M-Audio M-Track Duo

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

M-Audio M-Track Duo

Příspěvek od mirek.pisa »

Dvoukanálový USB audio převodník.
3. 3. 2021

Mnoho začínajících hudebníků a počítačových uživatelů řeší jakou zvukovou kartu, nebo audio rozhraní zvolit, aby měli kvalitní zvuk a nestálo je to moc peněz. Skoro všichni výrobci mají v nabídce nějaký typ, který těmto požadavkům vyhovuje. Stejně tak je na tom i firma M-Audio, která má pro začínající uživatele připravenou speciální řadu audio rozhraní M-Track. V aktuální nabídce jsou Solo a Duo. Solo obsahuje jeden vstupní kanál, Duo má vstupy dva. Dnes se podíváme na většího sourozence M-Audio M-Track Duo.
Obrázek
Popis
Převodní M-Track Duo na první pohled zaujme svou velikostí. Na dvoukanálové audio rozhraní to není žádný prcek, ale pořádně dospělý kousek. S rozměry 191 x 111 x 55 mm bude nepřehlédnutelný na stole. Krabička je vyrobena ze slušně silného plastu a tudíž lze očekávat, že uživateli bude dlouho sloužit i v náročnějších podmínkách. Velikostí se stále ještě vejde do tašky k notebooku a díky napájení po USB kabelu je lze využít i na cestách. Parametrově se nejedná o poslední výkřik techniky, ale se vzorkovací frekvencí 48 kHz a rozlišením 16 bitů je to stále lepší než CD kvalita. Zaujme i možnost připojení jak k počítačům s operačním systémem Windows a macOS, ale také k mobilním zařízením s iOS.

Konektory a ovládací prvky jsou pouze na třech stranách; vstupní kanály jsou na předním, výstupní na zadním a ovládací prvky na horním panelu. Dva vstupní kanály jsou navrženy tak, aby bylo možné připojit co nejvíce zařízení, bez nutnosti shánění kabelových propojek a redukcí. Oba kanály jsou osazeny kombinovaným XLR / TRS konektorem, který dovoluje připojit jak mikrofony pomocí XLR kabelu, tak také zdroje linkové úrovně pomocí symetrického TRS konektoru a také nástroje pomocí nesymetrického TS konektoru. Mikrofony mohou být dynamické i kondenzátorové, pro které je možné pomocí mechanického vypínače zapnout 48V fantomového napájení, s LED kontrolou aktivace na horním panelu. Přepnutí impedance mezi linkovým a nástrojovým vstupem je také řešeno pomocí posuvného vypínače a to pro každý kanál samostatně. To například dovoluje současně připojit do jednoho kanálu mikrofon a do druhého kytaru.
Obrázek
Přední panel má také vyveden sluchátkový výstup s přepínáním přímého odposlechu. Posuvným přepínačem Direct Mono / Direct Stereo / USB se určuje, jak bude monitorován signál ve sluchátkovém a hlavním výstupu. V poloze USB je ve sluchátkách pouze výstupní signál. Poloha Direct Stereo pouští do sluchátek signály přicházející do vstupních kanálu, kdy vstup 1 je v levém kanálu a vstup 2 v pravém. Direct Mono sloučí oba vstupní kanály do mono signálu a vstupní kanál je slyšet v obou sluchátkách. To je praktické pokud se zaznamenává pouze jeden kanál, nebo mají oba kanály rozdílné zdroje signálu.

Horní panel má v řadě vyrovnané čtyři potenciometry, které nastavují úroveň pro vstupní kanály a sluchátkový a hlavní výstup. První dva potenciometry ovládají nově navrhnuté předzesilovače Crystal Preamps, které byly vyvinuty pro co nejlepší zvuk s přihlédnutím na co nejmenší hladinu šumu. Nastavení správné úrovně hlídají dvoubarevné LED, kdy zelená barva signalizuje přítomnost signálu a červená překročení úrovně. Zvuk předzesilovače na cenovou kategorii, ve které se rozhraní pohybuje, výborný. Opravdu nic nešumí a záznam je přirozeně čistý. Jen mi osobně přijde, že po většinu dráhy potenciometrů se nic neděje a až v poslední čtvrtině je nastavení zisku teprve účinné, ale už je malý manévrovací prostor jej přesně nastavit. Podobně jsou na tom i výstupní potenciometry, kdy zesílení sluchátek je také znatelné až na konci dráhy. V praxi to ničemu nevadí, jen uživatel nemá mnoho prostoru pro jemnou regulaci.

Zadní panel obsahuje pouze tři konektory. Jeden USB slouží pro připojení k počítači a napájení, zbylé dva jsou symetricky zapojení TRS konektory pro hlavní výstup.
Obrázek

Kamarád s počítačem
Připojení k počítači nemůže být jednodušší. V prvé řadě je nutné stáhnout aktuální ovladače ze stránek M-Audio, načež upozorňuje přibalená kartička. Po instalaci ovladačů stačí M-Track Duo připojit dodávaným USB kabelem k počítači. Prakticky okamžitě je možné začít pracovat. Díky jednoduchosti rozhraní se dvěma vstupními a výstupními kanály se v počítači chová jako jakákoliv zvukovka. Pro profesionální software je možné využít ASIO ovladač, ve kterém se prakticky nastavuje jen velikost vyrovnávacího bufferu. Samplovací frekvenci už určuje hudební program.

Software
Zakoupením převodníku získává uživatel zajímavý bonus v podobě balíčku programů, se kterými lze okamžitě začít pracovat. Stačí se registrovat na stránkách M-Audio a stáhnout instalační balíček programů.

Základ tvoří profesionální hudební program Avid Pro Tools First M-Audio Edition. Historicky nejrozšířenější program mezi hudebníky a studii ve své variantě pro první kroky nabízí práci se 16 audio stopami, 16 MIDI stopami, základní editační nástroje. Součástí instalace je i balík 20 AAX efektů od firmy Avid. Uživatel zde nalezne nabídku základních efektů. Nechybí zde ekvalizér, kompresor, gate, deesser, reverb, delay, modulační efekty a několik utilit. Efekty jsou stejné jako u velkých Pro Tools a tím je zaručeno stejně kvalitní zpracování audio signálu. Jediné omezení je v samotném Pro Tools First, který neumožňuje instalaci efektů třetích stran. Ale není problém pomocí měsíčního nájmu přejít na velké Pro Tools a využít naplno všech možností programu. Myslím však, že s převodníkem M-Track Duo je First edice více než dostačující i pro složitější produkci.

Pro kytaristy je připravena simulace kytarového aparátu Eleven Light Guitar Amp. Uživatele potěší, že simulace má na starosti firma Digidesign, což zaručuje dobrou kvalitu zvuku.

Aby nebyl uživatel ponechaný na holičkách, má Pro Tools First i jeden virtuální nástroj Air Xpand!2. Základem nástroje jsou čtyři sloty, které mohou obsahovat připravený preset. Ten může vytvořen z Wavetable, FM, aditivní syntézy nebo z přehrávače samplů. Až čtyři sloty vytvoří jeden patch. Každý slot má vlastní nastavení MIDI kanálu, zóny, arpeggiátor, hlasitosti, panoramy, modulace a efektů. Díky tomu lze z nástroje získat zvuky podobné nástrojům Ensoniq nebo Roland z 90. let, ale také nové unikátní barvy, které v jiných nástrojích lze jen velmi těžko docílit. 64hlasová polyfonie je dostatečná a v mono režimu je možné zvolit, zda nástroj dá prioritu poslední, nejnižší nebo nejvyšší notě. Přes 2500 presetů a patchů uspokojí většinu hudebních žánrů.

Třešničkou na dortu je hudební software MPC Beats od firmy Akai. Program, který má své základy v groove boxu Akai MPC-60, kterou pro firmu Akai navrhl Roger Linn. Z původního nápadu vznikl hudební program, který má nekonečné možnosti využití. Může být použit, stejně jako jeho hardwarový předchůdce, jen jako groove box s klipy tvořící pattern a patterny tvořící píseň, nebo jej lze použít jako DAW program až se 128 stopami. Základním nástrojem je sampler a sada virtuálních nástrojů a efektů. Uživatel může vytvářet vlastní vzorky nebo může využít stále se rozšiřující knihovny MPC Expansion od umělců z celého světa. Možnosti programu jsou obrovské, což dokládá i fakt, že stejný programu je použit v hardwarových nástrojích řady MPC firmy Akai. Dokonce program může pracovat i v režimu kontroléru, kdy lze z počítače programem hardwarové kontroléry perfektně programovat.

Závěr
M-Audio M-Track Duo je určen všem, kteří podnikají první kroky v hudební branži, pro tvůrce podcastu a videocastů, pro streamery, kterým záleží na kvalitě zvuku a pro mobilní studia. Je jak na míru dělaný pro písničkáře, kteří mohou jedním tahem zaznamenat zpěv i kytaru zároveň. Dodávaná bohatá softwarová výbava dovoluje okamžitě pracovat, aniž by bylo nutné dále investovat do hudebních programů. Cenou okolo 1500 Kč se řadí mezi nejdostupnější dvoukanálové audio rozhraní na trhu a v této cenové relaci má velmi kvalitní zvuk. Pokud přemýšlíte o cenově dostupném audio rozhraní, M-Audio M-Track Duo stojí za pozornost.

Výrobce: M-Audio
Zapůjčil: DISK Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět