RME Digiface USB

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 395
Registrován: 09 bře 2009 14:55

RME Digiface USB

Příspěvek od pixel »

Přenosný digitální drobeček.
3. 7. 2017

Světoznámou německou firmu RME znají snad všichni, kteří se alespoň trochu pohybují v oblasti digitálního zpracování zvuku. Společnost založil v roce 1996 tým německých vývojářů a dle popisu na oficiálních stránkách je každý z nich buď muzikant či audio inženýr. To je možná jeden z hlavních důvodů, proč si tato firma tak rychle vydobyla místo na trhu a je dnes známá po celém světě. Hlavním tématem portfolia RME jsou zařízení určené k digitálnímu zpracování zvuku a dnes se podíváme právě na jedno z nich.

První pohled
Již nějakou dobu je na našem trhu dostupné zařízení Digiface USB. Po otevření středně velké krabice a vytáhnutí návodu budete opravdu překvapeni, mohutně vypadající “krabička”, která váží pouhých 220 gramů, je opravdu malých rozměrů.

Jen těžko budete na horní desce zařízení hledat jeho blokový diagram, tak jak tomu bývá u RME zvykem. Důvodem není, že by snad byl u tohoto zařízení tajný, ale je opravdu natolik kompaktní, že by se na něj jen těžko vešel. Blokový diagram tedy naleznete v uživatelské příručce, která je uvnitř balení spolu se zařízením, USB kabelem a CD se softwarem.
Obrázek
Na horní desce zařízení tedy najdeme, krom loga výrobce a názvu, především popis jednotlivých sekcí. Na přední straně nalezneme vstup pro USB 2.0 kabel, pět synchronizačních LED diod a výstup pro sluchátka. Na zadní straně pak čtyři vstupní a čtyři výstupní optické konektory.

Toto kompaktní zařízení umožňuje přenos digitálního audio signálu pomocí protokolu ADAT nebo S/PDIF. Výrobce zaručuje kompatibilitu se zařízeními s operačním systémem Windows (Vista nebo vyšší) a Mac OSX (10.6. a vyšší). Pomocí technologie zvané „Plug and Play” přivedete prakticky okamžitě zařízení do provozu, pouhým připojením USB kabelu do počítače. Výhodou je, že se zařízení přes USB i napájí, takže není potřeba externí zdroj.

Každý optický port může používat buď protokol ADAT (celkově až 8 kanálů se vzorkovací frekvencí 192 kHz) nebo protokol S/PDIF (stereo). Díky podpoře S/MUX a S/MUX 4 můžeme získat až 16, respektive 32 kanálu, ovšem se sníženou vzorkovací frekvencí na polovinu, respektive na čtvrtinu. To vše s bitovou hloubkou 24 bit. Zatímco se vstupy automaticky přizpůsobují formátu příchozího signálu, výstupy lze individuálně přepínat mezi provozem ADAT a S/PDIF, což má za výhodu výjimečnou flexibilitu. Stejně pozoruhodné je, že Digiface USB podporuje jak SMUX, tak SMUX4, který se používá k přenosu digitálního zvuku s vysokou šířkou pásma. Proto s touto schopností může být 8kanálový zvukový tok s frekvencí 192 kHz uložen přes 4 x S/PDIF nebo ADAT na vstupy i výstupy.

Díky jeho kompaktnosti, co do velikosti, váhy a možnosti sběrnic, je velice vhodným nástrojem pro mobilní nahrávání či míchání, nebo pro řešení vzdáleného monitorování. Nicméně své využití si najde i v nahrávacím studiu.

Na přiloženém CD nalezneme ovladač, real-time mixer software TotalMix Fx a program DIGICheck.

TotalMix Fx
Program TotalMix Fx umožňuje prakticky neomezené míchání a směrování všech kanálů na fyzické výstupy s 46bitovým interním rozlišením TotalMixu pro sufixy s nízkou latencí a ASIO Direct Monitoring. Všechna nastavení lze měnit v reálném čase.
Některé z typických aplikací pro TotalMix jsou například:
● Nastavení submixů bez zpoždění (směšování do sluchátek). Digiface USB umožňuje až 17 plně nezávislých stereo submixů, což by na analogovém mixážním pultu odpovídalo 34 monofonním AUX vstupům.
● Neomezené směrování vstupů a výstupů (fuknce Patchbaye).
● Distribuci signálů na více výstupů součastně. TotalMix nabízí nejmodernější splitter a další distribuční funkce.
● Současné přehrávání různých programů pomocí jednoho stereo výstupu, Multiclient ASIO ovladače podporuje používání více programů najednou.
● Smíchání vstupního signálu se signálem přehrávání (kompletní ASIO Direct Monitoring - ADM). Firma RME je nejen průkopníkem ADM, ale nabízí také nejúplnější implementaci ADM funkcí.
● Integrace externích zařízení. Můžete využít TotalMix k vložení externích efektových zařízení, ať už při přehrávání nebo přímo v cestě záznamu.

Pokud byste nahlédli do uživatelské příručky na výše zmíněný blokový diagram, zjistili byste, že TotalMix není v cestě záznamu. Tudíž nezmění úroveň signálu ani samotné zvukové údaje (výjimku tvoří režim Loopback). Hardwarové vstupní signály lze ve směšovači ovládat samostatně, po jednotlivých kanálech. Hladinové měřiče vstupních a playbackových kanálů jsou připojeny před fadery, aby bylo možné vizuálně monitorovat přítomnost signálu. Naopak hardwarové výstupy jsou připojeny za fadery, díky čemuž se zobrazuje skutečná výstupní úroveň.

Software obsahuje specializované sekce Control Room s Talkbackem, Main / Phones, Fader groups, Mute groups, kompletní vzdálenou ovladatelnost prostřednictvím protokolu Mackie nebo OSC a dalších.
Obrázek
DIGICheck
DIGICheck je unikátním programem vytvořeným pro měření, testování a analýzu digitálního audio přenosu. Program je sám o sobě lehce pochopitelný a přehledný, nicméně obsahuje i on-line nápovědu. Mezi jeho nejzásadnější funkce patří:

Měřič úrovně signálu - vysoce přesný, v 24bitovém rozlišení, obsahuje v sobě funkce jako je detekce okamžité maximální hodnoty Peak, měření efektivní hodnoty signálu, detekce přesahu, měření fázového zkreslení, dynamický rozsah a odstup signálu od šumu, rozdíl mezi špičkovou a efektivní úrovní, dlouhodobé měření špiček signálu a vstupní kontrolu. Má také režim převzorkování pro úrovně signálu vyšší než 0 dBFS (dB Full Scale) a podporuje vizualizaci dle K-systému.

Měřič úrovně hardwaru - pro vstupy, playbacky a výstupy. Referenční měřič úrovně volně konfigurovatelný, způsobuje v podstatě nulové zatížení CPU, protože je počítaný přímo z hardwaru zařízení Digiface.

Spektrální analyzer - celosvětově rozšířený 10, 20 nebo 30pásmový displej s analogovým pásmovým filtrem, možný až do 192kHz.

Fázový měřič - klasický goniometr pro měření fáze s měřením celkové úrovně.

Totalyser - spektrální analyzer, měřič úrovně a fázový měřič v jednom okně.

Surround meter - měřič úrovně hlasitosti a fázového zkreslení, vážený a měřený dle doporučení ITU.

ITU 1770/EBU R128 meter - pro standardizované měření hlasitosti dle doporučení podle norem ITU a EBU.

Statistika bitů a hluku - ukazuje skutečné rozlišení zvukových signálů, jejich chyby a DC složku, obsahuje také měření odstupu signálu od šumu v dB a dBA.

Kompletní multi-klient - je možné otevřít libovolný počet měřících oken, kanálů a vstupů nebo výstupů.

Dodávané CD k zařízením už je zřejmě jen přežitou zvyklostí, většina z vás po připojení zařízení zkusí na webu výrobce vyhledat drivery i programy Totalmix Fx a DIGICheck. Neučiníte chybu, ba naopak, programy jsou samozřejmě na stránkách RME volně ke stažení, jak pro systém Windows, tak Mac OS X. Na stránkách výrobce si můžete dokonce stáhnout různě barevné verze vytvořené od samotných uživatelů.
Obrázek
Závěřem
Digiface USB je extrémně univerzální zařízení, které uživatelům poskytne výjimečně kvalitní možnosti, jak je u firmy RME standardem. Díky svým funkcím a velice flexibilním možnostem směrování a sledování, stabilním provozu s velice nízkou latencí se všemi používanými kanály, s přihlédnutím k jeho kompaktním rozměrům a bohaté sadě funkcí, ale především k ceně okolo 10 tisíc korun, se musí bez debat stát populárním zařízením.

Výrobce: RME
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Martin Berky

Odpovědět