ESI UGM192

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

ESI UGM192

Příspěvek od mirek.pisa »

Ultra mobilní adaptér pro kytaru a mikrofon.
16. 9. 2020

Německá firma ESI Audiotechnik je na hudebním trhu již pěknou řádku let. Nejedná se o žádnou nadnárodní firmu, ale o menší podnik, který všechny své výrobky navrhuje v německém městě Leonberg. Firma dokáže rychle reagovat na požadavky uživatelů a díky tomu jsou jejich výrobky přizpůsobené na konkrétní potřeby. Nejnovější výrobek je malý audio adaptér UGM192. Když píši malý, tak tím myslím opravdu malý. Krabička má rozměry 87 x 67 x 18 mm. Do takové velikosti se podařilo vměstnat USB stereofonní audio převodník se samplovací frekvencí až 192 kHz a rozlišením 24 bitů. Sám výrobce jej neoznačuje jako audio rozhraní, ale jako audio adaptér. Zprvu jsem moc nechápal proč, ale po prvním seznámení to bylo jasné. UGM192 může pracovat i samostatně bez počítače, například jako předzesilovač pro sluchátka, linkové vstupy nebo jako aktivní DI box.
Obrázek
Bližší seznámení
Výška převodníku je navržena tak, aby se do něj vešly 6,3mm konektory, které jsou použity jak na vstupu, tak i na výstupu. Abych byl přesnější, vstupní konektory jsou dva a výstupní jen jeden. Konektory jsou osazeny přesně podle druhu použití. Vstup na kanálu číslo 1 je typu TS, tedy nástrojový nesymetrický, přímo určen pro přípojení vysokoimpedančních snímačů z hudebních nástrojů, jako jsou kytary, basy, housle apod. Druhý kanál je osazen konektorem TRS pro připojení mikrofonu. Dynamickému mikrofonu by také stačil typ TS, ale zde je možné připojit i kondenzátorový mikrofon s možností napájení 48 V. Pro tento účel bude potřeba koupit nebo vyrobit speciální kabel, kde bude na jedné straně XLR samice a na druhé stereo 6,3mm Jack. Výstupní kanál je řešen jedním stereofonním 6,3mm Jack konektorem. Výstupní úroveň je dostačující jak pro linkový vstup, tak i pro sluchátka. Jediná nevýhoda spočívá v nemožnosti regulace výstupního výkonu. V počítači to lze řešit pomocí ovládání hlasitosti v hudebním programu nebo přímo na ovladačích. Pokud je UGM192 použit jako adaptér, nelze výstup nikterak řídit.

Aktivace fantomového napájení 48 V se provede stiskem jednoho ze tří tlačítek na předním panelu. Druhé tlačítko nastavuje skokově zisk mikrofonního předzesilovače. Jeden stisk zvýší zisk o 20 dB, druhý stisk na 30 dB, třetím stisknutím se zisk vrátí do počáteční hodnoty. Třetí tlačítko slouží pro aktivaci přímého monitoringu a má také tři kroky. Prvním se monitoring aktivuje v mono režimu, kdy se oba kanály sloučí do obou výstupních kanálů. Druhé stisknutí aktivuje stereo režim, kdy nástrojový vstup míří do levého a mikrofonní vstup do pravého výstupu. Všechny tlačítka mají i vizuální kontrolu aktivace jednotlivých funkcí pomocí LED nad tlačítky.
Obrázek
Zajímavě je řešeno připojení k zařízení. Záměrně neuvádím k počítači, neb adaptér UGM192 je velmi univerzální zařízení, které lze připojit jak k počítačům PC nebo Apple, tak také k mobilní zařízením se systémem iOS i Android. Samozřejmě hlavně u systému Android je několik technických specifikacím, které musí zařízení splnit. Ale většinou pokud je tablet nebo telefon osazen USB-C konektorem, tak to nebývá problém. Právě USB-C je hlavním přípojným konektorem k okolnímu světu. Firma sama uvádí, že komunikace probíhá na protokolu USB 3.1, což je u malého převodníku neobvyklé. K audio adaptéru UGM192 jsou dodávány dva kabely. Jeden s konektory USB-C pro připojení k rychlým USB 3.1 sběrnicím nebo k mobilním zařízením. Druhý kabel je propojka USB-C na klasické USB-A. Zde je použit konektor pro USB 2.0, takže zajištěna kompatibilita i se staršími zařízeními. Pokud uživatel vlastní zařízení s iOS, bude potřebovat nějakou redukci z konektoru Lightning. Není to nic, co by uživatele překvapilo, neboť prakticky kromě nabíječky se vše musí řešit redukcemi.

Napájení UGM192 je řešeno pomocí USB připojení. Zajímavé však je, že na zadním panelu jsou dva konektory - jeden USB-C pro komunikaci s počítačem a druhý microUSB jen pro napájení. Samozřejmě, že pokud bude audio adaptér použit jen jako samostatné zařízení, je možné jej napájet z kteréhokoliv portu. MicroUSB se bude hodit, pokud bude UGM192 připojen k mobilním zařízením. Standardně je možné použít baterii z mobilního zařízení pomocí USB-C připojení, ovšem lepší bude využít externí baterii v Power bance a připojit ji pomocí microUSB. Tím nebude adaptér krást energii z mobilu nebo tabletu. K dokonalosti chybí jen to, že by se mobilní zařízení přes microUSB i nabíjelo.
Obrázek
Pokud připojujete adaptér UGM192 pomocí počítače, je důrazně doporučeno nainstalovat aktuální ovladače, které jsou k dispozici na stránkách výrobce. Pokud tak uživatel učiní, není při propojení žádný problém s instalací. Adaptér je ihned k dispozici.

Zvukově není adaptéru co vytknout. Moderní převodníky již nemají problémy se šumy nebo rušením z USB sběrnic a zvuková kvalita se přímo odvíjí od použité vzorkovací frekvence. Dynamický rozsah je dán 24bitovým rozlišením. Díky tomu patří adaptér UGM192 k tomu lepšímu co dnes můžete zakoupit.

Převodník bezchybně pracuje s počítači i s iOS zařízeními. U Androidu je problém víceméně softwarový. Můj telefon Xiaomi 9T jej našel, zapojil jako handsfree zařízení a interně pracoval bezvadně. Nenašel jsem však použitelný program, kromě audio záznamníků, které by s převodníkem kamarádily. Většinou jsou upravené pro konkrétní převodník konkrétní firmy.
Co jsem zkusil a funguje, je kamera. Zvuk je zaznamenáván přímo z UGM192. Takže jsem našel i podružné využití jako podcastový audio převodník pro natáčení videí s kvalitním mikrofonem.

Software
Hlavní software dodávaný s adaptérem jsou jeho ovladače. Firma ESI měla snad od začátku produkce audio rozhraní zajímavé ovladače. Například u systému Windows jsou samostatně WDM/MME a ASIO ovladače. Ty jsou k dispozici jak v systému (WDM/MME), tak i v DAW programech (ASIO i WDM, DX a MME). Vždy je k dispozici hlavní dva vstupy a výstupy, zároveň také se objevují virtuální páry 3/4 a 5/6 jak na vstupech, tak i na výstupech. Pomocí aplikace DirectWIRE je možné pomocí virtuálních drátů libovolně propojovat zvukové vstupy a výstupy podle aktuální potřeby. Například, když je potřeba dostat zvuk online streamu do audio stopy DAW programu, jen se propojí výstup z WDM/MME ovladače do ASIO a nemusí se nic řešit ve skutečném světě. Dokonalost sama.
ObrázekObrázek
Aby uživatel měl nějakou přidanou hodnotu, dostává společně s koupí ESI UGM192 také licence na několik softwarů. Když je adaptér určen hlavně pro kytaristy, tak je k dispozici licence na tři aplikace pro kytaristy od české firmy Audified. Simulátor kytarového aparátu ampLion Free, basový aparát GK Amplification 2 LE a multikanálový procesor inTone 2 ESI Edition. Simulátory jsou většinou omezeny, oproti plným verzím, počtem aparátů a kabinetů, ale stačí to na první pokusy s efekty.

InTone 2 ESI Edition má omezení především v celkové počtu kanálů pro nástroje, audio vstupy a AUX sběrnice. Program je přímo stavěný pro spouštění virtuálních nástrojů a efektů při živém hraní. Takže pokud uživatel chce využít virtuální aparát, nemusí spouštět DAW program, který sám o sobě sebere výpočetní výkon počítače a místo toho spustí program inTone 2. Zajímavé je, že při měření spotřeby na stejné VST nástroji mi zátěž procesoru v DAW Studio One ukazuje přes 40% a stejný nástroj v inTone 2 jen 5%.

Ač není ESI UGM192 primárně určen pro DJ, je přibalena i licence pro DJ program Deckadance 2 LE. Jedná se o kvalitní program pro hraní na párty a diskotékách. LE limitace je omezena pouze na použití dvou přehrávačů zároveň. Osobně jsem měl program nejraději, ale časem se nějak vývoj zastavil a také nepomáhá měnění majitelů. Ten současný, firma Stanton, jej má ve své nabídce. Nevím, zda se na programu ještě pracuje, ale poslední verze je z roku 2015. Po funkční stránce mu nelze nic vytknout a uživateli se určitě bude hodit při párty po dohrání koncertu.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Závěr
ESI UGM192 je perfektním rozhraním pro kytaristy, kteří se nebojí hraní s počítačem či mobilním zařízením. Kvalitní zvuk, perfektní zpracování a hlavně kapesní velikost jej předurčují na koncertní podia. Dnes je několik firem, které dodávají hardware kytaristům, ale většinou jsou dosti specifické, co se připojení týče. Některé jsou jen pro počítače, jiné jen pro iPady. Firma ESI si zvolila cestu velké univerzálnosti a jestli je to správná cesta, to ukáže čas. Každopádně jej lze použít i pro mobilní zařízení jako vstup pro kvalitní mikrofon k interní kameře. I dodávaný software má svou užitnou hodnotu, tak že uživatel může po koupi rovnou hrát.

Výrobce: ESI Audiotechnik
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět