Apogee One

Odpovědět
filip.svihalek
Příspěvky: 4
Registrován: 15 kvě 2017 17:25

Apogee One

Příspěvek od filip.svihalek »

V jednoduchosti je síla.
7. 3. 2018

Vznik společnosti Apogee se datuje k roku 1985, kdy na trh přivedla dvojici antialiasingových filtrů 924 a 944. Tyto filtry měly za úkol, aby v té době nové médium CD (Compact Disc) znělo více jako analogový nosič. Lidově řečeno, aby byl zvuk „teplejší“. Firma však nezůstala pouze u filtrů a do dnešního dne se věnuje výrobě audio technologií, včetně A/D a D/A převodníků, multikanálových rozhraní a zvukových karet. V dnešní recenzi se podíváme právě na zařízení Apogee One, konkrétně na již třetí generaci.

ObrázekObsah balení
V krabičce menších rozměrů nalezneme samotné zařízení a příslušenství, čítající USB kabel, rozdělovací kabel na XLR konektor pro mikrofon a TRS konektor pro nástroj, držák na stojan a uživatelskou příručku. Obsah balení se může lišit v závislosti na pořízené verzi. Existuje totiž i verze pro iPad, ke které potřebujete adaptér pro napájení, jenž je součástí konkrétního balení.

Provedení
Apogee One působí na první pohled velmi kompaktně a i dílenské zpracování je na velmi dobré úrovni. Rozhodně nelze říct, že vypadá lacině, nýbrž naopak. Vrchní straně vévodí velké otočné tlačítko. Jedná se o jediný ovládací prvek na zařízení a slouží pro změnu hlasitosti jednotlivých vstupů a výstupu. Veškeré ostatní nastavení se tak provádí pomocí softwaru Apogee Maestro. Dále na vrchní straně nalezneme integrovaný mikrofon, indikátory aktuálně vybraného vstupu a indikátory hladiny hlasitosti. Na přední hraně jsou obsazeny konektory pro externí napájení z adaptéru (není součástí tohoto balení), zdířka pro USB kabel a speciální konektor pro rozdělovací kabel. Na zadní hraně je umístěn pouze 3,5mm výstup na sluchátka.

Připojování
K správnému fungování zařízení je potřeba nainstalovat software, který je umístěn na internetových stránkách výrobce. K jeho stažení je ovšem potřebná registrace, bez ní se neobejdete. Po instalaci softwaru a připojení USB kabelu se vás systém zeptá, zda chcete zařízení používat jako výchozí audio vstup/výstup a Apogee One je ihned připraven k použití. Firma nedávno přidala podporu pro systémy Windows, takže jsem zařízení zkoušel i na operačním systému Windows 10 a nezaznamenal jsem jediný problém. Postup připojení je stejný, ale prostředí softwaru se oproti tomu pro macOS poněkud liší.

Software a ovládání
Jak už bylo zmíněno, software je nutný pro ovládání a nastavení zařízení. Samotné prostředí je velmi jednoduše řešené a je rozděleno do pěti hlavních částí.

První část Input slouží k nastavení zesílení nástrojového a mikrofonního vstupu. U mikrofonního vstupu je tlačítko pro přepnutí integrovaného či externího mikrofonu, a také externího mikrofonu se zapnutým phantomovým napájením 48 V. Úroveň zesílení lze měnit jak v prostředí programu, tak pomocí velkého tlačítka přímo na zařízení, kde se zmáčknutím mění vstup/výstup a následným otočením úroveň zesílení. Zároveň lze nahrávat jak nástrojový, tak mikrofonní vstup a software zde nabízí vytvoření skupiny, takže je pak možné ovládat jedním tlačítkem zesílení obou vstupů najednou. Nechybí zde ani indikace úrovní analogových vstupů (úrovně jsou zjišťovány až po A/D konverzi).

V druhé části Output nalezneme ovládání úrovně výstupu. Pomocí tlačítka pod ovladačem můžeme zajistit, zda do výstupu půjde signál ze vstupu rovnou (Out 1-2), nebo půjde do výstupu signál po úpravě v Mixéru. Zakomponováno je zde také tlačítko Mute pro ztlumení výstupu a indikátor úrovní (tentokrát jsou úrovně zjišťovány před D/A konverzí).

Třetí část Device settings slouží k přidělení písmena danému zařízení, což se hodí v případě, že máte více připojených audio zařízení a můžete si každé označit.

Čtvrtá část je nazvaná Mixer. Zde je možné nastavit výstupní úrovně jednotlivých vstupů do sluchátek, takže poměry mixu jsou jen na vás. V případě nástrojového a mikrofonního vstupu je ještě možné nastavit rozložení ve stereo bázi. Nechybí zde ani tlačítka Mute a Aolo pro poslech jednotlivých vstupů zvlášť. Výstupní hladinu hlasitosti vám opět zobrazí indikátory hlasitosti.

Pátá část System setup slouží ke změně vzorkovací frekvence a k nastavení doby, kdy zmizí špička signálu z indikátorů.
Obrázek
Testování
Zařízení jsem zkoušel jak na operačním systému Windows 10, tak na macOS. V obou případech běžely počítače na procesoru Intel Core i5 (2,4 GHz) a disponovaly 8 GB paměti RAM. Nejdříve jsem testoval integrovaný kondenzátorový mikrofon se všesměrovou charakteristikou. Jako zdroj posloužil zpěv s elektroakustickou kytarou a k mému překvapení si mikrofon poradil s oběma zdroji velmi solidně. Signál byl čistý a bez výrazného šumu. Frekvenčně byl přednes vcelku vyrovnaný, subjektivně mi přišel zesílen akorát frekvenční střed asi od 3 kHz do 5 kHz. Rozsah zesílení (0 - 62 dB) je více než dostačující a za dobu testování jsem nenarazil na hraniční hodnoty.

Pro využití plného potenciálu zařízení jsem ještě připojil do XLR vstupu mikrofon Neumann KM184 a do linkového vstupu elektroakustickou kytaru. Zpočátku jsem byl trochu skeptický, co se týče rozdělovacího kabelu. Je celkem tenký a nepůsobí nijak bytelně, ještě k tomu, když má vést zároveň linkový i mikrofonní signál spolu s phantomovým napájením. Obavy však byly zbytečné a žádné rušení jednotlivých vstupů se nekoná ani v případě zapnutého phantomového napájení. Opět čistý přednes s minimálním šumem, vedoucí k vytvoření velmi kvalitní nahrávky v rozlišení až 24 bit/96 kHz. K sluchátkovému výstupu nemám také výhrady, disponuje maximální výstupní hodnotou 14dBu a „utáhne” tak jakákoliv sluchátka.
Obrázek
Závěr
Velmi kvalitně zpracovaná zvuková karta, ke které už nepotřebujete ani mikrofon, se dá pořídit za cenu okolo sedm tisíc. Na hodnotě jí určitě přidá jednoduchost v ovládání a rychlé nastavení úrovní pomocí jednoho tlačítka. Výtka vůči rozdělovacímu kabelu byla naštěstí jen estetická, a i když nepůsobí „bytelně“, má aspoň zámeček, takže se ze zařízení jen tak neodpojí. Pokud vám bude stačit jeden mikrofonní vstup a uvažujete o koupi jednoduché zvukové karty, která je navíc designově povedená, je tohle právě jedna z nich.

Výrobce: Apogee
Zapůjčil: Altei s.r.o.

Filip Švihálek
PROFIL AUTORA: Filip Švihálek
Aktuálně studentem 1. ročníku navazujícího magisterského programu Audio inženýrství na fakultě Elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno. Obor kombinující technické i umělecké vzdělání díky spolupráci s JAMU byl klíčem do světa zvuku a všeho, co se ho týká. Předměty a kontakty z fakult mu umožnily spolupráci na několika projektech, díky kterým dnes nahrává jak absolventské koncerty, tak menší orchestry, například Sokola Brno. Mimo jiné také provádí montáž a konfiguraci IP reproduktorů. Ve volném čase se věnuje multimediální kompozici a sledování technických novinek, hlavně ze světa zvuku.

Odpovědět