsou umístěna vedle sebe v levém horním rohu a mají na starosti ovládání hlasitost, panorami, frekvence a rezonance filtru, pro jednotlivé stopy. Kromě na pevno přirozených parametrů, lze kontrolérům definovat dvě banky parametrů definovaných uživatelem. Další enkodér je umístěn vedle displeje a jeho primární prací je ovládání menu a změna parametrů. Všechna tlačítka mají příjemný chod s akustickou odezvou stisku.

Největší plochu zabírá matrice 16 gumových tlačítek ve čtyřech řadách, které simulují standardní rozvržení krokového sekvenceru programu FL Studio. Tlačítka jsou gumová s mírným zdvihem a všechna mají barevné RGB podsvícení. Perfektní je, že jsou i citlivá na dynamiku hry.

Aby bylo možné procházet menu a přesně měnit hodnoty má kontrolér Fire k dispozici displej v horní části vrchního panelu. Jedná se o technologii OLED, která má velkou výhodu v malé spotřebě a vysokém kontrastu. Menší nevýhodou je malý font a vlastně i místo umístění displeje. Pokud nemá uživatel kontrolér přímo pod sebou, je displej hůře čitelný. Ale jako vše jde jen o zvyk se vždy k displeji nahnout.

Přiložený software
Firma Akai nikdy nenechala své uživatele na holičkách a ke koupenému kontroléru vždy dodává alespoň nějakou odlehčenou edici softwaru, pro který byl určen. Nejinak je to i u Akai Fire, kde podle očekávání uživatel získává licenci na program FL Studio Fire Fruity Edition. Jedná se o upravenou verzi programu FL Studio Fruity, která je svázána přímo s kontrolérem Fire. Výbornou zprávou pro uživatele je, že program má doživotní aktualizace zdarma.

Stažení softwaru ze stránek výrobce je rozděleno do několika kroků. V první řadě je potřeba získat uživatelský účet u firmy Akai a zde si registrovat hardware, čímž získává uživatel licenci na software a postupuje na stránky výrobce softwaru, kde se také musí vytvořit účet, zadat licenci a poté je na řadě stažení softwaru. Jedná se o zkušební verzi, se kterou je možné vyzkoušet všechny možnosti programu. Po přihlášení k účtu se program aktivuje na verzi, kterou má uživatel zakoupenou.
Obrázek
FL Studio je kompletní DAW program, který dovoluje vytvoření hudby od jednoduchých groovů až po kompletní skladby. Na trhu je již 20 let a za tu dobu ušel dalekou cestu. Fruity Edition obsahuje vše, co bude uživatel potřebovat ke kvalitní práci, ať je to krokový sekvencer, piano-roll editor, playlist, propracovaná mixer nebo desítky virtuálních nástrojů a efektů.

Práce s ovladačem
Kdo to nezkusil, neuvěří. Práce s ovladačem Akai Fire neuvěřitelně urychluje veškerou tvorbu s programem FL Studio. Ale musí se s ním uživatel sžít. Při prvním zapojení a bez nastudování všech kombinací tlačítek se dokáže využít tak 60% potenciálu kontroléru.

Asi nejzákladnější je práce s krokovým sekvencerem. Uživatel má přehled nad čtyřmi stopami, které může pomocí padů programovat. K dispozici je šestnáct kroků, pokud je potřeba vytvořit delší pattern stačí pomocí tlačítek Grid posouvat matrici a tvořit dál. Je to jednodušší než na obrazovce počítače. Pokud se bude tvořit melodická stopa, stačí kontrolér přepnout ze Step módu do Note. Tlačítková matrice se změní na klaviaturu a lze s ní zaznamenávat melodii jako na klaviatuře. Nutno podotknout, že na tento způsob zadávání chce trochu cviku. Tlačítka nejsou zrovna velká a jsou blízko sebe. Pokud se jedná o jednohlasou melodii, jde to dobře. Když se zadávají akordy, je to horší. Prsty je nutné křížit a opravdu to není nejpohodlnější.

Mód Drum umožňuje přístup k padům nástroje FPC, který je softwarovou kopií legendárních groove boxů Akai MPC. Nabízí spouštění vzorků a pady jsou na kontroléru zdůrazněné modrý světlem. Stačí aktivovat nahrávání a zaznamenat hru v reálném čase. Drum mód je možné přepnout i na ovládání nástroje Slicer. Ten umí rozřezat audio soubor na malé kousky a ty přiřadit na klaviaturu. Fire celou matrici vybarví do světle modré a každé tlačítko dostane přiřazen jeden kousek zvuku z rozřezaného audio souboru. Tento mód se hodí nejen pro záznam, ale také pro živé hraní.
Obrázek
Pro živou produkci je přímo navržen mód Perfom. Uživatel připraví několik patternů a naskládá je do playlistu. Nyní stačí přepnout playlist do perform módu a kontrolérem spouštět patterny. Zde se projeví síla kontroléru Fire. Myší je spouštění partnerů sice možné, ale nepohodlné. Zde Akai Fire vede na plné čáře.

Celkově lze kontrolérem ovládat velkou řadu funkcí programu rovnou. Jen je spousta funkcí schovaná pod kombinaci s funkčními klávesami Shift a Alt. Kombinace Shift je na vrchním panelu označená nápisy v bílém rámečku. Kombinace s Alt klávesami jsou popsány ve speciálním manuálu. Firma Image Line Software má i spousta výukových videí na svém YouTube kanálu, kde začátečník najdete návody při prvních krocích.

Kontroléry je možné i kombinovat. Lze spojit dva vedle sebe a vytvořit tak sekvencer o délce 32 kroků. Nebo je lze nakonfigurovat pod sebe a mít k dispozici přístup na osm stop. Asi nejlepší bude spojení čtyř kontrolérů a kombinovat obě možnosti najednou.

Závěr
První hardwarový ovladač pro program FL Studio se povedl hned na první pokus. Firmy Akai a Image Line Software jeho vývoj a příchod dobře plánovali na uvedení FL Studia ve verzi 20, která je poprvé dostupná i pro počítače s macOS. Snadné ovládání a rychlejší pracovní postupy budou hlavní důvody při rozhodování o koupi. Spolu s Akai Fire uživatel získává i program v hodnotě 99 USD a výhodný update na vyšší verze.

Video výrobce
Výrobce: Akai
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša


Ceny můžete porovnat na Zbozi.cz

Odpovědět