M-Audio Oxygen Pro 49

Odpovědět
ondra.urban
Příspěvky: 85
Registrován: 31 led 2006 09:57

M-Audio Oxygen Pro 49

Příspěvek od ondra.urban »

USB MIDI klávesový kontrolér.

Značku M-Audio není třeba dlouze představovat. Její výrobní portfolio je z velké části tvořeno MIDI klaviaturami a ostatními kontroléry s akcentem na domácí produkční studia. Vrcholem nabídky bývala řada kontrolérů Axiom. O něco levnější řada Oxygen byla chápána jako ještě dostupnější alternativa pro méně majetné muzikanty. Přidáním kouzelného přídomku “Pro” se však i v řadě Oxygen objevily nové modely pro náročnější uživatele, zatímco řada Axiom zcela zanikla. Výrobce nabízí celkem tři modely; ty se od sebe liší označením 25, 49 a 61, čímž je rozlišen klávesový rozsah (počet kláves) jednotlivých členů nové rodiny. Na prostředního z nich, variantu Oxygen Pro 49, se podrobněji podíváme v následující recenzi.
Obrázek

Popis
Oxygen Pro 49 je univerzální USB/MIDI klávesový kontrolér s rozsahem klaviatury čtyři oktávy (49 kláves). Samozřejmostí je rychlostně citlivá klaviatura, příjemným bonusem pak tlaková citlivost (Aftertouch). Co se kvality klaviatury týče, nečekejme žádné zázraky. S přihlédnutím k cenovce je ale klaviatura i tak dost kvalitní a poskytne poměrně solidní pocit ze hry. Klávesy svým tvarem připomínají ty klavírní, ale je to opravdu jen otázka jejich profilu - zcela chybí jakékoli vyvážení a určitý pocit “gumovosti” při hře asi zapadá do kategorie nástroje.

Celkový design je velmi zdařilý. V porovnání s předchozími modely Oxygen je tvar hranatější a černá barva mu sluší. Vedle klaviatury nalevo najdeme dvojici známých koleček Pitch Bend a Modulation, dále sadu devíti faderů a devíti tlačítek. Centrální část vrchního panelu je vybavena OLED displejem miniaturní velikosti, několika funkčními tlačítky a rotačním enkodérem pro editaci parametrů, dále zde najdeme tlačítka transportu DAW. Pravou část panelu nástroje okupuje osm otočných potenciometrů a 16 barevně podsvícených, rychlostně citlivých padů. Zadní panel nástroje je vybaven spartánsky, ale funkčně: Najdeme se zdířky MIDI Out, USB typu B (současně slouží pro napájení) a konektor Sustain pedálu. Také se zde nachází posuvný vypínač napájení.
Obrázek

Ovládání
Limity ovládacího panelu pro různá nastavení vč. malého OLED displeje jsou zřejmé, nicméně Oxygen Pro umí hodně věcí dělat sám. Mám na mysli automatické mapování k DAW parametrům nebo VST nástrojům. Několik základních nástrojů a aplikací má uživatel zdarma k dispozici po registraci na stránkách výrobce. Mimo to si z plných verzí DAW aplikací Oxygen Pro rychle porozumí např. s Pro Tools, Logic Pro, Steinberg Cubase či Studio One.

Oxygen Pro nabízí pro ovládání připojeného softwaru dva režimy: DAW a Preset. První z nich je předpřipravenou šablonou pro různé známé DAW aplikace s podporou Auto Map funkcí. V režimu Preset lze vytvořit až 16 presetů - kompletních nastavení. Jednotlivé MIDI povely jednotlivým fyzickým ovladačům lze přiřazovat přes menu přímo na nástroji. Pohodlnější nastavování je možné díky počítačovému editoru. Nastavovat lze MIDI povely ve čtyřech klávesových zónách, rozsahy vysílaných parametrů, RGB barvy pro pady (16 různých barev) a mnoho dalších parametrů.
Obrázek

Smart funkce
Novinkou u řady Oxygen Pro jsou tzv. Smart funkce. Jednou z nich je Smart Chords; jedná se o sofistikovaný systém automatických akordických obratů, kdy je možno stiskem jediné klávesy vyslat celý akord, a to pro každou klávesu jiný. Druhou funkcí je Smart Scales, kde nástroj vysílá pouze noty v rámci nastavené stupnice. Lze např. udělat glissando přes bílé klávesy a ozvou se noty nikoli v diatonické C-dur (a-moll), ale třeba církevní stupnice nebo pentatoniky. Vše je samozřejmě programovatelné ze strany uživatele.

Note Repeat a Arpeggiator
Funkce Note Repeat souvisí s pady, které slouží primárně pro programování bicích. Nástroj pak vysílá MIDI noty dle nastavené metrické hodnoty a tempa, a to buď při stisknutí padu, nebo ve funkci Latch automaticky po prvním stisku, ve smyčce. Pro repetitivní rytmicko-melodické fráze se hodí také arpeggiator s několika patterny vč. základních Up, Down a Up&Down, jak je známe např. z analogových syntetizérů.

Software
K nástroji dostane uživatel celý balík softwarového vybavení pro okamžitý start komponování. K dispozici jsou DAW Pro Tools First M-Audio Edition, Ableton Live Lite, MPC Beats a celá řada virtuálních nástrojů, jako např. Hybrid 3, Velvet, Mini Grand ad. Mnohé z nich jsou známé uživatelům Pro Tools. Veškeré programové vybavení je nutno stáhnout z webu výrobce (DVD v balení nástroje opravdu již nehledejte), vč. Sample bank Pro MPC Beats (především bicí samply a smyčky).

Závěr
M-Audio Oxygen Pro 49 je kompaktním, lehce přenosným, ale přesto poměrně robustním MIDI USB kontrolérem, zejména pro tvůrce elektronické hudby. Solidní zpracování, slušná klaviatura, dostatečný počet fyzických ovladačů a především také bohaté softwarové vybavení činí z nástroje základ studia pro okamžitou produkci skladeb ve studiu. Stejně dobře se uplatní i při live produkci. Zajímavostí jsou nové Smart funkce pro vysílání akordů a stupnic, což ocení zejména ti, kteří nejsou tak zběhlí v hudební teorii. Nástroj je nabízen za příznivou cenu, která potěší zejména začínající a méně náročné hráče a skladatele.

Výrobce: M-Audio
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Ondřej Urban
PROFIL AUTORA: MgA. Ing. Ondřej Urban Ph.D.
Vystudoval ČVUT (obor Radiolektronika se zaměřením na elektroakustiku), HAMU (obor Zvuková tvorba) a Konzervatoř Jaroslava Ježka (obor skladba). Od roku 2000 působil nejprve jako externí pedagog oboru Zvuková tvorba na HAMU a jako vědecký pracovník v oboru Hudební akustiky (tamtéž). V současné době je docentem na katedře Hudebního zvuku HAMU a vedoucím Zvukového studia HAMU. Ve své profesi se zabývá zvukovou a hudební režií nahrávek pro CD, film, divadlo, ale i dalších zvukových forem (zvuková koláž, znělka, rozhlasový spot atd.). Je tvůrcem mnoha nahrávek (přes 35 titulů na CD) z oblasti hudby vážné i populární. Ve své vlastní tvorbě se zabývá převážně kompozicí hudby elektronické nebo elektroakustické a to jak autonomní, tak užité. Věnuje se hře a improvizaci na klavír a varhany.

Odpovědět