Audient iD14/iD22

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

Audient iD14/iD22

Příspěvek od mirek.pisa »

Profesionální kompaktní USB audio převodníky a ovladače.
24. 11. 2015

Anglická firma Audient není na našem trhu tak známá jako jiné značky, přestože se jedná o firmu, která byla založena již v roce 1997. Během krátké doby si získala dobré jméno po celém světě díky svým mixážním pultům, mikrofonním předzesilovačům a kontrolérům pro audio monitory. V neposlední řadě patří do výrobního programu firmy také USB audio převodníky. Větší z nich s označením iD22 je na trhu o něco déle, menší iD14 je novinkou roku 2015.

Mechanika je základ
Asi největší devízou jakéhokoliv přístroje je jeho mechanické zpracování a celkový vzhled. V tomto ohledu se oba převodníky nemají za co stydět. Jejich spodní části jsou vyrobeny z masivního ocelového plechu a horní panel z 3 mm silného hliníku. Na to, jak jsou oba typy kompaktní, mají slušnou váhu: iD14 váží 1,25 kg a iD22 pěkných 1,46 kg. Uživatel se tak stoprocentně nemusí bát, že by mu jezdily po stole. Samotná výroba převodníků sice proběhla v Číně, ale jejich design byl vytvořen v Anglii. A na vzhledu přístrojů je to opravdu vidět. Rozložení ovládacích prvků má logiku a je znát, že nad ním někdo hodně přemýšlel. Převodníky totiž nejsou veliké, iD14 je široký 173 mm a iD22 má šířku 227 mm.

Všechna přípojná místa jsou vyvedena na zadním panelu, u iD14 však najdeme sluchátkový výstup a nástrojový vstup na přední straně. Toto umístění je ostatně logičtější než na zadním panelu, jako je tomu v případě iD22.

Otočné ovladače jsou vyrobeny z hliníku a dodávají přístroji ještě větší punc profesionality oproti plastovým ovladačům u konkurenčních výrobků. Také páčkové spínače jsou kovové a umístěné pod panelem tak, aby byla na povrchu viditelná jen páčka, což je pěkné a čisté provedení. Tlačítka jsou jako jediná vyrobena z plastu, ale to pouze z důvodu podsvětlení LED diodami, které slouží jako kontrola stisku.

Když jsem zmínil kvalitu zpracování, nemohu opomenout fakt, že jako kombinované XLR-TRS konektory byly použity výrobky firmy Neutrik, které patří mezi nejlepší. To svědčí o svědomitosti výroby a její kvalitě.
Obrázek
Obrázek

Připojení a převod
Oba přístroje se připojují k počítači pomocí sběrnice USB 2.0, která dovede menší iD14 i napájet, ovšem jen pokud uživatel nepotřebuje fantomové napájení 48 V pro kapacitní mikrofony - pak je nutné použít přiložený zdroj. Pokud se pracuje ve studiu, je lepší jej použít kdykoliv je to možné.

Oba převodníky mají pouze dva analogové vstupy s předzesilovači pracujícími ve třídě A. Zapojeny jsou naprosto shodně jako ty, které najdeme ve firemním mixážním pultu ASP8024. Vyznačují se výbornými zvukovými vlastnostmi, velkým zesílením a minimem vlastního šumu. Díky tomu je analogový signál připraven pro zpracování vlastními převodníky. Model iD14 dovoluje uživateli řídit pouze zisk předzesilovače a zapnout fantomové napájení, ostatní nastavení se děje pomocí ovládacího panelu v počítači. Oproti tomu iD22 nabízí také potlačení signálu o -10 dB, otočení fáze a zapnutí filtru na samostatných spínačích. Je trochu škoda, že není nikterak signalizována úroveň na vstupních kanálech, tu lze zjistit pouze pomocí softwarového ovládacího panelu. Stačily by dvě LED a hned by bylo vše vidět, aniž by bylo třeba otevírat ovládací panel.

Analogové převodníky jsou založeny na špičkových čipech americké firmy Burr Brown. V případě iD22 je navíc možné zapojit mezi předzesilovač a převodník externí audio procesor pomocí symetrických Send a Return konektorů. Díky tomu lze mikrofonní signál zpracovat ještě před nahráním.

Druhý analogový vstup může sloužit i pro přímé připojení kytary nebo jiného nástroje s vlastním snímačem pomocí samostatného DI vstupu. Ten má vlastní předzesilovač s JFET tranzistory.

Analogové vstupy doplňuje až osm digitálních vstupů, které se připojují do optického konektoru. Podle nastavení v ovladači převodníku mohou vstupy pracovat v několika formátech. Pokud je potřeba nahrávat například z DAT magnetofonu, MD nebo CD, lze aktivovat stereofonní (dvoukanálový) S/PDIF formát. Pro osm kanálů do samplovací frekvence 48 kHz je zde ADAT formát a pro kvalitnější záznam do 96 kHz je tu ADAT SMUX, ale pouze pro čtyři kanály. Celkem tedy oba převodníky nabízejí shodně deset audio vstupů.

V počtu audio výstupů se však již převodníky liší, iD14 má pouze čtyři a iD22 jich má celkem 14. Všechny analogové výstupy jsou opět zpracovávány čipy firmy Burr Brown, které se starají o excelentní zvukovou kvalitu. Jeden pár analogových výstupů slouží vždy jako hlavní výstup, druhý je určen pro sluchátka, přičemž oba mají samostatné řízení hlasitosti. Model iD22 nabízí ještě jeden pár navíc, určený například pro samostatné odposlechy. Oproti iD14 obsahuje také optický výstup pro až osm kanálů, který je nastavitelný stejně jako optický vstup.

Jak bylo zmíněno, oba převodníky pracují se vzorkovací frekvencí až 96 kHz při rozlišení 24 bitů. Interní DSP mixer má velmi nízkou latenci, která je závislá na vzorkovací frekvenci. Při 44.1 kHz je latence okolo 1,4 milisekund, při 96 kHz už se pohybuje pod 1 milisekundou. Díky tomu lze mixer výborně použít pro přímý monitoring vstupů na výstupech, třeba sluchátek.

Samotný zvuk převodníků je velmi příjemný. Těžko se to popisuje, ale je hezky měkký. Nemá tak ostré výšky a i v basech je zvuk pevný a pěkně kulatý.
Obrázek
Obrázek

Ovládací panel
Srdcem obou převodníků je ovládací panel. Zde se nachází DSP mixer pro routování analogových a digitálních vstupů a výstupů se softwarovými výstupy nebo sluchátky.

Základní okno mixeru je vlastně stejné pro oba převodníky, jen u iD22 je více rozšířeno o fyzické možnosti převodníku. U každého vstupu je možnost otočení fáze nebo potlačení citlivosti o -10 dB. U iD14 k tomu slouží softwarová tlačítka, u iD22 hardwarové spínače. Kromě řízení výstupní úrovně a směrování ve stereu nabízí mix také samostatnou Cue sběrnici pro odposlech. V případě iD22 se jedná o dvě nezávislé sběrnice, které je možné v setup okně přiřadit k libovolnému fyzickému výstupu. Standardně je sběrnice spojena se sluchátky, což je výborné pro samostatné nastavení odposlechu hudebníkovi nezávisle na režii.

Jelikož je iD22 určen spíše k práci ve studiu, nabízí jeho ovládací panel i sběrnici Alt, která dovoluje přepínat pomocí tlačítka alternativní odposlechy a porovnávat zvuk z jiných audio monitorů jen stiskem tlačítka. Výstup je možné nastavit samostatně, stejně tak je možné nastavit úroveň potlačení zvuku při stisku tlačítka Dim. Funkce Mono/Stereo, otočení fáze, TalkBack nebo Alt lze přiřadit ke třem tlačítkům na panelu a mít je tak vždy k dispozici.
Model iD14 nabízí uživateli k ovládání parametrů nekonečný knob s funkcí stisku. Stisk je pevně přiřazen pro Mute funkci na hlavním výstupu a sluchátkách vždy podle toho, která sběrnice je zvolena příslušným tlačítkem.
Obrázek
Obrázek
Mód iD (pouze u iD14)
Na menším převodníku iD14 je znát, že vznikl o něco později, k ovládání funkcí u něj slouží pouze jedno tlačítko iD. V ovládacím panelu mu lze přiřadit funkci přepínání Mono/Stereo, potlačení signálu, otočení fáze nebo, a to je jeho hlavní činnost, jej můžeme nastavit na iD mód. Jde vlastně jen o jiný název pro Scroll funkci, kterou najdeme v DAW programech a nejen v nich. Při aktivaci stačí najet myší na parametr mixu nebo nástroje a začít otáčet nekonečným knobem na převodníku, čímž bude ovládán zvolený parametr. Funguje to tedy podobně jako Scroll kolečko u myši. Tato funkce se uplatní jak v hudebních programech, tak i v textovém programu nebo internetovém prohlížeči.

Rozšíření
V některých situacích bychom si se dvěma analogovými vstupy nevystačili. Například pokud je potřeba natočit celou kapelu, je lepší mít nástroje více rozděleny. V tomto případě nastupují ADAT konektory a spojení s některým z osmikanálových předzesilovačů. Pokud uživatel požaduje stejnou kvalitu předzesilovačů, má pro něj firma Audient dokonce dvě vlastní řešení v podobě předzesilovačů ASP800 a ASP880. Základní ASP800 nabízí osm mikrofonních nebo linkových vstupů, z nichž první dva mohou být i nástrojové. ASP880 navíc nabízí zapojení externího efektu nebo procesoru pomocí Send a Return sběrnic pro každý kanál. Má také laditelnou horní propust a více možností nastavení. Záleží jen na uživateli, kterou možnost zvolí.

Závěr
V tomto článku jsme si představili dva zdánlivě stejné a přitom rozdílné audio převodníky, do nichž výrobce vložil to nejlepší ze svého know how. Větší iD22 je primárně určen pro stálou instalaci ve studiu, ve kterém je možné využít i externí efekty pro zpracování signálu na vstupech nebo více odposlechů. Menší iD14 cílí hlavně na domácí studia, kde je hlavním kritériem perfektní zvuková kvalita. Zaměření převodníků dokládá i cenová hladina, ve které se pohybují. Konkurence je sice schopna přijít s cenami o něco málo nižšími, ale určitě se najde ještě dost muzikantů, kterým nestačí vytvářet jen MP3, ale chtějí slyšet všechny frekvence. Právě o tom řada iD je - kvalita bez kompromisů.

Výrobce: Audient
Zapůjčil: MusicData s. r. o.

Mirek Píša

Odpovědět