Focusrite Clarett+ 4Pre

Odpovědět
ondra.urban
Příspěvky: 85
Registrován: 31 led 2006 09:57

Focusrite Clarett+ 4Pre

Příspěvek od ondra.urban »

Zlatá střední cesta.
28. 2. 2022

Focusrite Clarett+ 4Pre je středním modelem v nejnovější verzi zvukových rozhraní řady Clarett od renomovaného výrobce Focusrite, která zahrnuje menší 2Pre a větší 8Pre. Nedostatek čipů pro A/D převod, který byl způsoben požárem továrny výrobce převodníků AKM, využil Focusrite k příležitosti pro přepracování celé řady. Tato nepříjemná událost dala vzniknout nové řadě Clarett+, která nabízí vylepšené parametry a neméně kvalitní převodníky Cirrus Logic. Vylepšení se promítla do zvětšení dynamického rozsahu a nižšího zkreslení, ale i např. i do designu sluchátkového předzesilovače.
Obrázek

Popis
Robustně navržená externí zvuková karta pro macOS, Windows a iOS s názvem Clarett+ 4Pre je úhledná celokovová stolní jednotka. Stejně jako předchozí řada Clarett je vybavena konektorem USB-C pro připojení k počítači (USB-C je zpětně kompatibilní s USB 2.0). Součástí balení je jak kabel USB-C na USB-C, tak kabel USB-C na USB-A (připojení USB 2.0).

Na svou velikost nabízí 4Pre překvapivě mnoho vstupních a výstupních portů. Jeho osm analogových vstupů zahrnuje čtyři kombinované XLR/TRS konektory pro mikrofon/linku na předním panelu a čtyři další ¼-palcové symetrické linkové vstupy TRS na zadní straně.

Čelní panel přístroje obsahuje kromě zmíněných Combo vstupů čtveřici potenciometrů zisku předzesilovačů a tlačítka pro zapnutí fantomového napájení mikrofonů (společně pro každý pár vstupů). Knoflíky gainu pro kanály 1-4 se také používají pro měření vstupní úrovně. Rozsvítí se zeleně, aby signalizovaly přítomnost signálu, oranžově, když dosáhne úroveň vstupního vybuzení -6 dBFS a červeně, když se dosáhne úrovně 0 dBFS, tedy strop digitální nuly. Pokud chcete podrobnější měřiče, lze je sledovat v softwarové utilitě Focusrite Control. Vstupy pro kanály 1 a 2 lze přepnout na nástrojové (vysokoimpedanční), ale to opět pouze pomocí aplikace.
Obrázek
Na přední straně je také velký knoflík Monitor, který ve výchozím nastavení ovládá linkové výstupy 1 a 2 (nejčastěji pro poslechové monitory), ale lze jej přiřadit v softwaru Focusrite Control k jiným. Přední strana obsahuje dále pár nezávisle adresovatelných ¼palcových TRS sluchátkových výstupů, každý s vlastním ovládáním hlasitosti. Výstup sluchátek 1 zrcadlí ve výchozím nastavení analogové výstupy 3 a 4.

Na zadním panelu je Clarett+ 4Pre vybaven jedním optickým vstupem TOSLINK ve formátu ADAT, který umožňuje rozšíření o osm dalších vstupů při vzorkování 44,1 nebo 48 kHz, případně čtyři kanály na 88,2 nebo 96 kHz (SMUX). Nabídku vstupů a výstupu doplňují dva kanály S/PDIF na RCA konektorech. Při použití všech potenciálních kanálů lze využít 18 současných vstupů. Vítaným bonusem jsou klasické MIDI IN a OUT porty. Jak již bylo řečeno, připojení se děje pomocí USB-C a přístroj je třeba napájet přibaleným zdrojem.
Obrázek

Focusrite Control
Aplikace Focusrite Control hraje významnou roli v obsluze 4Pre (a dalších modelů řady Clarett+) a je nezbytná pro přístup k některým funkcím, které nejsou fyzicky dostupné přímo na přístroji. Její klíčová role je pak také v nastavení bezlatenčního monitoringu a routování vstupů a výstupů. Rozhraní aplikace není na první pohled tak intuitivní a jeho grafika mi přišla zprvu poněkud minimalistická, ale dá se ovládnout celkem rychle. Pro usnadnění routingu nabízí Focusrite Control sadu přednastavených konfigurací (presetů).
Obrázek
Software obsahuje samostatná okna pro vstupy, výstupy a nastavení (předvolby). Na stránce Output Routing se levá strana skládá ze svislého řádku obsahujícího každý dostupný výstupní pár. U 4Pre zahrnují monitorovací výstupy 1-2, linkové výstupy 3-4 (taktéž pro první sluchátkový výstup), druhá sluchátka a S/PDIF.

Focusrite Control nabízí samostatné fadery pro vstup do a návrat z DAW aplikace. Vstupní signál je monitorován před DAW, takže nemá prakticky žádnou latenci. Každý výstupní pár je standardně nastaven tak, aby monitoroval hlavní výstup z vašeho DAW (1-2), ale můžete jej také nastavit tak, aby monitoroval ostatní výstupní páry. To umožňuje posílat různé monitorové mixy na každý výstup 4Pre, pokud je nastavíte pomocí AUX sendů ve vašem DAW. Pro běžné situace nahrávání zpěvu nebo nástrojů ale postačí nastavení úrovně vstupního mixu vůči mixu playbackových stop z DAW.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Air
Stejně jako předchozí řada rozhraní Clarett má nová řada Clarett+ 4Pre (a další modely Clarett+) nastavení nazvané Air, které emuluje zvuk mikrofonních předzesilovačů ISA 100 z uznávané konzole Focusrite Studio Console, navržené Rupertem Nevem. Air lze zapnout a vypnout pro kterýkoli z předzesilovačů 4Pre v prostředí Focusrite Control. Obvody Air byly upgradovány pro řadu Clarett+ a nyní odpovídají parametrům Red rozhraní Focusrite Pro.

Mikrofonní předzesilovače v 4Pre jsou samy o sobě velmi čisté a neutrální bez zapnutí Air. Po její aktivaci se zvuk jakoby rozzáří a je jasnější a třpytivější. Zvuk ožije a je v souladu s proklamací výrobce zvukově více otevřený, až „vzdušný“. Kromě použití Air na zpěvu se uplatní obdobně dobře na akustických nástrojích, např. akustické kytaře.

Další software
Všechna rozhraní Clarett+ přicházejí s velkorysým softwarovým balíčkem, který zahrnuje Ableton Live Lite, Amplify Studio, Antares Auto-Tune Access, XLN Audio Addictive Keys, XLN Audio Addictive Drums 2, Relab LX480 Essential, Softube Marshall Silver Jubilee 255 bx_oberhausen, konzole brainworx bx_, Focusrite SC, Focusrite Red Plug-in Suite a brainworx bx_masterdesk. Je jasné, že nabízený softwarový balík ve většině případů pokrývá základní, odlehčené verze produktů různých firem, ale i tak udělá službu jako startovací sada, která může ušetřit nemalé investice při pořízení výbavy malého projektového studia.

Závěr
Focusrite Clarett+ 4Pre mne velmi překvapil. Robustní a kompaktní provedení, solidní nabídka vstupů a výstupů, softwarová výbava, ale především prakticky dokonalý zvuk nebyl vždy v dané kategorii samozřejmostí. Pro všechny, kteří chtějí investovat do malého a vysoce kvalitního rozhraní pro záznam zvuku na macOS, Windows či iOS platformě, je to jasná volba. Zařízení se hodí i na mobilní nahrávání a ve spojení s kvalitními mikrofony nemá prakticky slabiny. Oceňuji také stabilitu připojení USB-C a zpětnou kompatibilitu až do obstarožního USB 2.0, takže i majitelé starších počítačů nejsou ochuzeni. Doporučuji pouze ověřit podporu dané verze OS počítače aplikací Focusrite Control.

Výrobce: Focusrite
Zapůjčil: MUSIC-CITY

Ondřej Urban
PROFIL AUTORA: MgA. Ing. Ondřej Urban Ph.D.
Vystudoval ČVUT (obor Radiolektronika se zaměřením na elektroakustiku), HAMU (obor Zvuková tvorba) a Konzervatoř Jaroslava Ježka (obor skladba). Od roku 2000 působil nejprve jako externí pedagog oboru Zvuková tvorba na HAMU a jako vědecký pracovník v oboru Hudební akustiky (tamtéž). V současné době je docentem na katedře Hudebního zvuku HAMU a vedoucím Zvukového studia HAMU. Ve své profesi se zabývá zvukovou a hudební režií nahrávek pro CD, film, divadlo, ale i dalších zvukových forem (zvuková koláž, znělka, rozhlasový spot atd.). Je tvůrcem mnoha nahrávek (přes 35 titulů na CD) z oblasti hudby vážné i populární. Ve své vlastní tvorbě se zabývá převážně kompozicí hudby elektronické nebo elektroakustické a to jak autonomní, tak užité. Věnuje se hře a improvizaci na klavír a varhany.

Odpovědět