Austrian Audio Hi-X65

Odpovědět
Petr Los
Příspěvky: 38
Registrován: 29 lis 2014 12:00

Austrian Audio Hi-X65

Příspěvek od Petr Los »

Otevřená sluchátka určená jak k profesionální práci studiového zvukaře, tak i k Hi-Fi poslechu.

Protože jsou sluchátka jedním z velmi důležitých komponentů práce se zvukem, předhání se spousta firem ve výrobě nových modelů, které by nesly jejich pečeť nejen ve sféře zvukové, ale i designové. Společenství studiových mistrů je ale zpovykané a konzervativní, a když už něco nového přijme za své, musí to stát za to. Dnes se proto budou o vaši přízeň ucházet sluchátka Hi-X65 rakouské firmy Austrian Audio. Jde o poměrně mladou rakouskou firmu fungující od roku 2017 ve Vídni. Je tvořena částí managementu a inženýrů, kteří odešli od AKG kvůli neshodám v obchodní strategii. Rozhodli se proto, že půjdou svou vlastní cestou a díky mnohaletým zkušenostem nyní nabízejí nové modely mikrofonů a sluchátek pro profesinální použití.

ObrázekStrohá krása s pevností raketoplánu
Otevřená sluchátka Hi-X65 nejlépe charakterizuje sám výrobce jako „professional Open-Back Over-Ear Headphones ideal for mixing & mastering“ - tedy profesionální otevřená sluchátka ideální pro mixáž a mastering. Je jasné, že sluchátka určená pro tyto operace, nebudou žádná lecjaká sluchátka, ale že musí splňovat vysoké nároky, které na ně budou kladeny ve studiovém provozu.

Po otevření přepravního boxu uživatel uvnitř nalezne složená sluchátka samotná a dva ohebné kabely s měkkou bužírkou. První z nich, HXC3, je dlouhý 3 metry a druhý HXC1M2 pak 1,2 metru. Oba kabely jsou opatřeny bajonetovou zástrčkou, kterou pootočením upevníte do zdířky pod levým sluchátkem. Můžete si vybírat mezi kratším a delším kabelem.

Co se týká designu, jsou sluchátka, stejně tak jako mikrofony této firmy, opravdu skvostně navržena a vyrobena. Velikostí jsou spíše střední, ale přes veškerou svou masívnost krásně sedí na uších a nenutí hlavu padat do strany jako Velkému šéfovi (dále v textu vysvětluji proč). Všechny měkké části, tj. náušníky i náhlavní most jsou vyrobeny z měkkého, ale pružného materiálu, potaženého jemnou černou koženkou. Ta je hladká a její očista půjde provést přece jen lépe než u plyšových náušníků sluchátek jiných firem. Možná podobná starost o hygienu čtenáři připadá přehnaná, ale to ještě neviděl náušníky sluchátek používaných v běžném provozu každý den, zejména pak v terénu, kdy si je po namáhavém stavění aparatury nasadíte na zpocenou hlavu (uši).

Základním materiálem sluchátek je šedomodrý matný kov proložený s černými (též matnými) plastovými částmi. Obě mušle sedí v excentricky vytočených vidlicích z výše popsaného kovu. Toto vytočení naklání náhlavní most směrem dopředu, zatímco mušle zůstávají v kolmé poloze, takže sluchátka sedí na hlavě pevněji než obyčejná rovná – jsou prostě lépe vyvážená, protože těžiště mostu je posunuto dopředu. Další skvělou zprávou pro budoucího uživatele je, že obě mušle jdou vytočit směrem ven a sluchátka tak získají menší plochý rozměr, nezabírají tolik místa a dají se mnohem bezpečněji přenášet. Je tu však ještě jedna možnost, a to zaklapnutí obou mušlí pomocí pantů v koncích náhlavního mostu do sebe. Vytvoří úhlednou kuličku, kterou lehce vezmete jednou rukou. Pro nastavení velikosti hlavy slouží dva výsuvné ozubené pásy na obou koncích mostu, kterými si lehce, ale přesně nastavíte přiléhavost mušlí a mostu k vaší ctěné hlavě.

Měniče s proprietární technologií High Excursion, velké 44 mm, nabízí skvělý frekvenční rozsah od 5 Hz do 28 kHz právě díky velice lehké membráně a systému kruhových magnetů. Impedance sluchátek je 25 ohmů a citlivost pak 110 dBspl/V. Oba měniče jsou kryty děrovanou destičkou ze stejného šedomodrého kovu jako konstrukce sluchátek. Uvnitř každé mušle je velkými písmenem znázorněna stranová orientace. Kvůli excentričnosti sluchátek je to důležité.
Obrázek

Delightfully revealing
Musím řici, že mi tato sluchátka svým designem, celkovým provedením a nápaditou konstrukcí opravdu učarovala. Jejich skladnost, lehkost a promyšlenost celkové koncepce je podivuhodná. Navíc jsem si uvědomil, jak skvěle konstruktéři od Austrian Audio umí svým produktům vdechnout jakési nenápadně společné rysy, které se nevtírají, ale vy je cítíte ve všech jejich výrobcích. Klobouk dolů.

„Náherně odhalující“ – to jest slovní spojení, které používá výrobce ve spojitosti s těmito sluchátky, a které jsem si vypůjčil jako nadpis této části. Nasazuji sluchátka na hlavu a pouštím si jednu ukázku za druhou. Začínám zvukovými benchmarky, které používám pro srovnání s různými styly hudby, které naše studio natáčí. První, co mě zaujalo, byl celkově ostřejší a pregnantnější zvuk, než na který jsem zvyklý ze svých, též otevřených sluchátek. Nebylo to však nic řezavého, nepříjemného. Ten zvuk byl prostě více otevřený a projasněný ve vyšších středech a výškách. V tomto ohledu mi Hi-X65 přišly více referenční, než můj zastřený starý německý model. Někde jsem se dočetl, že tato sluchátka hrají bez přehnaného tepla a s tím musím jen souhlasit. Nečekejte úplně nádherný hlaďoučký poslech. Hi-X65 nekompromisně odhalují pravdu o nahrávkách. Basy jsou velmi krásně prokresleny, ale nejsou přehnané. Otevřel jsem si jednu skladbu, kterou právě zpracovávám a zkusil ji domíchat pouze pomocí našich testovaných sluchátek. Dělalo se mi velmi příjemně, jen jsem si musel zvykat na maličko jiné spektrum ve vyšších polohách. Trochu jsem se bál, aby průraznější výšky nezpůsobily fakt, že je budu v mixu chtít utlumit a nahrávka pak bude tupá. Ale kupodivu se tak nestalo. Musel jsem samozřejmě ještě dorovnat detaily nahrávky v kombinaci s dvojicí monitorů, ale korekčně i prostorově použitelný základ byl na světě.
Obrázek

Závěrem
Austrian Audio je mladou firmou, která však umí vyrobit skvělé výrobky s krásným designem a vysokou funkčností. Jejich studiová sluchátka Hi-X65 jsou toho dokladem. Jedná se o vysoce profesionální produkt, který se jistě stane neocenitelným pomocníkem spousty zvukových mistrů v nahrávacích studiích. Já sám mohu s klidným svědomím prohlásit, že mi tato sluchátka opravdu učarovala a vážně uvažuji o jejich koupi.

Výrobce: Austrian Audio
Zapůjčil: Music City

Petr Los
PROFIL AUTORA: Petr Los dipl.um.
Navštěvoval Pedagogickou fakultu v Ůstí nad Labem. Zde intenzivně studoval hru na klavír a kompozici. Po revoluci přesedlal na baskytaru a kontrabas a vystudoval Státní konzervatoř v Teplicích, obor Hra na kontrabas. V 90. letech se věnoval tvorbě filmové a scénické hudby. Vytvořil hudbu pro film několikanásobného cyklotrialového mistra světa Josefa Dresslera – Golden Bike a pro mnoho dalších výukových a reklamních filmů a spotů. Jako baskytarista a kontrabasista hrál v kapelách St.Woody a Lingers, se kterou vydal tři alba u společnosti Indies Records. V současnosti vyučuje v ZUŠ Česká Lípa hru na kontrabas, baskytaru a klávesy, příležitostně hostuje v symfonických orchestrech, a spoluprovozuje nahrávací studio WonderLost.

Odpovědět