Beyerdynamic DT 900 PRO X

Odpovědět
ondra.urban
Příspěvky: 85
Registrován: 31 led 2006 09:57

Beyerdynamic DT 900 PRO X

Příspěvek od ondra.urban »

Profesionální sluchátka za rozumnou cenu.
28. 3. 2023

Osvědčená studiová sluchátka německé společnosti Beyerdynamic DT 990 PRO, známá jako tzv. otevřená, tedy vhodná pro náročný studiový poslech při mixu a masteringu, dostávají svého nástupce, nebo spíše alternativu, která není v žádném případě popřením zavedených kvalit již tak zdařilého produktu, ale jakýmsi obohacením sortimentu v mnoha praktických důsledcích.

Historie
Společnost Beyerdynamic, založená v roce 1924 Eugenem Beyerem, je jedním z nejstarších výrobců sluchátek a mikrofonů. Společnost „Elektrotechnische Fabrik Eugen Beyer“, která se původně zaměřovala na výrobu reproduktorů pro kina, později přešla na vysílací systémy. A v roce 1937 představil Beyer svá úplně první dynamická sluchátka DT48, která byla vyráběna až do roku 2013 a stala se doslova legendou.

Společnost Beyerdynamic je ve vlastnictví dětí a vnuků Eugena Beyera. Výrobní portfolio se zaměřuje na širokou nabídku produktů od běžných uživatelů přes audiofily, profesionály a nahrávací studia. Po úspěšných uzavřených sluchátkách DT 770 PRO přišel model DT 700 PRO X a v otevřených systémech je dalším modelem po neméně úspěšných DT 990 PRO právě testovaný kus – DT 900 PRO X.

ObrázekPopis
Ve srovnání s profesionální řadou DT PRO, se nový PRO X příliš neliší. Podobný je vzhled konstrukce i náušníků, stejně tak hlavového mostu (tzv. čelenky). Nový je elektrodynamický měnič STELLAR.45, odnímatelný mini-XLR kabel, robustnější konstrukce a nižší impedance, takže tato sluchátka lze používat bez potřeby výkonného sluchátkového zesilovače.

Jedná se tedy o tzv. otevřená sluchátka pro profesionální použití všude tam, kde není potřeba být izolován od okolního hluku či naopak zvuk sluchátek izolovat od okolí – to je doménou právě modelů DT 770 PRO a DT 700 PRO X, vhodných pro umělce ve studiu, který chce slyšet základ, click atd. Dlouhodobý poslech na otevřená sluchátka je naopak méně náročný a únavný.

Sluchátka Beyerdynamic DT 900 PRO X jsou spolu s ostatními modely vyráběna v Německu a nezapřou svoji kvalitu už na první pohled. Po vybalení z elegantní krabice, ve které najdeme kromě vlastních sluchátek také dva různě dlouhé kabely, pouzdro pro přenášení a uskladnění i stručný manuál, máme v ruce velmi elegantní a robustní produkt. Děrované mušle měničů jsou provedeny v plastu, rám je ale kovový. Obě části rámu se zasouvají do náhlavní plastové čelenky, opatřené zespodu příjemným polstrováním s koženkou, vše v černé barvě. Náušníky z veluru s tzv. paměťovou pěnou dokonale obejmou uši a dle prvního pocitu jsou na hlavě o něco příjemnější, než model DT 990 PRO, který jsem použil pro srovnání. Oproti zmíněnému typu je testovaný model o něco těžší patrně díky magnetu, použitému v měniči. Díky tomu mají sluchátka DT 900 PRO X také vyšší citlivost, konkrétně rovných 100 dB, oproti 96 dB u modelu DT 990 PRO.

V praxi
První, co musím opravdu ocenit oproti modelu DT 990 PRO je to, že dodávané kabely s koncovkami 3,5 mm minijack a šroubovacími redukcemi na „velký jack“ 6,3 mm, jsou odpojitelné od sluchátek. Děje se tak pomocí mini-XLR konektoru s aretací, takže připojení je stabilní a bezpečné. Navíc v balení najdeme kabely dva, a to v délkách 180 a 300 cm, takže si lze vybrat, jak daleko chceme být od zdroje signálu a ušetřit starosti s překážením kabelu. Musím přiznat, že mi z těchto důvodů příliš nevyhovuje kroucený kabel na mých DT 990 PRO. Dva kabely v balení, byť různých délek, jsou navíc určitou rezervou a pojistkou při poškození jednoho z nich. Když je řeč o opravitelnosti, výrobce dodává ke všem svým produktům náhradní díly, což se týká zejména náušníků, které se jistě dlouhodobým používáním ušpiní, unaví či mechanicky poškodí. Vzhledem ke geografické poloze naší země si troufám tvrdit, že se nemusí majitelé sluchátek Beyerdynamic bát o dostupnost dílů i opravu měničů.

Zvuk
A teď to hlavní – jak to hraje. Jsem zvyklý na mnohaletou zkušenost se sluchátky DT 990 PRO, které jsou přímo určeny pro referenční poslech, pokud nemůžeme či nechceme např. míchat na klasické poslechové monitory. Samozřejmě o vhodnosti poslechu pouze na sluchátka se vedou diskuse; sám jsem zastáncem toho, že lze-li míchat na „bedny“, je to lepší, ale v každém případě ani tehdy se nevyhneme kontrolnímu poslechu na sluchátka. V nočních hodinách v činžovním domě je to naopak nutnost.
Obrázek
Sluchátka Beyerdynamic DT 900 PRO X mne překvapila. S trochou nedůvěry jsem četl údaj o nízké impedanci 48 ohmů, protože je známo, že vyšší impedance vyžaduje sice výkonnější zesilovač, ale má také nižší zkreslení. Všechny obavy se rozplynuly, kdy jsem nechal testovaná sluchátka trochu zahřát a rozehrát. Vše, co znám z modelu DT 990 PRO zde je, tedy vyvážená frekvenční odezva, skvělá dynamika, neslyšitelné zkreslení ani při vyšších hlasitostech, čitelnost i těch nejjemnějších detailů. Jediným malým rozdílem je trochu menší brilantnost na vyšších frekvencích, basy jsou ale zcela plné a středy, např. pásmo zpěvního hlasu, je velmi detailní a poskytuje nutnou kontrolu nad nejcitlivější oblastí lidského sluchu. Nechci příliš zobecňovat, ale subjektivně se mi DT 900 PRO X více líbí na popových a rockových nahrávkách, DT 990 PRO zase na klasice, k čemuž ale může výraznou měrou přispět také zvyk.

Výhody nižší impedance a vyšší citlivosti oceníme u všech mobilních zařízení, tedy u laptopů, tabletů a smartphonů, protože hlasitost poslechu je vyšší. Samozřejmě, že i tato sluchátka si zaslouží kvalitní zdroj signálu např. z profesionální zvukové karty, ale pokud chceme pracovat např. na cestách a ušetřit nějakou váhu, sluchátka si poradí hravě prakticky s jakýmkoli integrovaným výstupem celé škály zařízení.

Závěr
Sluchátka Beyerdynamic DT 900 PRO X jsou určena ke kritickému poslechu, mixování a masteringu a to vše za sympatickou cenu. Oceňuji robustnost provedení, zvuk, odnímatelný kabel a nízkou impedanci s ohledem na více mobilní užití, než srovnávaná sluchátka DT 990 PRO. Skoro by se dalo říci toto: pokud chcete jedny sluchátka, DT 900 PRO X jsou univerzálnější. Pro ty, kteří už ve výbavě model DT 990 PRO mají, bych doporučil si poslechnout testovaný model a uvažovat o doplnění výbavy o produkt osvědčeného výrobce, pověstnou kvalitu, servisní potenciál a v neposlední řadě zvuk, za který by se nemusely stydět ani o mnoho dražší produkty.

Výrobce: Beyerdynamic
Zapůjčil: Basys CS s.r.o.

Ondřej Urban
PROFIL AUTORA: MgA. Ing. Ondřej Urban Ph.D.
Vystudoval ČVUT (obor Radiolektronika se zaměřením na elektroakustiku), HAMU (obor Zvuková tvorba) a Konzervatoř Jaroslava Ježka (obor skladba). Od roku 2000 působil nejprve jako externí pedagog oboru Zvuková tvorba na HAMU a jako vědecký pracovník v oboru Hudební akustiky (tamtéž). V současné době je docentem na katedře Hudebního zvuku HAMU a vedoucím Zvukového studia HAMU. Ve své profesi se zabývá zvukovou a hudební režií nahrávek pro CD, film, divadlo, ale i dalších zvukových forem (zvuková koláž, znělka, rozhlasový spot atd.). Je tvůrcem mnoha nahrávek (přes 35 titulů na CD) z oblasti hudby vážné i populární. Ve své vlastní tvorbě se zabývá převážně kompozicí hudby elektronické nebo elektroakustické a to jak autonomní, tak užité. Věnuje se hře a improvizaci na klavír a varhany.

Odpovědět