ESI Neva Uno / Duo

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

ESI Neva Uno / Duo

Příspěvek od mirek.pisa »

Nová řada malých 24 bit/192 kHz USB audio převodníků.
1. 6. 2023

V dnešní době musí mít každý výrobce audio převodníků ve svém výrobním programu malé zařízení, ideálně mobilní, které nebude náročné na ovládání a bude vyhovovat domácím muzikantům, tvůrcům podcastům, nebo video blogerům. Zkrátka zařízení, které se jen připojí k počítači, připojí se mikrofon a nebude řešit zbytečnosti.

Německá firma ESI Audiotechnik již má v nabídce malé převodníky jako je u22 XT, nebo řadu Maya, ale ty jsou určeny především hudebníkům s alespoň trochu znalostí audio hardwaru. Nyní uvádí dva malé audio převodníky řady Neva. Připojení k počítači je řešeno pomocí USB-C konektoru a jako jeden z mála převodníků osazených USB-C konektorem, který pracuje na protokolu 3.1 a ne na starém 2.0, i když je s ním kompatibilní. Na dva kanály je to vyloženě luxus, pokud si uvědomíme, že převodníky Neva mají rozlišení až 24 bitů a vzorkovat mohou frekvencí až 192 kHz, tak se nějaká rezerva v rychlosti přenosu dat bude určitě hodit. Datový tok se u takové frekvence a rozlišení pohybuje okolo 9,2 Mb/s u jedné stereo stopy a pokud k tomu započítáme i druhé stereo pro výstup hned poskočíme na 18,4 Mb/s. Teoretická přenosová rychlost USB 3.1 je 5 Gb/s.

S přiloženým kabelem USB-C -> USB-A, i když jen ve verzi USB 2.0 nebude problém připojit převodníky k jakémukoliv počítači s USB-A konektorem a operačními systémy macOS a Windows 10/11. Pomocí adaptérů je můžete připojit i k zařízení s iOS jako iPad nebo iPhone. Dokonce jsem jej vyzkoušel i na telefonu Redmi Note 11 se systémem Android s podporou USB On The Go (OTG), kde se audio převodník Neva přihlásil jako externí audio zařízení a pracoval i s Android aplikacemi. To ani výrobce kompatibilitu neuvádí. Produktová řada Neva umí pracovat i na systému Linux.

Napájení převodníků je zajištěno také USB sběrnicí přímo z připojeného zařízení. Oba převodníky Neva jsou si hodně podobné, jen se liší velikostí, počtu mikrofonních (XLR) vstupů, samostatnou regulací sluchátkového výstupu (Duo) a typem konektorů na výstupní části.

Neva Uno
Neva Uno, je malý takřka kapesní audio převodník s rozměry 105 x 90 x 40mm. Jak název napovídá má jeden vstupní kanál osazen kombinovaným konektorem XLR/TRS, pro připojení mikrofonu nebo linky, druhý vstup je osazen pouze TRS konektorem pro připojení linkového zdroje signálu, nebo po přepnutí Hi-Z tlačítka na vrchním panelu je možné připojit nástroje s vysokou impedancí, jako je kytara, basa nebo třeba housle.
Obrázek
Co se mi líbí, je signalizace nastavení úrovně pomocí Gain potenciometru. Okolo Gainu je plastový kroužek, který je podsvětlen a zelenou barvou signalizuje přítomnost signálu, které přechází přes žlutou barvu až do červené, která znázorňuje přebuzení vstupu. Zisk přidat až o 50 dB, takže je možné použít i dynamické mikrofony se slabší výstupní úrovní, bez zbytečného zesilování šumu v pozadí. Pokud by uživatel používal kondenzátorový mikrofon, lze mu aktivovat 48V fantomového napětí pomocí samostatného tlačítka na hlavním panelu.
Obrázek
Pro poslech audio vstupů, bez zpoždění je zde tlačítko Direct, které pošle zvuk ze vstupů přímo na výstupy a zajistí tak nulovou latenci. Linkové výstupy jsou umístěny na zadním panelu v podobě dvou RCA konektorů, které se běžně používají u domácí audio techniky nebo u DJ mixpultů. Regulace výstupní úrovně je společná pro linkový výstup i pro sluchátka, které je možné připojit pomocí velkého TRS konektoru na předním panelu.

Neva Duo
Převodník Neva Duo je o něco málo větší, hlavně na šířku, kde díky mikrofonnímu vstupu na víc nabral 30 mm. S rozměry 130 x 90 x 40mm se i tak jedná o menší převodník, který se hodí do každého batohu.
Obrázek
Hlavní rozdíl je ve vstupní části, kde jsou dva kombinované XLR/TRS konektory, které umožňují připojit jako zdroj signálu mikrofon, linku i nástroj a to nezávisle do obou kanálů. Díky tomu je možné audio převodník Neva Duo na podcast se dvěma účastníky, nebo na nahrávání dvou nástrojů. Každý kanál má vlastní regulaci vstupního zisku a možnost přepnutí na Hi-Z impedanci.
Aktivace fantomového napájení 48 V je společná pro oba vstupy.

Linkový výstup je zde řešen pomocí dvou TRS konektorů na zadním panelu, které se hodí více na připojení k profesionální aparatuře při vystoupení. Na rozdíl od menšího převodníku Neva Uno, je zde samostatná regulace výstupní úrovně pro linkový výstup, označená jako Master a pro sluchátka. I zde je výstup na sluchátka umístěn na předním panelu v podobě velkého TRS konektoru.
Obrázek

Neva Control panel
To co mám na výrobcích firmy ESI rád jsou jejich ovladače. Jelikož je řada Neva ve třídě Class Compliant, je možné převodníky jen připojit k zařízení a začít pracovat, aniž by bylo nutné instalovat ovladače. Pro systém Windows a macOS je možné doinstalovat ovládací panel, který značně rozšiřuje možnosti použití, hlavně pro streamery.

ESI má ve Windows samostatné ovladače WDM/MME a ASIO. Navíc přidává i virtuální pár vstupů a výstupů 3/4, které je možné pomocí aplikace DirectWIRE a jejich virtuálních drátů libovolně propojovat podle potřeby. Například, když je potřeba nahrávat z YouTube do hudebního programu, stačí propojit výstup z MME ovladače do ASIO vstupů.

Pro streamery je možné využít i funkce Loopback, kde je možné poslat signál z hlavního výstupu přímo do virtuální sběrnice a využít ji jako zdroj signálu pro streaming.
ObrázekObrázek
Obrázek

Software
Firma ESI nenechává uživatele bez softwarové podpory a přiložila slušný balík programů, se kterými se dá okamžitě začít pracovat, ani by bylo potřeba utrácet další peníze.

Jedním z programu je Bitwig 8-track. Jedná se o hudební program, ve kterém je možné vytvářet aranže až v osmi stopách. Je jen na uživateli, zda to budou hudební smyčky pro živou produkci nebo podcastový program. Software obsahuje i základní efekty pro postprodukční práce.

Pokud uživatel raději nahrává a zpracovává zvuk, je přidán i program Steinberg Wavelab LE. Jedná se o jeden z nejlepších audio editorů na trhu. Omezená verze LE verze je sice omezená na stereo soubor se vzorkovací frekvenci 96 kHz, a chybí i některé pokročilé editační funkce, přesto uživatel může využít 13 VST3 efektů pro úpravu zvukového souboru v reálném čase.

Svou troškou do vínku ESI Neva přispěl i tuzemská firma Audified. Uživatel získá program inTone 2 ESI Edition. Ten dovoluje hostování VST nástrojů a efektů bez nutnosti spouštět hudební program. Základní balíček efektů je možné rozšířit o simulaci basového aparátu GK Amplification 2 LE a pro kytary ampLion Free.

Uživatel iOS potěší licence hudebního programu Cubasis LE3. Ten dokáže proměnit iPhone nebo iPad na hudební studio, které uživateli nabídne čtyři audio a čtyři MIDI stopy, virtuální nástroj MictoSonic, šest efektů, audio a MIDI editor.

Součástí řady Neva je tříměsíční předplatné až s 3 000 minutami na Virtuální studio JackTrip. To dovoluje uživateli hrát a zpívat se svým sborem nebo kapelou kdekoliv na světě. Zaručuje to stream s nekomprimovaným zvukem a minimální latencí, aby bylo možné zkoušet online na dálku.

Závěr
Nová řada ESI Neva nabízí nekompromisní profesionální zvuk i pro začínající uživatele. Na svou cenovou třídu se jedná o kvalitně zpracované audio převodníky, které se hodí na cesty i na stůl vedle notebooku či tabletu. Jednoduchost ovládání ocení především streameři a tvůrci podcastů, kteří nemusí řešit složité nastavování, stačí jen připojit kabely a začít pracovat. Hudebníci ocení nástrojový vstup a přiložený software. Nesmím opomenout vyzdvihnout geniální systém ovladačů DirectWire.

Výrobce: ESI
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět