Velkomembránová inkarnace legendárního, všestranně využitelného mikrofonu U87, vyrobeného ze špičkových součástek americkou firmou United Studio Technologies.
15. 7. 2026
I když je tato firma poměrně velmi mladá, má ve svém portfoliu nesmazatelné zářezy v podobě inkarnací světoznámých modelů mikrofonů jako jsou například FET47, Tube67, Twin87 a další. Produkty United Studio Technologies se těší čím dál větší oblibě mezi studiovými zvukovými mistry jak pro precizní a odolnou konstrukci mikrofonů, tak hlavně pro svůj skvělý zvuk.
Dnes se podíváme na další mikrofon z jejich dílny a bude to legenda nejlegendovatější: slavná emulace Neumanna U87. Německý originál asi movitějším pánům zvukařům netřeba představovat. Jemný, ale pevný, frekvenčně vyrovnaný zvuk, schopný sejmout v plné projekci téměř jakýkoliv audio zdroj bez ostrých výšek či dunivých basů. A my se podíváme, jak se s nelehkým stvořením UT Vintage87 popasovali mistři od United Studio Technologies.
Krása, elegance a spolehlivostNo, dalo by se to celé takto bleskově shrnout, ale zvukumilovní čtenáři by asi nebyli příliš nadšení. Tak tedy: Mikrofon samotný je dlouhý 220 x 55 mm a váží 695 g a je to opravdu kus poctivého železa již na první pohled. Tělo je vyrobeno z frézované mosazi a povrchově ošetřeno galvanickým poniklováním. Barva je klasická, stříbrná, v odstínu „ala Champagne“. Dle mého názoru, je tato barva studiových mikrofonů prostě nejklasičtější a nejelegantnější.
Asi jednu třetinu těla mikrofonu tvoří koš kryjící mikrofonní kapsli dvojitou mřížkou. Tato mřížka je černě-matné barvy. Dvojitý grill kapsli chrání jednak před hrubým zacházením a zároveň zabraňuje pronikání retnic či nárazům vzduchu na kapsli samotnou. Po celém obvodu koše (navrchu i po dvou stranách) je koš zpevněn mosazným obvodovým páskem (též v barvě mikrofonu).
Přední strana je zcela bez přepínačů, zatímco na odvrácené zadní straně jsou k dispozici hned dva. Levým můžeme zapnout High Pass Filter (horní propust: 80 Hz -12 dB), který vhodný pro ořez nízkofrekvenčních ruchů a vibrací. Pravý přepínač pak slouží jako útlumový Pad -10 dB. Ten nám umožní záznam velmi hlasitých zvukových zdrojů (žesťové nástroje, kytarové či basové aparáty a další).
Aby bylo mikrofon ve studiu do čeho chytit, dodává ho výrobce s kvalitním kovovým (též stříbrným) odpruženým držákem včetně náhradních gumiček. Kloub mikrofon bezpečně udrží v jakékoliv poloze, a protože se tento do držáku šroubuje, dá se i zavěsit. To je dobré například při snímání kytarových či basových aparátů a někteří studioví zvukoví mistři tuto polohu používají k natáčení zpěvů. Mikrofon UT Vintage 87 je dodáván v papírové krabici s pěnovou výplní a on sám je uložen v koženém pouzdře se zipem.
Když jsem psal, že United Studio Technologies neponechávají nic náhodě, tak je to čistá pravda. Srdcem mikrofonu je pevná, na míru vyrobená kardioidní mikrofonní “K87 – style” kapsle o velikosti: 1,36" (34 mm), typ: UT Series K87 (mosaz, dual backplate, membrána: duální, 6 micron, 24k gold sputtered PET.) Kapsle má dvojitou membránu a jednoduchou zadní desku. Je vyfrézovaná z mosazi a potažená šestimikronovou japonskou mylarovou PET folií. Membrána samotná je pak napařena 24 karátovým zlatem. Celá výroba kapsle probíhá v laboratoři za přísných podmínek. Kapsle spolu s transformátorovou konstrukcí dodávají zvuku dostatečný headroom a zvukovou průzračnost a čistotu.
Aby byla zvuková kvalita ještě lepší, vytvořila na základě vlastního dlouhého testování a měření United Studio Technologies i svůj, na míru vinutý, transformátor UT Series. Je kompletně vyroben v USA. Má celoniklové lamely a čtyřnásobnou hmotnost kovu, která zvuku dodává otevřený trojrozměrný zvuk se silnými basy.
Elektrické obvody disponují výběrovými diskrétními komponenty jako jsou tantalové a polystyrenové součástky, vícevrstvá keramika, kovové a uhlíkové rezistory a kondenzátory WIMA. Výstupní konektor XLR má pozlacené piny.
Mikrofon obsahuje též filtr RF/EMI tedy Radio Frequency/Electromagnetic Interference). Jedná se o elektronický obvod, který potlačuje nežádoucí elektromagnetické a vysokofrekvenční rušení. Ovládací panel s přepínači je umístěn uvnitř mikrofonu. Ten jsem sice nerozšroubovával, ale princip bude stejný, jak jsem uvedl již v recenzi na model utTwin 87. Uvnitř mikrofonu je umístěn šestipólový mikropřepínač bleděmodré barvy. Tento obvod slouží k odstranění nežádoucích možných ruchů a interferencí, které by mohly vzniknout například při používání mikrofonu v rádiu či jiném prostředí, kde se nachází elektromagnetické vlivy možného rušení. Protože byl Model utTwin 87 dodáván na trh s bypassovaným filtrem, domnívám, že v případě UT Vintage 87 to bude stejné. Aktivaci a bližší nastavení RF/EMI filteru naleznete v manuálu.
Trocha technických údajů
Frekvenční rozsah mikrofonu UT Vintage87 je 20 Hz - 20 kHz, citlivost kapsle: -34 dB @ 60 V, maximální SPL: 117 dB (127 dB s Pad) @ <0,5 % THD, High Pass Filter pracuje na 80 Hz (-12dB), vlastní šum: <10 dB.
Točíme
Jako u testů jiných mikrofonů i zde jsem mikrofon ve studiu nejprve vyzkoušel na záznamu mluveného slova. Většinou mikrofony testuji přes některý z mikrofonních preampů, ale tentokrát jsem žádný nepoužil. Chtěl jsem slyšet, jak UT Vintage 87 zní takříkajíc „in natura“. Natočil jsem hned dvě ukázky, jednu ze vzdálenosti tak deseti centimetrů a druhou pak ve vzdálenosti kolem třiceti centimetrů. Chtěl jsem zjistit, jaká bude míra proximity efektu (jev, kdy u kardioidních mikrofonů dochází ke zvýraznění basového spektra úměrně blízkosti audiozdroje k mikrofonu).
První ukázka je sice na spodních frekvencích plná, ale přitom není přebasovaná či dokonce zahuhlaná. Velmi mile mě překvapil zvuk vyššího spektra. Znělo velice měkce a příjemně. Nic nesyčelo, ani neřezalo. Zvuk byl fakt „Vintage“.
Druhá ukázka byla natočena již z větší vzdálenosti. Podobně daleko by asi stál zpěvák při normálním záznamu zpěvu. Toto audio je frekvenčně velmi vyrovnané a hladké. Basová složka se zeslabila a celý záznam působí frekvenčně velice vyrovnaně. Opět se mi velmi líbily měkké a vyvážené výšky.

Přímo v ostrém boji v podobě natáčení debutového CD hardrockové kapely z Železného Brodu jsem UT Vintage87 použil k záznamu sólových zpěvů. Tentokráte byl záznam proveden s pomocí elektronkového preampu UAD 610 solo. Lampy zvuk lehce přikoply a o dynamiku se následně postaral optokompresor JoeMeek CS2 Ted Fletcher (velmi rád používám optokompresi pro její měkkost a muzikálnost). Záznam zpěvu je opět frekvenčně velice vyrovnaný a na poslech příjemný již v této prvotní fázi náběru. Ve zvuku jsou při opětovném detailním poslechu slyšet drobné odrazové zázněje místnosti (i přes použitý zpěvový paravan), tento jev však při překrytí hallem během mixu zmizí. Nejedná se o žádnou chybu mikrofonu.

Poslední je záznam akustické kytary do rockového songu stejné kapely jako ukázka zpěvu. Nutno podotknout, že kytarista měl jakožto bývalý dlouholetý folkový muzikant velmi kvalitní akustikou kytaru, a i kdybyste k ní přišoupli mnohem méně kvalitní mikrofon, zvuk by nebyl špatný. Záznam pořízený naším mikrofonem UT Vintage87 se zdařil parádně. Zvuk je pevný, plný v basech a krásně prokreslený ve vyšších frekvencích. Když zavřu oči, jako bych tu kytaru (samozřejmě i s muzikantem) viděl proti sobě. Žádná plochá drnčivá placka bez basů.
Jen dodám, že všechny ukázky byly z ProTools exportovány bez jakékoliv následné softwarové postprodukce, tedy bez komprese či ekvalizace.
Závěrem
Když jsem testoval předcházející model utTwin87, byl jsem s výsledkem velice spokojený. V tomto případě je to zcela stejné. Mikrofon velice věrně zaznamenává všechny důležité detaily i zvukové barvy. A činí to velice dobře. Zpěvy i nástroje působí na nahrávce plným dojmem. Záznam celého spektra je velice vyvážený a příjemný na ucho. A cena? Na rozdíl od kosmicky vzdáleného originálu více než příznivá. Ano, tento mikrofon může klidně být hlavním mikrofonem malého nahrávacího studia a všechny náběry jím pořízené budou parádní. Jak že jsem to napsal na začátku? Krása, elegance a spolehlivost... a za tím si stojím...
P.S.: Když výrobce říká, že označení „Vintage“ neznamená „starý“, ale „nadčasový“, říká to dobře.
Výrobce: United Studio Technologies
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.
Petr Los

PROFIL AUTORA: Petr Los dipl.um.
Navštěvoval Pedagogickou fakultu v Ůstí nad Labem. Zde intenzivně studoval hru na klavír a kompozici. Po revoluci přesedlal na baskytaru a kontrabas a vystudoval Státní konzervatoř v Teplicích, obor Hra na kontrabas. V 90. letech se věnoval tvorbě filmové a scénické hudby. Vytvořil hudbu pro film několikanásobného cyklotrialového mistra světa Josefa Dresslera – Golden Bike a pro mnoho dalších výukových a reklamních filmů a spotů. Jako baskytarista a kontrabasista hrál v kapelách St.Woody a Lingers, se kterou vydal tři alba u společnosti Indies Records. V současnosti vyučuje v ZUŠ Česká Lípa hru na kontrabas, baskytaru a klávesy, příležitostně hostuje v symfonických orchestrech, a spoluprovozuje nahrávací studio WonderLost.