Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Neural_I

Příspěvek od Neural_I »

Cyril: rastis asi myslel to, ze býtls taky nemeli dokonalej zvuk a dobili svet... ale jinak chapu, ja nez se do neceho pustim, ve smyslu do skladani muziky, radsi si nejdriv vyladim a pripravim zvuk nastroju, vyberu bici, nastavim preamp atd, nez abych neco nahral, ve smyslu slozil, a pak zacal hledat zvuk a az bych ho nasel tak bych zas musel vsechno prehravat znova, nekdy tohle hledani zvuku a ladeni nastroju a "pulfterinovy" ukazky zaberou vic casu jak skladani samo, pokud to vypada ze to hledani zvuku nebude trvat nekolik let aniz by se vyprodukovala nejaka skladba, tak asi v poradku, ostatne i hledani samo muze byt zajimavy, sou lidi co je bavi se hrabat ve zvuku a nemaj potrebu nic skladat, nekoho proste bavi i to jit po ceste, ne jenom dosahnout cile

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Neural : tomu ale nerozumiem uplne .. ako mozes nastavit zvuk gitary , ked este nevies , co na nej budes hrat ??? tak isto ako mozes pripravovat zvuk bicich , ked este nevies co budu bubnovat ?? mne pripada logicke napred zlozit pesnicku , az potom ladit zvuky ..

delay

Příspěvek od delay »

Pro mě je taky na prvním místě tvorba... kolikrát mě ani nebaví něco nastavovat, pač chci tvořit. U MIDI je pohoda, ale real instrumenty by se musely přehrát, tam se to chce každopádně zamyslet, ale i tak beru první zvuk, kterej se mi líbí a dál to neřeším... ztráta času.

Neural_I

Příspěvek od Neural_I »

Pytkin píše:Neural : tomu ale nerozumiem uplne .. ako mozes nastavit zvuk gitary , ked este nevies , co na nej budes hrat ??? tak isto ako mozes pripravovat zvuk bicich , ked este nevies co budu bubnovat ?? mne pripada logicke napred zlozit pesnicku , az potom ladit zvuky ..
no a proto se prave delaj ty kratky nastrely 8) kde si sladim skopky s kejtrou atd, cvicne otestuju jak co k sobe sedne a pak to vemu a jdu skladat, ostatne co je na tom nepochopitelnyho ? je to to samy jako kdyz se sejde kapela, vytasi svoje cajky a jde skladat, bavime se teda o vyladeny kapele kde uz je jasny kdo ma rectifier a jacksona za dvacku, jaka je bici sada atd, nejdriv se proste musi na par demacich sladit a vyladit kapela a jeji zvuk predstava a jednotklivy nastroje a jejich vyjadrovaci schopnosti (hrace pominu o tom ted rec neni bavime se o technice nefylozofujeme na tema ze lemplovi nepomuze ani stratouš za kilo :oops: )
no a dokud kapela nema jasno v nastrojich a jejich zvuku, vydava dema, kdyz se zajede, nastavi a zjisti se ze to slape, pak je nadeje na kvalitnejsi tvorbu, proste kdo ma jasnpou predstavu co chce delat tak zkousi dokud toho nedosahne, nevim, asi sem divnej, me prijde lepdi nejdriv najit dobrej zvuk nez "vystrilet" napady na podradny demace se shitovym zvukem

ale svuj nazor nikomu necpu 8)

Neural_I

Příspěvek od Neural_I »

delay píše:Pro mě je taky na prvním místě tvorba... kolikrát mě ani nebaví něco nastavovat, pač chci tvořit. U MIDI je pohoda, ale real instrumenty by se musely přehrát, tam se to chce každopádně zamyslet, ale i tak beru první zvuk, kterej se mi líbí a dál to neřeším... ztráta času.
beres prvni zvuk kterej se ti libi ? no vidis, kazdej to mame jinak, ja se treba korejnim s jednim zvukem celej vecer, kdyz ten zvuk ma bejt stezejni ve skladbe, vsimnete si, ze vetsina opravdu dobrych kapel a muzikantu jsou dobri mimo jine i diky jistymu originalnimu zvuku kterej jim dela jakejsi xicht ze sou proste poznat a stavaji se legendami, do jisty miry "bezny" muzikant se muze stat legendou diky svymu zvuku (Brian May a jeho krbovka, Oldfield a jeho specifickej zvuk, milion dalsich ve vsech stylech by nebyli tam kde jsou nemit urcity konkretni nastroje a jejich zvuk

a dal uz svuj osobni nazor nikomu vnucovat nebudu, na to uz sem dost starej abych vedel ze kazdej ma svuj nazor a nikdo si nenecha vnutit cizi, nicmene nemyslim si ze by priprava nastroju pred skladanim byla neco spatnyho

delay

Příspěvek od delay »

Neural: Ne, to je OK rozhovor... Ono to zní, že za 5 minut něco vykroutím, ale já v podstatě používám buď nylonku, nebo klasickou akustiku (a to peostě be FX), no, a potom mám Jazz Basse se SansAmpem, kvákadlo a Memory Mana... zas takovová laborace to tedy není... Zbytek už řeším v PC, kde to můžu změnit.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Neural_I píše:
Pytkin píše:Neural : tomu ale nerozumiem uplne .. ako mozes nastavit zvuk gitary , ked este nevies , co na nej budes hrat ??? tak isto ako mozes pripravovat zvuk bicich , ked este nevies co budu bubnovat ?? mne pripada logicke napred zlozit pesnicku , az potom ladit zvuky ..
no a proto se prave delaj ty kratky nastrely 8) kde si sladim skopky s kejtrou atd, cvicne otestuju jak co k sobe sedne a pak to vemu a jdu skladat, ostatne co je na tom nepochopitelnyho ? je to to samy jako kdyz se sejde kapela, vytasi svoje cajky a jde skladat, bavime se teda o vyladeny kapele kde uz je jasny kdo ma rectifier a jacksona za dvacku, jaka je bici sada atd, nejdriv se proste musi na par demacich sladit a vyladit kapela a jeji zvuk predstava a jednotklivy nastroje a jejich vyjadrovaci schopnosti (hrace pominu o tom ted rec neni bavime se o technice nefylozofujeme na tema ze lemplovi nepomuze ani stratouš za kilo :oops: )
no a dokud kapela nema jasno v nastrojich a jejich zvuku, vydava dema, kdyz se zajede, nastavi a zjisti se ze to slape, pak je nadeje na kvalitnejsi tvorbu, proste kdo ma jasnpou predstavu co chce delat tak zkousi dokud toho nedosahne, nevim, asi sem divnej, me prijde lepdi nejdriv najit dobrej zvuk nez "vystrilet" napady na podradny demace se shitovym zvukem

ale svuj nazor nikomu necpu 8)
kazdy ma pravo na svoj nazor .. ja som vzdy mal pocit ze sklada sa tak , ze ta nieco napadne .. mna nikdy nic nenapadlo , ze som si sadol a "haaa .. teraz idem skladat" .. Proste musi prist daky napad , invencia .. neviem co .. a pri tom neni cas ladic zvuky ... atd ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Neural_I píše:
delay píše:Pro mě je taky na prvním místě tvorba... kolikrát mě ani nebaví něco nastavovat, pač chci tvořit. U MIDI je pohoda, ale real instrumenty by se musely přehrát, tam se to chce každopádně zamyslet, ale i tak beru první zvuk, kterej se mi líbí a dál to neřeším... ztráta času.
beres prvni zvuk kterej se ti libi ? no vidis, kazdej to mame jinak, ja se treba korejnim s jednim zvukem celej vecer, kdyz ten zvuk ma bejt stezejni ve skladbe, vsimnete si, ze vetsina opravdu dobrych kapel a muzikantu jsou dobri mimo jine i diky jistymu originalnimu zvuku kterej jim dela jakejsi xicht ze sou proste poznat a stavaji se legendami, do jisty miry "bezny" muzikant se muze stat legendou diky svymu zvuku (Brian May a jeho krbovka, Oldfield a jeho specifickej zvuk, milion dalsich ve vsech stylech by nebyli tam kde jsou nemit urcity konkretni nastroje a jejich zvuk

a dal uz svuj osobni nazor nikomu vnucovat nebudu, na to uz sem dost starej abych vedel ze kazdej ma svuj nazor a nikdo si nenecha vnutit cizi, nicmene nemyslim si ze by priprava nastroju pred skladanim byla neco spatnyho
prvni zvuk , trebars klavir , alebo akusticka gitara .. Nevidim v tom ziaden problem .. proces aranzovania , hladania zvukov , mixovania , prichadza az potom co je skladba hotova .. samozrejme pri aranzovani sa casto riesia zvuky .. Ale neviem si predstavit ze naladim zvuky a teraz ideme robit pesnicku .. to nam nikdy nefungovalo .. pamatam si , jak sme pozvlakaly vsetkty najlepsie syntaky co boli v okoli k dispozicii .. a tak dlho sme to vsetko zapajali , a synchronizovali a ladili .. az sme boli taky unaveny z toho vsetkeho , ze uz nebola nalada na komponovanie ..

Neural_I

Příspěvek od Neural_I »

jasne, sou i detmetalisti co skladaj na pianu, beru, ja k nim ale nepatrim no, bohuzel, mohlo by to byt dost zabavny.
ja mam spis zkusenost takovou, ze kdyz neco naskladam na nevyladenej zvuk (napriklad vemu prvni smycce z prvniho syntaku) a na to udelam aranz, pak se prakticky ty zvuky uz nedaj menit, protoze jakmile ty "prvni" smycce vymenim za jiny, uz je to cely proste o necem jinym, basa taky nejde menit, proste jak uz to jednou naskladam tak uz pak nejde rict si "tak basu mam skopky mam kejtru mam, tak ted zacnu menit zvuky", to si mozna nerozumime, ale naflakat skladbu na nakej tovarni preset s tim ze to pak vyladim to fakt zni dost divne, ale hadat se nechci, neco jinyho je sampozrejmne ladeni zvuku pri michacce, ale to se tyka efektu spis nez samotnyho charakteru zvuku, tady nastupujou EQ, compresory atd atd, ale zvuk uz je nahranej a zustava, ja mluvim (a aspon tak sem to ja pochopil) o vymene a hledani zakladni barvy zvuku

btw Pytkine tohle ti zavidim, ze ste poskladali nejlepsi syntaky z okoli a nic ste na tom neslozili, vetsina lidi ma opacnej problem, skladali by az by breceli ale nemaj na cem ... ja sem teda nemel nikdy problem zapnout syntaky a neco si tak brnkat az se objevil nejakej napad tak to zaznamenat, upravit danej zvuk k obrazu svymu podle momentalni inspirace a na tom zvuku neco naskladat, spis sem mel vzdycky opacnej problem, nedokazu si predstavit ze by me inspiroval nejakej "obycejnej" zvuk z levny samohrajky nebo nejakyho trapnyho VSTcka... mas v tomhle velkou vyhodu, nepotrebujes drahy a nejlepsi syntaky, kdyz ti staci neco obycejnyho, jojo, mozna na tom neco je, mel bych misto metalovy kytary skladat na 25let stary najlonce za 400 Kcs a misto bicich mlatit do kastrolu, na zvuku prece nezalezi, jde o napad a ten muze prijit bez ohledu na nastroje, jestli to teda chapu spravne :twisted:

jeste neco, predstav si partu pankacu co prijdou, vemou svy nastroje a reknou si "chalani dame pivo a dem skladat nakej punk ne?" ... proc by to nemelo jit? kazda kapela podle me sklada tak ze se slezou a reknou si "dem skladat", mi sme to takhle teda vzdycky s metalakama meli, slezli sme se a rekli sme "mirečku drbej éčko mi se postupne chytnem ... a bylo to :)

uz radsi drzim hubu ...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

neural : ja tiez hovorim o zakladnych farbach zvuku .. asi je to tym , ako je kto zvyknuty skladat .. u nas si vzdy kazdy skladal sam .. cize klavesista si zlozil klavesy , gitarista gitary , basista basy , saxafonista saxofony , atd .. zvuky sa vzdy za jazdy menili , ako co vyhovovalo komu .. nikto si ale zvuky nepripravil napred .. ze by si klavesista vybral , tak teraz si dam wurlitzer a budem hrat v tejto pesnicke wulri .. napred si vymyslel co bude hrat a potom si podla toho vybral vhodny zvuk na to ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Neural_I píše: btw Pytkine tohle ti zavidim, ze ste poskladali nejlepsi syntaky z okoli a nic ste na tom neslozili, vetsina lidi ma opacnej problem, skladali by az by breceli ale nemaj na cem ... ja sem teda nemel nikdy problem zapnout syntaky a neco si tak brnkat az se objevil nejakej napad tak to zaznamenat, upravit danej zvuk k obrazu svymu podle momentalni inspirace a na tom zvuku neco naskladat, spis sem mel vzdycky opacnej problem, nedokazu si predstavit ze by me inspiroval nejakej "obycejnej" zvuk z levny samohrajky nebo nejakyho trapnyho VSTcka... mas v tomhle velkou vyhodu, nepotrebujes drahy a nejlepsi syntaky, kdyz ti staci neco obycejnyho, jojo, mozna na tom neco je, mel bych misto metalovy kytary skladat na 25let stary najlonce za 400 Kcs a misto bicich mlatit do kastrolu, na zvuku prece nezalezi, jde o napad a ten muze prijit bez ohledu na nastroje, jestli to teda chapu spravne :twisted:
To je hovadina .. Ked sme my za socializmu vedeli zohnat DX7, D50 a podobne sialene drahe nastroje (stali viacej ako byt) , tak dnes to predsa neni vobec ziaden problem .. nehovoriac o tom , ze si kazdy moze ukradnut hocico do pocitaca .. to pred 20 rokmi nebolo ..
Neural_I píše: jeste neco, predstav si partu pankacu co prijdou, vemou svy nastroje a reknou si "chalani dame pivo a dem skladat nakej punk ne?" ... proc by to nemelo jit? kazda kapela podle me sklada tak ze se slezou a reknou si "dem skladat", mi sme to takhle teda vzdycky s metalakama meli, slezli sme se a rekli sme "mirečku drbej éčko mi se postupne chytnem ... a bylo to :)

uz radsi drzim hubu ...
U nas to tak nikdy nebolo .. vzdy niekto doniesol nieco nachystane .. proste daky rif , akordy , melodiu , naznaky spevu .. ostatny uz k tomu spolu daco dorobili .. nikdy sa nam ale nepodarilo spravit pesnicku , ze sme si sadli do skusobne a TAK TERAZ ZLOZIME HIT .. to nefunguje .. Mozno u vas hej .. To sa vam to zije potom ...

/// trosku som to tu oddelil .. aby sme cyrilovy nezasierali temu ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Neural_I píše:vetsina lidi ma opacnej problem, skladali by az by breceli ale nemaj na cem ...
to je v dnesni dobe jen vymluva, dneska uz je vzdycky na cem, nejak.

Wohma

Příspěvek od Wohma »

Jestli se muzu podelit o svoje zkusenosti, pak nejvic riffu a hudebnich napadu mam(e) z domaciho hrani (nerad drtim nejake stupnice apod., takze si proste hraju a zkousim, co me napadne, obcas z toho vyleze nejaky pekny riff) a jamovani. Vymyslene riffy nahazime do Guitar Pro a pak prichazi trochu inzenyrska prace - hledani riffu, ktere by do sebe zapadly a pokus o vytvoreni pisnicky. Samozrejme malokdy se stane, ze z hotovych kusovych riffu se sesklada pisnicka (ale uz i to se nam povedlo), vetsinou je potreba dodelat bridge, nejake dalsi riffy a hlavne pripadny sola, nicmene je to celkem systematicky postup, ktery podle me prilis nezabiji spontanni kreativitu.

Jednou se nam povedlo slozit pisen ciste na zaklade konceptu textu (ten text jeste ani nebyl napsanej, ale vedeli jsme, o cem bude), bylo to trochu jako skladat soundtrack, kazdopadne je to asi nejlepsi pisnicka, co zatim mame, takze tenhle postup hodlam brzy zopakovat. Je to dost jiny pristup nez tvorit na zaklade nejake hudebni souvislosti, doporucuju.

Jinak takova poznamka na okraj - podle me maji zasadni vyhodu interpreti, kteri pusobi jako kapela (tzn. je jich vic) a chodi nekam zkouset. Domaci tvorba je fajn, ale vic hlav vic vymysli a slysi a hlavne clovek poradne nevi, jak to asi bude znit vsechno pokupe, pokud si to doma vsecko nenahraje, jenze pak nastava problem s tim nastavovanim vseho mozneho...

delay

Příspěvek od delay »

Brooklyn / juanita juarez píše:
Neural_I píše:vetsina lidi ma opacnej problem, skladali by az by breceli ale nemaj na cem ...
to je v dnesni dobe jen vymluva, dneska uz je vzdycky na cem, nejak.
Potvrzuji... I puboš s počítačem od maminky má většinou internet a namísto toho, aby skládal, tak se snaží lovit zvuky a samohrajky z netu.
Hodně málo mladejch dnes šahá po kytaře a pod... začíná to bejt trochu z módy a příliš složitý...

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

1000 ludi 1000 chuti pani, co sa tu riesi 8)

Odpovědět