RODE Wireless Micro USB-C

Odpovědět
Miloš Seky Vondráček

RODE Wireless Micro USB-C

Příspěvek od Miloš Seky Vondráček »

Sada bezdrátových mikrofonů pro podcastové aplikace.
6. 3. 2025

Ať se nám to líbí, nebo ne, tvorba obsahu se stále více přesouvá ze stolních počítačů a notebooků, do tabletů a mobilních telefonů. Důkazem toho nám budiž, dnes testovaný produkt Wireless Micro od australské společnosti RØDE. Wireless Micro je dvojice bezdrátových mikrofonů doplněných o dvoukanálový, miniaturní přijímač a kapesní box sloužící k dobíjení. Koncepce není zcela nepodobná, svým principem a designem, dobíjecím bluetooth sluchátkům. RØDE nabízí tyto mikrofony v černé a bílé variantě. Současně u RØDE myslí jednak na příznivce Androidu, pro něž přichystal variantu s konektorem USB C a jednak na uživatele přístrojů s iOS, pro něž doplnili přijímač o konektor Lightning. Můj test se dnes bude vztahovat k černé variantě s USB C.
Obrázek

První dojmy a pojmy
Po vyjmutí z papírového obalu mi na dlani zůstala černá plastová krabička se zaoblenými rohy, o rozměrech 7,2 cm x 5,8 cm x 3 cm, na jejímž víčku se vyjímá nápis RØDE. Zadní strana je osazena nabíjecím USB C konektorem, zatím co na přední nalezneme kontrolní LED diodu znázorňující nabití pouzdra. Po odklopení víčka se nám zpřístupní dvojice vysílačů s mikrofony a miniaturní duální přijímač s konektorem USB C. Vysílače mají rozměry 4 x 2 x 1,7 cm a jsou opatřeny klipem, pomocí nějž je možné vysílač spolu s mikrofonem umístit například na oblečení mluvčího. K tomu nám také může výborně posloužit silná magnetka umístěná přímo na zadní straně klipu.

Čelní strana vysílače je opatřena mikrofonní mřížkou a na lesklém, velmi elegantním povrchu je vyveden nápis RØDE. Do prostoru vlastního vysílače jsou vestavěny mikrofony v patentované akustické komoře. Jejím smyslem je zabránit znehodnocení zvuku nežádoucími prvky, jako je vliv větru nebo explozivní souhlásky. Za tímto účelem výrobce dodává speciální windscreeny s “chlupy”. Velmi vtipně je výrobce nazval Death Mouse (zjevně inspirováno názvem Death Cat). Jako uživatele vás jistě potěší, že jsou součástí balení.
Obrázek
Vysílače disponují signalizací úrovně nabytí v podobě LED diody. Pokud tyto diody svítí zeleně, jsou vysílače nabity na více než 20 %. Pokud svítí žlutě, pak úroveň nabití se ocitá mezi 20 % a 10 %. Jsou-li vysílače nabity na méně než na 10 %, pak tyto diody svítí červeně. Plně nabité vysílače, dle výrobce, vydrží maximální dobu natáčení 7 hodin. V případě, že budete mít k dispozici plně nabité pouzdro, pak se dostanete na celkovou maximální dobu natáčení až 21 hodin. Samozřejmě bude potřeba počítat s časem na nabití vysílačů.

Ještě si dovolím přiblížit specifikaci. Mikrofony mají kulovou, tedy všesměrovou charakteristiku, frekvenční rozsah je od 20 Hz do 20 kHz a maximální SPL 135 dB. Odstup signálu od vlastního šumu je 73 dB a ekvivalentní šum (A-Weighted) 21 dBA. Součástí přijímače je digitální převodník, který pracuje s bitovou hloubkou 24 bitů a samplovací frekvencí 48 kHz. Velmi důležitou vlastností je funkce GainAssist, jež má za úkol automaticky optimalizovat nastavení gainů, tak aby byl výsledek vždy co nejlepší. Pokud jde o napájení dobíjecího pouzdra, pak je zapotřebí na USB C konektoru 5 V při 0,5 A. Kapacita interní baterie dobíjecího pouzdra je 490 mAh. Dosah bezdrátového přenosu je až 100 m při přímé viditelnosti mezi vysílačem a přijímačem. Vlastní bezdrátový přenos je realizován na frekvenci 2,4 GHz.
Obrázek

Druhé dojmy a pojmy
RØDE Wireless Micro USB C jsem testoval na starším mobilním telefonu Motorola Moto G30 s operačním systémem Android 12. Jako první jsem prozkoumal Google Play a našel jsem pod RØDE dvě aplikace: RØDE Central Mobile a RØDE Reporter.

Pokud jde o první jmenovanou, tak umožňuje nastavit na přijímači, ve dvou stupních, intenzitu svitu kontrolních LED diod a ve třech krocích výstupní hlasitost. Tlačítko Routing zpřístupní přepínání formátu záznamu z hlediska stereofonity, Merged nebo Split. Jde o to, jestli budou signály z obou mikrofonů sloučeny nebo rozděleny. Jednotlivé vysílače se postupně připojují k aplikaci tak, jak je aktivujeme vyjmutím z dobíjecího boxu.

Daleko více možností otevírá aplikace RØDE Reporter, která je primárně určena k nahrávání. Ve spodní liště jsou umístěny tři záložky. Library, kde najdeme jednotlivé tejky a můžeme je zde mazat či sdílet. Záložka Record poskytuje přehled o připojených vysílačích, stavu jejich baterií a jsou zde také metry, které zobrazují vybuzení interních preampů vysílačů. Ty je možné řídit virtuálním faderem. Nalezneme zde jakousi vodící lištu, která znázorňuje správné vybuzení preampů. Je zde šedé pole, ve kterém lze vybuzení považovat za nedostatečné. Zelené znázorňuje optimální vybuzení a červené, kde jsem již, tak říkajíc, za rohem. Dominantou je známé, velké, červené tlačítko pro záznam. Nad ním je zobrazen ještě time code daného tejku. Poslední záložka, Settings, poskytne možnost nastavit například kvalitu záznamu. Tu můžeme volit mezi WAV 24 bit a 48 kHz, nebo MP3 (128 kbps, 256 kbps nebo 320 kbps). Zvolit lze také, mnou oblíbený, Dark Mode celé aplikace. V záložce Configure nalezneme nastavení výstupní hlasitosti přijímače a opět si můžeme vybrat mezi Split a Merged nastavením.
ObrázekObrázekObrázek
RØDE na svých stránkách ještě upozorňuje na aplikaci RØDE Capture. Bohužel tu jsem na stránkách Google Play nenalezl. Zřejmě je dostupná pouze pro iOS. Že by přece jen byl rozdíl mezi iOS a Android komunitami? Škoda. Ale pojďme si říci, že RØDE Capture umožňuje propojení obrazu se zvukem z RØDE Wireless Micro. To je asi tím nejlákavějším důvodem pro mladého influencera proč si RØDE Wireless Micro pořídit. Takže v tomto případě, doporučuji verzi s konektorem Lightning.

RØDE Wireless Micro jsem používal nejvíce s aplikací RØDE Reporter. Velmi mne potěšila jednoduchost práce s těmito mikrofony. Po vyjmutí z dobíjecího boxu se každý vysílač automaticky přihlásil k přijímači a k aplikaci. Velmi se mi líbilo mechanické a designové provedení celého produktu. Přesto, že vysílače jsou poměrně veliké, oproti některým miniaturním lavaliérům, tak provedení vlastního klipu společně s magnetickým štítkem umožňuje velmi pohodlné umístění, nejen na oblečení mluvčího. Je potřeba si uvědomit, že zde je mikrofon rovnou kombinován s vysílačem. Zvuk mikrofonu zní velice pěkně a řekl bych, že má zdvih na spodních frkvencích. Na mluveném slovu, to zní velmi dobře. Při práci s vysílači je vhodné “vzít do hry” kulovou směrovou charakteristiku mikrofonu. Pokud budete točit rozhovor v akusticky neutrálním prostředí, je vše bez problémů. Avšak budete-li točit na chodbě, nebo v prostředí se zvýšenou hladinou zvuku, pak to tam všechno budete mít. To může být zajímavé pro dokumentární autentičnost, ale můžete se současně dostat do problémů, například, z hlediska srozumitelnosti. Ze zvědavosti jsem zkusil dosah v rámci budovy divadla F. X. Šaldy v Liberci. Při přímé viditelnosti jsem měl dobrý příjem na vzdálenost cca 20 m a to, prosím, přes dvojité sklo zvukové kabiny. Signál jsem začal ztrácet až v momentě, kdy jsem procházel spletitými chodbami divadla. Jinými slovy, pokud budete mít vysílače a přijímač na dohled, neměli byste mít v běžných situacích problém.
ObrázekObrázek
Protože se pohybuji v divadelním prostředí, napadlo mě RØDE Wireless Micro zkusit použít pro jednoduchý stereofonní záznam zvuku během činoherní inscenace. Díky silným magnetům jsem vysílače umístil na plechový portál scény. Netvrdím, že záznam provedený tímto způsobem je nejlepší cestou, ale na druhou stranu, minimálně jako dílčí složka audia to své využití mít může. Ještě musím podotknout, že zabasovanější charakter zvuku, v tomto případě nezněl tak pěkně, pokud v inscenaci zněla reprodukovaná hudba. Naopak během mluveného slova to bylo naprosto v pořádku. Vysvětluji si to tím, že mikrofony jsou spolu patentovanou zvukovou komorou laděny právě na mluvené slovo.

Moje zvědavost však šla ještě dále. Zkusil jsem vyřadit telefon s Androidem a připojil jsem duální přijímač ke svému MacBooku Pro (3,5 GHz, dvoujádrový Intel Core i7, 16 GB RAM, mac OS Ventura 13.7.1). Spustil jsem své oblíbené Studio One a světe div se! V preferencích jsem našel RØDE Wireless Mic přijímač a vše ostatní již bylo dílem krátkého nastavení. Za okamžik jsem již zaznamenával signál z RØDE Wireless Mic do Studia One, běžícím na mém Macu. Za mne čirá radost, nadále mohu zůstat nezávislý na svém telefonu.
Obrázek

Slovo závěrem
Přesto, že původním záměrem výrobce bylo využití RØDE Wireless Micro při podcastových aplikacích, tak možnosti využití jsou jistě mnohem širší. Pokud plánujete používat mikrofony pro záznam zvuku společně s obrazem, odkážu vás na variantu pro iPhone. Pokud vás baví myšlenka požívání Wireless Micro s notebookem, podobně jako mne, držte se USB C. Domnívám se, že RØDE Wireless Micro udělá radost všem tvůrcům obsahu napříč odvětvími. Tím mám na mysli divadla, školy, či firmy kde, v rámci propagace potřebují snadno nabrat dobrý zvuk pro jejich prezentační materiály. K tomu jim pomůže elegantní a praktický design RØDE Wireless Micro a při jejichž použití není třeba žádných kabelů. Vše je přiměřeně miniaturní a esteticky velmi elegantní. Připomínka mne napadá pouze jedna a to se týká nápisů RØDE, které se při natáčení obrazu dostanou vždy do záběru, což nemusí vždy tvůrcům vyhovovat.

Výrobce: RØDE
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Miloš Vondráček
PROFIL AUTORA: Miloš Vondráček
O zvuk a zvukové aparatury se zajímá od chvíle, kdy pořídil první elektrickou kytaru Jolanu Galaxis. Koncem 90. let se dostal ke zvukařině a FOH mixu live koncertů. Z velké části v jabloneckém klubu Na rampě. V roce 2004 objevil kouzlo divadelního světa a stal se zvukařem divadla F. X. Šaldy v Liberci. O rok později začal vést zvukařský tým stejného divadla. Od roku 2005 se podílí na provozu hudebního studia WonderLost v České Lípě.

Odpovědět