Akai MPC One+

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

Akai MPC One+

Příspěvek od mirek.pisa »

Nejnovější přírůstek do rodiny Akai MPC.
31. 10. 2023

Hudební stanice Akai MPC One+ je kompaktní a všestranný nástroj pro tvorbu hudby, který nabízí širokou škálu funkcí. Tato hudební stanice je ideální pro hudebníky, kteří chtějí mít plnou kontrolu nad svými zvuky, samply a sekvencemi doplněné o práci s efekty s možností řízení externích nástrojů, aniž by musel sebou vozit počítač. V této recenzi se podíváme hlavně na novinky verze One+ oproti minulé verzi MPC One.

První pohled
Pokud patříte mezi uživatele první generace MPC One, dostane vás docela patrný prvek, který obě generace odliší na první pohled. Je to barva. Zatímco první generace je černá, MPC One+ dostalo dramatickou červenou. Vypadá to super. Většina tlačítek je podsvícena a pady mají barevné RGB podsvícení. Vše pěkně přehledné a uživatelsky ergonomické. Když uvážíte, že díky dotykovému displeji by zde tlačítka nemusela být vůbec, jak se to dnes dělá v rámci úspor. Zde je na každou hlavní funkci i fyzické tlačítko a díky tomu je práce s MPC One rychlá s intuitivní.
Obrázek
S čím jsem trochu bojoval, je barevné značení pro funkce v kombinaci se Shift tlačítkem. Je využito červené barvy panelu pro písmo a černého rámečku okolo. Na první pohled se zdá, že to je v pořádku, ale pokud s MPC One+ uživatel pracuje večer, v přítmí studia, stávají se popisky nečitelné a paradoxně tomu nepřispívá ani podsvícení tlačítek, neboť v ten okamžik oslňují. Mě pomohlo tlačítko zakrýt rukou, abych mohl přečíst popisek. Na druhou stranu, je to jen otázka několik dnů intenzivního používání a uživatel popisky prakticky potřebovat nebude.

Co se týče rozložení tlačítek a konektorů se MPC One+ od předešlé generace v ničem neliší. Stále zde dominuje 7” dotykový displej, 16 dynamických padů i s tlakovou citlivostí (aftertouch), čtyři dotykově citlivé otočné enkodéry Q-Link pro rychlé ovládání parametrů, klasická MPC tlačítka pro nastavení dynamiky, kopírování, mazání a automatické opakování hrané noty. Pro rychlé procházení nabídek a nastavení parametrů je zde velký otočný enkodér, který po stisku funguje i jako tlačítko Enter. Samozřejmě nesmí chybět ani transportní tlačítka, která si své rozložení zachovala již z prvních samplerů MPC z devadesátých let.

Na předním panelu se nachází slot pro SD kartu rozšiřující interní 16GB úložiště. Karty je možné použít formátu SD, SDHC i SDXC. Vedle slotu na paměťovou kartu se nachází 3,5mm sluchátkový výstup.
Obrázek
Zadní panel také zůstává stejný jako u předchozí generace a je zaplněn konektory a přípojnými sloty. Je zde napájecí konektor pro připojení externího zdroje, který je součástí balení, který společně s vypínačem uvedou MPC One+ k životu.

Pro rozšíření možností je na zadním panelu i velký USB-A port. Ten je možné použít pro flash paměť pro zvýšení úložné kapacity, na přenos souborů, nebo je jen možné využít na připojení externího MIDI kontroléru. Jelikož uvnitř pracuje vícejádrový ARM procesors 2 GB RAM, odhaduji, že pokud se použije aktivní USB rozbočovač, je možné připojit i klávesnici, myš, kontrolér nebo USB paměť dohromady.

Další přípojným místem je USB-B port, který slouží pro přímé propojení počítače s MPC One+. Pomocí tohoto slotu je možné přenášet MIDI a audio data mezi softwarovou a hardwarovou verzí programu MPC. To značně zjednodušuje práci ve studiu, kdy si uživatel nápad vytvořený v hardwaru přenese do počítače ve studiu a tam jej dokončí na velké obrazovce a také dokončený projekt může přenést zpět do hardwarového MPC pro živou produkci.

O MIDI komunikaci jsou na zadním panelu dva pětikolíkové DIN konektory. Jeden je jako vstup pro připojení externích nástrojů a kontrolérů. Druhý je jako výstup pro řízení externích nástrojů. Je to jedna z velkých předností celé MPC série, že není jen samostatný nástroj, ale dovede pracovat i jako sekvencer, který dokáže řídit i okolní svět a to nejen digitální pomocí MIDI, ale i analogový pomocí CV/Gate výstupů.
Obrázek
CV/Gate neboli Control Voltage / Gate je napěťově řízené ovládání bylo od roku 1977 jedinou možností jak propojit hudební nástroje mezi sebou. Pomocí napětí 0 až 5V dovede řídit připojené parametry. Po zavedení MIDI v roce 1983 tento způsob ustoupil do pozadí, ale s popularitou Eurorack modulů se dostává řízení pomocí CV/Gate opět do zorného pole uživatelů a také výrobců. Akai MPC One+ nabízí čtyři přípojné 3,5mm konektory, které je možné využít buď pomocí mono TS kabelu na řízení čtyř parametrů, nebo je možné připojit breakout kabel (například Hosa YMM-261) a rozdělit jeden stereo kabel na dva mono a získat tak řízení až osmi parametrů.

Pro vzorkování je možné využít dva velké TRS 6,3mm konektory. Jedná se o linkové vstupy, kdy je počítáno s vyšší úrovní signálu, který je možné regulovat pomocí samostatného potenciometru umístěného hned u konektorů. Softwarově si lze vybrat, zda bude sampler vzorkovat stereo nebo jen z jednoho vybraného kanálu. Interní kvalita zpracování probíhá ve 32bitovém rozlišení s plovoucí desetinnou čárkou a při vzorkování je možné využít rozlišení 24 bitů s frekvencí 44.1, 48 nebo 96 kHz.

Stejně jako vstupy, jsou řešeny i výstupy a to také symetricky zapojenými TRS 6,3mm konektory. Regulace výstupní úrovně je společná jak pro hlavní výstup, tak i pro sluchátka. Umístění na zadním panelu není úplně ergonomicky šťastné, ale v praxi se zas tolik nepoužívá, tak to úplně nevadí.

Proti krádeži je možné přístroj přidělat ke stolu pomocí systému Kensington Lock a ocelového lanka.
Obrázek

Ethernet nahradila Wi-Fi
Prvním rozdílem je chybějící ethernetový konektor pro připojení jednotky k počítačové síti. Hlavní funkcí bylo aktualizace systému a synchronizace s programem Ableton Live pomocí funkce Ableton Link. Síťové funkce v MPC One+ přebírá první novinka a to Wi-Fi rozhraní. Vše výše jmenované lze nyní provádět bezdrátově, což má jistou výhodu. Pomocí vytvořené hotspotu v počítači můžete propojit MPC One+ rovnou s počítačem, bez nutnosti dalšího routeru nebo switche. Vlastně se propojení zjednodušilo. A zjednodušila se také aktualizace systému, nebo instalace nových nástrojů. Stačí jen MPC připojit na Wi-Fi s Internetem a přihlásit se ke svému účtu. Pomocí Wi-Fi je také možné přenášet MIDI data a to ve spolupráci s aplikací Akai Network MIDI, ve které se najde připojený MPC One+ a přiřadí se driver do počítače. Tak je možné z hardwaru bezdrátově řídit i nástroje v počítači.

Pomocí zmíněné funkce Ableton Link je možné MPC One+ proměnit v hardwarový kontrolér pro řízení klipů a parametru v programu Ableton Live. Není to na úrovni kontroléru Ableton Push, ale spíše jako velmi kvalitní kontrolér typu Akai APC a jím podobným, s tím rozdílem, že u MPC One+ je k dispozici ještě grafické zobrazení a dotykové ovládání na 7” displeji.

Bluetooth
Druhou novinkou je možnost připojení pomocí Bluetooth. V současné verzi je podporováno pouze připojení PC klávesnic a MIDI kontrolérů. Připojení je celkem jednoduché, i když ne vždy na první pokus. Přesto pokud uživatel vlastní nějakou MIDI klaviaturu nebo kontrolér připojitelný pomocí Bluetooth, bude spokojen, latence je skoro neznatelná a na cestách se ocení méně kabelů.
Obrázek

Interní obsah
Minulá verze MPC One měla jen 2 GB interního úložiště s 2 GB předinstalovaným obsahem. Uživatel byl od začátku odkázaný na SD kartu nebo USB flash paměť. Nyní je hudební stanice vybavena velkoryse 16 GB interní paměti a pro uživatele zbývá 7,8 GB prostoru pro rozšíření. Jak jsem již zmínil, je možné systém rozšířit o další prostor pomocí SD karet nebo USB flash paměti. Díky podpoře velkých kapacit je ideálně paměti formátovat do exFAT formátu, ale dovede pracovat i s FAT32, NTFS, EXT4 a při čtení podporuje i macOS formát HFS+. Ze zvukových souborů si MPC One+ poradí s WAV, AIF/AIFF, FLAC, OGG i MP3 formáty.

Srdce MPC One+ tvoří program MPC software, který je v době psaní článku ve verzi 2.12.2. Většina aktualizací vždy přináší něco nového. Krom opravení některých chyb najednou uživatel získá možnost pořízení nového plug-inu nebo nástroje. Například aktuální verze nabízí koupi efekty AIR Chorus a AIR Expander.

Pro rozšíření už tak bohaté nabídky vzorků, je možné využít i přímého napojení na internetovou banku Splice. Stačí být připojen k Wi-Fi a přihlásit se (samozřejmě po registraci) v preferencích na účet služby Splice. Ve 14denní zkušební verzi si uživatel může vyzkoušet, zda službu využije a případně se zapojit do vybraného měsíčního plánu, podle svých potřeb. V počítači si můžete vzorky přidat do své knihovny a tu pak načíst do MPC One+.

Aby uživatel nebyl ochuzen o nástrojovou výbavu, je MPC One+ standardně vybaven základními nástroji a efekty, aby bylo možné s nástrojem okamžitě pracovat. V základním balíčku uživatel najde elektrické piano Electric, lampový syntezátor Tubesynth nebo jednoduchý syntezátor Bassline a nesmí chybět i balík audio efektů AIR FX. Samozřejmě je k dispozici i klasický groove MPC sampler.

Po registraci si uživatel otevře dvířka k dalším nástrojům a efektům. První je velmi zajímavý syntezátor Hype, který nabízí čtyři zvukové enginy: FM, Wavetable, Virtual Analog a Sampled. V jednoduše ovladatelném rozhraní vytváří bohaté zvuky, které lze jednoduše přetvarovat k obrazu uživatele. Pro perkusní zvuky je k dispozici Drumsynth, který uživateli dává plnou kontrolu při vytváření syntetických perkusních barev. Stačí si vybrat základní zvuk, zda to bude velký nebo malý buben, přechod, perkuse či některý z činelů a pokračovat v editaci.

Další nástroje jsou z Vintage kolekce. Mellotron nabízí zvuky legendárního nástroj založeného na magnetofonových páscích. Solina je simulace nástroje s klasickými analogovými zvuky čela houslí apod. Odyssey zavede uživatel ke zvukům nástroje ARP Odyssey, který byl jeden čas jedním z nejpoužívanějších monofonních nástrojů. Základních 150 presetů ukazují možnosti nástroje.
Obrázek

Prémiové nástroje
Koupí Akai MPC One+ získává uživatel voucher na pořízení jednoho z vybraných prémiových nástrojů. Jako například retro sampler Flavor Pro, analogová klasika Mini D simulující syntezátor Moog Mini, pro příznivce digitální scény je zde čtyřoperátorová syntéza v nástroji OPx4.

Ze samplerů lze jmenovat Stage EP, Stage Piano Studio String nebo Organ. Podle názvu lze odvodit, který nástroj co představuje. Banky jsou velmi kvalitní a každá zabírá okolo 2 GB místa. Další možností rozšíření je banka se série Fabric. K dispozici jsou Fabric XL, Fabric, Fabric Piano a Fabric EP, kdy dohromady nabízí uživateli přes 3 BG vzorků, které jsou připraveny ve 1200 presetech. Fabrik je vlastně takový univerzální zvukový modul, kde uživatel najde vše, co potřebuje do jakéhokoliv žánru.

Nejnovějším přírůstkem je virtuální simulace legendárního nástroje Roland Juno u firmy Akai nazvaný jako Jura. Jednoduchý syntezátor s jedním oscilátorem a jedním suboscilátorem, filtrem a modulačními obálkami. Pro svou jednoduchost a pevný zvuk byl oblíbený mezi hudebníky v 80. a 90. letech minulého století.

Dobrou zprávou je, že uživatel si může vybraný nástroj stáhnout a využít 10denní zkušební licence, aniž by jej musel hned koupit. Zjistí tak, jaký nástroj nejlépe vyhovuje jeho potřebám a pak si jej koupí.

MCP One vs. MPC One+
Akai MPC One+ přináší do moderní doby celou řadu vylepšení, ale vyplatí se stávajícímu uživateli přejít na novější verzi? Po pravdě nemyslím si. Hlavní velkou změnou je větší úložiště. Ano, to je dobré, ale s tím už se uživatel MPC One musel vypořádat hned při koupi a určitě má ve slotu velkou SD kartu, která tento problém vyřešila. Wi-Fi a Bluetooth připojení - ano, je to pohodlné být bez drátů, ale aktualizace je možné vyřešit pomocí ethernetového připojení, stejně tak nákup nových nástrojů. A připojení Bluetooth? No asi málokdo z profesionálů bude používat Bluetooth klávesnici nebo kontrolér. Barvu přístroje asi neřeším a ostatní je naprosto stejné. Dokonce i software je do obou verzí stále stejný. Takže moje resumé je, že pokud jste nový uživatel, jděte do pluska, pokud stávající, výměnou nezískáte mnoho navíc, abyste museli starší verzi MPC One prodávat pod cenou a platit za novou.

Závěr
Akai MPC One+ je ideální volbou pro každého, kdo hledá kompaktní a cenově dostupnou hudební pracovní stanici s vysokou kvalitou zvuku a širokou škálou možností. Letitá uživatelská základna nabízí dostatečnou podporu i zvukové banky, které jsou kompatibilní s dalšími zařízeními řady MPC, jako jsou MPC Live II, MPC X nebo MPC Software. Můžete tak snadno rozšířit své studio a přenášet své projekty.

Asi jako hlavní devizu vidím kompaktní rozměry, nezávislost na počítači a výborné propojení s ostatními nástroji. Může pracovat jak jako samostatný nástroj, tak také jako sekvencer a řídit další nástroje na koncertu či ve studiu. Uživatelé Eurorack modulů mohou kombinovat své analogové mašinky s MIDI hardwarem a interními nástroji. A to vše dohromady.

Výrobce: AKAI Professional
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět